Het Noorderlicht is zo’n natuurverschijnsel dat je ooit wilt hebben gezien. Het is magisch en bijna onbeschrijfelijk hoe die groene lichtgevende waaiers zich door de lucht weten te bewegen. Maar als je het dan ziet, dan is het natuurlijk ook gaaf om het vast te leggen. Maar hoe kun je het Noorderlicht fotograferen? En welke instellingen moet je dan gebruiken op je camera? Of kan het ook gewoon met je smartphone? En is het eigenlijk mogelijk om het Noorderlicht te filmen? We geven je graag een paar handige tips!
Instellingen & tips om het Noorderlicht te fotograferen
Noorderlicht fotograferen: Instellingen
Hieronder lees je meer over de instellingen die je het beste kan gebruiken als je het Noorderlicht gaat fotograferen:
- Lange sluitertijd van 15 of 20 seconden (hangt wel af van de intensiteit van het Noorderlicht)
- ISO waarde van 400 of begin met 800 en stel steeds lager in, dan verminderd de korreligheid
- Als je het diafragma kunt instellen, kies dan voor f/4.0 of groter (in ieder geval tussen f/2,8 en 5,6)
- Gebruik een (korte) zelfontspanner bij gebruik van een statief
- Scherpstellen: Zet autofocus uit, zet je camera op M(anual) & stel zelf scherp op een object of lichtpunt
- Sla je bestanden op in RAW, op RAW foto’s zie je de sterrenhemel beter terug dan op JPEG’s
- Aandachtspuntje: Overbelicht is vaak beter dan onderbelicht!
Als je op de afdruk knop klikt, is het nodig dat de camera zo stil mogelijk staat. Zodra de sluiter open gaat, wordt er namelijk zoveel mogelijk licht gevangen en dit kan er vreemd uit gaan zien als de camera toch beweegt. Een tip voor een mooie compositie: Zet iets op de voorgrond, bijvoorbeeld een mens, huisje, rotspartij of bomen. Weet je nog steeds niet echt waar je moet beginnen? Start dan bijvoorbeeld met de volgende instellingen: ISO 640, F/4 (of een lager diafragma) en een sluitertijd van 15 seconden. Kijk daarna wat je moet verhogen of verlagen.
Oplossingen voor problemen met instellingen bij het fotograferen van het Noorderlicht (of sneeuw)
Merk je dat je Noorderlicht foto’s niet worden zoals je hoopt? Dan vind je hieronder wat oplossingen:
- Té lichte foto? Zet je ISO dan verder naar beneden
- Té donkere foto? Zet je ISO omhoog of verleng de sluitertijd
- Korrelige foto / veel ruis? Zet je ISO naar beneden én verleng sluitertijd
- Stelt je camera niet scherp? Maak je diafragma kleiner (richting de f/7) én ISO omhoog
- Zijn sterren geen puntjes maar streepjes? Zet de sluitertijd lager (15-20 bijvoorbeeld), strepen krijg je boven 25
- Vergeet echter niet: hoe langer de sluiter openstaat, hoe lager de ISO moet worden ingesteld.
- Fotograaf je sneeuw en is het blauwig of grijzig? Gebruik ‘exposure compensation’, kies +1 of +2
- Last van vignettering, rare kleuren of lichtkringen? Check of er een filter op je camera zit, haal deze eraf
Wat heb je nodig om het Noorderlicht te fotograferen?
Heb je een professionele camera en weet je hoe je ermee om moet gaan, dan kun je natuurlijk de meest magische foto’s maken. Maar ook met een gewone camera en extra’s kun je mooie foto’s maken van het Noorderlicht. Wij focussen ons in dit artikel op de gewone reisfotograaf en we willen laten zien dat je ook met redelijk normale cameraspullen prachtfoto’s kunt maken van het Noorderlicht:
Camera
Wij gebruiken de Olympus OM-D E-M5 Mark II camera voor onze reisfoto’s, lees hier meer over onze camera keuze. We gebruiken geen flits, want dat is nodig bij het fotograferen van het Noorderlicht. Het is zelfs beter om het niet te gebruiken dan wel.
Objectief
Als je verschillende objectieven / lenzen op je camera kunt zetten, dan is het slim om voor een lichtgevoelige lens te kiezen en indien je het hebt voor een groothoek objectief. Omdat het Noorderlicht veel beweegt, wil je zoveel mogelijk lucht in je camera vangen, vandaar de keuze voor groothoek. Telelenzen zijn in ieder geval af te raden. Ook standaardlenzen kunnen goed werken, bijvoorbeeld een van 24-70 mm of kies voor een primelens met een vast brandpunt.
→ Meteen bestellen: Primelens met een vast brandpunt
→ Meteen bestellen: Groothoek objectief
Statief
Met een statief kun je het meest gemakkelijk het Noorderlicht fotograferen. Het Noorderlicht is namelijk altijd in beweging, maar je fotografeert ook met langere sluitertijden. Door een statief te gebruiken, voorkom je dat je camera beweegt. Als je een statief gebruikt, is het ook aan te raden om een korte zelfontspanner op je camera in te stellen. Dan registreert de camera niet dat je op de afdrukknop drukt.
→ Meteen bestellen: Statief voor je camera
Extra batterijen / accu
Doordat je het Noorderlicht vaak ziet in landen waar het flink koud is, is het handig om een extra batterij mee te nemen als je het gaat proberen te fotograferen. Batterijen en accu’s gaan namelijk sneller leeg wanneer het koud is. Ook is het verstandig om je camera, als je deze niet gebruikt, onder je jas te beschermen. Omdat je lichaam en jas warm zijn, gaat je batterij minder snel leeg.
Afstandsbediening
Als je geen zelfontspanner hebt op je camera, kan het handig zijn om een afstandsbediening (ook wel draadontspanner genoemd) te gebruiken om je camera mee te bedienen. Dan neemt de camera de druk op de afdrukknop niet waar. Of gebruik je telefoon als afstandsbediening, sommige camera’s maken tegenwoordig met gemak een verbinding tussen telefoon en camera en zo kun je je telefoon als afstandsbediening gebruiken.
Geheugenkaart(en)
Qua geheugenkaart moet je erop letten dat je een kaart hebt met voldoende ruimte, maar ook dat je een snelle geheugenkaart hebt. Dan kun je genoeg foto’s schieten en blijft de kwaliteit het beste.
Handschoenen waarmee je goed je camera kan bedienen
Als het donker is, kan het nog kouder zijn dan overdag. Omdat je het Noorderlicht alleen ziet als het goed donker is, is het dus aan te raden om je goed aan te kleden. Als je fotografeert moet je echter ook je handen gebruiken. Zorg dus dat je handschoenen hebt, waarmee je gemakkelijk je camera kan bedienen. Kies bijvoorbeeld voor deze handschoenen waarmee je touchscreens kunt bedienen of juist voor handschoenen waarbij je de bovenkant kunt wegklappen, zodat je vingers vrij zijn.
Hoofdlampje
Als je gemakkelijk je instellingen op je camera wilt aanpassen in het donker, dan is het handig om een zaklamp of hoofdlampje mee te nemen. Zet die natuurlijk wel even uit als je daadwerkelijk je foto gaat maken, anders zul je het licht van je hoofdlampje op een bepaalde manier ook terug gaan zien op je foto’s.
Met een cameratas beperk je condensvorming
Tot slot is het nog handig om een goede cameratas mee te nemen. Niet alleen omdat je daarin je lenzen, statief, extra batterij en geheugenkaarten kunt bewaren, maar ook omdat een cameratas condensvorming kan verminderen. Als je na je fotografie sessie buiten, naar binnen gaat, moet je je camera in de tas laten zitten en daarin op temperatuur laten komen.
Checklist voor als je het Noorderlicht gaat fotograferen
- camera
- primelens met een vast brandpunt
- groothoek objectief
- statief voor je camera
- batterijen en accu’s
- afstandsbediening voor je camera
- geheugenkaart
- handschoenen waarmee je touchscreens kunt bedienen
- hoofdlampje
Kan je het Noorderlicht ook fotograferen met je smartphone?
Echte fotograven zullen het hier niet mee eens zijn, maar in principe kun je het Noorderlicht wel met je smartphone fotograferen. Heel geweldig worden die foto’s uiteraard niet, de foto’s krijgen nooit de haarscherpe kwaliteit die foto’s hebben van bijvoorbeeld een goede Canon camera, maar je kan het er wel op terug zien. Je ziet sowieso, gek genoeg, het Noorderlicht soms beter door een camera dan met het blote oog. Gebruik alleen wel een smartphone met een zo goed mogelijke camera, anders zal je foto helemaal erg korrelig en wazig worden. Kies verder bij voorkeur voor een smartphone of telefoon waarbij je de belichting handmatig kan instellen en zet hem op een statief.
Noorderlicht fotografie
Hieronder vind je een aantal van onze Noorderlicht foto’s. Deze foto’s zijn gemaakt in Noorwegen en in IJsland. Lees hier meer over het Noorderlicht in Noorwegen en over waar en wanneer je het Noorderlicht kan spotten in IJsland.
Nooderlicht fotografie in Noorwegen & IJsland
Video-tips: Hoe kan je het Noorderlicht filmen
Je kan het Noorderlicht filmen. De beste manier om dat te doen, is door een timelapse te maken van het Noorderlicht. Dat is dus een serie van foto’s die heel snel achter elkaar zijn geschoten. Bijvoorbeeld met 1 seconde tussen elke foto. Deze foto’s plak je vervolgens als het ware achter elkaar en uiteindelijk krijg je zo een video van het Noorderlicht. Een timelapse functie vind je vaak gewoon op je camera of je kan proberen om je action camera, zoals een GoPro ervoor te gebruiken.
→ Handig: Bestel via Bol.com een GoPro camera
Timelapse video van het Noorderlicht
Meer lezen over het Noorderlicht?
Lees ook:
Noorderlicht in IJsland: Waar & Wanneer te zien? Op jacht naar het Noorderlicht in NoorwegenWil je het Noorderlicht zien?
Handige links:
Vliegtickets naar Noorwegen Noorderlichtreis met BBI Budget Lapland reizen via Vakantiediscounter