Als blogger is tekst natuurlijk belangrijk, net als een goede website lay-out en daarnaast is het ook best fijn als je artikelen gevonden worden. Je schrijft die stukjes immers niet voor niks. Maar wat mij betreft kunnen mooie foto’s (en filmpjes) ook zeker niet ontbreken op een blog. Helemaal niet op een reisblog. Maargoed wat koop je dan voor camera en welk objectief mag daar niet bij missen? Onlangs heb ik mezelf na een tijdje sparen getrakteerd op iets nieuws en waar mijn keuze op is gevallen, dat lees je hieronder!
Micro Four Thirds (MFT) system of een spiegelreflex?
Een tijdje heb ik getwijfeld tussen een MFT (Micro Four Thirds) en een spiegelreflex camera. De meeste professionele fotograferen werken immers met het laatste, maar wat ik fijn vindt aan MFT’s is dat ze veelal lichter zijn en tegelijk veel vergelijkbare functionaliteiten hebben als spiegelreflex camera’s. Bovendien kun je er ook verschillende objectieven op zetten, terwijl de body’s kleiner zijn van dit soort camera’s. Als je geen idee hebt wat een MFT camera is, onderstaand een korte uitleg.
Wat is een micro four third camera?
Voor zover ik het begrijp is bij een Micro Four Third camera het spiegelhuis weggelaten dat bij spiegelreflex camera’s wel is ingebouwd. Hierdoor zitten sensoren veel dichterbij de lens en daardoor kunnen dit type camera’s veel kleiner zijn en daarmee ook lichter. Doordat een MFT camera klein is, is het echter niet mogelijk dat er een zoeker zit in de camera. Tenminste niet het type zoeker zoals je bij spiegelreflex camera’s gewend bent te hebben, maar een soort electronische zoeker is wel mogelijk. Je kijkt bij deze camera’s dus eigenlijk naar een soort mini beeldscherm als je door de zoeker kijkt (mocht de camera die je kiest überhaupt een zoeker hebben). Merken die Micro Four Thirds camera’s maken zijn Panasonic en Olympus.
Waarom ik voor een MFT camera koos
Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen, ik heb gekozen voor een nieuwe Micro Four Third camera. De redenen bestonden onder meer uit dat dit type camera’s lichter en kleiner zijn dan spiegelreflex camera’s. Wanneer ik reis merk ik dat ik geen zin hebt om zware spullen mee te sjouwen. Ik wil licht kunnen reizen en snel mijn camera erbij kunnen pakken als ik iets gaafs zie. Het snel foto’s kunnen maken is bovendien ook iets dat bij MFT’s beter kan dan bij spiegelreflex camera’s, dus de keuze was gemaakt!
Mijn nieuwe aanwinst: Olympus OM-D E-M5 Mark II
De slogan van de Olympus OM-D serie is “Overtreft de spiegelreflex”, dus dat beloofde al veel. Maar ook koos ik voor de Olympus E-M5 Mark II omdat deze camera niet alleen mooie foto’s maakt, maar ook goed gebruikt kan worden voor het maken van filmpjes. De E-M5 Mark II schijnt de krachtigste beeldstabilisator te hebben op dit moment. Oftewel, zonder statief en met weinig licht kun je nog steeds mooie beelden schieten. Om het verkooppraatje van Olympus even te citeren “Naar voor, naar achter, opzij, gekanteld: de 5-assige VCM-stabilisator compenseert vervormingen langs meerdere assen.” Verder weegt de camera zo’n 400 gram en is het 34% kleiner en 36% lichter dan een spiegelreflex.
Mijn oude camera: Panasonic Lumix GM1
Voor wie het wilt weten, mijn oude camera was een Panasonic Lumix GM1. Ik verwacht dat de Olympus E-M5 op verschillende vlakken een verbetering zal zijn, het enige dat ik jammer vindt is dat mijn lumix echt héél klein was en daardoor super handig op reis.
Voor wie ook een review van de Olympus E-M5 wilt kijken
Het juiste objectief kiezen
Wat erg fijn is, is dat ik de objectieven die ik bij mijn Lumix GM1 had nog steeds kan gebruiken op deze Olympus E-M5. Zo heb ik een 12-32mm f/3.5-5.6 en een lens waarmee ik ver in kan zoomen. Beide lenzen hebben geen vast brandpunt, vandaar dat ik dat wel eens wilde proberen in een nieuw objectief. Verder heb ik heel veel andere blogs gecheckt en gekeken wat voor objectieven zij gebruiken. Daar bleek al gauw uit dat objectieven zoals de 35mm f/1.8, 25mm f/1.8 en 50mm f/1.8 heel populair zijn onder bloggers waarvan ik vind dat ze mooie foto’s maken.
Met dit type lenzen kun je foto’s maken met mooie blurry achtergronden. Bovendien hoe lager de “f” waardes zijn, hoe meer licht er in je camera valt en hoe betere foto’s je kunt maken in donkere ruimtes. De “mm” waardes staan verder voor hoe ver je objectief ingezoomed is. Met een objectief van 25mm kun je dus meer ruimte op de foto zetten dan met een objectief van bijvoorbeeld 50mm. Tenminste dat is hoe ik het begrepen heb, want eerlijk is eerlijk ik ben geen fotografie-terminologie-goeroe dus pin me nergens op vast. Dit is in ieder geval de manier waarop ik tot mijn keuze gekomen ben. De lens die ik uiteindelijk gekocht heb is namelijk een Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm f/1.8.