Ga je binnenkort op wintersport of naar een ijskoude winterbestemming? Dan wil je vast weten wat handige kleding voor extreme kou is! Op bestemmingen als Lapland of IJsland kleed je je namelijk heel anders dan tijdens de winter in Nederland en hetzelfde geldt voor echte wintersportbestemmingen waarbij je je dagen voornamelijk spendeert op de piste. Benieuwd wat echt niet in je koffer mag ontbreken als je op vakantie gaat in extreme kou? Check onze tips hieronder!
1. Layering & laagjes
Het toverwoord voor wie op reis gaat naar de kou: Laagjes! De truc om het niet koud te krijgen en je snel aan te kunnen passen aan wisselende temperaturen (als je bijvoorbeeld na uren buiten zijn ineens iets gaat eten in een restaurantje) is werken met layering in je kleding. We schreven al eerder over het 3 lagen systeem, maar hoe kouder je gaat, hoe meer laagjes je kunt dragen. Bij wintersport volstaat 3 lagen meestal, maar ga je naar de arctische cirkel dan is 4 of 5 lagen misschien nog fijner. Let er alleen altijd wel op dat je nog prettig kan bewegen, kies daarom niet al te strakke kleding en ook niet al te zware kleding voor je verschillende laagjes.
Waar moeten die laagjes uit bestaan?
Eigenlijk is het vrij simpel: Je begint met een basislaag. Dit is bijvoorbeeld thermo ondergoed, een thermo shirt of thermo legging. Daarover draag je een isolerende laag, iets dat lekker warm zit, zoals een fleece vest. En tot slot draag je een winddicht en waterdichte jas. Je kan onder je fleecevest eventueel een andere warme trui toevoegen als extra laag en als vijfde laag kun je bijvoorbeeld een nog dikkere jas of pak aandoen, vaak krijg je dit ook aan wanneer je gaat sneeuwscooteren.
In onderstaande foto zie je als eerste laag een thermoshirt, dan een gewone warme trui, daarover een fleece vest en als afsluiter een waterdichte en winddichte jas:
2. Wat voor kleding is geschikt bij extreme kou?
Op wat voor materiaal moet je letten als je kleding gaat kopen dat je moet beschermen tegen extreme kou? We nemen het hier per verschillende items met je door! Van kleding zoals een warme trui als basis tot extra warme winterjassen die je als laatste laag draagt en vergeet natuurlijk handschoenen tegen extreme kou niet. Winterkleding van goede kwaliteit kun je vaak gewoon online kopen, maar het is wel handig als je een beetje weet bij wat voor merken je moet kijken. Een voorbeeld van een goede webshop is Bever.
Thermokleding (van merino wol)
Een van de bekendste merken waarvan wij meestal thermokleding van kopen is Icebreaker. Zij maken super dunne shirtjes, vesten en leggings die heel lekker zitten en je echt warm houden. Een ander goed merk is Dilling, ook zij hebben verschillende kledingstukken in hun collectie en hebben items voor mannen en vrouwen. Controleer altijd of het van merino wol (lees hier wat voor materiaal dit is) is gemaakt, want met name dit materiaal houd je echt warm bij extreme kou én zorgt er voor dat je niet gaat stinken. Wanneer een item van merino wol is gemaakt is het vochtregulerend en het materiaal heeft een antibacteriële werking waardoor je dus geen last krijgt van zweetgeur.
Warm & goed fleecevest
Let op: Het ene fleecevest is het andere niet! Bij webshops als engelbert strauss kun je bijvoorbeeld fleecevesten kopen waarbij ook gebruik is gemaakt van loden voor de buitenkant, dit is een onverslijtbare wollen stof die ook winddicht is. Doordat de binnenkant dan weer van fleece is, ben je niet alleen tegen de wind beschermd maar hou je jezelf ook extra warm. Een lodenvest van zo’n merk is echt niet te vergelijken met een fleecevest van de H&M. Let dus ook goed op waar je je items koopt en check, als je het niet bij een outdoorwinkel koopt, altijd van welk materiaal het echt is gemaakt is.
Loden fleecevest van engelbert strauss:
3. Schoenen waren nog nooit zo belangrijk!
Niks is erger dan ijskoude voeten! Je krijgt het dan bijna niet meer warm, dus investeer echt in goede schoenen als je de kou gaat opzoeken. Zelf hebben wij bijvoorbeeld schoenen van het merk Sorel. Dit zijn hele fijne snowboots. Let er altijd op dat d schoenen die je kiest goed gevoerd zijn, waterdicht en dat ze wat hoger zitten net als laarzen. Als je wat hogere schoenen kiest, dan voorkom je dat er sneeuw bij je voeten terecht komt. Zorg ook altijd dat je voldoende ruimte in je schoenen hebt, zodat je dikke skisokken of andere warme sokken kunt dragen. Ook bij je schoenen en voeten geldt namelijk dat laagjes je extra warm maken!
Snowboots van Sorel:
4. Een goede winterjas kiezen voor extreme kou
Extra warme winterjassen zijn vaak zo gemaakt dat ze ook met meerdere lagen werken. Merken die wij graag dragen zijn The North Face, Protest en Napapijri. Winterjassen van dit soort merken zijn vaak ook zo goed gemaakt dat ze ook goed vochtregulerend zijn en je dus niet te veel gaat transpireren, maar tegelijkertijd houden winterjassen van deze merken je wel echt warm.
Warme handschoenen van engelbert strauss:
5. Hou ook je handen & hoofd goed warm
We hebben je kleding voor extreme kou gecoverd, je weet wat voor winterjas en schoenen je moet aanschaffen, maar vergeet je hoofd en handen ook niet! Wat wij in extreme kou vaak fijn vinden is om wat dunnere handschoentjes te dragen en daarover heen water en winddichte handschoenen die wat dikker zijn. Ook hierbij kunnen laagjes fijn zijn. Op wintersport zijn trouwens vaak handschoenen fijn waarbij je vingers los zitten, maar ga je echt de ijs kou in, dan zitten wanten vaak warmer. Let ook hier weer goed op dat je echt handschoenen tegen extreme kou koopt en niet zomaar iets van de Hema of H&M, hippe handschoenen zijn vaak prima in Nederland maar op een echte winterbestemming gaan die je niet warm houden. Je wilt dat het van goede stof gemaakt is, die je warm houdt maar die ook waterdicht is (vrij essentieel voor als je in een sneeuwbalgevecht beland)!
Een goede muts is ook van belang voor je hoofd, merken als Protest maken super fijne wintersport-mutsen waarbij ook en laagje fleece aan de binnenkant zit wat je over je voorhoofd kunt doen. Hierdoor blijf je hoofd lekker warm en doordat ze vaak hippe modellen hebben, ziet het er ook nog eens tof uit!
Tot slot nog een laatste tip: Draag een buff! Hiermee hou je je nek en keel extra warm en je kan hem eventueel ook wat hoger over je mond en neus trekken zodat die in de ergste kou ook beschermd zijn.
Paklijst kleding extreme kou
Nog even een keer op een rij: Wat voor kleding is fijn om jezelf tegen extreme kou te beschermen op reis?
- Thermo ondergoed (shirtje met lange of korte mouwen een een legging met lange pijpen)
- Dikke sokken (kies bijvoorbeeld skisokken uit of thermosokken)
- Trui (een leuke trui die je eventueel als extra laag kan dragen of gewoon als je binnen bent in je hotel of huisje)
- Fleecevest (zoals we al zeiden: koop echt een goed, warm en kwalitatief fleecevest!)
- Winddicht jack of winterjas (een goede en kwalitatieve winterjas is enorm belangrijk, investeer hierin)
- Warme, water- en winddichte broek (denk hierbij aan skibroeken, je kunt ze soms ook voordelig op Marktplaats kopen!)
- Shawl of buff (zoiets kan fijn zijn om te dragen en is vooral handig als je je keel en nek lekker warm wilt houden)
- Wanten & handschoenen (neem een dunne variant mee, maar zorg ook voor water & winddichte exemplaren)
- Muts (een warme muts, het liefst een met een voering van fleece)
- Schoenen (investeer in goede waterdichte schoenen die wat hoger zitten)
Meer lezen over bestemmingen waar het extreem koud is?
We hebben heel wat toffe artikelen geschreven over plekken waar het extreem koud is. Wil je daar meer over lezen? Check dan: