Torres del paine chili patagonie

Complete W-trek gids: zo ontdek je magisch Torres Del Paine in 5 dagen

Als je van plan bent om naar Patagonië te reizen mag een bezoek aan het nationaal park Torres del Paine in het zuiden van Chili absoluut niet aan je plannen ontbreken. Het park staat bekend om haar prachtige gletsjers, indrukwekkende flora en fauna en puntige hoge bergtoppen. Hierdoor is het een echte trekpleister voor natuur-en wandelliefhebbers. Je kunt het park bezoeken door middel van verschillende dagtochten, maar nog veel gaver is het om de 8-daagse O-trek of de 5-daagse W-trek te lopen. Ik liep de W-trek in Torres del Paine en dat was heel erg gaaf. Ik vertel je graag alles over mijn ervaring en neem je mee in hoe je de tocht het beste kunt plannen en waar je van tevoren allemaal rekening mee moet houden. Zo kun je onbezorgd genieten van een van de tofste hikes van de wereld!

Boek vliegtickets naar Chili

→ Boek de complete W-trek via BookATrekking

W-circuit: ontdek alle highlights van Torres del Paine

Parque Nacional Torres del Paine ligt in de meest zuidelijke regio van Chili. Het park is opgericht in 1959 en beslaat ongeveer 242.242 hectare. Het is daarmee een van de grootste nationale parken in Chili. Het park is trouwens niet alleen het grootste, maar ook het meest bezochte park van het land. Ieder jaar trekt het ongeveer 220.000 wandelliefhebbers van over de hele wereld.

Hoewel het een heel groot nationaal park is, verkennen de meeste bezoekers slechts een klein deel van het park. Sommige mensen bezoeken alleen de welbekende Las Torres, andere reizigers gaan voor de W-trek of de O-trek. De W-trek heeft haar naam te danken aan de route. Als je die uittekent op de kaart, krijg je namelijk de vorm van een W. De route neemt je mee langs allerlei highlights in het park: Gletsjer Grey, het Nordenskjöld meer, Mirador Britanico en natuurlijk Las Torres. Met de O-trek loop je de route in de vorm van de letter O. Je komt dan langs dezelfde highlights, maar voegt onder andere de oversteek over de John Garner Pass aan je wandeling toe.

W-trek

Torres del Paine staat ook bekend om de indrukwekkende flora en fauna. Zo kun je er vossen, guanacos – een soort lama – en de grootste vogel ter wereld – de Andescondor – spotten! Wie geluk heeft, spot ook poema’s. Helaas heb ik die laatste zelf niet gezien. Ik was ze niet graag op het pad tegengekomen, maar het had me wel heel tof geleken om ze van een afstandje te kunnen bekijken. Check vooraf wel even de instructies die bij de verschillende refugio’s en campings hangen. Die leggen uit wat je moet doen, mocht je wel een poema op het pad tegenkomen. Handig om te weten, ook al is die kans niet heel groot.

Moeilijkheidsgraad W-trek

In principe is de W-trek niet een heel moeilijke route, vooral omdat er maar een paar stukken in zitten waar je echt moet klimmen. Op die stukken kun je je backpack achterlaten bij een refugio of camping, dat scheelt veel. In principe kan een actieve wandelaar met een goede basisconditie de tocht goed lopen.

Wat voor mij de tocht een stuk zwaarder heeft gemaakt, is dat ik al mijn spullen bij me droeg, inclusief eten voor 5 dagen, een tent en andere slaapspullen. De meeste wandelaars die ik tegen ben gekomen, sliepen in de refugio’s of in kant-en-klare tenten. Zij hadden dus alleen wat kleding en eten mee. Eten hadden ze trouwens ook niet allemaal, sommige kozen voor een tocht waarbij ze bij de refugio’s dagelijks een ontbijtje konden scoren, een lunchbox mee kregen voor onderweg en ‘s avonds konden aansluiten voor het diner. Mensen die net als ik alles wel zelf meedroegen, liepen vaak samen, of waren man. En eerlijk is eerlijk, die zijn toch vaak net een beetje sterker dan ik. Mijn tas maakte de tocht voor mij dus een stukje zwaarder, maar met een handige planning, kun je het voor jezelf een stuk lichter maken.

Je hebt in Torres del Paine trouwens geen last van hoogteziekte. In het Andesgebergte loop je daar natuurlijk wel risico op, echter treden ziekteverschijnselen vaak pas op vanaf een hoogte van 2400 meter. Dat haal je tijdens de W-trek niet.

Over het boeken van de W-trek in Torres del Paine

Om te beginnen, het boeken van de W-trek is nogal een dingetje. Sommige mensen roepen dat je dit maaaanden van tevoren moet doen omdat alles anders vol is geboekt. Dat valt allemaal wel wat mee. Ik boekte mijn tocht twee weken van tevoren en liep de eerste twee dagen met Thijs, die de tocht pas twee dagen van tevoren had geboekt. Er is dus altijd best veel mogelijk. Ik zet het allemaal even voor je op een rijtje.

Guided tour, inclusief slaapplaatsen en eten

Om te beginnen, kun je een guided tour boeken. Met een guided tour loop je de tocht dus met een gids. Vaak is dit inclusief slaapplaatsen en eten. Het voordeel van zo’n tour is dat je niet met heel veel spullen op je rug hoeft rond te lopen. Ook weet een gids je veel te vertellen over het park en de natuur in het park. Daarnaast weten zij hoe ze poema’s kunnen spotten, dus mocht je die graag willen zien dan kan een gids handig zijn. Het nadeel van zo’n tocht is dat je met een groepje loopt – of in sommige gevallen een grote groep. Je moet je dus erg aanpassen aan het tempo van de hele groep en zult niet dat ‘alleen op de wereld’ gevoel ervaren. Een gids is naar mijn idee ook niet nodig om de route te bepalen. Het is in het park onmogelijk te verdwalen, al helemaal als je vooraf de kaart op Maps.me download. Dan kun je altijd zien waar je je op dat moment bevindt en of je een beetje goed loopt. Verder is de route ook heel duidelijk aangegeven met bordjes en kom je genoeg andere wandelaars tegen.

Mocht je niet de W-trek willen lopen, maar het park met een dagtocht willen bezoeken. Dan kan een gids wel heel leuk zijn. Zo ontmoette ik in mijn hostel de Nederlandse Piet en zijn dagtocht met gids klinkt erg tof:

Self guided als pakket geboekt

Je kunt ook een self guided tocht als pakket boeken inclusief slaapplaatsen en eventueel eten. Dit is een super makkelijke manier om je tocht te boeken, omdat je met een paar muisklikken je tocht geboekt hebt. Let wel op dat deze mogelijkheid wel vaak al vroeg volgeboekt zit. Ik weet niet precies op welk moment in het jaar de boekingen voor het nieuwe seizoen open gaan, maar als ze eenmaal open zijn, dan gaan de boekingen hard. Alle informatie daarover vind je op BookingPatagonia, daar kun je de pakketten ook direct boeken. Je kunt ook een kijkje nemen bij BookATrekking, hier kun je verschillende pakketten voor de W-trek boeken.

De pakketten kunnen inclusief of exclusief eten zijn, dat is vooral een persoonlijke afweging. Het is goed om te weten dat het eten bij de refugio’s en campings heel prijzig is en niet eens echt lekker. Ik deed vooraf boodschappen in Puerto Natales en gaf ongeveer €120,- uit. Wel scheelt het gewicht op je rug.

Self guided helemaal zelf geboekt

Als laatste kun je de tocht helemaal zelf boeken, daarmee bedoel ik dat je de slaapplaatsen los van elkaar boekt. En eventueel eten boek je er ook los bij. Afhankelijk van de beschikbaarheid op de campings en de refugio’s kun je hier een bed in een slaapzaal boeken, een kant-en-klare tent reserveren of een plekje reserveren om je eigen tentje op te zetten. Die laatste is het goedkoopst en er zijn maar weinig mogelijkheden voor, dus mocht je dit willen dan moet je er op tijd bijzijn.

bewegwijzering w-trek torres del paine

Hoe boek je alles zelf?

Hoe je zelf je kampeerplekken kunt boeken, leg ik je graag stap voor stap uit.

1. Bepaal het aantal dagen en de richting

Voordat je gaat kijken naar de beschikbaarheid is het goed om te weten hoeveel dagen je wil lopen. In principe is de W-trek vijf dagen en dat is ook echt de moeite waard. Toch kun je de tocht ook in vier of zelfs drie dagen lopen. Je slaat dan het middelste stukje van de W over. Het aantal dagen kun je trouwens ook laten afhangen van de beschikbare plekken op de campings. Wandelmaatje Thijs kon alleen nog een route samenstellen waarop hij drie nachten op rij een logische route kon samenstellen. Op basis daarvan heeft hij de tocht in vier dagen gelopen.

Bepaal ook je looprichting. Je kunt de W-trek namelijk van oost naar west lopen, of van west naar oost. Ik deed dat laatste en zou dat eigenlijk iedereen aanraden om verschillende redenen. Allereerst omdat de tocht vanaf de ingang naar het park tot aan Las Torres een pad is dat vrij steil omhoog gaat. Mocht je dan op camping Chileno slapen, dan moet je al je spullen omhoog sjouwen. Slaap je op camping Central? Dan staat op dag één je een vrij saaie hike te wachten die recht omhoog en recht naar beneden loopt – op een pad dat druk is met dagjesmensen. Ook heb je dan direct al Las Torres gezien.

Ik vond mijn route leuker omdat ik vanaf camping Cuernos naar camping Chileno liep. Daarbij kon ik een heel hoekje afsnijden. Zo hoefde ik minder steil omhoog, liep ik over een super mooi pad en was ik even helemaal alleen op de wereld. Ook eindigde mijn tocht met de wandeling naar Las Torres. Vanwege het weer deed ik geen hike bij zonsopkomst, maar die mogelijkheid heb je wel wanneer je je laatste nachtje op Chileno slaapt. De kans op de oranje gloed van de opkomende zon over de rotsen is toch wel heel tof!

route wijzer torres del paine, w-trek

2. Kies de campings en/of refugio’s

Langs de W Trek-route zijn er zes betaalde campings met eenvoudige refugio’s. Welke je kiest is vooral afhankelijk van je route, je budget en de beschikbaarheid. Wil je de beste plekjes scoren? Dan is het inderdaad wel handig je overnachtingen online te boeken zodra de opties voor het nieuwe seizoen open gaan. Daarvoor kun je BookingPatagonia gebruiken. Toch is dat geen must! Ik kon twee weken van tevoren de campings nog gewoon boeken via de eigenaars van de camping zelf. Zo maakte ik een combinatie van nachtjes op campings met m’n eigen tent en kant-en-klare tenten.

Wat dus wel goed is om te weten: de campings langs de W-trek zijn van verschillende eigenaren. De helft van de campings is van Fantasticosur en de andere zijn van Vertice. Via die sites kun je de campings ook boeken. Ik zet de verschillende campings even op een rijtje:

1. Grey

Eigenaar: Vertice Patagonië

Faciliteiten: Best luxe refugio met comfortabele kamers, badkamers, een restaurant en een bar. De camping beschikt over badkamers met toiletten en warme douches, een overdekte kookruimte met stromend water, een supermarkt, een plek voor eigen tentjes en kant-en-klare tentjes.

camping Grey

2. Paine Grande

Eigenaar: Vertice Patagonië

Faciliteiten: Best luxe refugio met comfortabele kamers, badkamers, een restaurant en een bar. De camping beschikt over badkamers met toiletten en warme douches, een overdekte kookruimte met stromend water, een supermarkt, een plek voor eigen tentjes en kant-en-klare tentjes.

3. Frances

Eigenaar: Fantasticosur

Faciliteiten: Prima refugio met comfortabele kamers, badkamers en een klein cafeetje. De camping beschikt over badkamers met toiletten en warme – of eigenlijk heel hete – douches, een half overdekte kookruimte met stromend water, een klein winkeltje in het café, een plek voor eigen tentjes en kant-en-klare tentjes.

4. Los Cuernos

Eigenaar: Fantasticosur

Faciliteiten: Best luxe refugio met comfortabele kamers, badkamers, een restaurant en een bar. Ook zijn er knetter mooie privéhutten voor 2-3 personen. De camping beschikt over badkamers met toiletten en warme douches, een overdekte kookruimte met stromend water, een plek voor eigen tentjes en kant-en-klare tentjes

camping cuernos

5. Central

Eigenaar: Fantasticosur

Faciliteiten: Best luxe refugio met comfortabele kamers, badkamers, een restaurant en een bar. De camping beschikt over badkamers met toiletten en warme douches, een overdekte kookruimte met stromend water, een plek voor eigen tentjes en kant-en-klare tentjes

6. Chileno

Eigenaar: Fantasticosur

Faciliteiten: Best luxe refugio met comfortabele kamers, badkamers, een restaurant en een bar. In de bar zijn ook snacks te koop. De camping beschikt over badkamers met toiletten en douches, een plek voor eigen tentjes en (wel erg weinig) kant-en-klare tentjes.

Let op: er is geen kookgelegenheid bij Chileno. Je hebt gratis toegang tot kokend water tijdens de openingstijden van het restaurant, maar je mag niet je eigen eten koken, al staan ze het oogluikend toe in een hoekje van het restaurant. Ik had het gelukkig zien staan in de keuken van Cuernos en had van tevoren spaghetti gekookt. Samen met een Nederlands stel, dat nog wat paprika over had, flansten we toen een maaltje in elkaar met aanleng hummus en tonijn uit blik.

3. Stippel je route uit en boek de campings

Met pen en papier, een handig overzicht van de beschikbaarheid en een idee van de richting in de aanslag, puzzelde ik dit als ideale route bij elkaar:

Nacht 1: Camping Grey. Neem de bus naar het park en neem dan de veerboot (daarover later meer) naar het begin van de route. Wandel vanaf daar in 11,5 km naar Grey. Wanneer je bent ingecheckt bij Grey, is het de moeite waard om door te lopen naar Mirador Grey. Je komt dan over twee hoge hangbruggen en hebt een prachtig zicht op de gletsjer.

hangbrug w-trek torres del paine gletsjer grey

Nacht 2: Camping Frances. Wandel vanaf Grey naar Camping Frances. Dit is best een lange dag en ik vond het zelf de zwaarste. Begin daarom lekker vroeg en ga voor de drukte op. Vergeet ook niet te genieten van het uitzicht over het Nordenskjöld meer.

het Nordenskjöld meer

Nacht 3: Camping Cuernos. Voordat je vanaf Frances naar Cuernos loopt, loop je eerst een stukje terug naar Italiano om de hike naar Mirador Frances te lopen. Als je genoeg energie hebt, is het absoluut een must om door te lopen naar

Mirador Britanico. Het uitzicht hier is echt magisch mooi. Gelukkig kun je tijdens deze tocht je tas op Frances achterlaten. Die hoef je alleen het laatste stukje naar Cuernos weer op te halen.

Nacht 4: Camping Chileno. De route tussen Cuernos en Chileno is echt prachtig, omdat je een heel stuk kunt afsnijden. Weinig mensen lopen deze route en ik kwam hier helemaal niemand tegen. De route gaat ook geleidelijk omhoog. Veel fijner dan de route van Central naar Chileno. Ik kwam zelf al om 13:00 uur aan op Chileno en liep met het Nederlandse stel die dag nog door naar Mirador Las Torres.

Las Torres

Vooraf was mijn plan om op dag vijf de zonsopkomst bij de Torres te bekijken, maar de voorspelling voor de volgende dag was slecht en iedereen die hier wel voor ging, trof de torres in een dikke laag mist. Wij hadden op dag vier juist een stralend zonnetje.

Ik deed op dag vijf verder rustig aan en hoefde alleen nog terug naar het bezoekerscentrum te lopen. Hier kwamen de mensen die ik de afgelopen dagen steeds was tegengekomen een voor een binnendruppelen. Leuk om de tocht zo gezamenlijk af te sluiten.

Andere mogelijkheid: populaire route

Ik ben zelf heel blij dat ik mijn route zo uitstippelde, maar deze route is natuurlijk niet heilig. Veel wandelaars kiezen voor deze route:

  • Nacht 1: Camping Central – Na het opzetten van de tent loop je heen en terug naar Mirador Las Torres.
  • Nacht 2: Camping Cuernos,
  • Nacht 3: Paine Grande – Deze dag loop je ook naar Mirador Frances en Mirador Britanico
  • Nacht 4: Camping Grey.

Zelf ben ik minder fan van die route wegens eerder genoemde reden om op dag één al naar de Torres te gaan. Ook is dag twee super kort en dag drie juist weer een hele lange. Zoals ik de route heb gelopen, voelt-ie wat meer in balans.

Andere mogelijkheid: een dagje korter

Mocht je de route niet helemaal rond krijgen of een dag korter willen lopen, dan kun je Mirador Frances en Mirador Britanico ook overslaan en vanaf Frances direct doorlopen naar Chileno. Of doe net als Thijs, zijn route zag er zo uit:

  • Nacht 1: Grey
  • Nacht 2: Frances – Deze dag liep hij tussen Paine Grande en Frances ook nog naar Mirador Britanico. Zijn tas kon hij wel achter laten op Italiano, die doet geen dienst meer als camping, maar je kunt je tas er wel droog achterlaten en even naar de wc.
  • Nacht 3: Chileno

Puzzel zelf een route bij elkaar

Voor de rest is er nog zoveel meer mogelijk. Raak vooral niet in de stress en puzzel een leuke tocht bij elkaar, je gaat het sowieso fantastisch vinden! Vanuit Puerto Natales kun je ook meerdere dagen op rij naar het park om bijvoorbeeld op dag één naar Las Torres te gaan en op dag twee naar gletsjer Grey. Ook tof: je kunt een paar dagen blijven slapen in dit EcoCamp en vanuit daar verschillende tochten ondernemen in het park. Kajakken tussen de ijsschotsen behoort ook tot de mogelijkheden!

ijsschots torres del paine

Hoe kom je in Nationaal Park Torres del Paine?

Tocht helemaal geboekt? Dan kun je dan nadenken over dingen zoals hoe je in het park komt. De stad die het dichtst bij het nationale park Torres del Paine ligt, is Puerto Natales. Puerto Natales heeft alles wat wandelaars nodig hebben om aan hun reis te beginnen, inclusief verhuur van kampeerspullen, professionele gidsen, handige informatie, directe bussen naar het park en winkels vol wandel gear en eten.

In slechts 3 uur vlieg je van Santiago in Chili naar Punta Arenas in het zuiden. Je kunt ook vanuit Puerto Madryn naar Punta Arenas vliegen. Of doe net als ik en reis vanuit Ushuaia via Punta Arenas naar Puerto Natales. Vanuit El Calafate in Argentinië is er trouwens ook een directe bus naar Puerto Natales. Die busreis duurt ongeveer 6 uur.

met de bus naar Puerto Natales

Vanuit Puerto Natales gaan er directe bussen naar Torres del Paine. Met de maatschappij Bus Sur kun je die vooraf online boeken of op het busstation van Puerto Natales. Ik deed dat een dag van tevoren nadat ik in m’n hostel naar de beste tijden had gevraagd. Boek direct ook de bus voor de terugreis, dan hoef je daar tijdens het wandelen niet meer aan te denken en weet je zeker dat je na de tocht terug komt in Puerto Natales. De busreis duurt zo’n drie uur naar de ingang van het park. Daar wordt je toegangsbewijs voor het park gecontroleerd. Die kun je vooraf online kopen via het Ministerio de Agricultura. De site is in het Engels en alles wijst voor zich. De entreeprijs is $49 USD wanneer je vijf dagen gaat.

Wanneer je de tocht in het oosten begint, stap je bij de ingang van het park over op een shuttle naar het bezoekerscentrum. Die moet je in cash betalen, dus neem wat geld mee. Ik ben helaas de prijs vergeten, maar dat kun je vooraf in Puerto Natales wel vragen bij een informatiepunt of in je hostel. Begin je de tocht in het westen, dan stap je weer in de bus en rijd je door naar het haventje waar de ferry gaat. Het beste kun je hier direct in de rij gaan staan. Toen we hier aankwamen was het best druk en Thijs en ik konden als ongeveer de laatsten nog mee op de ferry. De rest moest een uur wachten op de volgende. De ferry betaal je ook in cash. Dit was omgerekend geloof ik $30 USD.

tocht met de ferry Ferry op het het Nordenskjöld meer

Overnachten in Puerto Natales

Om een beetje chill van start te gaan, is het fijn om voor de trek en na de trek minstens een nachtje in Puerto Natales te verblijven. Zelf sliep ik in het hostel El Patagonico. Een heel chille plek, met super aardige eigenaren en personeel. Ze helpen je super goed bij de voorbereiding van je tocht. Ze hebben een plattegrond van het stadje met daarop uitleg over de plekken waar je welk eten kunt kopen, leggen je duidelijk uit hoe je de bussen naar en van het park kunt boeken en welke tijdstippen het beste zijn en je kunt je spullen die je tijdens de wandeling niet nodig hebt in het hostel achterlaten.

Camping gear huren

Als je van plan bent meerdere meerdaagse hikes te maken in Patagonië is het slim om je eigen camping gear mee te nemen. Vooral als je zelf lichtgewicht spullen hebt, is dat heel fijn. Heb je die plannen niet, dan kun je op veel plekken in Puerto Natales gear huren, onder andere bij de meeste hostels. Ook El Patagonico heeft die mogelijkheid. Ik heb spullen gehuurd bij Rental Natales. Daar huurde ik een compleet kampeerpakket inclusief tent, goede slaapzak, wandelstokken en kookspullen. De tent is niet de meest lichtgewichte, en dat maakte m’n tocht wel zwaar. Toch was ik ook voor de nachten dat ik in een kant-en-klare tent sliep blij met m’n matje en slaapzak. Die ik mee had, waren namelijk veel warmer en comfortabeler. De wandelstokken waren ook een fijne toevoeging. Ik huurde er trouwens ook nog een extra jas bij, ‘s avonds op de camping was ik daar heel blij mee.

tent in Torres del Paine

Handig om te weten voor de W-trek

Voordat je op pad gaat, zijn er nog een aantal dingen die handig zijn om te weten.

1. Water op het pad

Je hoeft geen water voor vijf dagen mee te sjouwen. Al het water dat je onderweg tegenkomt kun je namelijk zonder behandeling drinken. Zorg er wel voor dat je stroomopwaarts van het pad water verzamelt, dan is het het schoonst. Drinkwater kun je op de campings trouwens ook gewoon rechtstreeks uit de kraan halen.

2. Koken en eten kopen

Koken kan op elke camping behalve Chileno. Hier krijg je alleen kokend water. Op alle campings en refugio’s zijn wel restaurants aanwezig. Voor het ontbijt en avondeten moet je hier vaak wel reserveren, maar bij een aantal kun je altijd aanschuiven voor snacks of een pizza. Als je wil kun je er ook een biertje drinken. Op Central, Paine Grande en Grey zijn ook wat grotere winkeltjes aanwezig, waar je onder andere bonen en pastasaus kunt kopen.

3. Wandelen buiten het zomerseizoen

Alleen van oktober tot april kun je in Torres del Paine wandelen zonder gids. Buiten dit seizoen is het verplicht om een geregistreerde gids in het park te hebben. In de winter is het namelijk een veel ruiger park.

4. Geld in het park

In principe kun je overal in het park pinnen, mocht je jezelf willen trakteren op een biertje of echt nog wat extra snacks nodig hebben. Als het goed is werkt je gewone pinpas, maar het kan handig zijn om een creditcard achter de hand te houden. Neem ook zeker wat extra cash mee voor de shuttle bus, de boot en eventuele ongeplande uitgaven.

5. Wifi

In principe heb je in het park geen bereik. Ik vond dat echt heerlijk. Even vijf dagen lang niks anders doen dan wandelen in de natuur samen met de mensen die ook op dat moment in het park zijn. Mocht je wel echt contact nodig hebben met thuis, of je bus voor de terugreis nog moet boeken? Dan kun je ook gebruikmaken van de wifi in de refugio’s. Ik geloof dat dit $8 USD per uur kost.

6. Wandelen als vrouw alleen

Als vrouw in je eentje aan de tocht beginnen, is echt heel goed te doen. Sowieso kom je onderweg genoeg mensen tegen en hoef je bijna nooit alleen te lopen. Op dag vier liep ik dat voor een deel wel, omdat ik dat zelf graag wilde. Ik heb me geen tel onveilig gevoeld.

Thijs bij gletsjer greyMirador Britanico, torres del paine

Paklijst Torres del Paine W-Trek

Als wandelaar doe je er goed aan om warme kleding te dragen, want de temperaturen kunnen nogal eens uiteenlopen. Ga ook zeker voor het 3-laagjes systeem, dan kun je wat uittrekken als het te warm wordt en weer wat aan als het kouder wordt. Neem ook een dikke droge trui mee voor ‘s avonds op de camping. Dat vond ik geen overbodige luxe. Vergeet zeker je regenkleding niet. In dit deel van de wereld, kan het weer altijd omslaan en regen is aan de orde van de dag. Wanneer je toch helemaal nat regent, kun je snel onderkoeld raken en dat wil je te allen tijde voorkomen. Ga je vaker op wandelvakantie? Neem dan sowieso zoveel mogelijk van je eigen kampeer- en wandelspullen mee.

Deze dingen wil je zeker inpakken voor de W-Trek:

  • Een tent – wanneer je campingplaatsen voor een eigen tent hebt geboekt.
  • Een slaapmatje – ik had zo’n lichtgewicht matje dat op eierdoosjes lijkt. Die gaf ook extra comfort op de harde en koude matjes uit de kant-en-klare tenten.
  • Een goede slaapzak – de slaapzak die ik had gehuurd, kon tot -11 graden. Erg blij mee, want van andere reizigers hoorde ik dat ze het koud hadden gehad in de slaapzakken uit de kant-en-klare tenten.
  • Kookset – een klein kookstelletje, een pan, bestek, kommen en kopjes. Huur of koop voor het kookstelletje al in Puerto Natales een klein gasflesje.
  • Wandelschoenen – je hebt waterdichte wandelschoenen nodig. Eventueel kun je die huren, maar wie blaren wil voorkomen, gaat op goed ingelopen en goed passende wandelschoenen.
  • Wandelstokken – deze helpen echt bij harde wind en geven verlichting voor je knieën op het pad dat om sommige plekken slecht onderhouden is.
  • Waterdichte jas – super belangrijk als het regent en hij fungeert ook als windjack. Een regenbroek is ook heel fijn en geeft extra warmte.
  • Lagen – het hebben van veel verschillende lichte lagen is heel fijn voor het onvoorspelbare weer in Torres del Paine. Denk bijvoorbeeld aan een thermoshirt, een thermolegging, een fleece trui en een goede wandelbroek. Neem zeker een goede muts mee, maar vergeet ook je zonnebril niet.
  • Zaklamp – in de zomer zijn de dagen hier lang en gebruik je hem weinig, toch is het altijd fijn om er een te hebben, al helemaal voor de sunrise hike naar Las Torres. Een hoofdlampje is het handigst, dan heb je je handen vrij.
  • Goede backpack – mijn tas is 45 l en een beetje aan de kleine kant voor het meenemen van alle gear.
  • Vuilniszakken – het gaat sowieso nat worden. Vuilniszakken zijn dan fijn om natte kleding van de droge te scheiden en om als extra waterdichte laag over je slaapzak te gebruiken.
  • Rugzakhoes – een waterdichte rugzakhoes is heel handig, vooral als je, net als ik, spullen aan de buitenkant van je tas hangt. Ik kocht er in Puerto Natales speciaal een wat grotere voor. Als het waait, kan zo’n hoes ze wel irritant zijn. Vuilniszakken in je tas zijn dan handiger.
  • Paspoort, migranten formulier (die krijg je bij binnenkomst in Chili bij de douane) en je betalingsbewijzen van de accommodaties – deze documenten zijn heel belangrijke documenten om mee te nemen, omdat je die moet tonen bij het inchecken op de campings. Heb je die niet mee, kunnen ze je zomaar wegsturen.
  • Handige toiletartikelen – neem zeker zonnebrandcrème mee, maar vergeet ook dingen als blarenpleisters, gewone pleisters en paracetamol niet. Omdat je tijdens de tocht kunt douchen is een zeepje ook fijn om mee te nemen.

torres del paine national park italiano torres del paine harde wind in Torres del Paine

Hopelijk wordt de voorbereiding van de W-trek in Torres del Paine zo een stuk makkelijker! Heb je nog tips of aanvullingen? Laat het vooral weten, zo houden we de informatie up-to-date voor andere wandelaars.

→ Bekijk hier al onze Patagonië artikelen