tropenkleding

Tropenkleding: Voor als je op safari gaat of de jungle in trekt!

Als je naar Zuid-Afrika gaat, om de Big Five te spotten of als je in Brazilië het Amazonegebied in trekt, dan is het fijn om daar goede kleding voor mee te nemen. Speciale tropenkleding! Dit is vaak extra zonwerend, comfortabel en ook muggendicht.

Alles over tropenkleding

→ Tip: Wij checken vaak Bever.nl voor fijne safari of tropenkleding
→ Aanrader: Vind je veel kleding duur? Check dan Vinted eens voor tweedehands items!
→ Merken met fijne tropenkleding: Craghoppers (kleding) of Lowa (schoenen)

Capuchin monkey in costa rica jungle

Waarom is tropenkleding handig?

Er zijn verschillende redenen te vinden waarom tropenkleding handig is als je op reis bent, zo beschermt deze kleding je tegen verschillende dingen:

Tropenkleding tegen malaria

Wie naar de jungle in Zuidoost-Azië vliegt of naar natuurgebieden in Zuid-Amerika reist, kan mogelijk terecht komen in een malariagebied. Wanneer je daarheen gaat is het aan te raden malariapillen te slikken (vraag hierover altijd advies bij je huisarts of de GGD) en je goed in te smeren met DEET, maar het is ook slim om aangepaste kleding te dragen. Wist je bijvoorbeeld dat zwarte en rode kleding muggen nog meer aan trekt? En dat je dus beter witte of andere lichte kleuren kunt dragen. Ook is het handig om ademende kleding te dragen, want vaak is het ook zo dat hoe warmer je lichaam is, hoe meer muggen op je af komen en de kans op een malaria infectie groter wordt.

→ Handig: Hier kun je meteen Deet bestellen

Tropenkleding beschermt je beter tegen de zon

Toch is niet alleen Malaria een mogelijk gevaar als je op safari gaat of de jungle in trekt, als je niet de juiste kleding draagt kun je ook last krijgen van de zon. In de vorm van een zonnesteek (draag bijvoorbeeld wanneer de zon erg fel is een pet of hoedje), maar ook in de vorm van verbranding (dit kan zelfs door de kleding heen gebeuren). Vooral rond de evenaar kan de zon onwijs hard schijnen en kunnen UV-stralen dwars door je kleding heen dringen. Wist je bijvoorbeeld dat een gewoon t-shirt je maar met een factor 10 beschermt? En dat wanneer dit shirt nat is (van regen of zweet) het je maar met een factor 5 beschermt? Als je echt naar hete gebieden op reis gaat, moet je hier dus echt rekening mee houden.

→ Tip: Je kan ook UV-werende kleding dragen

Voorkom met tropenkleding beten van ongedierte

En wat dacht je van risico’s zoals teken of bloedzuigers? Als je niet de juiste kleding draagt en bijvoorbeeld diep de natuur in gaat, dan kan je met een slechte outfitkeuze eerder last krijgen van deze kleine beestjes.

In welk opzicht is tropenkleding anders dan gewone kleding?

Als je speciale tropenkleding koopt, is dit vaak kleding luchtig is en sneldrogend. Vooral dat laatste is fijn omdat je in de meeste tropische gebieden snel transpireert, maar ook last kunt krijgen van regen of een sterke luchtvochtigheid. Ook is de meeste kleding zo behandelt dat het je beschermt tegen UV-straling, soms heeft de kleding zelfs een factor 30 of 50, zodat verbranden door je kleding heen minder snel gebeurd. Verder is tropenkleding vaak ook net iets praktischer, zo zijn de meeste broeken afritsbroeken of heeft het handige vakken waar je dingen in kunt opbergen. Ook is het slim om dit soort kleding wat ruimer te kopen, want dan houdt het je zo koel mogelijk.

Merken die tropenkleding verkopen

Nu vraag je je vast af welke merken speciale tropenkleding verkopen? Dit zijn onder meer Craghoppers, Fjallräven (lees hier meer over dit outdoormerk), Jack Wolfskin en Royal Robbins. Ohja en je hoeft niet meteen te denken dat deze tropenkleding alleen uit legergroene kledingstukken bestaat. Merken als Craghoppers of Royal Robbins maken ook toffe houthakkers blousen, jurkjes in leuke streepjesstof, rokken in bloemenprint en jacks in felle kleuren!

→ Handig: Bij CarePlus vind je allerlei handige accessoires voor de tropen of op safari, denk bijvoorbeeld aan een headnet die je kan dragen tegen de muggen.

→ Tip: Zoek je ook goede schoenen voor een safari of jungletocht? Dan kun je eens kijken naar schoeisel van merken als Teva, Lowa of Salomon.

Wat voor kleding is handig om mee te nemen naar warme gebieden?

Dan nog even een lijstje van kleding die handig is om mee te nemen en als je meer inspiratie op wilt doen voor toffe outfits, moet je eens kijken naar dit modenieuws. Daar staan meer outfits die geïnspireerd zijn door gebieden in Afrika.

  • Neem kleding mee van verschillende materialen
  • Wil je kleding die niet kreukt en licht van gewicht is? Ga voor kleding van Supplex-polyamide of van een hoog percentage katoen, deze stof heeft een verkoelende werking
  • Kies voor een afritsbroek of lange rok / sarong als je naar gebieden gaat waar je mogelijk ook naar tempels gaat
  • Neem sneldrogende kleding mee, niet alleen omdat het snel droogt na het wassen maar ook in verband met transpiratie
  • Kleding van het merk Craghoppers is vaak geïmpregneerd of fijn geweven zodat muggen er niet doorheen bijten
  • Neem kleding mee met UV-werende eigenschappen
  • Vergeet een petje of een hoed niet en denk zelfs aan nekbescherming
  • Neem eventueel een poncho of paraplu mee als je in het regenseizoen op reis bent
  • Kies voor speciale sokken van CarePlus die ook een beschermende werking hebben

Wanneer heb je tropenkleding écht nodig?

Tot slot nog even een kleine disclaimer. Als je naar Zuid-Afrika gaat of naar een jungleachtige bestemming, dan hoef je niet per se een hele garderobe aan tropenkleding aan te schaffen. Het kan fijn zijn. Maar het is niet altijd nodig. Het hangt namelijk ook onwijs af van je reisprogramma en wat je allemaal gaat doen in hoeverre je echte tropenkleding nodig hebt. Check dus ook goed je reisplannen en weeg dan af wat je allemaal wilt kopen voor je eigen reis!

→ Aanrader: Check dit vakantielijstje als je hulp nodig hebt bij het inpakken!
→ Tip: Vind je veel tropenkleding duur? Check dan Vinted eens voor tweedehands items.