Als je een busje gaat ombouwen tot camper, dan is de kans groot dat deze vraag bij je op komt: Waarom moet en waarmee kun je een camper isoleren? Toen wij ons bestelbusje gingen ombouwen tot camper was dit bijna het eerste waar we ons mee bezig hielden, het isoleren van de camper ruimte (de bestuurderscabine was al geisoleerd, maar de laadruimte nog niet).
Je camper isoleren, waar begin je?
Toen wij onze camper gingen isoleren hebben we als eerst de laadruimte helemaal leeggemaakt (denk aan dingen die nog aan de wanden bevestigd zaten of aan vloerplaten die al gemonteerd waren) en hebben daarna de vloer geïsoleerd met Armaflex van 6 mm dik. Armaflex is zelfklevend isolatiemateriaal, wat ideaal is, want je hoeft het alleen maar op de binnen zijde van de auto te plakken en op die manier zit het meteen goed. Dit deden we overigens niet meteen. Voordat we het isolatiemateriaal gingen aanbrengen op de vloer hebben we alle roestige plekjes en beschadigingen van de lak stof- en vet vrij gemaakt en bedekt met een laagje Hammerite. Hammerite zorgt er voor dat je camper niet verder gaat roesten of dat er überhaupt roest komt op het metaal van je auto. Ook monteerden we latjes op de vloer, waartussen we het Armaflex hebben geplakt. Waarom? Zodat de vloerplaat het isolatiemateriaal niet compleet pleet zodra we die weer terug gingen plaatsen. Na deze handelingen was de vloer duurzaam beschermd en konden we beginnen met het aanbrengen van het isolatiemateriaal op de wanden en het verder isoleren van de camper! Voor de wanden en het plafond gebruik je ook Armaflex, je kan dan voor dezelfde dikte gaan of een andere maat.
→ Volkswagen Crafter Camper ombouwen: Lees over de conversion van Tessa & Jaques
Waarom je camper isoleren
Het is om verschillende redenen heel belangrijk om je camper goed te isoleren. Enerzijds wil je niet omkomen van de kou (als je naar frisse bestemmingen gaat zoals Noorwegen of in de winter gaat reizen), anderzijds wil je ook niet vergaan van de hitte (als je naar Spanje gaat hartje zomers of op ander zonnige bestemmingen bent) én je wilt ook niet wakker worden terwijl de condens van de wanden druipt. Maar er is meer:
Vijf redenen om je camper te isoleren
- Isoleer de dunne metalen wanden van je camper om de warmte buiten te houden. Dan duurt het in ieder geval langer tot het in de camper even heet is als buiten. Wel zo fijn als je in je camper aan het slapen bent. Het isolatiemateriaal dat geschikt is om de warmte buiten te houden is trouwens ook geschikt om de kou buiten te houden, je bent dus in één klap klaar. Zowel voor winter als zomer kamperen.
- Natuurlijk wil je ook de kou buiten houden in je camper. Zou je willen kamperen bij temperaturen beneden vriespunt dan komt de dikke laag isolatiemateriaal die je op alle wanden hebt aangebracht ook goed van pas. Let wel echt op dat je geen enkel plekje over slaat. Bedek echt de gehele binnenkant van de carrosserie met isolatiemateriaal.
- Je wilt niet wakker worden in een camper waarin condens van de wanden druipt. Ook daarom isoleer je de auto die je gekozen hebt voor je camperproject. Sla bij het isoleren geen enkel plekje over, want elk plekje dat je vrij laat kan er toch voor zorgen dat er warmte of kou binnen komt en condensvorming.
- Je isoleert je camper ook om rustig te kunnen slapen. In een goed geïsoleerde ruimte dringen minder geluiden van buiten door. Denk niet alleen aan andere campinggasten, maar ook aan regen of hagel dat op je camper dak tikt.
- Door de isolatie voorkom je oxidatie want het vocht dat vrijkomt in de leefruimte van je camper dringt niet door tot op de binnenkant van de carrosserie.
Maak de laadcabine leeg, verwijder de vloerplaat
Onder de vloerplaat moet ook isolatie (bijvoorbeeld Armaflex)
Bevestig latjes op de vloer en plaats daartussen het isolatiemateriaal
Met welk isolatiemateriaal isoleer ik mijn camper?
Wij hebben gekozen voor het zelfklevende Armaflex als isolatie materiaal omdat het zo gemakkelijk te verwerken is en niet al te duur is. Wanneer je de binnenkant van de carrosserie van je camper helemaal bekleedt met zelfklevend Armaflex – nogmaals: je mag echt geen enkel plekje overslaan als je je camper gaat isoleren – dan heb je een perfect geïsoleerde camper. Armaflex was voor ons ook de perfecte keuze omdat de camper die wij ombouwen echt klein is. We hebben twee diktes gebruikt: Armaflex 6 mm en Armaflex 19 mm. Je kan dit isolatiemateriaal op Bol.com kopen, maar wij hebben via Marktplaats een overgebleven partij nieuw Armaflex overgenomen van mensen die met een giga groot project bezig waren. Zo bespaar je nog net iets meer op je kosten en het is duurzaam, want anders zou het materiaal misschien weg worden gegooid. Check dus altijd Marktplaats voor je Armaflex helemaal nieuw wilt kopen! Wie weet kun je voor een paar tientjes minder ook genoeg materiaal scoren.
Wat is de beste isolatie voor een camprer?
Wat het beste materiaal is om jouw camper mee te isoleren hangt af van budget, persoonlijke voorkeur maar ook van jouw camper. Wij raden Armaflex aan. Maar er is natuurlijk volop keuze uit allerlei andere soorten isolatiemateriaal. Wat denk je van je camper isoleren met…
- Camper isoleren met schapenwol: Combineer schapenwol en / of polyester wol om holle ruimtes in de wanden op te vullen. Tessa isoleerde haar camper met schapenwol, lees er hier meer over.
- Gerecyclede denim
- Minerale wol
- Glaswol
- Polystyreen schuim
- Camper isoleren met noppenfolie: Tussen de noppenfolie (vaak van aluminium) zit geperste lucht en dit zorgt er voor dat warmte en kou worden weggekaatst
- Gebruik de groene ondervloer die je normaal onder laminaat gebruikt
- Gesiliconiseerde polyester vezels
- Steenwol
- Camper isoleren met Armaflex: Dit is dus waar wij voor hebben gekozen, lees daar hierboven meer over
Allerlei producten kunnen gebruikt worden als isolatie materiaal voor je bus. Wat voor jou de beste keuze is, hangt dus echt af van persoonlijke voorkeuren, je budget maar ook van de camper die je gaat isoleren. Bedenk alleen wel dat enkele van bovengenoemde producten, zoals glaswol en steenwol, ronduit onaangenaam kunnen zijn om te verwerken.
→ Leven in een camper: Robert & Denise leven de #vanlife droom!
Hoe isoleer je een camper
Heb je een isolatiemateriaal gekozen? En ga je net als ons voor Armaflex? Dan is het zeker interessant om verder te lezen! We vertellen meer over hoe je je mini camper precies isoleert met Armaflex.
Wat is Armaflex en voor welke dikte ga je?
Armaflex is een koude, warmte en vochtregulerend isolatiemateriaal. Het is super gemakkelijk te verwerken en het is ideaal om een minicamper mee te isoleren ook omdat het in verschillende diktes verkrijgbaar is. We hebben Armaflex van 19 mm voor het dak en de zijwanden en 6 mm voor de vloer gebruikt.
Nadat je de gewenste gaten en openingen in de carrosserie hebt gezaagd of geboord en in de Hammerite hebt gezet ontvet je het oppervlak waarop je de Armaflex gaat plakken en daarna kun je beginnen.
Zelfklevend isolatiemateriaal
Gebruik in ieder geval zelfklevende Armaflex. Aan de onderkant van dit materiaal zit een laag folie met een ruitjesmotief. Als je dit er aftrekt komt de kleeflaag vrij en kun je het isolatiemateriaal op de carrosserie aanbrengen. Die ruitjes folie maakt het ook nog eens super gemakkelijk om de Armaflex op maat te knippen of te snijden. Om dit project uit te voeren hebben we alleen maar een schaar en een scherp mes gebruikt. Zorg dus dat je die bij de hand hebt als je aan de slag gaat.
Het isoleren van (alleen maar) scheve wanden
De wanden van onze camper zijn eigenlijk nergens recht. Soms moeten we het Armaflex in- en bijknippen en voortdurend ontstaan er naden omdat we steeds relatief kleine oppervlakken met isolatiemateriaal bedekken. Het is uitermate belangrijk dat het Armaflex waarmee je het hele binnenwerk van de camper bedekt een afgesloten geheel vormt. Daarom hebben we alle naden afgeplakt met isolatietape. Om ook bij de isolatie van het dak een sluitend oppervlak van isolatiemateriaal te creëren hebben we de ruimte tussen de spanten opgevuld met 19 mm Armaflex en over de spanten 6 mm Armaflex geplakt dat het Armaflex tussen de spanten met enkele centimeters overlapt. Armaflex laat zich perfect plakken op Armaflex, dus als het ergens dubbel zit, is dat geen probleem.
Werk af met Isolatietape
Welke materialen heb je allemaal nodig als je gaat isoleren?
Even een laatste recap, deze materialen hadden wij allemaal nodig toen we gingen isoleren:
Meer lezen over het bouwen van een camper: