Reizen, je geeft er gemakkelijk bakken met geld aan uit. Maar zijn er nou ook dingen waar je té veel en onnodig geld aan uit geeft als je de wereld aan het ontdekken bent? Yes, wij geloven van wel! Check hieronder ons lijstje van dingen waar je te veel geld aan uit geeft op reis:
1. Drank
De eerste 1, 2, 3 drankjes op een avond zijn gezellig, maar daarna is de kans groot dat je per ongeluk je weekbudget er doorheen zuipt omdat grenzen door alcohol nou eenmaal vervagen en je bijvoorbeeld rondjes gaat geven aan die 10 nieuwe backpack-vrienden uit je hostel. Oh en ook een minpuntje… Als je kater eenmaal is begonnen, maak je die gave bestemming ook nog eens in een roes mee. Bedenk verder ook dat je prijzen relatief moet zien. Bier is bijvoorbeeld in het buitenland wel goedkoper dan in Nederland, maar al je de prijs van 4 biertjes in Thailand vergelijkt met bijvoorbeeld de prijs van een nacht in een Thais hostel dan is die soms gewoon hetzelfde. Dus wat kies je… 1 nacht gratis slapen? Of toch die 4 extra biertjes?
2. Taxi’s en Tuk Tuk’s
Zeker in Zuidoost-Azie komt het nog wel eens voor dat je 10 uur in de bus zit en ineens middenin de nacht op een verlaten busstation eruit wordt getrapt omdat je op je bestemming bent aangekomen. Laat je dan niet meteen verleiden door een taxi, want soms zitten hotels echt maar een paar straten verderop (lees: 2 min lopen) en zo’n taxi is vaak even duur als die hele lange busreis die je net achter de rug hebt. Goed voorbeeld: Wanneer je in Thailand naar Bangkok gaat en afgezet wilt worden bij Khao San Road, dan doen ze dat vaak op een paar minuten lopen van de chaos. Jij hebt het idee dat je in the middle of nowhere staat en de taxi’s of tuk tuk’s maken daar handig gebruik van. Bereid je dus voor door een offline kaart te downloaden op je telefoon, zodat je je gemakkelijk kunt navigeren op je nieuwe plek. En ook goed om te bedenken als je in een meer Westers land aan het reizen bent… Thuis neem je waarschijnlijk ook niet altijd de taxi, maar kies je eerder voor het openbaar vervoer. Stel je bent in Rome, Los Angeles of Sydney… Ook dan hoef je niet die taxi te pakken, neem gewoon de bus of metro. Scheelt echt in de kosten!
3. Excursies
Als er een moment is dat je moet onderhandelen op reis dan is het wanneer je excursies gaat boeken. Helemaal als je met 2 personen bent of met een groep. In zo’n geval moet je in Azië of in landen als Marokko er echt wel wat af kunnen praten. Verder kun je in landen als Amerika, Mexico of bestemmingen in Europa ook vaak prima zonder excursie op pad en gewoon zelf naar een highlight gaan. Vergeet dus die guided tour in Barcelona en ga gewoon zelf naar alle bezienswaardigheden. Wil je toch echt een tour doen als je in een grote stad bent? Dan is het misschien leuk om te weten dat er tegenwoordig ook vaak free tours zijn waarbij je uiteindelijk betaald wat je het waard vond.
4. Westers eten: Pizza… Hamburgers…
Dit geldt vooral voor wie in Azië gaat backpacken: Bespaar door niet Westers te gaan eten. Ten eerste is het vaak niet te vreten, zo’n diepvries pizza die zonder liefde voor je wordt opgewarmd maar waar je dan wel 15 euro voor betaald terwijl de “verse tomaten” eerder op klonten uit de ketchup lijken. Wat moet je wel doen? Do as the locals do. Kies voor dat noodle-tentje waar iedereen op kleine plastic stoeltjes zit. Je bent op reis in een nieuw land, geniet juist van het eten dat locals daar juist zo goed kunnen klaar maken. Pad thai in Thailand, Gado Gado in Indonesie, bonen met kip in Zuid-Amerika, hummus in Jordanië… Het is echt zo lekker!
5. Fooi
Niet meteen denken dat wij anti-fooi-gevers zijn, sommige bartenders leven eerder van hun fooi dan van hun salaris dat weten wij ook, maar hou er gewoon rekening mee dat in landen als Portugal of Italië een tip of fooi soms al automatisch op je rekening staat. Check dus altijd even je menukaart of bon, want soms zit de fooi er al gewoon bij in. Vaak staat dan onderaan elke bladzijde op de menukaart “All prices are subject to 21% service charge” of er is een extra kolom boven je totaalprijs op je bon gezet. Super lief en goed als jij je ober dus een extraatje wilt geven, maar soms is er al voor gezorgd dat dat gegeven wordt.
6. Koffers
Als je in Europa op vakantie gaat, kun je vaak een gratis handbagage koffer meenemen die je dus bij je houdt als je het vliegtuig in stapt en die je niet in checkt. Scheelt je soms toch 20 euro voor het inchecken van een koffer, helemaal als je met lowcost airlines vliegt als Transavia, Easyjet of Ryanair waar je vliegticket alleen al soms 40,- euro kost.
7. Restaurants
In Azië is het misschien wat lastig, maar in veel landen in Zuid-Amerika of in Australië kun je het prima doen: zelf koken in je hostel als je op reis bent. Thuis ga je natuurlijk ook niet altijd uit eten, dus waarom zou je dat op reis wel constant doen terwijl je aan het backpacken bent? Bovendien hebben ze in buitenlandse supermarkten soms meer vergelijkbare producten dan je in eerste instantie verwacht.
8. Souvenirs
Het is natuurlijk leuk zo’n mok met “i love …”, een beeldje uit Verwegistan, magneten voor op je koelkast of 20 van die geknoopte armbandjes om je pols en enkels. Maar… Zeg nou eens eerlijk: Beland het grootste gedeelte van al die gekochte souvenirs niet gewoon in de kast, op zolder of onder je bed? Dat dus. Koop liever een heel mooi ding waar je helemaal verliefd op bent, dan tien zinloze hebbedingen.
9. Vliegtuig voedsel of eten op een airport
Omdat je aan het wachten bent, is het gemakkelijk om eten op het vliegveld te kopen of in het vliegtuig. Maar feit is: zo’n flesje cola van 3,50 kost voor het inchecken toch echt stukken minder en bovendien kan je ook zelf altijd eten meenemen zoals een appel, nootjes of snoep (zie ook dit artikel over “Wat mag je meenemen in het vliegtuig?“). Scheelt toch weer en helemaal als je bedenkt dat je via bijvoorbeeld Booking.com voor maar 10,- euro in Azië een nacht in een hotel kan slapen!
10. Luxe hotels
Soms heb je van die dagen dag je even rust, luxe en gemak wilt. Helemaal als je voor langere tijd weg bent of thuis een mega drukke baan hebt. Ga je op zo’n moment naar een luxe hotel, dan vergeet je soms dat bij die kamerprijs ook allerlei andere dingen horen die geld kosten. Heb je een fooi voor de doorman en schoonmakers achter gelaten? Wil je iets uit de minibar? Jammer, want dat is onbetaalbaar. Oh en wat dacht je van het ontbijt dat toch niet inbegrepen bleek te zijn bij die gunstige prijs die je op Booking vond… En dan hebben we het nog niets eens over de parkeerplek voor je huurauto gehad.