Wie voor langere tijd op reis gaat of voor het eerst buiten Europa op vakantie gaat naar bijvoorbeeld Azië of Zuid Amerika, heeft kans op een cultuurshock. Je moet wennen aan de nieuwe wereld waarin je opeens bent beland, de drukkende hitte of ijzige kou maar ook aan de mensen om je heen en hun andere manier van leven. Alles is anders, de omgeving maar ook zoiets simpels als eten of de taal die wordt gesproken. Helemaal niet zo gek dus, dat je overdonderd kan zijn door je reisbestemming en last kan hebben van een cultuurshock.
Wat is een cultuurshock?
Als je een cultuurshock hebt, hoef je dat eigenlijk helemaal niet op dat moment als een schok te ervaren. Pas later, na een weekje of een paar dagen, kan je soms pas tot het besef komen dat het door de cultuurshock kwam dat je je zo rot voelde. Bij een cultuurshock lijkt namelijk alles ineens, uit het niets tegen te vallen. Toen je met het vliegtuig landde was je nog euforisch over je nieuwe reisbestemming en vol goede moed, maar bij aankomst in je vieze en te drukke hostel of na het eten van een tegen vallende maaltijd lijkt je gevoel 180 graden omgedraaid. Je wilt naar huis, je hebt geen zin meer en je snapt eigenlijk niet waarom je ooit dacht dat het leuk zou zijn om naar deze plek toe te gaan. Een typisch gevalletje cultuurshock.
A culture shock is the personal disorientation a person may feel when experiencing an unfamiliar way of life due to immigration or a visit to a new country, a move between social environments, or simply travel to another type of life.
De term cultuurshock kan eigenlijk erger klinken dan dat het is, want het is vooral een omschrijving voor het rotte of nare gevoel dat je kan hebben als je in een omgeving terecht komt die totaal anders is dan wat je thuis gewend bent. Vaak gaat zo’n heimwee achtig gevoel al na een dag over omdat je dan bent gewend of aangepast aan je nieuwe bestemming. Wees dus niet bang, want zo snel als een cultuurshock komt kan het ook weer over zijn. Bovendien is het zo, dat als je ooit in je leven een cultuurshock hebt gehad, je daardoor ook beter weet hoe je er in het gevolg mee om kunt gaan.
Een cultuurshock: Een gevoel dat op treedt als mensen in een andere cultuur zich in de war en misplaatst voelen. Iedereen ziet dat jij niet van daar bent, het woord “reiziger” of in het ergste geval “toerist” lijkt met grote letters op je hoofd te staan. Je voelt je misplaatst, gedesoriënteerd maar vooral veels te ver weg van huis. Heimwee gevoelens spelen op, maar ook angst en geen zin meer in al dat nieuws. Dat noemen ze dus die “culture shock”.
Wat kun je doen tegen een culture shock?
Je kan eigenlijk allerlei dingen doen tegen een culture shock of van te voren dingen ondernemen om de kans op een cultuurshock te verkleinen. Je moet er sowieso niet al te angstig voor zijn, want de meest ervaren reiziger krijgt er wel een keer mee te maken:
Vermijd een cultuurshock door je van te voren in te lezen
Als je meer van je bestemming af weet, ben je ook op meer dingen voorbereid en kom je minder snel voor verassingen te staan. Lees je daarom in van te voren en zoek voldoende informatie op over je bestemming. Je weet dan meer over lokale gebruiken, hoe je je het beste kan gedragen, wat lekker eten is en waar je leuke buurten vindt om bijvoorbeeld te slapen of te wandelen.
Verwacht niet te veel van jezelf en doe rustig aan
De eerste dagen op een nieuwe reisbestemming kunnen soms het zwaarste zijn. Je hebt een lange vlucht achter de rug, misschien heb je een jetlag en je bent overdonderd door het nieuwe land. Doe daarom op het begin rustig aan, wees een beetje lief voor jezelf en doe echt alleen waar je zelf zin in hebt. Door zo veel mogelijk dingen te doen waar jij je prettig bij voelt, is de kans groter dat je cultuurshock sneller over gaat.
Cultuurshock? Doe dingen waar je energie van krijgt!
Als je in een cultuurshock zit, kan het helpen om dingen te doen waar je nieuwe energie en zin van krijgt. Zoek in een reisgids of blog op wat echte aanraders zijn voor jouw nieuwe reisbestemming en ga dingen doen. Daar krijg je nieuwe energie van en voor je het weet heb je weer helemaal zin in je reis.
Wat doe jij tegen een cultuurshock?
Heb je zelf wel eens een cultuurshock gehad? Wat heb je daar toen tegen gedaan? Laat het weten in een reactie, want met een cultuurshock ga je natuurlijk per persoon verschillend mee om.