Schildpad - plastic met credits

Olifantenritjes, knuffelen met tijgers, plastic troep… wat je wel en vooral NIET moet doen op reis

Filmpjes op Facebook waarbij je ziet hoe vol de zee drijft met plastic. Social media berichtjes waarin gevraagd wordt waar je olifanten kunt verzorgen in Thailand met daaronder reacties dat je er écht mee moet uitkijken en er zeker niet op moet gaan rijden. Tja… Er komt steeds meer bewustwording, maar toch is het nog steeds nodig om duidelijk aan te geven wat echt not done is op reis én wat wel kan.

Do’s en dont’s voor een happy holiday

Het Wereld Natuur Fonds grijpt de komende vakantieperiode expliciet aan om reizigers bewust te maken dat zij op hun vakantiebestemmingen mee kunnen helpen om Wildlife Crime te stoppen. Wij helpen hen daar graag bij, want we moeten onze natuur juist beschermen in plaats van kapot maken. Wat de do’s en dont’s zijn? Check ze hieronder:

Maak geen ritjes op olifanten op je backpackbestemming

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Maak géén ritjes op olifanten. Laat deze machtige beesten in de natuur leven in vrijheid en bewonder ze van een afstand. De meeste olifanten waarop gereden wordt, worden als jong illegaal uit het wild weggehaald. Vervolgens worden ze op verschrikkelijke manieren getraind zodat ze bereden kunnen worden door mensen. Doe hier niet aan mee, want zo hou je deze business in stand. In Azië zie je ook steeds meer borden dat er niet gereden wordt op olifanten, maar soms worden olifanten ook op andere manieren commercieel uitgebuit. Denk aan het wassen van olifanten of voeren. Ook dit kan slecht zijn voor deze machtige beesten. Check dus altijd goed organisaties als ze iets met olifanten doen, doe dit via websites of social media, maar boek nooit zomaar een tour want de kans is heel groot dat het slecht is wat er gebeurt.

Olifanten ritje met credits

Veroorzaak geen plastic soep in zee

Wij waren laatst in Zakynthos en helaas zagen we dat heel veel reizigers vanuit hun all-inclusive hotel plastic bekertjes mee naar het strand namen. Drankjes werden opgedronken en vervolgens werden lege plastic bekertjes achterlaten bij een strandstoel of overvolle vuilniszak. De wilde zee nam dit vervolgens mee het water in, met als gevolg dat dieren in de plastic troep kunnen stikken. Niet alleen toeristen moeten goed op hun plastic troep letten, maar ook hotels of restaurants zouden meer verantwoordelijkheid moeten nemen als ze plastic afval veroorzaken. Spreek een hotel of restaurant op hun plastic afval aan en zorg ook altijd dat je je eigen troep goed opruimt. Gooi het desnoods in je hostel of hotelkamer weg.

Schildpad - plastic met credits

Knuffelen met tijgers?

Tijgers zijn wilde dieren en zodra je ergens met een van hen kan knuffelen, is de kans heel groot dat ze gedrogeerd zijn en/of gefokt voor het toerisme. Maak dus geen selfies en ga niet mee op dit soort tours. Kies voor een safari met een gids en probeer in het wild een tijger te spotten.

Tijger do's dont's op reis niet knuffelen

Koop niet zomaar elke souvenir

Wist je dat er souvenirs worden gemaakt van ivoor en koraal? En dat hiervoor de natuur flink wordt beschadigd? Koop dus niet zomaar souvenirs simpelweg omdat ze mooi zijn, maar check ook goed van welk materiaal het is gemaakt. Voor spullen van ivoor worden de slagtanden van olifanten gebruikt en deze olifanten worden hier nog steeds voor gedood. Zolang je producten van ivoor blijft kopen, hou je deze business in stand. Koop dus iets anders als herinnering aan je vakantie en koop geen spullen van ivoor maar ook niet van koraal.

WNF-olifanten en ivoor met credits

Teken jij de pledge van WWF? Do’s en dont’s voor een happy holiday

Misschien wist je al dat bovenstaande niet goed was voor de natuur, maar er zijn ook genoeg reizigers die niet weten dat het kopen van sommige souvenirs slecht is of dat excursies met dieren onverantwoord zijn. Jaren terug was er immers veel minder over bekend. Met dit artikel proberen we de kennis te verspreiden en we willen je ook graag oproepen om de pledge van WWF te tekenen. Dit kan op www.wwf.nl/vakantie. Dit betekent met name dat je aangeeft dat je zelf een rol wilt spelen in het stoppen van wildlife crime op je vakantiebestemming. Oftewel dat je niet aan ritjes of excursies met dieren doet en dat je niet zomaar producten koopt van ivoor of koraal. Er staan overigens niet alleen don’ts op de site, maar juist ook do’s, want natuurlijk reis je ook om te genieten van een bestemming.

Meer lezen over duurzaam reizen