De drone wordt door sommigen al de nieuwe selfie-stick genoemd. Niet zo gek, want drones met camera’s worden steeds betaalbaarder en de beelden die je ermee kan maken zijn ontzettend vet. Zo kochten wij een hele tijd terug een DJI Phantom 3 4k en onlangs een DJI Mavic Air. Maar… Als je op reis gaat met een drone… Zijn er dan dingen waar je rekening mee moet houden? We vertellen je hieronder meer over regelgeving en geven je wat praktische tips voor het reizen met een drone!
Hoe neem je je drone veilig mee in het vliegtuig?
Als je een DJI Phantom hebt, is de kans groot dat je hiervoor speciale LiPo batterijen gebruikt. Het zijn redelijk lichte batterijen gezien de energie die ze leveren, maar kennen wel een andere gebruiksaanwijzing dan de A, AA of AAA batterijen die je waarschijnlijk normaal gebruikt. LiPo batterijen kun je bijvoorbeeld het beste niet helemaal opladen als je ze mee neemt in een vliegtuig. Verder is het zeker niet (!) aan te raden om deze batterijen in het luchtruim in te checken als bagage, dus neem ze écht mee als handbagage. Neem je de LiPo batterijen mee in het vliegtuig, zorg dan ook dat je ze niet zomaar in een tas stopt, maar gebruik een koffer of tas waarmee de batterijen zijn beschermd met schuim.
Kunnen drone batterijen ontplofffen?!
Zorg verder dat je batterijen niet te warm of koud worden, in het eerste geval kan de batterij namelijk ontploffen. Een koeltas is dus ook helemaal niet zo’n gek idee, maar het beste is om je Drone batterijen te vervoeren in een LiPo safe bag. In onderstaande filmpje zie je dat een drone van tv-kok Herman den Blijker en presentator Martijn Krabbe in de fik vliegt in een KLM vliegtuig:
Video of cabin fire caused by battery in passenger’s luggage on KL876 well managed by @KLM attendants. Veel Danke! pic.twitter.com/NKYThmf703
— SixContinentChick (@Accone) 15 maart 2015
Moet je ergens op letten bij de gate of security/customs?
Wij werden de eerste keer niet gevraagd om onze tas extra open te maken of iets dergelijks op Schiphol, maar ook niet in Sri Lanka. Een tweede keer, toen we naar de Azoren vlogen, was dat dan weer wel het geval. Toen is op Schiphol uitvoerig gekeken naar de batterijen. Uiteindelijk was alles prima en konden we gewoon doorlopen. Hoe er echter wordt gereageerd wanneer men op de tassen-scan ziet dat je een drone mee hebt, hangt natuurlijk ook af van de regels die in een land gelden rondom drones. Check daarom altijd de regelgeving in een ander land voor je besluit jouw drone mee te nemen. Turkije is bijvoorbeeld ook een land dat nogal grijs is wat betreft drone-regels. Check hier drone-regels per land
Let op: Er zijn landen waar drones verboden zijn of de regels enigszins vaag
Als je je drone hebt ingecheckt in het vliegtuig, ben je er nog steeds niet. In sommige landen zijn drones namelijk verboden en is de kans dus zeker aanwezig dat je drone wordt afgepakt bij de security als je aankomt op je bestemming. Een voorbeeld is Turkije, al is het wel een grijs gebied of het nou wel of niet verboden is. Hier kun je er ook meer over lezen: https://forum.dji.com/thread-52211-1-1.html. Wat betreft Turkije hebben wij zelf bijvoorbeeld gehoord van anderen dat hun drone daadwerkelijk in beslag is genomen op het vliegveld en de kans was bij hun klein dat ze hem nog terug kregen. Je kan natuurlijk vragen of ze hem in een kluis opbergen gedurende je vakantie, maar grote kans dat dit niet eens mogelijk is en je hem op de terugvlucht dus ook niet op kan halen. Onze tip is dan ook: Check altijd vooraf of je een drone mee mag nemen naar een bestemming of wees bij bepaalde bestemmingen erop voorbereid dat hij kan worden afgepakt. Hier vind je een hele handige up to date lijst van alle landen en hun drone regels
Hoe kom je erachter of je een drone mee mag nemen of niet?
Met Google kun je een heel eind komen, zoek bijvoorbeeld naar “Regelgeving drones *bestemming*” of gebruik Engelse termen als “*country* drone regulations”. Grote kans dat je dan de juiste informatie vindt. Toen wij naar Sri Lanka gingen hebben we deze tactiek ook toegepast en zo kwamen we bijvoorbeeld op dit document uit: http://www.caa.lk/images/stories/pdf/regulations/RPA.pdf. Daarin kun je lezen dat je een drone wel mee mag nemen, maar dat je deze eigenlijk alleen op prive terrein mag gebruiken en dat het vliegen met een drone boven Sigiriya of Pidurangala dus eigenlijk verboden is. Inmiddels zijn er ook wel sites waarop heel veel Drone Regulations / Drone Regels te vinden zijn, zoals www.dronelaw.in/. In onderstaande filmpje over Sri Lanka zijn dus ook helaas geen mooie luchtbeelden te zien, omdat het zo lastig was om er te filmen:
Waar moet je op letten terwijl je vliegt met jouw drone?
Dus, dan ben je op je bestemming en moet je gaan vliegen… Net zoals met veel andere dingen geldt ook hierbij: Oefening baart kunst! Je zal niet meteen perfecte shots schieten, dus oefen thuis ook al even met vliegen. Bovendien heeft een DJI Phantom 3 4k ook best een ingewikkelde gebruiksaanwijzing, dus zorg dat je bekend wordt met de meldingen die het apparaat geeft. Ook moet je op dingen letten als hoe hoog je met je drone mag vliegen (vaak niet hoger dan 100 meter), hoe hard je met je drone mag vliegen (vaak niet harder dan 50 km/u) en ken ook goed de duur van je batterij. De meeste LiPo batterijen doen het maar 25 minuten, echt lang kan je daardoor dus niet met je drone vliegen. Zorg verder ook dat je niet in een magnetisch veld staat als je gaat vliegen, want dat verstoord het wifi en gps signaal van je drone.
Maar als je dan eenmaal je drone mee hebt & er mee filmt…
Als je overal aan hebt gedacht en op een toffe plek hebt gefilmd, kun je misschien net als BeemFlights (die trouwens ook hele toffe reisvideo-workshops geven bij Getaway) zulke mooie filmpjes maken als in Zuid-Afrika:
Bekijk deze ‘Travel Video Zuid-Afrika’ van BeemFlights en meer films op hun YouTube account!
Meer lezen over fotografie of filmen op reis?
Mocht je zelf een Drone willen, kijk dan eens op Bol.com, daar kun je veel drones bestellen.