Je loopt over van alle reisinspiratie, je hebt oneindig veel foto’s en filmpjes bekeken en door alle verhalen van vrienden wil je onderhand overal wel naartoe. Maar goed, je zit toch echt vast aan dat budget. Hoe ga je dan toch op wereldreis, zie en doe je zoveel mogelijk, maar houd je ook het bedrag op je rekening in de gaten? Lees onze budget tips voor het plannen van een wereldreis en je bent good to go!
1. Kies voor een gunstige route
Een wereldreis plannen begint met het kiezen van een leuke route. Door meerdere reisorganisaties werd mij verteld dat bepaalde bestemmingen en continenten goedkoper zijn om naar toe te vliegen dan andere. Zo zijn het continent Azië en de vliegvelden van Bangkok en Kuala Lumpur voordelige bestemmingen. Zuid- en Noord-Amerika zijn duurdere continenten. Wil je hier toch echt heen? Vlieg in Noord-Amerika dan naar grote steden als San Francisco of New York. Je kunt vanaf deze grote steden dan gemakkelijk weer door vliegen, zo kun je binnen Amerika goedkoop vliegen met US Airwway en in Azië met Air Asia. Meer weten over de kosten die je gemiddeld per maand uit geeft? Lees dan het “Hoeveel kost een wereldreis?” artikel.
2. Een wereldticket of losse vluchten?
Vliegticket, na vliegticket, na vliegticket boeken kan een afrader zijn! Al die losse vliegtickets bij elkaar kosten vaak veel meer dan één wereldticket. Dit komt doordat je meerdere keren servicekosten en belasting moet betalen. Check daarom altijd even bij reisorganisaties als Kilroy of ze goede wereldreis aanbiedingen hebben. O.a. Kilroy kan goed adviseren welke bestemmingen voordelig zijn en helpen je een mooi reisplan te maken. Bovendien kunnen zij soms studentenkorting regelen als je nog studeert of onder een bepaalde leeftijd bent en soms zijn er leuke acties (zo kregen wij dankzij een aanbieding 100,- euro korting op ons wereldticket).
Kom je er toch niet uit met een wereldticket? Dan is het ook slim om zelf op ontdekkingstocht te gaan en bijvoorbeeld via Skyscanner zelf uit te proberen welke bestemmingen goedkoop zijn. Ook heeft Skyscanner een handige multi-city tool waardoor je zelf heel makkelijk een eigen wereldticket kan creëren.
3. Slaap in hostels
Hoe comfy hotels of appartementjes ook zijn, tijdens een wereldreis kun je beter in hostels slapen. Kies voor de slaapzalen en betaal per nacht soms minder dan 10 euro. Bovendien kom je in hostels vaak andere backpackers tegen (erg gezellig!) en worden er excursies of uitjes geregeld. Zo hebben we meerdere keren aan pizza night meegedaan, een kroegentocht meegemaakt of zijn we met een groep wezen snorkelen en naar een voetbalwedstrijd gegaan. Hostels vind je trouwens gemakkelijk online, bijvoorbeeld via sites als Booking.com!
4. Bespaar op eten door zelf te koken
Uit eten gaan is natuurlijk leuk, maar als je meerdere maanden weg bent dan gaat dat flink wat kosten. Kook daarom af en toe zelf, ook al ben je op vakantie. Vooral in hostels kan dit goed, maar als je een auto of busje huurt zit er soms ook een kookstel bij. Zo maakten wij tijdens onze roadtrip in Amerika op ons bijgeleverde kookstelletje de lekkerste gerechten dankzij de Wall Mart!
5. Zorg dat je thuis weinig vaste lasten hebt
Als je maanden op wereldreis gaat is het verstandig om je sportschool, belbundel of andere abonnementen even stop te zetten. Je maakt er geen gebruik van en tijdens een wereldreis kan je het geld meestal goed gebruiken. Woon je op kamers? Verhuur dan je kamer tijdelijk onder aan een vriend of zoek een tijdelijk huisgenootje. Scheelt ook weer!
6. Doe leuke dingen, maar soms met mate
Op reis zul je zoveel leuke dingen tegen komen, in elke stad en bij elk strand vliegen de tours of excursies je om de oren. Mijn tip, maak keuzes! Op bijna elk strand in Azië worden bijvoorbeeld snorkeltours aangeboden, dus is het slim om van te voren uit te zoeken waar je de onderwaterwereld écht wilt zien. Ga je graag naar sportwedstrijden? Bekijk dan vooraf naar welke stadions je eens zou willen gaan.