Hoe is het om 10 maanden op wereldreis te zijn? Hoe plan je dat, hoeveel kost, ontmoet je makkelijk andere backpackers en naar welke landen ga je? We vroegen Anne Verbruggen alles over haar avontuur. Ze is in Nederland leerkracht op een basisschool, maar besloot onlangs op wereldreis te gaan en niet zomaar even backpacken maar een reis van 10 maanden lang in haar uppie! Ze is inmiddels 4 maanden onderweg, maar vertelt hieronder alles over hoe haar reis tot nu toe is.
10 maanden alleen op wereldreis: hoe is dat?
Super tof dat je zo lang op reis bent! Maar waarom besloot jij eigenlijk op wereldreis te gaan?
Tijdens mijn studie aan de PABO heb ik een poosje in Zuid-Afrika gezeten en vanaf toen was het duidelijk; ik wil reizen! De wereld zien! Na mijn studie heb ik samen met een vriendin weer de backpack gepakt om een jaar te gaan reizen door Australië en Nieuw-Zeeland. Daarna begon voor mij het werkende leven, maar elke vakantie pakte ik de backpack weer om weer een ander land te gaan verkennen. Enkele voor mij bijzondere bestemmingen die ik de laatste jaren bezocht heb zijn onder andere Cuba, Iran, Rusland, Mongolië, China, Ghana, Peru en Bolivia. Maar dit bleek voor mij niet genoeg. Ik wilde langer op reis, ik wilde een heel jaar reizen, net als na mijn studie. Zo gezegd, zo gedaan. Momenteel ben ik al 4 maanden onderweg!
Hoe zag de route van jouw wereldreis eruit en wat ga je nog meer doen?
India: Mijn vakantie begon halverwege juli 2017. Toen had ik direct op reis kunnen gaan maar wilde me eerst nog even goed voorbereiden. Daarom heb ik er voor gekozen om begin september pas te vertrekken. Ik ben deze wereldreis begonnen in India. Een land wat al jaren op mijn wishlist stond! Voor ongeveer een maand ben ik in het noorden van India geweest. In Rajasthan, Agra, Varanasi en Delhi om precies te zijn. Er is geen enkel land wat ook maar een beetje lijkt op India. Hier heb ik vooral gereisd met bussen en met nachttreinen. India is een hele ervaring; de geuren en kleuren, de mensen, de cultuur, de armoede, de rijkdom. Voor mij waren de hoogtepunten van deze reis het bezoek aan de Taj Mahal. Natuurlijk al zo vaak foto’s van gezien maar in het echt was het zoveel beter! Ik keek mijn ogen uit. Ook het zijn in Varanasi was een mooie ervaring. De heilige Ganges was werkelijk waar een bijzondere plek.
Argentinië & Chili: Daarna ben ik naar Argentinië gevlogen, naar Buenos Aires. Mijn enige planning in Zuid-Amerika was dat ik op 22 december zou vliegen vanuit Santiago de Chili naar Paaseiland. Dat betekende dat ik bijna 3 maanden de tijd had om in deze twee landen rond te reizen. Het zuiden van Argentinië en Chili was voor mij eigenlijk altijd een droom waarvan ik dacht dat hij nooit uit zou komen. Dit omdat het niet heel fijn (en soms zelfs niet mogelijk!) is om in onze zomervakantie naar Patagonië te gaan. Om dit stukje van de wereld toch ooit te zien, moest ik bijna wel een sabbatical nemen! Argentinië en Chili zijn onwijs grote landen. Ik heb hier gereisd met vooral bussen. Soms overdag, maar voornamelijk nachtbussen. Deze zijn voortreffelijk geregeld in Argentinië en Chili! Makkelijk te regelen en prima faciliteiten. Soms waren de afstanden zo groot dat het nemen van een binnenlandse vlucht het handigste was. Ook hier heb ik gebruik van gemaakt.
Paaseiland: Na Chili stond Paaseiland op de planning. Ik had er wel eens ooit over nagedacht dat het wel een gave locatie zou zijn, maar verder nooit echt bij stil gestaan. Toen ik eenmaal echt de keuze voor Chili had gemaakt, was de keuze voor Paaseiland ook zo gemaakt! “Nou ben ik er toch bijna..!”
Sydney: Daarna reisde ik door naar Sydney. Oud en nieuw vieren daar is geweldig! Dat heb ik jaren geleden al ervaren en het was zo tof dat ik het graag nog eens deed! Ik heb familie in Adelaide wonen, een stad in Australië ten westen van Sydney, ook daar wilde ik een bezoekje brengen voordat ik naar Nieuw-Zeeland ga.
Nieuw-Zeeland: Nieuw-Zeeland, ook een land wat het beste te bezoeken is in onze winter. De vorige keer dat ik er was, begon het al flink koud te worden. Dat was in maart-april en toen ben ik vooral op het Zuider-eiland geweest. Ik wilde dit graag nog eens over doen met het echte zomerweer van daar. Voordat mijn reis vertrok, had ik al een auto voor nieuw-zeeland geregeld via internet. De vrijheid van het hebben van een auto is daar echt fantastisch! Gaan en staan waar je maar wilt, heerlijk! Bewust heb ik gekozen voor een auto; een camper was ook een optie geweest, maar omdat ik alleen reis, leek me een camper wel heel eenzaam. Nu kan ik in hostels slapen en kijken of er mensen met me willen meerijden.
Zuid-Korea: Daarna vlieg ik door naar Zuid-Korea. Een land dat nooit op mijn wishlist heeft gestaan, maar omdat een vriendin van me meedoet aan de Paralympics Olympische Winterspelen 2017 in Zuid-Korea gaan we met haar familie, vrienden en vriendinnen haar aanmoedigen. Dat betekent dat ik na ruim 6 maanden reizen weer wat vriendinnen van thuis ga zien! Deze tijd in Zuid-Korea zal ik vooral Seoul en Pyeongchang zien. Voor de rest ga ik hier gezellige dingen met bekenden doen.
Vietnam & Thailand: Het einde van mijn reis is dan in zicht! Nog 3 maanden te gaan. Na Zuid-Korea reis ik af naar Vietnam. Ik heb dan 3 maanden de tijd om in Bangkok uit te komen. Hoe? Nog geen idee! Dit is, nu ik dit typ, nog zo ver weg… Ik koop in Zuid-Korea wel een ‘Lonely Planet’ van deze landen en ga dan mijn route bepalen. Of ik vraag het aan andere backpackers; zij zijn de ervaringsdeskundigen, zij geven je vaak de beste adviezen.
Waarom besloot je 10 maanden op wereldreis te gaan?
‘Als reizen gratis was, zie je me nooit meer terug’, ik vind dit een prachtige uitspraak! Al ben ik wel realistisch genoeg dat ik weet dat er toch gewerkt moet worden, zodat er geld wordt verdiend (wat weer uitgegeven kan worden aan reizen!). Zoals ik al zei, ben ik juf op een basisschool. Ik heb het mooiste beroep van de wereld, maar ik had heel nodig een break nodig. Een periode van rust, gave dingen zien, mooie momenten creëren, nieuwe mensen ontmoeten en genieten van de dag in plaats van de stress die mijn werk met zich meenam. Ook organisatorisch was het voor mijn werk het handigst als ik er 1 heel schooljaar uit zou gaan. Dat is voor de kinderen fijner dan halverwege het schooljaar vertrekken. Mede hierom heb ik dus voor 10 maanden gekozen. Maar het is ook fijn omdat ik veel landen wil bezoeken, daarom had ik ook veel tijd nodig. Voor Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld is het fijn als je heel wat weken hebt.
Heb je al in leuke hostels geslapen?
Ik ben nu zo’n 4 maanden onderweg. Hiervoor heb ik ook al veel gereisd en in geweldige hostels mogen slapen! Voor nu zal ik vooral de hostel benoemen van de laatste maanden:
Hostel Ventana Sur in Santiago de Chili: Ik was van plan hier 3 nachten te blijven en het zijn er uiteindelijk 7 geworden! Heerlijke relaxte plek vlakbij het centrum. Wat ik vooral prettig vond was de hulp van de staf. Ze hielpen je met al je vragen. Ook was het er schoon, heerlijk ontbijt en er was een zwembad! Met de temperaturen boven de 30 graden was dat heerlijk! Heerlijke tuin waar elke avond gezellig een wijntje gedronken werd.
Hostel America del sur in El Calafate: Dit is een groot hostel, maar ze hebben het daar betreft de organisatie ontzettend goed geregeld! Vriendelijk staf en heerlijk ontbijt. Ook het hostel America del sur in Buenos Aires is fantastisch!
Hostel Antarctica in Ushuaia: Gezellig sfeer! Heerlijk ontbijt, schone douches en wc’s (en er waren er ook genoeg, ook altijd prettig) grote keuken waar alle keukenspullen aanwezig waren om lekker te koken. Bij de gezamenlijke ruimte zat ook een bar, lekker handig om je biertje te halen.
Hostel Campo Base in San Pedro de Atacama. Dit was niet per definitie een heel gezellig hostel, maar na maanden reizen had ik even een plek nodig om langer te blijven. Je kon ontzettend veel doen in San Pedro de Atacama en omdat dit een rustig hostel was, vond ik het heerlijk om hier wat langer te blijven en wat te relaxen!
Hostel Penthouse 1004 in Bariloche. Wat de naam al aan geeft, een penthouse! Weer eens wat anders! Prachtig uitzicht over een van de vele meren die Bariloche telt. Er hing een heel gezellige sfeer tussen alle backpackers en ’s avonds werd er gezellig een wijntje gedronken en plannen gemaakt voor de volgende dag.
Ik boek mijn hostels voornamelijk via hostelworld.com of booking.com. Soms kom je ook weleens terecht in een hostel waarvan je spijt hebt dat je voor 3 nachten hebt geboekt en al betaald hebt direct bij binnenkomst… er zit een voordeel aan; het volgende hostel is weer veel beter!
Zijn er plekken die je hebt bezocht die je altijd bij zullen blijven?
De gaafste plekken die ik heb bezocht, moeilijke vraag! Ik zal twee lijstjes maken; In de eerste vind je een top 5 van mooie plekken die ik voor deze wereldreis heb bezocht. In het tweede lijstje vind je een top 5 van gaafste plekken van mijn huidige wereldreis.
Top 5 gave plekken die ik eerder heb bezocht:
1. Uluru (Ayers Rock) in Australië. Wat een magische berg! Al jaren wilde ik erheen en ik weet nog hoe ik me voelde toen ik hem zag!
2. Machu Picchu in Peru. Ook hier keek ik jaren naar uit! Gezellige dag gehad hier.
3. Taj Mahal in India: A dream came true! Prachtig paleis met een mooi verhaal.
4. Chinese Muur Peking in China. Ik had verwacht dat het vol toeristen zou zijn! Inmiddels twee keer de muur gezien en beklommen en beide keren zonder andere toeristen!
5. Iran: En eigenlijk niet specifiek een plek, maar het hele land. Ik ben hier samen met een vriendin heen gegaan. Totaal gesluierd hier twee weken rondgereisd. Geweldige ervaring! Zou zo weer gaan!
Top 5 van de mooiste plekken die ik de laatste 4 maanden heb bezocht:
1. Het ‘zijn’ in Ushuaia. De meest zuidelijke stad van de wereld. Mooie omgeving!
2. Omgeving van Salta: Hier een auto gehuurd met andere backpackers en uiteindelijk 7 dagen rondgereden.
3. Omgeving van San Pedro de Atacama en de weg naar Uyuni in Bolivia. Wat een landschappen hier! Op een hoogte van minstens 4000 meter!
4. Varanasi: kaarsje aansteken en laten drijven op de heilige rivier de Ganges. Er is geen plek op aarde dat hier op lijkt. Zo bijzonder!
5. Paaseiland! Het meest afgezonderde eiland, ontdekt door een Nederlander tig jaar geleden tijdens Pasen. Die beelden zijn fantastisch! Hier was ik met kerstmis, heel erg gaaf!
Gelukkig heb ik, nu ik dit typ, nog 6 maanden te gaan! Dus mijn toplijstje wordt nog verder uitgebreid.
Ontmoet je gemakkelijk andere backpackers tijdens zo’n wereldreis?
Backpackers ben ik eigenlijk overal tegengekomen. Backpackers uit Nederland, maar voornamelijk uit andere landen zoals Frankrijk en Duitsland. Als je slaapt in hostels, kom je al meteen mensen tegen. Veel backpackers reizen, net als ik, ook alleen. Daardoor maak je gauw contact. Als je nog nooit op reis bent geweest, is het misschien moeilijk te snappen dat je echt heel gauw vrienden maakt tijdens reizen. Soms zijn het vriendschappen voor het leven en soms puur om 1 dag samen iets te doen. Als je op plekken komt waar het op dat moment geen hoogseizoen is, kan het weleens zijn dat je een van de weinige bent. Ik heb dat een paar keer gehad. Voor die enkele keer is dat echt niet erg, kan erg goed op mezelf zijn, maar daarna een wat socialer hostel hebben is wel fijn.
Heb je je ooit onveilig gevoeld tijdens je wereldreis?
Er zijn plekken op deze aarde waar je momenteel niet moet willen zijn, je moet het gevaar niet opzoeken, maar met een beetje logisch denken en gebruik maken van je onderbuik gevoel, komt er veel goed. Als mensen vragen naar enge plekken, geef ik altijd aan dat ik ook niet in Eindhoven graag in mijn eentje in het midden van de nacht rond loop. Waarom zou ik dat dan in een andere stad wel doen? Beetje logisch nadenken, dan kom je er wel!
Maar natuurlijk zijn er momenten dat je hartslag omhoog schiet; een dronken taxi chauffeur in Zuid-Afrika, een vuurgevecht in een township in Kaapstad waar ik net een tour aan het doen was, op een te laat tijdstip aankomen met je bus in een onveilige buurt van een stad waar op dat moment geen taxi’s zijn… Gelukkig kun je er later vaak om lachen!
Hoe heb jij voor je wereldreis gespaard & hoeveel kost het?
Reizen is duur, maar je kunt goed bezuinigen op een paar dingen! Deze wereldreis begon in India, een lekker goedkoop land! Ik houd ervan! Toen Argentinië, wat een verschil! Ik vind het lastig om aan te geven wat een dag reizen gemiddeld kost; je hebt dure dagen omdat je een busrit boekt (in Argentinië soms rond de €50-€100!) of een tour doet (tours in Patagonië zijn bijvoorbeeld erg prijzig) maar soms zijn er dagen dat je in de supermarkt een broodje haalt en verder weinig doet, goedkope dag dus.
In Argentinië heb ik geslapen voor €7 per nacht, maar ook wel eens voor €25 per nacht (beiden in een hostel!). Ik probeer wel altijd hostels te zoeken met ontbijt; niet dat dat echt in kosten scheelt, maar het is wel handig! Kun je het kraanwater drinken? Doe dat dan ook! Ga het eerst mengen met fleswater en op een gegeven moment wen je aan het kraanwater.
Een andere bespaartip: Pak een Uber Taxi, dat werkt ook in andere landen! Ideaal! Probeer verder samen met anderen uitjes te regelen, vaak is het goedkoper als je zelf iets regelt (en bijvoorbeeld een auto huurt) dan wanneer je een georganiseerde tour boekt. Ik kijk ook erg uit naar Zuid-oost Azië, daar zal mijn geld niet zo snel gaan!
Wat zou elke wereldreiziger-in-spe mee moeten meenemen?
Ik ben fan van de backpack. Geen koffer dus! Geen wieltjes die vast kunnen komen te zitten en makkelijker op te bergen onder je bed in je hostel. Verder hou ik van de Lonely Planet. Ondanks dat je alles tegenwoordig online kunt opzoeken, blijft voor mij de Lonely Planet een handig ding om bij me te hebben! Verder ben ik ook erg blij met mijn powerbank om mijn iPad en iPhone mee op te laden. Check ook goed welke wereldstekkers je nodig hebt! Kleren? Echt niet veel aub! Daar ga je spijt van hebben! Je kunt bijna overal de was laten doen, en een shirtje kun je best wat dagen aan hoor! ;) op reis maakt het me veel minder uit hoe ik eruit zie.
Zijn er dingen die je thuis goed moet regelen voor je op wereldreis gaat?
Uiteraard je reisverzekering, hier heb ik een lang-op-reis-verzekering van gemaakt. Ik heb een huis in Nederland, hier zitten nu gelukkig huurders in! Dat is ook iets om te overwegen natuurlijk; als je je huis wilt en kunt verhuren? Doen! Ik ben sowieso best lang met de voorbereidingen bezig geweest omdat ik best wel houd van een goede organisatie en nu denk ik; eigenlijk had ik mijn tijd wel beter kunnen besteden! Als je een vliegticket hebt en eventueel visum ben je zowat klaar! Alles is te koop namelijk, ook op reis!
Waar keek je naar uit & waar zag je tegenop toen je op wereldreis ging?
Een jaar geen werkstress, dat was waar ik naar verlangde! Ook het ontmoeten van nieuwe mensen en prachtige plekken. Ik had zin om prachtige foto’s te maken!
Afscheid, tja, niet het leukste van je reis. Maar doe het gewoon snel op Schiphol! Scheelt in de pijn! Wat me wel heel erg opvalt, is het verschil met mijn vorige wereldreis en deze betreft de techniek. Toen had ik een telefoonkaart waar ik heel af en toe mee naar Nederland belde vanuit een telefooncel. Nu is er Whatsapp en andere apps waardoor je makkelijk contact kan houden. Je bent gevoelsmatig veel dichter bij thuis. Soms heb ik zelfs zin om mijn telefoon bewust dagen van de WiFi te houden…
Zijn er nog andere tips die je wilt delen?
Reizen is zo mooi! Ga ervoor, je zult geen spijt krijgen!
Tot slot, kunnen we je tijdens deze wereldreis ergens volgen?
Ja! Ik heb een reisblog, ongeveer 1 keer per maand komt er een nieuw verhaal op. Je kunt je aanmelden dat je automatisch een mailtje ontvangt als er een nieuw verhaal op staat. De blog is: Anneverbruggen.reislogger.nl.