Water in het buitenland… Het is een dingetje voor heel wat reizigers. Kun je het kraanwater nou wel of niet drinken? Zijn de ijsblokjes in je drankje veilig? Krijg je niet accuut diarree of buikpijn als je het gewone water drinkt op reis? Is die chloorsmaak niet een teken dat het super ongezond is? Tja… Grote kans dat die vragen door je hoofd spoken buiten Nederland en dat terwijl er, hou je vast: 181 landen zijn waar je in minimaal driekwart van het land toegang tot veilig water hebt! 181 landen! Je gaat je bijna afvragen waar we ons druk om maken… Toch betekent dat ook weer niet meteen dat je in al die 181 veilig KRAANwater kunt drinken. Er is nog genoeg ruimte voor verbetering. Via Dopper (je weet wel, van die toffe waterflesjes en inspirerende missie om overal schoon water te krijgen. In elke oceaan, uit elke kraan. Zonder plastic of ander afval erin.) ontdekten wij namelijk dat je kraanwater alleen nog maar in onderstaande 39 landen veilig kunt drinken:
Water in het buitenland: Waar kun je kraanwater drinken?
Hier kun je kraanwater in het buitenland drinken:
Afrika:
Helaas nog in geen een land
Azië:
Brunei, Hong-Kong, Israël, Japan, Singapore, Zuid-Korea
Noord-Amerika:
Canada, Groenland, Amerika
Zuid-Amerika:
Helaas nog in geen een land
Europa:
Andorra, Oostenrijk, België, Czech Republic, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, IJsland, Ierland, Italië, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, San Marino, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, UK, Vaticaan Stad
Oceanië:
Australie, Nieuw Zeeland
Hoe zit het dan met die 181 landen wereldwijd waar toegang tot veilig water is?
Ok, 39 landen waar je dus echt water uit de kraan kan drinken. Maar hoe zit het dan met dat getal 181? Uit een persbericht van Dopper en een onderzoek van The United Nations World Water Development, om precies te zijn uit het The United Nations World Water Development Report 2019, bleek dat er wereldwijd al 181 landen zijn waar er – in minimaal driekwart van het land – toegang is tot basis voorzieningen qua veilig drinkwater. In dit onderzoek staat letterlijk: “By 2015, 181 countries had achieved a coverage of over 75% for at least basic drinking water services (Figure 8). Of the 159 million people still collecting untreated (and often contaminated) drinking water directly from surface water sources, 58% lived in Sub-Saharan Africa (WHO/UNICEF, 2017a)”. In die 181 landen hoeven mensen dus niet water te drinken dat bijvoorbeeld bestaat uit regenwater, rivierwater of vervuild water. Er is dus onwijs veel ruimte voor verbetering. Schoon drinkwater is niet alleen gezond, maar als dit goed geregeld is, is dit ook goed voor het milieu. Er hoeven dan een stuk minder plastic waterflessen gebruikt te worden.
Als je meer kraanwater drinkt, verbruik je een stuk minder plastic
Wist je dat wanneer je altijd kraanwater drinkt, bijvoorbeeld uit een glas of een hervulbare waterfles zoals de Dopper, dat je dan al snel 40 wegwerpflessen minder verbruikt per jaar. 40 stuks plastic minder! Het klinkt als een kleine gedragsverandering, maar als heel Nederland… of alleen al alle toeristen die Nederland bezoeken… of (laten we eens gek denken) alle reizigers ter wereld dit zouden doen waar mogelijk… dan zou dat een mega grote positieve impact hebben!
Wist je dat heel veel toeristen in Nederland nog geen kraanwater durven drinken?
Het is misschien gek om te horen, maar wist je dat 60% van de internationale reizigers die Nederland bezoeken, liever verpakt water drinken dan water uit de kraan? Dit bleek uit een onderzoek van PWN uit 2016. En dat terwijl we hier juist super schoon én lekker water hebben! Het gekke is, dat toeristen hier het kraanwater niet vertrouwen omdat er juist geen chloorsmaakje aan zit. Terwijl wij, Nederlanders, dat chloorsmaakje juist weer met iets negatiefs associeren als we bijvoorbeeld kraanwater in Frankrijk of Canada drinken.
Drink jij vaak kraanwater in het buitenland? Gebruik jij al een hervulbare fles?
We zijn benieuwd naar jouw water-gedrag! Drink jij al vaak kraanwater in het buitenland? En neem jij altijd een hervulbare fles mee? We zijn benieuwd! Laat jouw mening, tips en reactie hieronder weten in een reactie! Wil je meer tips rondom duurzaam reizen lezen? Check dan hier onze andere artikelen!