Camper Inrichting: Inspiratie & onze aanraders

Hoe je jouw camper gaat inrichten hangt af van je bus, je stijl, je budget en natuurlijk ook van de eisen die je hebt voor je camper. Als je echt een camper zelf gaat bouwen doe je er goed aan om eerst heel veel inspiratie op te doen, andere zelfbouw campers te bekijken en zo te ontdekken wat de droomcamper is binnen jouw eigen kaders. Om je een beetje op weg te helpen, laten we je in dit artikel kennis maken met verschillende camper inrichtingen, campers die verschillen qua grootte en nemen we je mee in een paar keuzes die wij zelf hebben gemaakt bij het inrichten van onze eigen camper. Wij hebben zelf een onwijs kleine camper, een Nissan NV200, en moesten daardoor heel slim om gaan met de ruimte en het budget dat we hadden. Ben jij van plan een grotere bus te kiezen en heb je meer budget, dan kun je natuurlijk weer andere beslissingen nemen!

10 handige items voor in jouw camper inrichting

Zoals we al zeiden hebben wij heel bewust voor een mini camper gekozen, een Nissan NV200. We kochten dit busje helemaal leeg, het was echt een kale bestelbus, en hebben daar vervolgens zelfs een prachtige inrichting ingebouwd zodat het echt voelt als een mini huisje. Sommige producten zijn in bijna elke camper wel handig of mooi als je zelf een camper gaat bouwen en precies die producten hebben we daarom op een rij voor je gezet. Lees gauw verder en ontdek welke items misschien ook handig zijn voor jouw camper inrichting:

1. Uitschuifbare lattenbodem

Wij waren eerst van plan om zelf helemaal een frame te bouwen waarop het bed kon worden gelegd, maar toen ontdekten we dat er zoiets bestaat als een uitschuifbare lattenbodem. Dit is ideaal voor wie van z’n bed snel een bankje wilt maken, maar het is ook perfect als je jouw bed wilt kunnen inschuiven zodat je naast het bed bijvoorbeeld je fietsen of een surfplank wilt zetten. Je kan zo’n uitschuifbare lattenbodem op Bol.com bestellen, maar ze staan soms ook op Marktplaats.

camper inrichting uitschuifbare lattenbodem

camper inrichting bed

2. Dakkoffer van Twinny Load

Een must voor wie een kleine camper heeft: Een dakkoffer! Je creëert hier namelijk heel veel extra opbergruimte mee. Wij zijn fan van de dakkoffers van Twinny Load en om even precies te zijn, wij hebben de: Twinny Load Dakbox NXT van 430 Liter in glanzend zwart met een afmeting van 190x78x38cm met dubbelzijdige opening. Qua stijl past hun zwarte dakkoffer perfect bij onze grijze Nissan NV200 en zwarte imperiaal, maar daarnaast is het ook makkelijk te monteren en easy in gebruik. Hoe het installeren gaat? Je zorgt dat de dakkoffer aan twee zijdes open kan, vervolgens leg je de koffer op de imperiaal van je dak (die scoorden wij trouwens ook voor een prikkie op Marktplaats!) en met de meegeleverde haken bevestig je binnen no time de Twinny Load aan je camperbus. Door de vier haken zit het super stevig vast en doordat je de dakkoffer aan twee zijdes open kan maken, kun je zelf bepalen aan welke zijde van het dak je de koffer bevestigt. Voor ons was een dakkoffer echt een must, omdat we in de bus zelf niet al te veel ruimte hebben. In de dakkoffer kunnen we nu makkelijk onze camping tafel kwijt, stoelen of schoenen en andere spullen die we weinig gebruiken. Wil je iets er uit hebben, dan klim je op een krukje en haal je het er zo uit, maar heb je het niet nodig dan kun je het er ook zonder zorgen er in laten zitten omdat de Twinny Load ook op slot kan. Check hier de verschillende dakkoffers van Twinny Load

twinny load dakkoffer voor op camper Twinny load camper inrichting dakkoffer camper inrichten tips camper inrichting dakkoffer twinny load twinny load op imperiaal camper

3. Zonnepaneel

Nu we het toch over het dak van onze camper hebben: Naast onze Twinny Load is er ook genoeg ruimte voor een mooi zonnepaneel, de Optimate Solar DUO Travel Kit 40W. We hebben heel goed gelet op de maat van de dakkoffer, zodat we zeker wisten dat daarnaast ook nog een zonnepaneel kon. Wel zo handig als je electra wilt in je camper en toch naar veel zonnige bestemmingen gaat. Dit Solar Panel is degene die wij hebben, het Optimate Solar DUO 40W zonnepaneel. Dit is een slimme op zonne-energie werkende lader die energie vasthoudt voor alle soorten ’12V’-accu’s. Een unieke eigenschap is dat hij geschikt is voor ‘normale’ accu’s, dus ook voor de steeds vaker voorkomende Lithium accu’s. Het paneel is verder qua afmetingen perfect, maar bovenal weersbestendig én hij genereert ook stroom bij weinig zonlicht. Bekijk hier alle zonnepanelen van autostyle.nl

4. Kookpit van Campingaz

Als je een hele grote camper gaat verbouwen, dan bouw je wellicht echt een keukentje in met onder meer een oven, maar in onze camper keuken hebben we gekozen voor demonteerbare keukenblokken. Hierin hebben we verschillende handige items van Campingaz verwerkt en die willen we graag met jullie delen. Een must in een keuken is natuurlijk een kookpit en in ons geval is dat er een van Campingaz geworden. Zoals we al zeiden hebben wij echt een mini camper waarmee we vooral naar warme bestemmingen gaan en onze keuken bevindt zich daardoor achteraan de auto, onder het bed. We koken dus met de deuren open terwijl we achter de bus staan. Hier kan je precies lezen hoe we onze keukenblokken hebben gebouwd. In een van de blokken hebben we het ‘natte gedeelte’ gecreëerd, met een wastafeltje, kraan, vuil- en schoonwatertank. In het andere keukenblok zit echt het kooktoestel verwerkt en daarvoor hebben wij voor een exemplaar van Campingaz gekozen. De kookpit die wij hebben is de Campingaz 400 S, we hadden eerst een ouder exemplaren uit de jaren ’90 maar het was hoog tijd dat die vervangen werd en nu hebben we dus de Campingaz 400 S. Hij ziet er niet alleen tof uit, maar is ook draagbaar en doordat de branders van 2200 Watt zijn kun je 1 liter water binnen 10 minuten koken. Mocht je eens eerder op de camping hebben gekookt, dan herken je het vast dat je heel lang (lees: heeeeeel lang) op kokend water moet wachten (wat mega irritant is als je een pastaatje in elkaar wilt flansen) maar met dit kooktoestel is dat verleden tijd. Andere reden om voor dit model te kiezen: Er zit een piëzo ontsteking in, dus je hebt niet lucifers of een aansteker nodig. Verder heb je een gasfles nodig en daarvoor kies je het best de R904 (brandtijd: 5 uur en 30 minuten) of de R907 (brandtijd: 9 uur en 30 minuten) cilinder.

camper zelfbouw kooktoestel koken camper keuken zelfbouw tips campingaz koken camper keuken op reis

5. Een (stille) koelkast kiezen voor in je camper inrichting

Wij hadden echt het meeste schattige koelkastje op de kop getikt op Marktplaats, een beetje in SMEG stijl, maar omdat hier toch niet veel in past zijn we nog even verder gaan kijken. Ook voor onze koelbox kwamen we uiteindelijk bij Campingaz uit. We kozen de Powerbox® Plus 28L 12/230V electric cooler van Campingaz. Deze is 28 liter waardoor er lekker veel in past, hij is niet al te zwaar waardoor we hem makkelijk kunnen tillen of verschuiven én hij past precies perfect onder het bed in onze camper. Verder werkt hij op een 12V-autostekker en op een elektrisch stopcontact van 230 V en doordat de ventilator niet al te veel lawaai maakt (max 39 dB) kun je hem aan laten tijdens het slapen. Vind je de ventilator toch te veel herrie maken? Dan kun je hem op de speciale Night-modus zetten waarbij de ventilator wordt uitgeschakeld en jij nog rustiger in je bed kunt liggen!

camper keuken maken campingaz koelkast

Campingaz koelkast camper inrichten

6. De allertofste én meest handige pannen voor in je camper zijn die van Stanley

Wil je je camper keuken voorzien van extreem toffe én hele handige pannen? Dan moet je deze pannenset van Stanley scoren! Laat je niet bedriegen door dat ene pannetje dat je ziet, want daarin… zit zoveel meer verborgen! Deze pannenset is een slimme set, naast de grote zilveren pan zit er namelijk ook een inklapbare koekenpan in, borden, een snijplank en bestek. De verschillende onderdelen passen mega slim in elkaar waardoor je extra veel ruimte kan besparen in je camper keuken. Het ziet er dus niet alleen tof uit, maar is ook nog eens mega handig!

zelfbouw camper keuken mini nv 200-2

7. Weinig ramen? Maak zelf een dakraam

Iets waar ook nog steeds mega blij mee zijn, is dat we een dakraam hebben gemaakt in onze camper. Onze mini camper heeft niet veel ramen in de cabine en door het dakraam heb je toch meer ventilatie en licht in de achter ruimte waar je slaapt. Het dakraam zit wel deels onder de Twinny Load dakkoffer en het zonnepaneel, maar ook voor de zuurstof toevoer en ventilatie is dit fijn om te hebben.

camper dakraam maken camper inrichting Dakraam camper inrichting

8. Bamboe plafond!

Hier hebben wij zoveel vragen over gekregen (en dat snappen we, want het ziet er ook zo tof uit): “Waar hebben jullie het bamboe plafond voor jullie camper vandaan?” Nou het antwoord is simpel, net als veel andere producten die we hebben gebruikt voor het bouwen van onze camper, hebben we ook de bamboe matten gescoord op Marktplaats! Echt, als je budgetproof je camper wilt verbouwen, is Marktplaats echt de plek waar je moet zijn. Wees creatief, probeer verschillende zoekopdrachten uit en je ontdekt echt dat je pareltjes kan vinden online. Om je op weg te helpen: Hier vind je de bamboe rollen die wij hebben gekocht (de naam was toen bamboe caramel fineer) of check deze advertentie (bamboe platen). Wij hebben deze in eerste instantie met spuit lijm bevestigd, maar dat liet helaas los de volgende dag, dus we hebben het de dag er op opnieuw vast gemaakt met extra lijm. Ook het doorzagen van de bamboe, waar dat nodig was, ging heel makkelijk met een multitool.

camper inrichting bamboe plafond camper inrichting plafond bamboe

camper inrichten plafond maken zelfbouw

bamboe plafond maken camper zelfbouw camper inrichting bamboe plafond maken zelfbouw

9. Je camper isoleren & bekleden? Doe dat met Armaflex en vilt

We hebben een heel artikel geschreven over het isoleren van je camper en zoals je daar ook kan lezen zijn wij helemaal fan van Armaflex. Dit spul is super buigzaam en daardoor makkelijk te monteren, maar je kan het ook zo doorknippen en direct opplakken door de plaklaag die er sowieso al op zit. Als je je camper nog helemaal moet isoleren, is dit echt het materiaal dat je wilt hebben en we hebben vervolgens de afwerking gedaan met grijs vilt (dat je heel makkelijk op de Armaflex plakt) om het geheel een rustige uitstraling te geven. De combi van het grijze vilt en ons bamboe plafond is ook super tof geworden, wat echt voor een fijne uitstraling van de camper zorgt. Lees hier alles over het isoleren van je camper en welk Armaflex we gebruikt hebben

Camper keuken maken

10. Creëer een luifel

Als je een kleine camper hebt, is het fijn als je je buiten ook betrekt bij je camper leven binnen. Wij hebben daarom meteen besloten om een makkelijk te monteren luifel te creëeren. In ons geval hebben we niet voor een traditionele luifel gekozen, maar… een oud zeil van een zeilboot! Dit ziet er net wat sfeervoller uit, maakt je camping spot meteen gezelliger en het werkt perfect! Wij hadden dit thuis nog van een oude zeilboot, maar je kan ook zo’n zandkleurige schaduwdoek bestellen op Bol.com of gaan voor dit ademende zonnezeil. Je kan natuurlijk ook een officiële luifel kiezen, maar voor ons was zo’n zeilboot doek het beste dat past bij onze stijl!

Inspiratie voor je camper inrichting

Nu je weet wat voor dingen voor ons heel belangrijk en handig waren, willen we je natuurlijk ook nog laten zien hoe het anders kan. Via Instagram hebben we een paar posts gevonden van campers die echt onwijs tof zijn geworden qua camper inrichting. Hoe jouw camper precies gaat zijn en welke keuzes het beste zijn voor jou, hangt echt van je eigen stijl, je budget en van de bus die je gaat kopen af, maar ook van wat je er precies mee wilt. Je hebt nu in ieder geval al weer wat meer inspiratie op kunnen doen en deze Nederlandse reizigers en hun Instagram accounts kunnen je ook weer verder inspireren:

Nederlandse camperreizigers mét toffe Instagram accounts

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The lost van (@the_lostvan)

Meer lezen over het bouwen van een camper:

vanlife Camper isoleren
Camper bouwen keuken vanlife

 

→ Bekijk al onze artikelen over vanlife