Zeilen naar Antarctica

Naar Antarctica: Zo is zeilen naar het ijskoude onbekende

Reizen naar Antarctica. En niet zomaar reizen. Nee, met een zeilboot. Poh… Hoe zou dat gaan? Snel bang ben ik niet. Maar toen ik met windkracht 9 de beruchte oversteek van Zuid-Amerika naar Antarctica maakte, moest ik toch even slikken. Vier weken lang voer ik op zee op een historisch zeilschip. Een uitdaging van formaat, zeker omdat ik in Nederland op zo’n schip al weleens kotsmisselijk ben geworden.

De expeditie kwam via een klant op mijn pad. Vertrouwend op mijn intuïtie besloot ik het avontuur aan te gaan. Ik stapte op het vliegtuig naar Ushuaia, Argentinië, en vier weken later stond ik pas weer op Nederlandse bodem. Daarvoor had ik nooit overwogen dat zoiets als dit mogelijk was. Als spreker en leiderschapstrainer zoek ik altijd het avontuur op. Door mijn ervaringen te delen, hoop ik anderen te inspireren om de natuur in te trekken, je comfortzone te onderzoeken en eerlijk te kijken naar jezelf. Daad werd bij het woord gevoegd en ik besloot zelf naar Antarctica te gaan.

Reizen naar Antarctica met een zeilboot

→ Met Sawadee kun je naar Antarctica, zij organiseren verschillende groepsreizen
→ Via reisorganisatie Nordic kun je ook diverse rondreizen boeken in Antarctica

Naar antarctica reizen tips-3 antarctica zeilen boot tips Naar antarctica reizen tips Naar antarctica reizen tips-2 antarctica zeilen boot tips-2

Zeilen met een stuk geschiedenis

Mijn reis vond plaats op het zeilschip ‘Bark Europa’, een schip uit 1911. Samen met de vaste bemanning, een team van onderzoekers en medereizigers van over de hele wereld vertrokken we richting Antarctica. De grootste uitdaging? De ‘Drake Passage’ oversteken, de zeestraat met de sterkste stroming ter wereld.

ijsschotsen antarctica ijs bergen-2ijsschotsen antarctica ijs bergenijsschotsen antarctica ijs bergen-4 ijsschotsen antarctica ijs bergen-3

Met kleine bootjes aan wal (of naar een giga ijsschots)

Het ruim 55 meter lange schip kon niet overal even makkelijk aanmeren. Om het vaste land te bereiken, moesten we in kleine bootjes tussen de ijsrotsen door varen. Wat voelde ik me klein in deze machtige natuurlijke wereld. Naast de enorme ijsmassa werden we ook regelmatig verrast door dolfijnen, zeeleeuwen en gigantische walvissen. Zelfs soms op en meter afstand; wat onbeschrijfelijk indrukwekkend.

boot naar antarctica-5 boot naar antarctica-2 boot naar antarcticaboot naar antarctica-4boot naar antarctica-3

Zeeziekte en werken aan boord

In Nederland ben ik weleens doodziek geworden op een schip, maar deze keer had ik er slechts twee dagen last van. En dat was maar goed ook, want achteroverleunen zat er niet in. Meevaren op de Bark Europa doe je niet in de luie stoel, je moet ook meehelpen aan boord. Ik stond onder andere op de uitkijk, aan het roer en hielp met zeilen hijsen en strijken. Dit is een aardige klus wat allemaal met de hand gedaan wordt. Het 32-zeilen tellend schip heeft hiervoor 240 lijnen die allemaal handmatig bediend worden.

Zeilen naar Antarctica zeeziek-2 Zeilen naar Antarctica zeeziek naar Antarctica zeilboot Zeilen naar Antarctica zeeziek-3 Zeilen Antarctica zeeziek

Dieren spotten

De oversteek van Zuid-Amerika naar Antarctica was een unieke ervaring. Vijf dagen op open zee, zonder enig ander schip in zicht. Alleen de natuur om me heen: grote albatrossen, walvissen en dolfijnen. Een zeeleeuw besloot zelfs een hapje te nemen van een van de kleine boten – blijkbaar zag hij het als een leuk speeltje.

Antarctica dieren-2 Antarctica dieren Antarctica dieren-3

Leven buiten de comfortzone

Zeven jaar geleden ruilde ik de Amsterdamse Zuidas in voor ‘het avontuur’. Ik geloof er sterk in dat je jezelf pas echt leert kennen als je de grens van het onbekende opzoekt. Juist buiten je comfortzone word je je bewust van wie je werkelijk bent.

Natuur op nummer één

Deze reis heeft me nog meer laten inzien hoe belangrijk het is om rekening te houden met de natuur en wilde dieren. Op Antarctica mochten we niets aanraken en alles wat we meenamen – zelfs ons afval – ging terug aan boord. Dit inspireert me om ook zo veel mogelijk te doen als ik thuis ben, zodat we nog lang van de natuur mogen genieten.

Wil je ook naar Antarctica?

Er zijn verschillende mogelijkheden om zelf naar Antarctica te gaan. Mocht je er van dromen dan raad ik je sowieso aan even hier te kijken (en alvast te sparen, want een flink prijskaartje hangt wel aan deze unieke bestemming):

→ Met Sawadee kun je naar Antarctica, zij organiseren verschillende groepsreizen
→ Via reisorganisatie Nordic kun je ook diverse rondreizen boeken in Antarctica

Meer lezen over Antarctica? Lees ook: Zo kun je vanuit Argentinië reizen naar Antarctica

Vergeet niet: Avontuur hoeft niet altijd ver weg te zijn

Eigenlijk raad ik iedereen aan om een dergelijk avontuur aan te gaan. En dat hoeft echt niet zo duur of ver weg te zijn als een expeditie naar Antarctica. Ook dichter bij huis kun je uit je comfortzone treden. Zelf zet ik soms de wekker om half vijf ’s ochtends en maak ik een wandeling over de Veluwe bij zonsopkomst. Ook dat is een pure natuurervaring. Het enige wat je nodig hebt, is de wil om het avontuur op te zoeken.

→ Tip: Als je niet gelooft dat je om de hoek ook veel moois vindt, check dan zeker het boek Verliefd op Nederland!

 

Dit verhaal is geschreven door Niek van Halteren, hij ging zelf op reis naar Antarctica