Het nieuwe jaar staat alweer voor de deur: een goed moment om op het afgelopen jaar te reflecteren en vooruit te kijken! Hopelijk kun je terugkijken op een 2018 vol mooie reizen, fijne ontmoetingen, en nieuw ontdekte plekken. Met het oog op het aankomende jaar, is het ook fijn om te inventariseren of er al tripjes gepland staan – heerlijk verheugen! – en welke vakanties of reizen je graag nog zou willen inplannen om van 2019 een topjaar te maken. En als je dan toch bezig bent met al die reflectie, kun je naar aanleiding van je ervaring meteen bepalen wat je in het vervolg anders zou doen op reis. Want leren van fouten of verkeerde inschattingen, dat maakt je een echte, ervaren traveller. Waar wij bijvoorbeeld veel van hebben geleerd? Al die keren dat goedkoop inderdaad duurkoop bleek te zijn. Vandaar hier onze tips voor waar je absoluut niet op wil bezuinigen tijdens je trips in 2019.
1. Bagage
Misschien heb je het zelf al wel eens meegemaakt: die goedkope koffer waarvan de wielen tijdens de eerste trip al kapot gingen of die ene backpack die heel handig leek en vervolgens voor geen meter bleek te zitten. Als er iets belangrijk is tijdens het reizen, dan is het je bagage wel. En terwijl goedkope rommel op vakantie al voor erg veel frustratie kan zorgen, zijn ook zware en logge tweedehands koffers niet altijd aan te raden, zelfs als ze van een gerenommeerd merk zijn. Laat opa’s valies dus gerust maar op zolder staan en sla ook de Action voor je vakantie maar even over. Beter om één keer in een goede tas of koffer te investeren die dan meteen lang meegaat en je reis een stuk aangenamer maakt. Wij hebben eerder al een aantal goede backpackmerken voor je op een rijtje gezet.
2. Zonnebril
Als je de zon gaat opzoeken zijn zomer- en badkleding, teenslippers en een zonnebril natuurlijk vaste items om in te pakken. En op dat laatste kun je maar beter niet beknibbelen, zeker als bewoner van ons kikkerlandje, waar we geen hoge zonkracht gewend zijn. Het Oogfonds waarschuwt namelijk dat je de schade aan je ogen als gevolg van overmatige blootstelling aan uv-straling niet direct merkt; dit wordt pas op latere leeftijd duidelijk. Dat betekent dus dat we misschien niet meteen de negatieve gevolgen zullen voelen, maar dat we op de lange termijn erg veel baat hebben bij het beschermen van onze kijkers tegen de zon. Een zonnebril van goede kwaliteit en met 100% uv-bescherming is dus erg belangrijk voor langdurig gezonde ogen. Online kun je alvast trendy zonnebrillen van goede kwaliteit browsen, maar ook desgewenst brillen op sterkte bestellen. Zodra je jouw ideale sunnies in huis hebt, kan de reis niet meer stuk!
3. Zonnebrand
Tsja, en als je in de zon voorzichtig moet zijn met je ogen, dan mag je huid ook niet achterblijven. Aangezien we in Nederland doorgaans niet met een hele sterke zonkracht te maken hebben, onderschatten we algauw het gevaar van uv-straling in warmere landen (of zelfs op warmere zomerdagen in eigen land) aanzienlijk. Nu biedt de consumentenbond een aantal tips voor de keuze voor een zonnebrandmiddel en geeft daarbij aan dat de duurste niet automatisch de beste middelen zijn. Maar dat betekent niet dat je meteen naar de goedkoopste moet grijpen natuurlijk! Goedkope zonnebrand is doorgaans gemaakt met goedkopere en vaak schadelijke middelen – en die smeer je dan op je kwetsbare huid. Je kunt natuurlijk een poging doen om zelf je eigen zonnebrandcrème te maken, maar het is makkelijker om biologische zonnebrandmiddelen aan te schaffen, waarvan je weet dat er natuurlijke en onschadelijke middelen in zitten. En soms kosten die wel nét even meer dan die goedkope spray bij de buurtsuper.
4. Tent
Het hangt misschien een beetje af van het klimaat waarin je gaat kamperen, maar als je van een tent afhankelijk bent voor je onderkomen, kun je maar beter een goede en stevige versie aanschaffen. Natuurlijk zul je voor een festival geen hoge kwaliteit tent hoeven kopen, maar als je van plan bent om te hiken of te overnachten in een natuurrijke omgeving met weinig back-upmogelijkheden, dan wil je wel zeker zijn van een tent die het goed uithoudt. Bij een tent van een gerenommeerd merk loop je minder kans op lekkage, zal de constructie wat steviger zijn en kun je vaak ook kiezen voor een lichtere variant, zonder verlies van ruimte en functionaliteit. Dat sleept ook weer wat makkelijker mee!
5. Wandelschoenen
Over hike-vakanties gesproken: daarbij wil je stevig (en gezond!) in je schoenen staan. Natuurlijk kun je voor hele lage prijzen wandelschoenen vinden, die op het eerste gezicht wel prima lijken. Als je echter mooie lange wandelingen wilt maken, door afwisselende landschappen en terreinen, kun je vaak beter gaan voor een merk schoenen dat zich specialiseert in de gezondheid van wandelaars. Zo voorkom je vervelende ongemakken en wellicht zelfs schade op de lange termijn. Eerder gaven we je al wat tips voor het kopen van wandelschoenen.
6. Voorbereidingstijd
Een beetje flauw, maar dit is natuurlijk wel een belangrijke. Hoewel het soms erg leuk kan zijn om tripjes op de bonnefooi te doen, profiteren de meeste vakanties van een goede voorbereiding en voorzichtige planning. Zorg dat je vooraf een paklijst maakt en dat je ruim van tevoren alles bij elkaar hebt gezocht. Bedenk voor de plek van bestemming welke bezienswaardigheden je graag zou willen bezoeken en ga na of die plekken daadwerkelijk geopend en toegankelijk zijn op de dagen dat jij er bent. Bovendien voorkom je met vooraf reserveren dat je op het moment suprême voor teleurstellingen komt te staan.