Vooral in de bus of auto heb ik er last van, maar ook in een boot kan het flink opspelen: Reisziekte. Ook wel wagenziekte, zeeziekte of luchtziekte genoemd. In dat laatste geval heb je vooral last in het vliegtuig. De symptomen? Je wordt flink misselijk, soms krijg je zweetaanvallen of moet je veel gapen, alles kan beginnen te draaien en het enige dat je eigenlijk wilt (als het écht te veel wordt) is de inhoud van je maag lozen. Maar wat kun je doen tegen wagenziekte? Is er een middel of zijn er andere handige tips om dat verrotte gevoel te voorkomen of verminderen? In dit artikel proberen we zoveel mogelijk tips te bespreken en met je te delen!
10 tips: Wat kun je doen tegen wagenziekte?
Wagenziekte (in de bus of auto) wordt net als zeeziekte (op een boot) of luchtziekte (daar heb je last van als je in het vliegtuig zit), ook wel reisziekte genoemd. Zodra je begint met je autorit, boottocht of vlucht kan het meteen opspelen. Dit gevoel ontstaat door de evenwichtsorganen die naast je oren zitten, wat je ziet klopt niet meer met wat je evenwichtsorganen registreren en het gevolg is dat jij je niet goed voelt. Er zijn verschillende middeltjes en manieren om met wagenziekte om te gaan en de beste tips hebben we hieronder voor je verzameld:
1. Wagenziekte pillen
Er zijn verschillende wagenziekte pillen die helpen tegen reisziekte. Vaak zijn dit antihistaminica, die normaal gesproken voor allergieën worden gebruikt. Voorbeelden van antihistaminica zijn cinnarizine, cyclizine en meclozine. Neem je wagenziekte pillen, dan kan het wel voorkomen dat je slaperig en wazig wordt. Hou daar dus rekening mee, want als je een mooie boottocht maakt of nog iets actiefs erna wilt doen kan dat vervelend zijn. Merken die wagenziekte pillen verkopen zijn bijvoorbeeld het Etos huismerk of Primatour.
2. Afleiding!
Soms kan het ook al enorm helpen als je jezelf of als je reispartner je afleidt. Praat over een leuk onderwerp of doe een spelletje zoals ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet. Door je met andere dingen bezig te houden, kan je minder last krijgen van de reisziekte. Doet zo’n spelletje of goed gesprek je weinig? Probeer dan eens een luisterboek uit of zet goede muziek op!
3. Eet iets voor je vertrekt
Het klinkt misschien te makkelijk voor woorden, maar het helpt echt als je iets eet voordat je op reis gaat. Denk aan een boterham of cracker, maar ook een bakje yoghurt met fruit kan helpen en anderen zweren bij het nemen van gember of gemberthee tegen de misselijkheid. Zorg er simpelweg voor dat er iets vasts zit in je maag. Eet echter geen vette of hele zoete producten, dat kan weer een negatief effect hebben. Hetzelfde geldt soms voor koffie of alcohol. Wil je toch iets drinken, neem dan gewoon een slok water.
4. Val zo snel mogelijk in slaap
Persoonlijk mijn favoriete tip: Zo snel mogelijk in slaap vallen als je op een boot, in de auto of in het vliegtuig zit. Je maakt dan minder van de reis mee waardoor de reis sowieso sneller lijkt te gaan, maar waardoor je ook minder last hebt van nare reisziekte gevoelens. Het gevoel van reisziekte wordt als het ware onderdrukt, omdat je het reizen niet zo bewust meemaakt.
5. Wagenziekte bandjes
Je hebt speciale wagenziekte bandjes die reisziekte tegen kunnen gaan of verminderen. Je hebt bijvoorbeeld wagenziekte bandjes van Seaband. De Seaband is een polsband die misselijkheid, duizeligheid en braakneigingen kunnen voorkomen en je kan de bandjes het beste dragen om beide polsen. Je hebt deze bandjes voor kinderen en voor volwassenen. Deze kun je gewoon bestellen bij Bol.com.
6. Pleisters tegen zeeziekte
Er zijn ook speciale pleisters die kunnen helpen tegen zeeziekte, dit zijn scopolamine pleisters en er zit dan een middeltje in de pleister dat helpt tegen de misselijkheid. Deze pleisters plak je achter je oor en helpen vooral bij lange zeereizen. Deze pleisters zijn op recept verkrijgbaar onder de merknaam Scopoderm.
7. Naar de horizon kijken
Als je op een boot zit, kan het helpen om te focussen op de horizon. Wanneer je de horizon in beeld houdt, voel je je soms iets minder misselijk. In de auto kun je je bijvoorbeeld richten op de weg en meekijken met de rijder. Reisziekte is vaak erger als je de horizon niet in beeld houdt. Als je het wel ziet, dan zie je met je ogen dat je de hele tijd van evenwicht en houding verandert en je evenwichtsorgaan registreert hetzelfde. Je moet eigenlijk zorgen dat je evenwichtsorgaan en wat je ziet in balans zijn. In een vliegtuig kan dit echter moeilijk zijn als er turbulentie is, dus dan gaat deze tip mogelijk niet op.
8. Ga niet lezen, schrijven of gamen als je onderweg bent
Wanneer je iets gaat doen op een boot, in de auto of in het vliegtuig, kan het voorkomen dat je nog draaieriger of misselijker wordt. Probeer dus niet te lezen, schrijven of gamen als je onderweg bent.
9. Kruip zelf achter het stuur
Als je als volwassene last hebt van wagenziekte, kun je ook vaker zelf achter het stuur kruipen als je gewoon met een auto gaat rijden. Soms helpt het om zelf te sturen, omdat je dan beter ziet waar het voertuig en de weg heen gaat. Bestuurder of schippers hebben sowieso vaak het minst last van reisziekte, omdat die dus hobbels, bochten, golven of andere obstakels zien aankomen en dan kun je daarop anticiperen.
10. Frisse lucht doet soms wonderen
Zet een raam open of stop als het kan voor een frisse neus als je onderweg bent met de auto. Op de een of andere manier doet frisse lucht soms echt wonderen als je last hebt van wagenziekte. Is het warm in de auto? Zet dan de airco aan. Als het te warm is, kan dat namelijk ook een negatieve invloed hebben. Zit je op een boot, dan kan het helpen om even naar buiten het dek op te gaan.
Benieuwd of jij wel eens last hebt van de symptomen van wagenziekte?
Symptomen die kunnen opspelen bij wagenziekte, zeeziekte of luchtziekte zijn als volgt:
- Gapen
- Slap en lusteloos
- Slaperig
- Draaierig
- Bleek zien
- Zweten
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Overgeven
Wat doe jij tegen wagenziekte?
Heb jij nog tips om wagenziekte te voorkomen of verminderen? Laat hieronder een berichtje achter!