Als je een backpack ziet met veel vlaggen erop kun je al raden waar iemand is geweest, maar wat op zo’n bestemming vervolgens is gebeurd… dat zie je niet altijd aankomen. De eigenaresse is met deze backpack meerdere keren wezen backpacken en maakte 8 hele vreemde gebeurtenissen mee. Wij vroegen haar om ons meer te vertellen over die bizarre voorvallen.
1. Een militaire coup, gewelddadige protesten, plunderingen en nachten vol geweerschoten in Burkina Faso
Na 4 maanden vrijwilligerswerk in Azië vervolgde ik mijn avontuur naar Ouagadougou (Burkina Faso). Een stad te midden van de woestijn waar ik 4 maanden zou leven tussen de lokale bevolking. Een dag na mijn aankomst braken gewelddadige protesten los naar aanleiding van de moord op 5 studenten en een grote groep militairen die het niet eens waren met de beroepscondities. De protesten werden gevolgd door plunderingen, het vluchten van de president en nachten vol geweerschoten. Vier maanden vol landelijke onrust, angst en zeer beperkte communicatie (geen 3g, wifi, televisie of radio).
Reistip voor zo’n situatie: Thank God there is WIFI now. Als dat er niet is, koop een landelijke simkaart met 3G en bel de Nederlandse Ambassade dat je in het land bent. Zij kunnen je adviseren over wat je het beste kunt doen.
2. Gesmokkeld over de grens van Ghana én gepakt worden
Naar aanleiding van bovenstaande situatie besloten 2 vriendinnen en ik naar Ghana te gaan en de veiligheid op te zoeken. Helaas hadden we geen visum en werden die toen ook niet uitgegeven. Dus besloten we onszelf over de grens te laten smokkelen in een auto. Natuurlijk werden we gepakt.
Reistip voor zo’n situatie: Ben niet (te) naiëf, regel een visum en speel niet met de regels betreffende grenzen en douane.
3. Een bijna dodelijke tropische tropenziekte oplopen
In dezelfde periode in Ouagadougou (Burkina Faso) kreeg ik een infectie in mijn gezicht waardoor deze zo ver opzwol (door alle pus, sorry voor de details) dat mijn ogen niet meer zichtbaar waren. Op de dokterspost van de Ambassade van Frankrijk (een goed ziekenhuis was er toen niet) was men bang dat de infectie naar mijn hersenen zou slaan en mij fataal zou worden. Dagen vol onzekerheid volgde waarin mijn ouders het proces op de voet via Skype volgde. Gelukkig werd ik beter, al zei de dokter in Nederland dat ik door het oog van de naald was gekropen.
Reistip voor zo’n situatie: Weet waar goede ziekenhuizen zijn als je ze nodig hebt, heb een goede reisverzekering en houdt contact met je naasten.
4. Aardbeving in Nepal
Het was 25 april, net voor twaalven, toen ik in mijn eentje een wandeling maakte door de bergen van Sikkim (een regio in India aan de grens van Nepal). In een kleine groene vallei zag ik een slinger van vrouwen staan. Ze gaven stenen aan elkaar door met aan het einde een grote hoop met wat vermoedelijk een hutje zou worden. Verwonderd bekeek ik het proces tot plots de vrouwen vreemde kreten uit begonnen te slaan. Dierlijke kreten als van vogels. Ik begreep het niet en zag vervolgens de slinger in een chaos veranderen van angstige vrouwen die zichzelf op de grond wierpen en hardop begonnen te bidden. Pas toen realiseerde ik me dat de hele aarde trilde, de bomen en alles wat ik om me heen kon zien. Ik ging op de grond zitten, heel rustig. Als een tam dier dat gevaar niet herkend. De vrouwen intrigeerde me het meest; ik had zo’n angst nooit eerder gezien. De beving leek uren te duren, al was dat natuurlijk niet zo. En daarna ging het leven gewoon door en ging ik terug naar het dorp. Pas een week later, toen ik weer wifi had, realiseerde ik me wat de aardbeving in de wijde omgeving had aangericht, dat mijn laatste update vanuit Kathamendu was geweest en ik dagen van de radar was geweest.
Reistip voor zo’n situatie: Observeer je omgeving en doe wat de locals doen, maar breng daarna ook gauw je familie en vrienden op de hoogte.
5. Terroristische aanslag Berlijn
Samen met mijn vriend woonde ik een half jaar in Berlijn rond de kerstperiode van 2016. Vriendinnen kwamen een weekend langs en we struinden kerstmarkten af. Ook die bij de beroemde Gedächtniskirche. De hele maandag op 19 december struinden we daar rond, om rond 7 uur terug naar mijn appartement te gaan. Eenmaal thuis hoorde we het vreselijke nieuws over de vrachtwagen die in de menigte was gereden.
6. Motorongeluk in India
Nadat een Nepalees mij vertelde dat vrouwen geen motor kunnen rijden en ik deze dus niet mocht huren (en een mannelijke vriend wel), vloog ik naar Vietnam om daar een motor te kopen (en te leren rijden in Ho Chi Minh, ik heb geen motorrijbewijs). Ik reed 1700 km van Zuid naar Noord Vietnam. Toen vloog ik terug naar Noord India (Ladakh) om een van de meest gevaarlijke en hoogste berijdbare wegen ter wereld te rijden. Het was een prachtig avontuur van 2 weken, waarin ik ongelofelijke landschappen zag, maar ook geteisterd werd door kou en voeten die langzaam gevoelloos en bijna zwart werden. Maar nog intenser was een ongeluk waarbij ik ondersteboven aan de rand van een klif hing met enkel de motor op mijn onderbenen die me er van weerhield erin te vallen.
Reistip voor zo’n situatie: Motorrijden is fantastisch, maar veel veiliger als je WEL een rijbewijs, ervaring en een goede uitrusting hebt.
7. Everest Basecamp
Een vriend van mij haalde me over om het avontuur naar Everest Basecamp aan te gaan. Ik; die al jaren niet sportte, nog nooit sneeuw of een berg had gezien en niet langer dan een paar uur wandelde per jaar. Toch gingen we en haalde we het, samen.
Reistip voor zo’n situatie: Bereid je goed voor. Indien dat niet lukt, vertrouw op je mentale kracht en doorzettingsvermogen.
8. Ontvoerd in Bolivia
Op de eerste dag in Zuid Amerika in La Paz maakte ik een wandeling om het hostel heen. Het was zondagochtend en ik wilde de omgeving fotograferen. Binnen 10 minuten werd ik een busje in gedwongen door 3 Bolivianen om vervolgens na een half uur rondrijden gedumpt te worden aan de rand van de onbekende stad. Zonder camera, telefoon, geld en andere bezittingen.
Reistip voor zo’n situatie: Laat je door dit soort verhalen niet te bang maken. Soms heb je gewoon pech. Wel belangrijk; een goede reisverzekering! Ik kreeg namelijk alles terug. Als het niet hoeft, neem je paspoort en pinpas niet mee de straat op. Dat had ik ook niet en dat heeft mijn trip gered!
Kunnen we je ergens volgen en meereizen met jou en je beruchte backpack?
Lees ook: