Ver weg van de bewoonde wereld, gelegen op zo’n 2000 km ten oosten van de Argentijnse stad Ushuaia, vind je het eiland Zuid-Georgia (South-Georgia). Dit eiland is onder het grote publiek nog niet zo bekend, mede door de afgelegen locatie en moeilijke bereikbaarheid. De enige manier om er te komen is namelijk per boot. Maar, voor natuurliefhebbers is het een bestemming die zeker niet mag ontbreken op het wensenlijstje. Hier waan je je namelijk in een BBC documentaire met de stem van David Attenborough op de achtergrond, terwijl je je ogen uitkijkt tussen de pinguïns, zeehonden en vogels. Omringd door gletsjers en bergtoppen van bijna 3000 meter hoog.
Zuid-Georgia, woonplaats van vele pinguïns en vogels
Zuid-Georgia wordt ook wel de Galapagos van de Zuidelijke Oceaan genoemd en dit is niet zonder reden. Je vindt hier de grootste pinguïn kolonies ter wereld en er zijn maar liefst vier verschillende soorten pinguïns te bewonderen zoals de koningspinguïn, ezelspinguïn, stormbandpinguïn en de macaronipinguïn. Naast deze vogels, die niet vliegen, maar bijzonder goed kunnen zwemmen, vind je hier ook zeeolifanten, verschillende soorten zeehonden, walvissen, en andere bijzondere vogels zoals de reuzenstormvogel en albatrossen waaronder de Grote Albatros.
South-Georgia en ontdekkingsreiziger James Cook
Naast al dit natuurschoon heeft South Georgia ook een rijke geschiedenis. Zo was James Cook de eerste ontdekkingsreiziger die voet aan wal heeft gezet op het eiland, waarna hij het claimde voor Engeland. Tot op de dag vandaag is Zuid-Georgia dan ook een Brits overzees gebied van het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast was het eiland de basis voor wetenschappelijke expedities en de walvisvaart.
Wat mag je niet missen op Zuid-Georgia?
→ Sawadee biedt hele mooie reizen aan naar Zuid-Georgia
→ Handig: Reisgids over South-Georgia
1. Grytviken
Grytviken is de grootste nederzetting op Zuid-Georgia. Er is geen permanente bevolking en er verblijven gemiddeld zo’n 30 mensen die werkzaam zijn voor de overheid, het kleine museum, het postkantoor en onderzoekers. Dit was vroeger wel anders, toen Grytviken nog het epicentrum van de zeehonden – en walvisvaart was. Je vindt hier dan ook nog overblijfselen van het verlaten walvisstation, waar pinguïns en zeehonden de oude structuren inmiddels hebben overgenomen.
Daarnaast staat hier een kerkje uit 1913 en er is een begraafplaats waar de beroemde ontdekkingsreizigers Ernst Shackleton en Frank Wild liggen begraven. Het waren vooral Noren die werkzaam waren op het walvisstation en daarom liggen overleden walvisvaarders hier ook begraven. Bijzonder is dat de Noren vaak grond meenamen vanuit Noorwegen, om hun doden toch in Noorse grond te begraven. Omdat hier zaden in zaten, vind je nu paardenbloemen op Zuid-Georgia, een niet-inheemse bloemensoort.
2. Salisbury Plain
Hier vind je de één na grootste koningspinguïn kolonie ter wereld. Wanneer je op het dek van de boot staat en Salisbury Plain komt in zicht, duurt het even voordat je kunt bevatten dat die duizenden stipjes in de verte, eigenlijk een enorme pinguïn kolonie is. Er moet een verrekijker aan te pas komen om je eigen ogen te geloven. Je vindt hier op het hoogtepunt zo’n 60.000 koningspinguïn paren.
Wanneer je de eerste stappen aan land zet, terwijl je territoriale zeehonden probeert te ontwijken, is het moeilijk om te geloven dat zulke plekken nog bestaan op deze wereld. Plekken waar de natuur compleet de overhand heeft. Het is een uitzicht om nooit te vergeten en zelfs het gure weer krijgt deze dag niet stuk.
Als dit de op één na grootste koningspinguïn kolonie ter wereld is, kan ik me niet voorstellen hoe de grootste pinguïn kolonie ter wereld eruit ziet. En laat die nou net ook in Zuid-Georgia zijn…
3. St. Andrews Bay
Wanneer je denkt dat het niet indrukwekkender en mooier kan, dan is er St. Andrews Bay waar je de grootste koningspinguïn kolonie ter wereld vindt. De weergoden zijn ons beter gezind op deze dag waardoor optimaal van alle pinguïns en van de schitterende omgeving kunnen genieten.
Besneeuwde bergtoppen, maar liefst 3 gletsjers, stranden die zijn overgenomen door zeeolifanten en zeehonden, en groene heuvels waar pinguïns rondlopen alsof ze een drukke agenda hebben. Af en toe zie je een reuzenstormvogel die op baby pinguïns jaagt. Overal waar je kijkt zie je de natuur in actie.
St. Andrews Bay heeft meer dan 150.000 paren koningspinguïns en dit was zeker één van de hoogtepunten van mijn reis naar Zuid-Georgia.
4. Gold Harbour
Gold Harbor heeft misschien niet het grootste aantal pinguïns, zoals Salisbury Plain en St. Andrew Bay, maar het heeft zijn eigen charme die deze plek bijzonder maakt. Je vindt hier verschillende soorten pinguïns die samenscholen voor een prachtige gletsjer en watervallen.
De expeditieleiders noemden Salisbury Plain, St. Andrews Bay en Gold Harbour de gouden driehoek en ik snap goed hoe deze plek zeker niet onder doet voor de andere twee.
Op het strand liggen tientallen zeeolifanten. Baby’s en tieners. Met hun flippers gooien ze zand over zichzelf heen ter afkoeling op deze zomerse dag. De volwassenen zijn klaar met het paringsritueel, de jongeren zijn geboren en nu hebben ze zich naar het water begeven om eindelijk weer te eten. Volwassenen zeeolifanten kunnen wel 4000 kilo wegen.
Daarnaast is het ook mogelijk om te kajakken op deze plek!
5. Meer zien van South-Georgia
Naast deze vier plekken, hebben we ook nog de plekken Right Whale Bay, Cooper Bay en Godthul op Zuid-Georgia bezocht. Op deze plekken verkenden we de omgeving per zodiac bootje.
Een reis naar Zuid-Georgia plannen?
Benieuwd hoe je een reis naar Zuid-Georgie kan plannen?
→ Boek hier een groepsreis naar Antarctica, Zuid-Georgia én de Falklands
Beste reistijd
De beste reistijd om Zuid-Georgia te bezoeken is tijdens de Antarctische zomermaanden van november t/m maart. Dit zijn ook de enige maanden waarin er toeristische boten vertrekken naar Zuid-Georgia. November wordt gezien als lente, december, januari en februari als zomer en maart als herfst. Ik bezocht Zuid-Georgia eind december, een periode met veel zonnige dagen en een overvloed aan dieren.
Waar ligt Zuid-Georgia?
Zuid-Georgië (In het Engels ook wel ‘South Georgia’) is een eiland en deze ligt in de Atlantische Oceaan, vlakbij Argentinië en Antarctica. Het is onderdeel van Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden (Deel van het Verenigd Koninkrijk) en het ligt ook niet al te ver van de Falklandeilanden.
Hoe kom je er?
Omdat er geen mogelijkheden zijn om te overnachten op Zuid-Georgia, ben je afhankelijk van bootreizen naar deze bestemming. De makkelijkste én meest voorkomende manier om dit eiland te bezoeken is dan ook per expeditie schip. Je kunt reizen boeken die Zuid-Georgia combineren met de Falkland eilanden en Antartica, kijk bijvoorbeeld eens bij Sawadee. Maar de organisatie Oceanwide biedt nu ook reizen vanaf Ushuaia die alleen naar Zuid-Georgia gaan. Houd er rekening mee dat de reisroute en de plekken die je bezoekt altijd afhankelijk zijn van de condities op zee én aan land. Het kan namelijk nog wel eens voorkomen dat er té veel dieren op het strand zijn, waardoor het niet mogelijk is om aan land te gaan.
→ Boek via deze reisorganisatie je trip naar South-Georgia
→ Vind hier vliegtickets naar Argentinië
Wist je dit al over South-Georgia Island?
Zuid-Georgia is een bijzondere bestemming en deze feitjes geven nog eens aan hoe bijzonder het eigenlijk is:
- Er mogen maar 100 mensen tegelijkertijd aan land per plek in Zuid-Georgia;
- Om de flora en fauna te beschermen, zijn er strikte maatregelen bioveiligheidsmaatregelen voordat je aan land gaat. Zo moet je voordat je aan land gaat je laarzen wassen en je jas en rugzak gronding schoonmaken;
- De Grote Albatros die je hier kunt vinden, is de vogel met de grootste spanwijdte ter wereld. Maar liefst 3.7 meter!
- 95% van de populatie pelsrobben in de wereld zijn te vinden op Zuid-Georgia, ongeveer 5 miljoen;
- Nadat Zuid-Georgia te maken had met een rattenplaag, geïntroduceerd door de walvisvaarders, hebben ze het grootste ratten uitroeiingsprogramma in de wereld geïmplementeerd: met succes!
- South georgia and sandwich islands flag: De vlag van Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden bestaat sinds 1985 en er is een blauwe Britse vlag in verwerkt, maar ook het wapen van Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden;
South Georgia dieren, welke ga je zien?
Dit zijn de bekendste dieren die je tegen zal komen in South Georgia:
- Koningspinguïn
- Ezelspinguïn
- Macaronipinguïn
- Kinbandpinguïn
- Kergeulenzeebeer
- Reuzenalbatros
- Zeeluipaard (zeehonden)
- Bultrug (bultrugwalvis)
- Vinvis (baleinwalvissen)
- Zuidelijke zeeolifant
Handige tips voor als je een reis naar Zuid-Georgie wilt maken
- Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van verschillende bootreisaanbieders om een goede aanbieding te vinden;
- Er zijn mogelijkheden voor gedeelde kamers om de kosten te drukken;
- Kies voor een schip met minder dan 200 passagiers zodat je zoveel mogelijk tijd aan land hebt;
- Wees flexibel, het gebeurt meer dan eens dat de reisroute verandert. Waar je ook naartoe gaat in Zuid-Georgia, het is werkelijk overal prachtig;
- Laagjes, laagjes, laagjes. Niks is zo veranderlijk als het weer!
- Pinguïns en zeehonden hebben altijd voorrang, hou daarom je afstand en zorg dat ze rustig hun gang kunnen gaan;
- Gooi je handen in de lucht en roep: ‘STOP’ als er een zeehond op je af komt rennen.
Zuid-Georgia is geen makkelijk eiland om te bezoeken. Het vergt tijd, een goede voorbereiding en een aardige spaarpot. Maar, dit is het allemaal waard om één van de meest bijzondere en afgelegen plekken ter wereld te bezoeken. Voor de echte avonturiers is het een droomreis die je niet snel meer zal vergeten!
→ Leuk: Check deze reisgids over South-Georgia
Meer lezen?
5 x doen in Argentinië Ontdek magisch Torres del Paine Reizen naar Patagonie zonder de hele tijd omringd te zijn door andere reizgers? Zo doe je dat!Vanuit Argentinië reizen naar Antarctica Backpacken in Paraguay? Dit wil je weten!
Meteen een tripje plannen?
Handige links:
Vliegticket deals naar Beunos Aires De tofste hotels Argentinië Boek een huurauto in Argentinië via Sunny Cars