kamperen voor beginners

Kamperen voor beginners: Dit moet je niet vergeten

De een kampeert al sinds z’n kinderdtijd, lekker met de fam naar Frankrijk of gewoon knus in Nederland op de camping, maar de ander vertrekt pas op een vakantie met tent wanneer hij volwassen is of wanneer je eindelijk een keer met vrienden alleen weg mag. Voor die laatste groep, de nieuwelingen, is dit artikel: Want hieronder vind je een bomvol lijstje tips voor kamperen voor beginners. Wat moet je niet vergeten? Wat heb je écht nodig? Wat is gewoon leuk om bij je te hebben? En zijn er nog bepaalde camping etiquettes waar je rekening mee moet houden? Lees alle info en een paar praktische tips hieronder!

Kamperen voor beginners: 10 dingen die je echt mee wilt nemen

Wild kamperen slaapzak

1. Een tent (duh!)

Tuurlijk moet je een tent mee nemen als je gaat kamperen. Maar wat voor tent? De ene tent is de andere niet! Waag je je aan een de Waard, dan zul je ontdekken dat je heel wat tijd nodig hebt voor hij eindelijk staat. Ze zien er wel fantastisch uit overigens! Neem je een koepeltje mee en ga je met z’n 3e kamperen… Tja, dan had je beter voor iets groters kunnen gaan. Bedenk dus vooraf met hoeveel mensen je in de tent moet passen, of er ook nog spullen in je tent moeten staan (koffers of een reistas, of laat je die in de auto liggen) en of je nog een soort chill ruimte wilt binnen in de tent. Op basis daarvan kun je vervolgens je keuze maken. Onze favoriete tent? De pop-up tent. Die gooi je als het ware uit en vouw je weer in als je klaar bent. Je hebt ze in verschillende maten en tegenwoordig zijn er ook Fresh & Black pop-up tenten, die koel blijven (yes! hoef je niet je tent ’s ochtends uit te zweten) en extra donker zijn. Bekijk hier verschillende soorten goede pop-up tenten. Oh en verwacht je maar een keer te gaan kamperen? Dan moet je eigenlijk echt niet meteen een hele nieuwe tent aanschaffen. Vraag eens rond bij vrienden of familie en leen eerst een tentje voordat je alles nieuw koopt!

2. Ga je lang kamperen? Neem een grondzijl mee

Als je lang gaat kamperen en op dezelfde plek blijft, dan kan het fijn zijn om onder je tent een grondzeil neer te leggen. Hierdoor blijft namelijk je tent schoner en droger aan de onderkant en is het kamperen vaak een stuk prettiger. Ook is het fijn als je dat zeil nog een stukje bij je ingang uit kunt leggen, zodat je daar op kunt staan als je naar binnen gaat of er net uit komt.

3. Een slaapzak & matje

Uiteraard kan een goeie slaapzak en een matje of luchtbed ook niet ontbreken. Een matje is vaak wat dunner en lichter van gewicht dan een luchtbed, ook hoef je dan geen pomp mee te nemen want zo’n matje blaast zich vanzelf op of je kunt het met je mond doen. Anderzijds ligt een luchtbed vaak wel wat lekkerder en zachter, maar heb je dus meer ruimte nodig en je moet geen pomp vergeten. Weeg even af wat voor jou het fijnst is. Qua slaapzakken, check even goed voor welke temperatuur de slaapzak is die jij mee wilt nemen. Sommige slaapzakken zijn een stuk minder warm dan anderen en je wilt liever niet bibberend de nacht door moeten komen. Vaak staat dit op de slaapzak zelf aangegeven, in het label of aan de binnenzijde van de stof. En tja heb je geen slaapzak? En ga je gewoon met de auto op pad vanaf huis? Dan kun je uiteraard ook nog je gewone deken achterin gooien en daaronder gaan slapen. Ligt stiekem best lekker in zo’n tentje!

4. Kussen!

Dit is echt zo’n typisch ding dat je vergeet. Je denkt: Ik heb mn matje, mn tent, mn slaapzak: I’m ready to go! Maar eenmaal in je tent baal je dat je je kussen bent vergeten. Loop dus nog even gauw langs je eigen bed voor je vertrekt en gris je gewone hoofdkussen mee. Geloof ons, you will thank us later!

5. Denk aan kookspullen

Wanneer je gaat kamperen kun je natuurlijk bij de camping snackbar of pizzeria elke avond je eten scoren, maar eigenlijk hoort het er wel een beetje bij dat je staat te klungelen boven je eigen gaspitje of kookstelletje. Bovendien is zelf koken vaak gezonder ook. Vergeet dus niet iets van een kookstel mee te nemen, de benodigde accessoires (heb je een gasfles nodig? of kook je op elektra?), pannen, borden en bestek. Ook een kom voor sla of om iets in te mixen kan handig zijn en vergeet uiteraard glazen en bekers niet. Nog iets wat in dit lijstje met tips voor kamperen voor beginners thuis hoort: Afwasspullen! Niet alleen je fles Dreft, maar ook een paar afdroog theedoeken, een sponsje en/of afwasborstel en een teiltje. Hoe wil je anders je spullen weer schoonmaken na het eten?

6. Eten (en een koelbox)

Heel fijn: Wat eigen eten mee nemen (de pindakaas pot is een essentieel onderdeel van onze kampeerspullen!), dat kan ook super handig zijn. Zo ben je altijd voorzien van iets te eten en hoef je niet meteen langs de supermarkt te rijden. Wat er bij ons altijd mee gaat naast de pindakaas? Wat snackjes voor onderweg, snoep, fruit, belegde broodjes, pasta, couscous en een flesje wijn om te vieren dat we op de eerste plek zijn! Als je veel eten mee neemt kan het trouwens handig zijn om achterin je auto een koelbox neer te zetten. Het liefst een die je als het ware aansluit op je auto, zodat deze oplaad en extra koud wordt wanneer je rijdt. Zo kun je gemakkelijker drinken, maar ook kaas of groenten en fruit goed bewaren.

7. (Warme) kleding

Uiteraard moet je genoeg kleding meenemen als je op vakantie gaat (of nouja, genoeg, grote kans dat je sowieso teveel meeneemt) en als je gaat kamperen dan kan een extra setje chill-kleding voor bij de tent extra fijn zijn. Als je ’s avonds nog even buiten bij je tent zit, dan wil je gewoon iets comfortabels aan dat zacht zit en lekker warm is. Neem dus zeker niet alleen blote zomerdingen mee, ook al ga je naar Italië of Frankrijk waar het ogenschijnlijk altijd heet is, maar ook iets wat je ’s avonds kunt dragen. Een soort pyama, maar dan 2.0.

8. Handige douchespullen

Naast kleding moet je ook even goed nadenken over je douchespullen. Wat wij meestal doen is dat we de douchespullen die we echt in de douchehokken moeten gebruiken in een aparte plastic tas doen (of zo’n tof WeAreTravellers tasje) of in een toilettas die je makkelijk op kan hangen (dit zijn dan dus shampoo, conditioner, scheermesje en misschien body wash). Probeer ook een handdoek mee te nemen die je handig op kan hangen én zorg voor slippers die je in de douche aan kunt houden, is namelijk wel zo schoon. Vervolgens kan het handig zijn als je gewoon een simpele outfit mee neemt naar de douche zodat je je niet helemaal in dat natte hokje hoeft om te kleden. Doe het echte omkleden uiteindelijk bij je tent. Net als je haar uitkammen of zonnebrandcreme op doen, bewaar dat lekker voor bij je tent en zorg dat je niet te lang in de toilethokken hoeft te spenderen. Vaak is het er druk, chaotisch en ook niet al te schoon.

9. Hangslotje voor aan je tent

Tuurlijk, een tent bestaat alleen uit stof en als je écht naar binnen wilt, dan kom je ook wel binnen. Toch hebben wij nooit een opengereten tent gezien, maar wat we wel vaak zijn tegen gekomen zijn slotjes die zorgen dat je de ritsen niet zomaar open kunt doen. Neem daarom een klein hangslotje mee dat je kan bevestigen als je weg gaat, maar ook als je gaat slapen. Voelt toch net wat veiliger. En echte belangrijke spullen kun je natuurlijk het best in je auto bewaren als je die mee hebt.

10. Elektriciteit op de camping

Ga je kamperen, dan zul je al gauw ontdekken dat niet elke plek elektriciteit heeft. Voor een plek met elektriciteit betaal je vaak extra. En kies je dat, dan zul je er ook snel achter komen dat de elektriciteit op de camping vaak anders werkt dan thuis. Dit komt onder meer doordat de wattage anders is én je kan niet zomaar je gewone stekker in het stopcontact bij je plek steken, je hebt daarvoor een CEE stekkerdoos of verloopstekker nodig. Verdiep je daar dus even in en neem de juiste spullen mee als je echt elektriciteit wilt: CEE stekkerdoos of een CEE verloopstekker + gewone stekkerdoos en natuurlijk je opladers. Oh en kies je een plek zonder elektriciteit? Dan kun je je mobiel altijd nog opladen in de toilethokken of douchehokken, daar zitten meestal gewoon stroompunten en neem sowieso een verloopstukje mee voor in de auto, zodat je je mobiel of andere dingen ook in de auto kunt opladen tijdens het rijden!

Kamperen voor beginners: 10 dingen die je moet weten

kamperen voor beginners

1. Oefen minstens een keer met je tent opzetten

Heb je een nieuwe tent? Of een exemplaar mee dat niet van jou is omdat je een tent hebt geleend? Dan kan het handig zijn om je tent thuis alvast een keertje op te zetten. Weet je meteen hoe het ding werkt (en kun je straks zonder stress hem op de camping ook opzetten) én of er nog dingen ontbreken aan je toekomstige slaapplek (zo voorkom je dat je ter plekke ineens een nieuwe spot moet gaan zoeken om te overnachten).

2. Reserveer op tijd je camping plek of probeer vroeg te gaan

Je bent zeker niet de enige die gaat kamperen in Europa. In Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en ga zo maar door, wordt het ongelofelijk veel gedaan. Ga je dus naar een toeristische bestemming en wil je er wat langer blijven, dan kan het nodig zijn om vooraf een plekje te reserveren. Of zorg dat je ’s ochtends of vroeg in de middag bij je nieuwe camping aankomt, de kans is dan namelijk het grootst dat er nog wel een campingspot vrij is. Overigens moet hier wel bij gezegd worden dat er vaak nog wel ruimte is als je maar 1 of 2 nachten blijft. Bedenk dus goed vooraf hoe lang je ergens wilt staan, ga je langer dan twee dagen dan kan reserveren wel slim zijn. Anders kun je wel op de bonnefooi. En tja, is er geen plek? Dan wordt het even doorrijden tot de volgende camping! Dat is ook wel een beetje de charme van kamperen, niet weten waar je nou weer terecht komt. Oh en ook nog een tip, staat er bij het entreehek ‘vol’? Vraag dan toch even bij de receptie of ze écht geen plek hebben. Soms kunnen ze alsnog één klein tentje kwijt of hebben ze lastminute ineens toch plek!

3. De plas emmer kan je beste vriend worden…

Tja, sexy is anders, maar ’s nachts heb je echt niet altijd zin om helemaal naar het toiletblok te moeten lopen als je moet plassen. Dus ja, grote kans dat wanneer je een plas emmer mee hebt en je ’s nachts nog wel eens wakker wordt, dit je beste vriend gaat zijn tijdens je kampeertrip. Wij zouden het misschien niet zo snel meenemen als je met vrienden weg gaat, maar ga je met je lief of je gezin, dan kan het echt heel fijn zijn. Alleen zo blij als je ’s avonds bent, zo snel is dat de volgende dag verdwenen, want dan moet je natuurlijk dat ding nog leeg gooien… Er zijn leukere dingen!

4. Oordoppen en een oogmasker

Campings kunnen wel eens rumoerige plekken zijn. En dan moet je niet meteen denken aan feestende jongeren. Maar ook aan een snurkende buurman of een entertainment team dat om 7 uur ’s ochtends al op pad gaat en lekker gezellig langs alle tenten loopt om kinderen te vermaken. Vandaar de tip: Neem oordoppen mee! Dikke kans dat je een stuk beter slaapt met die dingen in. En als je dan toch bezig bent, dan kan een oogmasker ook fijn zijn, helemaal als je geen verduisterende tent hebt.

5. Probeer een plekje in de schaduw te scoren

Niets is zo irritant als zwetend wakker worden in een tent, veels te vroeg en badend in de hitte, en er dan achterkomen dat wanneer je je tent een meter verderop had gezet je dan nog in de schaduw had gestaan en gewoon had kunnen slapen. Dus: Check goed de plek waar je je tent neerzet! Kijk niet alleen naar wat gezellig of mooi is, maar kies ook een tactisch plekje uit waar de zon je niet meteen wegbrand op de vroege ochtend.

6. Zonnebrandcreme & muggenspray

Wanneer je de hele dag buiten bent merk je dat zonnebrandcreme en muggenspray belangrijker dan ooit zijn. Vergeet dit dus niet in te pakken als je gaat kamperen of scoor ter plekke iets! Soms is muggenspray in het buitenland bijvoorbeeld effectiever dan wat je in Nederland kunt kopen.

7. Prijzen van kampeerplekken…

In het hoogseizoen moet je niet schrikken van torenhoge prijzen voor kampeerplekken. Sommige campings rekenen slechts een prijs per tentje, maar ook heel wat campings rekenen een prijs voor elke persoon dat blijft slapen, voor het tentje dat je neerzet en dan ook nog een fee voor als je een auto bij je plek wilt neer zetten. Schrik dus niet als je ineens een paar tientjes per nacht kwijt bent. Helemaal bij de grotere campings in Frankrijk of Italië is dit al gauw het geval. Wil je echt goedkoop kamperen? Dan zijn daar natuurlijk wel wat manieren voor. Als je buiten het hoogseizoen gaat, dan scheelt dat al heel erg in de prijs. Maar ook wanneer je voor kleinere campings gaat, bijvoorbeeld wanneer je slaapt op een natuurcamping of boerencamping, dan kan je dat in de kosten schelen. Verder zijn er plekken waar je kunt wildkamperen in Europa, dus wil je echt budgetproof op pad, dan kun je ook daar nog naar kijken. Bedenk dan alleen wel even dat bij het wildkamperen nul voorzieningen zijn, dus verwacht geen warme douche ’s ochtends!

8. Verdiep je in verschillende soorten campings, de een is de ander niet

Als je voor het eerst gaat kamperen dan denk je misschien dat elke camping zo ongeveer hetzelfde is. Maar niets is minder waar. Campings komen in alle soorten en maten en het kan slim zijn om vooraf even uit te zoeken naar wat voor campings je wel wilt en niet wilt. Zo zijn er natuurcampings, campings bij de boer, naturistencampings, megacampings of glampings waar je niet eens je eigen tent zelf mee hoeft te nemen. En dan komt nog de vraag: wat voor plek wil je? Met stroom? Zonder stroom? En als je stroom neemt, heb je er dan wel een soort adapter voor mee? Wil je graag een plekje waarbij je niet te veel van anderen zien of zoek je juist een camping waar veel voor animatie wordt gezorgd? Verdiep je eens in alle opties!

9. Vergeet geen spelletjes en en goed boek mee te nemen

Ga je kamperen dan is er soms maar beperkt wifi en ook geen tv om je ’s avonds mee te vermaken. Vergeet dus niet om wat leuks mee te nemen voor als je aan het relaxen bent bij je tent. Dat kan een boekje met sudoku spelletjes zijn of een reisvariant van Rummikub, maar ook een goed boek of goed gevulde eReader en een badmintonset of beach ball setje kan heel leuk zijn. Ook wanneer het weer slecht is en je opgesloten zit in je tent of auto heb je zo altijd wat leuks om te doen. Een van onze favoriete spelletjes van de afgelopen tijd? Monopoly deal!

10. Voorkom dat je in het donker je tent moet opzetten

Ga je voor het eerst kamperen, voorkom dan dat je te laat aankomt op de camping. Om meerdere redenen is dit vervelend. A: Het kan ineens zo zijn dat er geen plek meer is. B: Het is gewoon onwijs vervelend, ook voor de ervaren kampeerder, om in het donker je tent op te moeten zetten. Tel daar nog bij op dat je waarschijnlijk zelf moe bent en hongerig. Je hebt waarschijnlijk een lange auto rit gehad en dan heb je echt geen zin om nog te moeten klooien met camping gear. Reis je ook nog met kinderen, dan wordt het helemaal een feestje… Not! Dus onthoud: Voor het donker op de camping zijn! Daar wordt je vakantie een stuk leuker van.

Meer tips voor kamperen voor beginners?

We hebben nog veel meer geschreven over kamperen, lees bijvoorbeeld ook: