Wanneer je op wereldreis wilt of voor langere tijd op reis, dan is het vaak niet aan te raden om zelf losse vliegtickets te boeken maar om voor een zogenoemd around the world ticket te kiezen. Een around the world ticket wordt ook wel een wereldticket genoemd en is een vliegticket waarmee je voor een redelijk lage prijs een reis rondom de wereld kun maken. Waarbij je natuurlijk een aantal keer kunt stoppen op diverse plekken in verschillende continenten. Benieuwd geworden of het handig is voor jou om zo’n ticket te boeken als je voor langere tijd op reis gaat? Alle ins en outs over RTW-tickets (Round The World tickets) hebben we hieronder voor je verzameld!
Wat is een around the world ticket?
Even voor de duidelijkheid, een around the world ticket bestaat veelal uit een serie vluchten geboekt bij één luchtvaart maatschappij. Het is geen ticket waarmee je elke vlucht kunt nemen van zo’n luchtvaart maatschappij. Van te voren bepaal je namelijk een route en dus ook bij welke bestemmingen je wilt stoppen.
De route bepaal je vooraf en dat bepaalt de prijs van je around the world ticket
De route die je kiest bepaald vaak de prijs van een around the world ticket, zo zijn wereldtickets waarbij je bestemmingen in Azië en Amerika bezoekt veelal goedkoper dan als je ook naar bestemmingen in Zuid Amerika of Oceanië vliegt. Er is dus geen vaste prijs voor een RTW-ticket.
Je mag één jaar met een wereldticket doen
Wanneer je een around the world ticket boekt, heb je over het algemeen een jaar de tijd om de wereld rond te vliegen. Soms is het wel mogelijk om de terugreis datum flexibel te houden of voor een kleine meerprijs uiteindelijk nog te veranderen. Maar dat is eigenlijk qua budget niet aan te raden om te doen, omdat je door zoiets altijd vaak meer geld kwijt bent. Als je dus op 4 maart 2014 vertrekt, dan mag je laatste terugreis datum 3 maart 2015 zijn en in die tussentijds kun je gebruik maken van de stops in je route. Let er alleen wel op dat je vaak maar in een bepaalde richting de wereld rond mag. Hiermee wordt bedoeld dat je van te voren moet bepalen of je in westelijke richting of oostelijke richting de wereld rond wilt vliegen.
Waar kun je een around the world ticket boeken?
Je kunt zo’n around the world ticket gemakkelijk boeken bij een reisorganisatie als Kilroy maar ook bij KLM vind je een handige Round The World Planne. Organisaties als Kilroy en Joho kunnen je ook adviseren bij het kiezen van een route en reistips geven voor je wereldreis. Maar je kunt eventueel ook zelf een around the world ticket regelen bij allianties als Star Alliance, Skyteam of Oneworld.
Wij van We Are Travellers boekten dit wereldticket
Zelf hebben wij eens een wereldticket bij World Ticket Center geboekt en dat beviel erg goed. Helaas is dat tegenwoordig niet meer mogelijk, maar andere goede plekken zijn bijvoorbeeld Kilroy of de Round The World Planner van KLM. Wij hebben ook als eerst online een vrijblijvende offerte aangevraagd en kregen toen onze persoonlijke reisadviseur aangewezen waarmee we mailcontact hadden en paar telefoongesprekken. Wij gaven bij haar aan dat we vooral een zo goedkoop mogelijk ticket wilde, maar dat we wel per se naar de continenten Azie, Amerika en Oceanië wilden gaan. Uiteindelijk kwamen we op een around the world ticket uit dat bestond uit de volgende route: Schiphol – San Francisco, Los Angeles – Hawaii, Hawaii – Sydney, Cairns – Singapore, Bangkok – Schiphol. Dit kon voor een bedrag van ongeveer 1650,- euro. Hier hebben we uiteindelijk nog wel Air Asia tickets bij geboekt, zodat we vanaf Kuala Lumpur in Maleisië naar Indonesië konden vliegen. Vanuit Bali hebben we vervolgens het vliegtuig naar Japan genomen en vanaf Japan hadden we een Air Asia ticket naar Vietnam. Deze extra tickets kosten ongeveer in totaal 350,- euro extra, waardoor we in totaal op 2000,- euro aan vliegticket kosten kwamen.
Wat kost een around the world ticket?
De kosten van een around the world ticket verschillen. Wij kochten ooit een wereldticket van ongeveer 1650,- euro, maar de prijs is afhankelijk van de route die jij wilt volgen tijdens je wereldreis. Ook is het zo dat vliegvelden waar veel op wordt gevlogen (zoals onder andere Bangkok, Hongkong, New York, San Francisco, Melbourne of Auckland) vaak goedkoper zijn dan minder bekende bestemmingen. Ook bepalen het aantal mijlen die je wilt vliegen de prijs van je around the world ticket. Hoe meer je vliegt, hoe duurder over het algemeen je wereldticket is. Om je toch een idee te geven van de prijs van een wereldticket: De meest goedkope wereldtickets zijn veelal rond de € 1599 en de duurdere around the world tickets kunnen in prijs oplopen tot € 2500.
Kosten voor een wereldreis
Als je een around the world ticket aanschaft is het meer dan waarschijnlijk dat je voor langere tijd op reis gaat. Het is dan handig om een goed idee van de kosten te hebben die je tijdens zo’n wereldreis gaat maken. Je geeft namelijk in het ene continent minder uit (zoals in Azië) dan in een ander continent (zoals in Amerika). Om die reden hebben wij ook een artikel geschreven waarin staat hoeveel een wereldreis kost. Daarin lees je alles over de kosten per continent per maand en dag, maar je vindt er ook een ruwe schatting voor de kosten van een half jaar reizen.
Voordelen en nadelen around the world tickets
Om nog even duidelijk in kaart te brengen wat de pro’s en con’s zijn van een wereldticket, vind je hier een overzichtje:
- Van te voren bepaal je de route van je reis, je kunt dus niet elke vlucht nemen die je wilt omdat je van te voren al bepaald waar je wilt stoppen en op welke datum.
- Een wereldticket bestaat veelal uit een aantal stops in verschillende continenten.
- Het aantal stops van je wereldticket en de plekken waar je stopt bepalen de prijs.
- Omdat je de stops en de data van je wereldticket van te voren vast legt, ben je niet heel flexibel meer. Dit is misschien een nadeel voor sommige reizigers en als dit zwaar voor je weegt kun je misschien toch beter voor losse vluchten kiezen.
- Je mag met een wereldticket alleen in oostelijke of westelijke richting de wereld rondvliegen. Van Azie naar Afrika en vervolgens naar Oceanië kan dus niet. Maar je kunt wel vanuit Afrika naar Azië vliegen en vervolgens door naar Oceanië. Denk dus goed na over waar je wilt beginnen met je reis, want dit bepaald ook al snel waar je eindigt.
- Met een wereldticket kun je vaak alleen maar naar bepaalde grote vliegvelden vliegen. Naar een luchthaven vliegen in Myanmar of Suriname zal bijvoorbeeld al moeilijker kunnen met een wereldticket. Je kan dan beter vliegen naar Bangkok en vanaf daar over land naar Myanmar of een extra vlucht bijboeken. Of in Zuid Amerika vliegen op Sao Paolo en vervolgens een vlucht bij een Zuid Amerikaanse luchtvaartmaatschappij boeken.
- Met een wereldticket heb je altijd geldige uitreispapieren. Dit is soms nodig in landen. Je moet dan kunnen aantonen wanneer je weer vertrekt en met losse vliegtickets zou je dit bijvoorbeeld niet hebben.