Na onze meerdaagse stop over in Hong Kong, hebben wij tijdens onze Cathay Pacific vlucht naar huis voor het eerst in ons leven wifi in het vliegtuig uitgeprobeerd. Aan boord van alle Airbussen A350 en bij sommige Boeings 777 kan je namelijk bij Cathay Pacific gebruik maken van internet. Ergens tussen Hong Kong en Amsterdam besloten we dat eens uit te proberen. Op zo’n 3 kilometer hoogte hebben we onze laptop geopend, het wifi-signaal op onze smartphone aangezet en na in te loggen op het Cathay Pacific netwerk konden we online. Iets dat de eerste keer toch best gek voelt, want normaal gesproken is zo’n vlucht een urenlange social detox en heb je geen contact met het leven op de grond. Maar de grote vraag is natuurlijk: Is wifi in het vliegtuig echt zo chill? Werkt het een beetje snel en is het goedkoop? En kun je internet in elk vliegtuig gebruiken? Hieronder vertellen we je meer over onze ervaring en wat we zijn te weten gekomen over wifi’en in de lucht!
Tried & tested: Wifi in het vliegtuig
Steeds meer reizigers willen wifi in het vliegtuig
Uit de jaarlijkse Inflight Connectivity Survey van Inmarsat, zij bieden mobiele satellietcommunicatie aan bij luchtvaartmaatschappijen, is wifi niet alleen belangrijk voor zakenreizigers maar vinden ook genoeg gezinnen en jongeren het fijn om connected te blijven in de lucht. Je kan dan natuurlijk actief blijven op social media, maar (als het internet snel genoeg is) ook lekker netflixen of zoals ons blogs tikken. Heel wat passagiers zijn volgens het onderzoek zelfs bereid wat op te geven voor inflight wifi, 54% wil best een maaltijd inruilen voor een internetverbinding en 53% wil best zonder een alcoholisch drankje als ze wifi krijgen. Heb jij dat ook? Of vind je een goede maaltijd en drankjes belangrijker? Check hier de samenvatting van dit onderzoek
Zo konden wij in 3 stappen op het wifi in het vliegtuig
Hoe werkt wifi in het vliegtuig?
Bij onze vlucht met Cathay Pacific konden we een code kopen en hiermee kon je vervolgens op het internet gaan. Je zet dan als eerst wifi aan op je apparaat, vervolgens zoek je Cathay Pacific op en daarna ga je naar wifi.cathaypacific.com om in te loggen. Eigenlijk is het bijna net zoals je dat thuis zou doen of als je ergens anders op een nieuw wifi gaat, het enige is dat je dus een code moest aankopen en invullen om daadwerkelijk online te kunnen.
Hoe duur is wifi in het vliegtuig eigenlijk?
Prijzen voor internetten in de lucht verschillen eigenlijk per airline. Tijdens onze vlucht kon je verschillende pakketten kiezen, voor een uur betaalde je bijvoorbeeld 9,95 dollar, dan kon je een uur lang het wifi continu gebruiken. Wil je gedurende de hele vlucht wifi en heb je een vlucht van maximaal 6 uur, dan betaal je voor de gehele vlucht 12,95 USD (is ongeveer 10,- euro) en heb je een vlucht die langer duurt dan 6 uur dan betaalde je voor de hele reis 19,95 USD (is ongeveer 17,- euro). Je kon dat onder andere met je creditcard betalen maar ook met Paypal. Bij andere airlines, bijvoorbeeld bij KLM, betaal je per MB en ook voor hoelang je het zou willen gebruiken. Op Skyscanner staat dat je bij KLM 10,95 euro voor 1 uur betaald of 19,95 euro voor een hele vlucht. Bij Qatar Airways verschilt het weer per vliegtuig en per apparaat dat je gebruikt. En bij Turkish Airlines betaal je 9,99 USD (is ongeveer €8,75 euro) per uur tot 14,99 USD (is ongeveer 13 euro) voor de gehele vlucht.
Was het internet snel en fijn te gebruiken?
Qua kwaliteit was de wifi goed, wij konden bijvoorbeeld makkelijk dingen uploaden op Instagram maar we hebben ook een blog geschreven, foto’s upgeload en vervolgens de blogs ingepland voor op WeAreTravellers. Ook hebben we kunnen mailen en mailtjes met bijlage kunnen versturen. Het was niet zo snel als thuis, maar gewoon prima voor wat wij wilden doen. Wij hebben trouwens niet geprobeerd om een serietje te kijken, dus of dat goed kan weten we niet uit eigen ervaring.
Hoe kan je zien of je wifi kunt gebruiken tijdens het vliegen of niet?
Tijdens het vliegen verscheen op ons scherm, dus tijdens het kijken van een film of serie, of het wifi signaal het deed of niet. Er kwam als het ware een kleine melding in beeld, dus zo wist je dat je het kon gebruiken. Verder is het dus zo dat niet elk vliegtuig wifi heeft, maar dat dit per vliegtuig verschilt en vaak dus ook per airline zoals hierboven al beschreven. Ook is het zo dat je tijdens het opstijgen en landen geen internet kunt gebruiken en als je over het Noordelijke poolgebied vliegt, dan is het met Cathay Pacific ook niet mogelijk om online te gaan.
Bij Cheaptickets kun je tijdens het boeken zien of er wifi aan boord is of niet
Hoe kun je weten of er wifi beschikbaar is op jouw vlucht?
Of je in het vliegtuig waarmee jij vliegt wifi kunt gebruiken, zul je even moeten checken bij de betreffende airline waarmee je reist. Meestal wordt het op de site van de airline wel aangegeven of ze dit aanbieden en soms staat het ook wel bij de informatie over je vliegticket. Bij sites als Cheaptickets (check het plaatje hierboven, onder de naam van de airlines zie je icoontjes onder het woord “vluchtdetails”, als daar een wifi teken staat dan is er bij die vlucht internet beschikbaar) kun je het trouwens soms ook al zien als je aan het boeken bent, zie ook het voorbeeld hierboven.