Reizen is onze favoriete bezigheid en, wat ons betreft, dé manier om alles uit je leven te halen. Nieuwe culturen ontdekken, het avontuur aangaan tijdens een hike in de bergen of helemaal ontspannen op een prachtig, wit zandstrand: het kan allemaal op reis. Maar hoewel reizen heel leuk is, is het niet zonder risico.
Alles over cyberbeveiliging op reis
Risico’s als je van het internet gebruik maakt op reis
Eén van die risico’s waar je misschien op het eerste oog niet zo snel aan denkt, maar toch heel gevaarlijk is, is cyberveiligheid. Ga maar na, tegenwoordig doe je écht alles online. Bankzaken regelen, persoonlijke gegevens en zelfs overheidszaken: het staat allemaal opgeslagen op je computer of telefoon. Dus dat betekent ook dat als iemand je telefoon of computer hackt, ze mogelijk bij al je persoonlijke gegevens kunnen komen!
Daarom is het belangrijk om je apparaten zo goed mogelijk te beveiligen. Maar dat niet alleen, want in sommige landen is het risico op cyberaanvallen een stuk groter dan in andere. En precies dat laatste, dat gaan we in dit artikel behandelen. We kijken naar welke landen laag scoren, waarom dat zo is en hoe jij jezelf – als reiziger – kan beschermen tegen cybercrime.
Overzicht van landen met lage cyberbeveiliging
Vooral de minder ontwikkelde landen hebben een laag niveau van cyberbeveiliging. Als we het hebben over landen waar er een gevaarlijke mix bestaat van extreem vaardige hackers en slecht cyberbeveiliging, spant Zuidoost-Azië de kroon.
Er is hier nauwelijks infrastructuur om mensen online te beveiligen, maar tegelijkertijd komen de gevaarlijkste hackers ter wereld uit deze regio. Ze voeren crimes uit van het hacken van jouw wachtwoord tot cyberslavernij en alles daartussenin.
Ook landen in Zuid-Amerika zoals Brazilië, Chili, Colombia, Mexico en Peru hebben relatief veel last van cyberaanvallen.= Als je dus van plan bent om te backpacken door Midden- of Zuid-Amerika, dan is het geen overbodige luxe om je telefoon en laptop goed te beveiligen.
Ter vergelijking: Nederland wordt gezien als één van de veiligste landen wat betreft cyberveiligheid. Ook al zijn er hier redelijk veel cyberaanvallen en daalt de kennis over cyberveiligheid in het algemeen – het is hier nog steeds een relatief veilige plek.
Waarom zijn deze landen zo kwetsbaar?
De belangrijkste reden voor een lage cyberveiligheid in deze landen, is het gebrek aan regelgeving en het gebrek aan investeringen in cyberveiligheid. Vaak is het zo dat armere landen een minder goede cyberveiligheid hebben, omdat ze in andere dingen moeten of willen investeren. Dit leidt ertoe dat deze landen geen goede infrastructuur hebben om hackers buiten de deur te houden.
Dit kan online zorgen tot ‘Wild West’ taferelen. Veel van deze landen kijken niet genoeg naar de gevaren die hun burgers online lopen. Laat staan dat ze zich bekommeren om reizigers. Omdat ze geen maatregelen nemen tegen cybercrime, hebben criminelen en hackers vrij spel om te doen wat ze willen. Dit vergroot de kans op cybercriminaliteit, zoals malware-aanvallen en phishing.
Waarom moeten reizigers opletten?
Wanneer je naar een land reist met lage cyberbeveiliging, ben je extra kwetsbaar voor datadiefstal, vooral bij het gebruik van openbare wifinetwerken. In deze landen kunnen hackers gemakkelijk toegang krijgen tot jouw persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden, bankgegevens en zelfs privéberichten. Je loopt dus een groter risico om het slachtoffer te worden van bijvoorbeeld identiteitsfraude of financiële oplichting.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee: weet dus dat je online meer risico loopt op reis dan in Nederland. In landen waar de digitale infrastructuur een stuk minder veilig is, heb je dus meer kans om gehackt te worden. Dit kan grote gevolgen hebben.
Denk er maar eens aan: wat ga je doen op reis als je niet meer kan inloggen op je laptop of als je mobiel gehackt is? Neem daarom altijd voorzorgsmaatregelen om jezelf zo goed mogelijk te beschermen.
Hoe bescherm je jezelf?
Waarschijnlijk dé beste (en makkelijkste) manier om jezelf te beschermen op reis, is door gebruik te maken van een goede VPN. Door via een VPN-verbinding met het internet te verbinden, wordt je fysieke locatie verborgen gehouden en je internetverbinding versleuteld. Hierdoor is het voor hackers bijna onmogelijk om je gegevens te onderscheppen en stelen.
Zonder VPN is het inloggen op openbare wifinetwerken (zoals die op een vliegveld, restaurant of gym) ontzettend gevaarlijk, omdat iedereen zo het netwerk in kan duiken. Maar als je je verbinding met een VPN versleutelt, zijn je gegevens veilig omdat ze onleesbaar zijn voor buitenstaanders.
eSIM: een slimme oplossing voor reizen
Naast een VPN kan het ook handig zijn om tijdens je reis gebruik te maken van een eSIM. Met een eSIM uit Nederland kun je een Nederlands nummer blijven gebruiken, ook als je in het buitenland bent en kun je gemakkelijk data in het buitenland kopen. Een eSIM in ongelooflijk handig, omdat deze in je telefoon geïntegreerd is en je niet fysiek een simkaart om hoeft te wisselen. Doordat je met een eSIM altijd betaalbare data bij de hand hebt, ben je ook niet meer afhankelijk van (mogelijk schadelijke) wifinetwerken.
Lees ook
Dit vind je waarschijnlijk ook interessante artikels: