internetten op vakantie

Tips voor bellen en internetten op vakantie

Met een sim only abonnement of een prepaid simkaart kan je de maandelijkse telefoon kosten in Nederland laag houden. Maar hoe houd je die kosten laag tijdens een reis? Op vakantie kan je telefoonrekening namelijk al snel hoger uitvallen omdat je in het buitenland gebruikt maakt van je telefoon en internet. Doordat je op een ander netwerk zit en veel data gebruikt is het in het buitenland meestal duurder dan thuis. Om te zorgen dat je niet te veel kosten maakt over de grens, willen we graag wat tips delen voor het gebruik van je smartphone, tablet of laptop. Wat is een goede manier om toch bereikbaar te blijven, maar geen hoge kosten te realiseren? Je leest het in de tips hieronder!

Een paar tips om op reis optimaal gebruik te maken van je telefoon

Sms’en, bellen of gebeld worden?

Op vakantie is het voordeliger om gebeld te worden dan om zelf te bellen. Verder is een sms versturen uit het buitenland weer goedkoper dan bellen. Je kan dus het beste sms’en, in plaats van bellen. Maar als je het thuisfront toch wilt spreken, stuur dan een sms om een belafspraak te maken. Zo bespaar je zelf weer wat kosten. Een andere gouden tip? Skypen of Facetimen als je wifi hebt! Zo kun je zelfs gratis bellen als je op reis bent. Doe dat Skypen of Facetimen alleen niet als je je mobiele data nog hebt ingeschakeld, want dan kan je gesprekje juist weer veel duurder uitvallen dan als je gewoon had gebeld.

Internet op je smartphone

Inmiddels sms’en of bellen we niet alleen meer met onze mobiel, maar internetten we ook heel wat af. Bijvoorbeeld via apps zoals Whatsapp, Facebook, Instagram, Twitter, Google Maps… Je gaat je bijna afvragen of we nog wel zonder kunnen?! Hoe dan ook, feit is dat veel smartphones-apps continu in verbinding staan met internet en dit kan op een gegeven moment veel geld gaan kosten. In Nederland is het meestal al duur om over je datalimiet te gaan, maar in het buitenland helemaal. Zorg dus dat je apps uit zet of zet je mobiel in zijn geheel niet constant aan. Geniet je misschien ook wel meer van je vakantiebestemming ook! En een andere tip: Je verbruikt ook minder data als je 3G en/of 4G uitschakelt. Je telefoon laad dan namelijk minder snel gegevens en gebruikt dus ook minder snel data.

Om helemaal zeker te zijn dat je geen internet gebruikt op vakantie kun je dataroaming uitschakelen als je de grens overgaat. Alle apps op je telefoon zijn hierdoor deels onbruikbaar, denk aan whats app, facebook en ook aan iets als nu.nl. Van deze apps kan je vervolgens alleen gebruik maken als er WiFi aanwezig is, hiervoor moet je dan wel weer verbinding kunnen maken maar zo’n wachtwoord is inmiddels ook wel binnen no-time geregeld als je in een hostel slaapt of bij een restaurantje zit.

Gouden tip is in ieder geval: Wil je toch bellen of internetten tijdens het reizen, wees dan goed op de hoogte van de kosten. Voor de tarieven in het buitenland krijg je vaak een sms zodra je een nieuw land binnengaat. Hierin staat wat sms’en, bellen en internetverbruik per MB kost. Na een telefoongesprek in Cuba hebben wij ooit zo’n 20,- euro moeten betalen en nee, zo lang hadden we echt niet gebeld (5 minuten!).

WiFi netwerken en veiligheid

Zodra je een WiFi verbinding hebt kun je onbeperkt internetten en bijvoorbeeld filmpjes kijken. Het merendeel van de hotels bieden WiFi aan hun bezoekers aan. Ook steeds meer campings hebben de mogelijkheid voor WiFi (blijft een bizar gezicht… Iemand voor een tent met om zich heen een laptop, smartphone en tablet) en hetzelfde geldt voor restaurants of bars. Zoals we al zeiden heb je soms wel een wachtwoord nodig, maar die staan meestal wel ergens op geschreven in een restaurant of hotel en anders kun je ze meestal wel vragen. Alleen in Australië hebben wij eigenlijk moeite gehad met het vinden van gratis wifi, in andere landen is het eigenlijk nooit echt een probleem.

Let echter wel op dat je op openbare netwerken zit als je gebruik maakt van WiFi. Hackers kunnen via openbare netwerken namelijk gemakkelijk toegang krijgen tot andere smartphone’s of laptop’s. Zij kunnen dan jouw wachtwoorden achterhalen, maar ook surfgedrag inzien of mails meelezen. Wees je hier dus wel enigszins van bewust als je op WiFi zit.

Bellen en internetten via buitenlandse providers

Om het bellen en internetten in het buitenland aantrekkelijker te maken is het sinds 1 juli mogelijk om zelf je provider in het buitenland te kiezen. Helaas bieden buitenlandse provider dit nog niet aan vakantiegangers aan. In de toekomst kan dit systeem uitkomst bieden zodra je regelmatig gebruikt wilt maken van internet. Zo kan je vooraf tegoed kopen of je krijgt na afloop een factuur naast je maandelijkse rekening met daarin het dataverbruik. Wel hebben telefoonproviders als KPN bijvoorbeeld internetbundels die je van te voren kunt kopen, zodat het internetten in andere EU-landen goedkoper is. Je betaalt dan bijvoorbeeld voor een dagbundel van 50 mb van te voren zo’n 2,5 euro. Wifi is dan natuurlijk nog steeds goedkoper, maar soms zit de internet-drang hoog en dan is zoiets fijn om achter de hand te hebben.

Batterij besparen

Tot slot nog een laatste tip, want niet alleen besparen op kosten is fijn tijdens het reizen. Vaak heb je ook minder kans om je smartphone, tablet of laptop op te laden en wil je ook op je batterij besparen. Om je batterij te sparen is het handig om alleen WiFi aan te zetten als je het echt nodig hebt, dan verbruik je namelijk minder batterij. Ook is het slim om je mobiel op vliegtuigmodus te zetten, dan spaar je ook het verbruik van de batterij van je mobiele telefoon en gaat je smartphone ook minder snel leeg.

Hoe ga jij om met je telefoon als je op vakantie bent?