Wat is Airbnb? En hoe werkt Airbnb? Dit wil je weten!

Wat is Airbnb? Als je nog nooit in een Airbnb hebt geslapen, kunnen we ons heel goed voorstellen dat je je dit afvraagt! Oorspronkelijk is de website van Airbnb een plek waarop je een huis, appartement of kamer kunt huren en verhuren bij een particulier. Vroeger was het idee dat dat dus vooral door ‘gewone’ mensen werd gedaan, dus dat je echt een huis van iemand huurt waar normaal gesproken iemand zelf woont of dat je een kamer huurt terwijl de verhuurder gewoon thuis is. Tegenwoordig zie je dat ook steeds meer professionele verhuurders hun Bed & Breakfast, hotelkamers of vakantiehuizen op Airbnb aanbieden. Je kan dus echt een huis of kamer van een local huren, maar ook in een gewoon hotelletje terecht komen.

Verschillende soorten Airbnb’s

Om je een idee te geven van wat voor verschillende Airbnb’s er zijn: In Frankrijk, in Reims, hebben wij bijvoorbeeld in een huis overnacht waar normaal gesproken een vrouw met haar kindje woont. Zij was zelf niet thuis, dus wij hadden het hele huis voor onszelf toen we in Reims waren maar al haar persoonlijke spulletjes lagen wel gewoon thuis (denk aan kleding of fotolijstjes en tal van andere dingen). Wij hadden hierdoor gelijk een huiselijk gevoel en het idee  alsof we echt even zelf in Reims woonden (het was ook een super gezellig huis, dus misschien hielp dat ook mee! Check de foto’s hieronder ook even als je benieuwd bent). In Taiwan hebben we tijdens het backpacken ook veel van Airbnb gebruik gemaakt, maar in tegenstelling tot Reims, kwamen we daar altijd bij leuke Bed & Breakfasts terecht en één keer bij een tof surf hostel. Er is dus niet één type Airbnb, maar er worden verschillende woningen en verblijfsplekken aangeboden. Andere plekken waar wij van Airbnb gebruik hebben gemaakt zijn onder andere: Christchurch (Nieuw-Zeeland), Bali, de Seychellen (check deze blog over La Digue), Boedapest, Auckland (Nieuw-Zeeland) en Berlijn.

Wat is Airbnb? En hoe werkt Airbnb? We leggen alles uit:

Onze Airbnb in Reims:

Onze Airbnb in Taiwan:

Surfen Taiwan Dulan Low Pressure Surf Guesthouse

Onze Airbnb op La Digue:

Wat betekent Airbnb eigenlijk? Dit wist je vast niet over de ‘Airbnb’ betekenis:

Airbnb is ooit bedacht door Brian Chesky en Joe Gebbia in 2007, zij begonnen het bedrijf in hun gedeelde appartement in San Francisco en noemde het oorspronkelijk “Airbed and Breakfast”. Een andere variant op het veel gebruikte “Bed and Breakfast”. Zij verhuurden namelijk niet bedden, maar opblaasbedden. Het woord Airbnb is dus deels afkomstig van die oorspronkelijke naam. Eigenlijk is het een samenvoeging van het woord “Airbed” oftewel luchtbed en het woord “Breakfast” oftewel ontbijt. De Airbnb betekenis is dus eigenlijk “luchtbed” gecombineerd met het woord “ontbijt”. Al kun je tegenwoordig veel meer boeken dan alleen een opblaasbedje, nu staan er ook complete villa’s of fantastische boomhutten op de site! In 2008 werd Airbnb echt opgericht en inmiddels staan er meer dan 6 miljoen unieke plekken op en kun je een woning of appartement huren in meer dan 81.000 steden en in meer dan 191 landen.

Is Airbnb betrouwbaar?

Nog zo’n vraag die wij super vaak krijgen: Is Airbnb betrouwbaar? Elke keer dat wij er gebruik van hebben gemaakt vonden wij het betrouwbaar. Ons antwoord is dus ja! Het ergste wat wij hebben meegemaakt, is dat we in Porto in een straat sliepen waar ’s avonds blijkbaar veel studenten uitgingen die keihard zongen in de straat. En een ander ding dat we wel eens hebben gehad, is dat de kamer veel kleiner was dan hoe het erop de foto’s uit zag. Die foto’s bleken met een gigantische groothoek-lens te zijn genomen. Maar goed, als die twee dingen de ergste dingen zijn, dan valt het wel mee. Wij letten ook altijd goed op voordat we iets boeken. Dit doen we door onder andere deze 3 dingen altijd te doen:

  • Reviews te lezen, zo zie je hoe andere het hebben ervaren
  • Goed de foto’s te bekijken (Ziet het er goed en netjes uit? Ziet het er echt uit of juist gephotoshopt?)
  • Het profiel van de verhuurder te bekijken, verhuurd hij vaker / is het een super host?

En wat als je Airbnb toch niet zo fijn is en je verhuurder niet betrouwbaar…

Wij hebben zelf gelukkig nooit iets raars of ergs mee gemaakt, maar het kan natuurlijk voorkomen dat een woning waar jij wilt gaan slapen of hebt geslapen niet zo was zoals in de advertentie vermeld stond. Of dat de verhuurder bijvoorbeeld helemaal niet aardig of fijn was. Je kan in zo’n geval contact opnemen met Airbnb, zij hebben hier een speciale klantenservice voor. Het contactformulier hiervoor kun je vinden op hun feedback pagina.

Ons Airbnb overzicht

Wat is Airbnb en hoe werkt Airbnb

Hoe werkt Airbnb? Zo boek je een leuke Airbnb in 5 stappen!

1. Maak Airbnb profiel aan & ontvang een gratis tegoedbon: De eerste stap is: Meld je aan bij Airbnb. Je kan je aanmelden met je mailadres of met Facebook. Daarna kun je je profiel verder aanvullen. Aanmelden is trouwens gratis en je hoeft past te betalen als je daadwerkelijk iets boekt, wees dus niet bang dat er meteen iets in rekening wordt gebracht want dat is niet zo.

Wij hebben in ons profiel kort iets verteld over onszelf, een goede en duidelijke profielfoto toegevoegd, een telefoonnummer, ons geboortedatum, geslacht en waar we wonen. Waarom je al deze info moet opgeven? Zodat het voor de verhuurder duidelijk is wie je bent! Het is natuurlijk een beetje spannend voor jou om een huis van iemand te huren, maar de verhuurder wilt ook weten wie hij of zij tegenover zich heeft. Maak dus een leuk persoonlijk profiel aan, waarmee je laat zien wie je bent! Als je eenmaal gaat boeken is het vaak ook nodig om je identiteitsbewijs of paspoort te scannen, dit vraagt Airbnb zodat ze écht weten wie je bent. Met dit kopie bewijs je dat je bent wie je zegt dat je bent. Airbnb deelt deze kopie trouwens niet met andere (ver)huurders.

2. Ga op zoek naar een leuk privékamer, hotelkamer of complete woning: Dan begint het zoeken naar de perfecte woning! Vul in het zoekveld in waar je naartoe wilt, met hoeveel persoon en op welke data. Op een kaartje wordt vervolgens getoond waar je overnachtingsplekken kunt huren. Ook kun je invoeren hoe duur je minimaal en maximaal wilt slapen, zo kun je dus meteen filteren op prijzen die passen bij jouw vakantie. Wij zoeken zelf altijd naar complete woningen en als er niks te vinden is, kijken we pas naar privékamers. Dit omdat we dat zelf net wat prettig vinden. Om de ideale woning te vinden kan je dus verschillende filters aanzetten, zoals:

  • Type accommodatie (privékamer, gehele woning of hotelkamer)
    – Bij een gehele woning deel je de plek niet, dan huur je het helemaal voor jezelf
    – Bij een privé kamer kan het zo zijn dat er ook andere mensen in het huis zijn
    – Bij een hotelkamer heb je de kans in een officieel hotel te slapen
  • Kamers & bedden (je kan aangeven hoeveel kamers en bedden je minstens wilt)
  • Voorzieningen (hier kun je bijv. aangeven of je een keuken wilt of een zwembad of wifi)
  • Superhost (als je 100% zeker wilt zijn over je overnachtingsplek kun je ook filteren op superhosts, dit zijn erkende verhuurders op Airbnb)
  • Toegankelijkheid (hier kun je filteren op hoe goed bereikbaar een plek is)

Waarom het toch soms tof is om een kamer te huren terwijl er misschien ook andere aanwezig zijn? Grote kans dat je dan locals ontmoet die het tof vinden om reizigers meer te vertellen over hun locatie. Zo krijg je meer een thuisgevoel en leer je een land of plek beter kennen.

Airbnb zoeken

Wat is Airbnb hoe werkt Airbnb

3. Een toffe Airbnb gevonden? Check de reviews: Heb je een leuke plek gevonden? Check dan goed  de reviews! Wij scannen ze meestal een beetje en als er wat negatieve tussen staan, dan lezen we de reviews wat beter. De website vertaald automatisch de beoordelingen, dus je kunt de teksten vaak gewoon in het Nederlands lezen. Het komt wel eens voor dat er een negatief stukje staat, maar als het grootste deel gewoon positief is dan nemen we zo’n reactie vaak met een korreltje zout. Helemaal als de beoordeling al van een tijdje terug is, grote kans dat de verhuurder al wat aan het probleem heeft gedaan. Uit de teksten kun je ook opmaken of je waar krijgt voor je geld of dat je bijvoorbeeld veels te veel betaalt voor iets dat eigenlijk best crappy is. Er staat soms ook nuttige info over de verhuurder, of deze bijvoorbeeld heel vriendelijk is of juist slecht bereikbaar. Lees dus de reviews altijd goed voor je boekt. Zo kun je er ook achter komen of de advertentietekst en foto’s wel echt kloppen met de werkelijkheid.

4. Controleer de voorwaarden en stel vragen aan je host als je die hebt: Het is altijd slim om ook even de voorwaarden door te nemen van de plek die je wilt gaan huren. Wat is bijvoorbeeld de check-out tijd? En vanaf wanneer mag je aankomen? Wij hebben wel eens gehad dat de check-in tijd best laat was, terwijl we al vroeg aankwamen. Het is dan slim om even contact te hebben met de verhuurder. Via Airbnb heb je vaak persoonlijk contact en dan is het helemaal niet gek om dit soort dingen voor te leggen, het is een stuk persoonlijker dan contact via bijvoorbeeld Expedia of Booking.com waar je de hotels vaak niet eens te spreken krijgt. Als je dus ergens vragen over hebt, stel ze gerust. Rond het boekingsproces is hier ook ruimte voor, maar ook erna kan dat gemakkelijk. Over het algemeen proberen verhuurders ook naar je wensen te luisteren. Iets waar je trouwens ook goed naar moet kijken is het annuleren. Bij de ene woning is dat makkelijker en goedkoper dan bij de ander, ook verschilt de periode tot wanneer je dit kosteloos kunt doen. Lees dus altijd goed hoe dat zit met annuleringsvoorwaarden bij het huisje dat jij op oog hebt. Meestal staat ook aangegeven met het woord ‘flexibel’ of ‘streng’ in hoeverre dit makkelijk of moeilijk kan bij een bepaalde woning. Als het flexibel is kun je vaak annuleren tot 24 uur voor je reis.

5. Reserveer je Airbnb: Heb je de reviews gecheckt, contact gehad met de verhuurder en de voorwaarden doorgenomen? Dan kun je gaan reserveren! Dit doe je door nog eens de data en het aantal personen te checken en door dan op de “Reserveren” button te klikken. Je reservering is dan niet meteen gemaakt. Vaak krijg je nog vragen zoals:

  • Wie ben je?
  • Met wie reis je?
  • Heb je nog vragen?
  • Wat is het doel van je reis?

Soms kun je ook wel direct reserveren, maar bij de meeste accomodaties is dit niet mogelijk. Besef je dus wel dat je soms even moet wachten totdat de verhuurder reageert voordat het definitief is. Vaak is het zo dat als je veel info geeft of duidelijke info over je reis, dat de kans dan groot is dat je gauw wordt goedgekeurd. Ook helpt het als je vaker huurt via Airbnb, want dan zien zij ook weer wat voor reviews jij hebt gehad als huurder.

Is de reservering goedgekeurd? Dan krijg je de annuleringsvoorwaarden nog eens te zien en soms ook huisregels, zo hebben wij wel eens gehad dat je absoluut niet een feest mag geven. Dit was toen we Oud en Nieuw in Sydney gingen vieren. Wij hebben toen via het contactformulier meerdere keren gezegd dat we kaartjes voor een feestje hadden en echt geen feest in de accommodatie wilden geven.

Zo betaal je je Airbnb

Hoe werkt op Airbnb het betalen? Vroeger betaalden wij altijd alles met onze creditcard, maar je kan tegenwoordig ook gemakkelijk betalen met iDeal. Zorg wel altijd dat je betaalt via de site zelf en niet direct aan de verhuurder geld overmaakt, als je namelijk via Airbnb betaalt dan is dat veilig. Je Airbnb betalen kan bovendien eenvoudig rechtstreeks via de Airbnb website of app. Tegenwoordig heb je trouwens de mogelijkheid om via heel veel verschillende manieren te betalen: Het kan via (prepaid) creditcard, Apple Pay, Android Pay, iDeal en PayPal. Je hoeft enkel je betaalgegevens in te geven, de betaling goed te keuren en klaar

Naast iDeal vinden wij een van de andere fijnste manieren om te betalen per creditcard en dan via een prepaid variant. Dit is een veilige en handige betaaloptie. Je kan bovendien niet méér geld uitgeven dan er op je kaart staat. Op die manier vermijd je onvoorziene uitgaven en kan Airbnb in geval van een schadeclaim niet onmiddellijk een bedrag in mindering brengen. Een bijkomend voordeel van deze betaalmethode is dat je bij de meeste prepaid kaarten geen wisselkoerskosten betaalt. Indien je dus een boeking doet buiten de eurozone kan dit al snel enkele euro’s schelen, sommige banken brengen namelijk meer dan 2% wisselkoerskosten in rekening.

Wil je juist je eigen huis verhuren op Airbnb? Dat werkt zo:

Op Airbnb kun je natuurlijk zelf je huis of appartement verhuren. Dit gaat eigenlijk super simpel en hiervoor moet je ook een account aanmaken. In de advertentie beschrijf je hoe je slaapplek eruit ziet, je voegt foto’s toe en prijzen. Binnen no time kun je zo beginnen met het verhuren.

Artikelen over Airbnb’s waar wij hebben geslapen: