Dat sporten goed voor je is, weten we allemaal. Naast dat sporten goed is voor je fysieke gestel, doet het ook mentaal veel goed. Maar je kent het wel: als je op vakantie of langere tijd op reis bent is het soms lastig om je fitness level ook onderweg op peil te houden. Als fanatieke sportieveling was ik hier in het begin ook mee aan het worstelen. Hoe kun je nou blijven sporten op reis? Tijdens het reizen is er vaak geen goede sportschool aanwezig of dit brengt een flink kostenplaatje met zich mee. En overnachten in hostels is ook niet altijd stimulerend want vaak adverteren ze voor gratis junkfood en alcoholische drankjes. Niet zo gek dus als ook jij denkt dat low budget reizen en een healthy lifestyle niet goed samengaan. Toch heb ik ondervonden dat sporten op reis prima kan. Er zijn genoeg mogelijkheden om op reis te zorgen dat je zonder hoge kosten fit kunt blijven. Benieuwd hoe je dat doet? Tijd om mijn tips te delen voor wie ook graag tijdens een (langere) reis in vorm wil blijven:
Vijf manieren om low-budget te kunnen sporten op reis
1. Doe een plaatselijke workout
Zon, zee, strand of bergen. Wat wil je nog meer als je op vakantie bent? Workouts hoeven echt niet altijd plaats te vinden in een sportschool. Er zijn genoeg workouts die je gewoon in je hostel, aan de rand van het zwembad, op je balkon of in de natuur kan doen. Heb je gebrek aan inspiratie voor een workout of vind je het lastig om zelf een workout in elkaar te knutselen? Geen excuus! Als je een telefoon met internet hebt, kun je talloze fitness apps vinden of Youtube video’s die je hierbij helpen.
2. Ga een rondje hardlopen of pak de fiets
Wat is nou een leukere manier om je vakantiebestemming te ontdekken dan op je hardloopschoenen of op de fiets? Zoek bijvoorbeeld leuke wandelroutes in de omgeving en ga die vervolgens hardlopen of fietsen. Je ziet tijdens het hardlopen en fietsen niet alleen meer, maar je hebt vaak ook nog een groter gevoel van vrijheid en je spant je eigen tegelijkertijd meer in. Een fiets is misschien niet altijd ter beschikking maar hardlopen kan echt bijna overal dus dat is een zeer fijne en makkelijke gratis manier om op vakantie fit te blijven. Het enige waaraan je moet denken, is dat je je hardloopschoenen mee neemt op vakantie! Als je al een fanatieke hardloper was, bekijk dan eens het eerder geschreven artikel op onze website ‘9 tips & tricks om te blijven hardlopen op vakantie’ om te zorgen dat je het vol blijft houden.
3. Bekijk de lokale sportactiviteiten
Voldoende bewegen is een belangrijk onderdeel voor een gezonde leefstijl en dat wordt op steeds meer plekken erkend. Daardoor zie je ook dat er tegenwoordig steeds meer activiteiten georganiseerd worden rondom sport en bewegen. Bekijk de lokale website eens van de plaats waar je verblijft. Mogelijk vinden er events plaats of worden er groepslessen aangeboden waar je aan kunt deelnemen. Je kunt zomaar geluk hebben dat deelnemen volledige gratis kan zijn. Zo volgde ik een gratis lesje Zumba in het park in Australië. Anders zal het vaak hooguit tegen een kleine betaling zijn.
4. Volg een gratis proefles bij de plaatselijke sportschool
Ben je in een stad dan is er altijd wel een goede sportschool aanwezig. Aan een abonnement afsluiten zit vaak een flink kostenplaatje maar vaak is er een gratis proefdag ook mogelijk. Schroom niet om eens gewoon een kijkje te gaan nemen naar de mogelijkheden.
5. Ben creatief met openbare mogelijkheden
Als je hardlopen lopen niet leuk of saai vindt en liever krachtoefeningen doet is “er is geen sportschool” geen excuus. In de omgeving is er altijd wel een bankje te vinden, een trap of misschien wel een speeltuintje. Je kunt daar altijd gebruik van maken om push-ups, squat jumps of pull-ups te doen. Of bekijk op Google Maps eens om te zien of er ergens in de omgeving een meertje, lagoon of open water is. Je kunt (als het lekker weer is) daar even gaan zwemmen en dat is ook een vorm van krachttraining! Niks is toch zo lekker als dat lichte gevoel als je in het water beweegt. Wees dus creatief met de omgevingsmogelijkheden op reis om gratis te sporten!
Dit reisverhaal is geschreven door Annick Pieters