Wilde wateren met een rubberen boot trotseren? Raften is een sportieve activiteit met veel actie, waarvoor je een beetje lef nodig hebt. Het is een echte teamsport, want je zit met minstens vier mensen in een bootje. Maar waar kun je goed raften? En waar kun je op letten tijdens deze toffe sport? De beste tips en tofste bestemmingen op een rij voor rafting.
Wat is raften en hoe werkt het precies?
Samen met je teamgenoten die ook in de raft zitten, peddel je om de boot in bedwang te houden, bijvoorbeeld als je van een waterval af raft of in een stroomversnelling zit. Een adrenalinekick gegarandeerd. Wanneer je gaat raften, dan doe je dat via een lokale organisatie die weet hoe de omgeving eruitziet en waar je op moet letten tijdens het raften. De rubberen boot waarin je met z’n allen zit, is zo’n 3,5 tot 6 meter lang en tussen de 1,8 en 2,5 meter breed. Je bestuurt een raft door aan de achterkant ervan te peddelen. Meestal zitten er vier tot twaalf personen in één boot en bij het raften draag je kleding om jezelf te beschermen tegen bijvoorbeeld rotsen en het water. Ook draag je een helm, een zwemvest en zorg je voor goede, dichte schoenen. Een ervaren gids is een must. Daarmee weet je zeker dat je goed voorbereid op pad gaat.
Waar kun je raften?
Het raften komt oorspronkelijk uit de Belgische Ardennen, waar het in 1986 bekend werd. Sindsdien is rafting over de hele wereld een toffe activiteit geworden om te doen. Je kunt zelfs meerdaagse tochten doen en onderweg overnachten. Het ideale seizoen is tussen november en april, afhankelijk van de locatie waar je raft. Bekende landen in Europa om in te raften zijn Noorwegen, Oostenrijk, België, Slovenië en Frankrijk, maar ook in Nederland zijn er best wat mogelijkheden voor rafting. Maak je een verre reis? Dan heb je ook regelmatig de mogelijkheid om te raften. Zeker doen wanneer je de kans krijgt!
Alles wat je wilt weten over Raften!
Raften in Nederland
Wanneer je niet al te ver weg wil voor deze avontuurlijke activiteit, ga dan naar de Maas in Zuid-Limburg. Daar, net op de grens bij België, kun je goed raften, want de Grensmaas kent heel wat stroomversnellingen. Bij de rivier vind je verschillende raft-bedrijven waarbij je een middagje rafting kunt boeken. Zo is er Kajak en Rafting Tour Limburg, die verschillende routes aanbieden, voor zowel beginners als gevorderden.
Ga je voor het eerst raften? Dan kun je op de Bornse Beek in Enschede rustig aan beginnen. Deze beek heeft niet veel stroomversnellingen, maar je leert wel hoe je samenwerkt in een raft en peddelt om bij het eindpunt te komen. Deze activiteit is heel geschikt als teamuitje en je kunt gemakkelijk met kinderen samen dit raftavontuur aangaan.
In Zeeland kun je een hele andere vorm van rafting beoefenen: branding raften. Hierbij probeer je met je boot van het einde van het strand door de golven naar de branding te komen. De zee biedt alle ruimte om lekker te peddelen en het is ook een leuke activiteit om bijvoorbeeld met een vriendengroep te doen. Zo kun je tegen elkaar peddelen en kijken wie er als eerste in de branding is. Deze vorm van raften boek je bijvoorbeeld in Cadzand. Daarnaast kun je er meteen een fijn weekendje weg van maken in Zeeland en geniet je van het strand en de zee na het raften.
Op de Waddeneilanden kun je ook heel goed branding raften. Terschelling en Ameland zijn bijvoorbeeld geschikte plekken voor deze vorm van rafting in de Noordzee. Je probeert de golven te bedwingen en de raft uiteindelijk weer goed terug te krijgen naar de kust. Om deze techniek goed onder de knie te krijgen, kun je het beste een les boeken bij een van de ervaren instructeurs die vaak raften. Op Terschelling kun je onder meer terecht bij Sports Events Terschelling en op Ameland bij Ameland Adventure. Ook leuk: kajaktochten maken op deze eilanden, die tochten kun je dan meteen weer regelen bij dezelfde organisaties.
→ Tip: Boek een vakantiehuisje in Nederland en ga vanuit daar raften
Rafting in de Belgische Ardennen
Raften in de Ardennen is een waar avontuur. Het is in het voorjaar, wanneer er genoeg water in de rivieren staat, een populaire activiteit in België. Je peddelt over de Ourthe of over de Amblève, want niet alle rivieren in de Ardennen zijn geschikt voor raften. Deze rivieren wel en daarom vind je hier diverse organisaties die rafttochten uitzetten. Meestal ga je met zes tot twaalf personen in een boot, met een ervaren instructeur erbij. Veiligheid is altijd het belangrijkst.
Organisaties als Survival Life en Coo Adventure organiseren tochten over de rivieren. In de plaatsen La Roche, Durbuy en Petit Coo vind je veel bedrijven die raftingtochten organiseren. Vaak duurt een tocht hier zo’n twee uur en ben je zo’n negen kilometer aan het peddelen, maar dat verschilt per organisatie en groep.
→ Tip: Boek een vakantiehuisje in België en ga vanuit daar raften
Noorwegen: perfect land voor rafting
De Noorse rivieren zijn mooie locaties om te raften, zeker omdat je onderweg ook geniet van het prachtige uitzicht om je heen. Vaak zijn deze rivieren wat uitdagender en daarom is een gids meenemen al helemaal aan te raden. De meest populaire bestemming voor rafting in Noorwegen is Sjoa. Maar ook in Jølstra en Voss in Fjord-Noorwegen, Driva in Trøndelag en Auster-Vefsna in Nordland kun je goed raften. In Oost-Noorwegen zijn Otra, Dagali en Trysilelva mooie plekken om te raften.
De rivier Sjoa is een goede plek om te raften, waarbij je ook kunt genieten van de omgeving en de nationale parken Jotunheimen en Rondane. Bij de organisatie Sjoa Rafting kun je deze activiteit boeken, zodat je in Heidal over de rivier Sjoa rafting kunt doen. Het is een van de beste rivieren van Europa om op te raften en deze organisatie helpt je een toffe raft-ervaring te plannen in Noorwegen. Je raft hier over het witte water en kunt kiezen uit een dagtrip of juist een paar uurtjes raften op de wilde rivier.
→ Tip: Ga via Voigt Travel raften tijdens je Noorwegen reis
Rafting in Oostenrijk
In Oostenrijk kun je als rafting-liefhebber je hart ophalen, want hier vind je veel rivieren en plekken waarop je goed kunt raften. Veelal in Tirol zijn mooie wateren om overheen te peddelen. Hier is meer dan 120 kilometer aan woeste rivieren die geschikt is voor rafting. Van de rivier de Inn tot de Zillertaler Ache en de Iselschlucht.
In de regio vind je ruim dertig aanbieders voor raftgidsen. Zolang je een gemiddelde conditie hebt, goed kunt zwemmen en het leuk vindt om in een team te sporten, is raften helemaal iets voor jou. Het stuk op de Inn rivier dat heel populair is voor rafters, ligt tussen de Imster Schlucht kloof en het dorpje Roppen. Dit gebied staat hoog aangeschreven als rafting-plek. Hoge golven en veel rotsen zijn hier veelvoorkomend en het water stroomt snel. Daarom is het een hele geschikte locatie.
Ook de Ötztaler Ache is een mooie rivier om op te raften. Dit is wellicht een spot voor de wat verder gevorderde rafters: het is een van de meest uitdagende van Europa. Tussen mei en september kun je hier vooral goed raften op het witte water. Per groep zijn er dan ook twee begeleiders bij.
De Sanna is een kortere rivier die ook geschikt is voor raften, net als het deel van de Tiroler Ache tussen Kirchdorf in Tirol en het dorpje Schleching. In Pfunds begint een rafting avontuur van zeventien kilometer lang, die naar de Tösener Schlucht kloof leidt en eindigt in Prutz. Verken Tirol zeker goed als je van raften houdt en knoop er gerust een fijne wandelvakantie aan vast, als je tijd hebt.
→ Tip: Ga via Voigt Travel raften tijdens je Oostenrijk reis
Meer lezen over raften of varen?
Dit is misschien wel de vetste manier om door Patagonië te reizen: kajakken tussen de ijsschotsen The Packraft Trail: ga met een raft op micro avontuur in de Ardennen of Biesbosch Voor op je bucketlist: wildkamperen & een kanotocht maken in Noorwegen Suppen in Utrecht: 5 leuke plekken & routes!Meteen een tripje plannen?
Handige links:
Met de trein door Europa Overnacht in een heerlijk vakantiehuisje De tofste hotels in Europa Compleet verzorgde vakanties nabij de rivieren