vlucht vertraging compensatie airhelp

Hoe werkt overstappen op het vliegveld eigenlijk: Hoeveel tijd heb je er voor nodig? En wat als je jouw overstap mist?

Als je een reis gaat maken waarbij je moet vliegen, dan komt het wel eens voor dat je moet overstappen op een ander vliegtuig tijdens je reis. Maar hoe werkt overstappen op het vliegveld eigenlijk? Hoeveel tijd heb je nodig als je van vliegtuig moet overstappen? En verschilt dat nog per vliegveld of is dat overal hetzelfde? Dit zijn vragen die hoogstwaarschijnlijk door je hoofd spoken als je nog nooit bent overgestapt. Tijd om hier wat meer informatie over op een rij te zetten én we delen wat tips met je voor als je jouw aansluitende vlucht mist. Soms heb je namelijk recht op een vergoeding als het overstappen fout gaat.

→ Tip: Overstappen voorkomen? Boek alleen directe vluchten via Skyscanner
→ Vlucht gemist? Misschien heb je recht op een vergoeding

Hoe werkt overstappen tijdens het vliegen?

Over het algemeen is overstappen niet lastig. Wanneer je je vliegtickets boekt, zie je veelal meteen of je direct vliegt, 1 tussenstop of meerdere tussenstops hebt. Als je vervolgens op het vliegveld aankomt op de dag van vertrek, krijg je vaak meerdere vliegtickets als je moet overstappen. Daarop is soms ook al de gate te zien waar je naartoe moet, andere keren moet je dat even opzoeken op een van de borden op de luchthaven. Tijdens het inchecken van jezelf en je bagage wordt veelal ook verteld of je in één keer door kunt naar je volgende vlucht of dat je jouw bagage eerst moet ophalen en opnieuw moet inchecken. Op het vliegveld zijn ook altijd mensen waarbij je terecht kunt met je vragen en over het algemeen staat met borden ook heel goed aangegeven waar je naartoe moet als je een connecting flight hebt of waar de bagage band is als je eerst moet uitchecken. In principe wijst het zich dus vanzelf.

Overstappen van vliegtuig, hoeveel tijd heb je daarvoor minimaal nodig?

De hoeveelheid tijd die je nodig hebt voor het overstappen is niet voor elke luchthaven hetzelfde. Het verschilt per airline, luchthaven, maar hangt ook af van de verbinding die je hebt. Voor elke luchthaven is zelfs een zogenoemde Minimum Connection Time (MCT) vastgesteld en die laat zien hoeveel tijd je minimaal nodig hebt als je moet overstappen. Wanneer je een ticket boekt, wordt automatisch rekening gehouden met de MCT, de tijd die je dus nodig hebt voor het overstappen. Je zal op websites als Skyscanner dan ook geen vliegtickets vinden waarbij je maar 10 of 15 minuten overstaptijd hebt.  Zij weten ook dat dit onrealistisch is en niet te halen. Ook bij KLM houden ze daar rekening mee bij het boeken van je vlucht.

Lees hier meer over overstappen met KLM

Toch bang om je vlucht te missen tijdens het overstappen, omdat je te weinig tijd denkt te hebben?

Merk je tijdens het overstappen dat je echt weinig tijd hebt, spreek dan iemand aan die werkt op de luchthaven. Als de rijen bij de douane bijvoorbeeld mega lang zijn, dan kunnen zij er soms voor zorgen dat jij eerst mag of dat je na de douane snel naar de juiste gate wordt gebracht. Dit is echter alleen in geval van nood, dus vraag hier alleen naar als je in tijdsnood zit.

Let op, soms moet je jouw bagage opnieuw inchecken als je moet overstappen

In sommige gevallen moet je opnieuw door de douane en je bagage voor een tweede keer inchecken. Vaak wordt dit wel aangegeven door stewardessen tijdens de eerste keer dat je incheckt op Schiphol of omgeroepen in het vliegtuig. Dit komt vaak voor als je via Amerika vliegt of als je na een lange vlucht verder vliegt met een kleinere airline of kleiner vliegtuig. Weet je niet zeker wat op jou van toepassing is, vraag het dan even na. Hoef je jouw bagage en jezelf niet opnieuw in te checken, dan kun je op het vliegveld gewoon de bordjes “transit” of “connection flights” volgen. Dit is in de meeste gevallen zo, dan word je bagage gewoon automatisch naar je eindbestemming doorgestuurd. Op je bagagelabel dat zowel aan je koffer hangt als aan jou wordt gegeven bij het inchecken, kun je ook zien tot welke bestemming je bagage wordt doorgevlogen.

Overstappen vliegtuig, hoeveel tijd heb je nodig op deze 30 grote vliegvelden

De makers van de app AirHelp hielpen ons aan de officiële overstaptijden bij transfers voor 30 grote internationale luchthavens. Je vindt hieronder hoeveel overstaptijd je in minuten officieel nodig hebt:

Nummer Stad IATA code Overstaptijd (in minuten)
1 Beijing BJS / PEK 180
2 Shanghai PVG 150 (bij een andere terminal)

120 (bij dezelfde terminal)

3 Rio de Janeiro GIG 120 (internationale vluchten)
4 Miami MIA 90
5 Sydney SYD 90
6 Los Angeles LAX 90
7 Madrid MAD 90

65 (alleen bij Iberia-vluchten)

8 Hong Kong HKG 80
9 Dubai DXB 75
10 Chicago ORD 75-90 (afhankelijk van plaats van vertrek/bestemming)
11 New York City JFK 60
12 Berlin TXL 60
13 Frankfurt FRA 60
14 Istanbul IST 60
15 London LHR 60
16 Singapore SIN 60
17 Vienna VIE 60

25 (alleen bij Star Alliance-vluchten)

18 Brussels BRU 60 (voor Schengen-landen)

90 (buiten Schengen-landen)

19 Paris CDG 60 (bij dezelfde terminal)

75 (bij overstaps tussen terminal 1 en 2)

90 (bij overstaps tussen terminal 1/2 en 3)

20 Tokio HND 45

90

21 Johannesburg JNB 45-75 (afhankelijk van plaats van vertrek/bestemming)
22 Stuttgart STR 45
23 Köln/Bonn CGN 45
24 Düsseldorf DUS 45
25 Hamburg HAM 45
26 Rome FCO 45
27 Amsterdam AMS 40
28 München MUC 40
29 Zürich ZRH 40
30 Atlanta ATL 35-85 (afhankelijk van plaats van vertrek/bestemming)

Overstappen of tussenlanding?

Het kan ook nog zo zijn dat je niet hoeft over te stappen, maar wel dat je vlucht een tussenlanding maakt. Je hoeft (en mag vaak) het vliegtuig niet uit, maar je landt wel even op een andere bestemming voor je doorvliegt. Meestal gaan er dan ook wat passagiers uit en stappen er nieuwe reizigers in. Dit is bij sommige TUI vakanties het geval. Bijvoorbeeld als je naar Curacao vliegt met TUI, dan stop je vaak ook op Aruba. Of wanneer je naar Zanzibar vliegt, dan stop je vaak ook even in Tanzania. Lees hier meer over tussenlandingen

Je vlucht gemist tijdens het overstappen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding!

Reizigers die hun vlucht missen tijdens het overstappen, hebben soms recht op een compensatie van bijna 600 euro en alternatief vervoer naar de eindbestemming. Hier kun je bijvoorbeeld recht op hebben als je jouw aansluitende vlucht mist door een eerdere vlucht die vertraging heeft opgelopen. Via de gratis app AirHelp kun je checken of jij recht hebt op zo’n vergoeding of alternatief vervoer als je jouw vlucht mist tijdens het overstappen. Mocht je AirHelp nog niet kennen, AirHelp is een wereldwijd bekend claimbureau voor vliegtuigpassagiers. In hun app kun je jouw boardingpass inscannen en binnen een paar minuten een claim indienen. Je kan zo direct op het vliegveld checken of jouw vlucht voor vergoeding in aanmerking komt.

→ Tip: Check of je recht hebt op een vergoeding

Heb je zelf losse vluchten geboekt? Dan is de kans groot dat je geen compensatie krijgt

Let wel even op als je vluchten boekt, want reizigers die een vlucht missen tijdens het overstappen omdat ze zelf losse vluchten hebben geboekt, maken vaak geen aanspraak op vergoeding of een alternatieve vlucht.

Duurt je overstap heel lang? Dan kun je er ook voor kiezen om het vliegveld even te verlaten

In Dubai hebben wij wel eens een lange overstap gehad van een aantal uur, toen hebben we besloten om het vliegveld even te verlaten. Onze bagage bleef wel gewoon ingecheckt en werd automatisch doorgevlogen naar onze bestemming. Wij zelf zijn toen in die paar uur naar de Burj Khalifa gegaan en de bijbehorend mall. Als je het vliegveld verlaat, zorg dan altijd dat je weer op tijd terug bent voor je volgende vlucht en dat je weer op tijd ingecheckt bent. Een ander voorbeeld: Bij Icelandair worden extra lange overstaps in IJsland juist gepromoot als je onderweg bent naar New York. Zo kun je zowel IJsland als New York zien tijdens één reis.

Voorkom overstappen en boek een directe vlucht

Heb je echt geen zin in alle stress rondom het overstappen? Zorg dan gewoon dat je een directe vlucht boekt. Als je kijkt op sites als Skyscanner kun je aanvinken dat je alleen directe vluchten wilt zien. Zo kom je vanaf Schiphol direct aan op jouw reisbestemming en hoef je niet na te denken over al het overstap gedoe. Helaas geldt niet voor elke bestemming dat er directe vluchten naartoe gaan, maar voor grotere hubs en steden zijn directe vluchten er gelukkig wel!

→ Tip: Zoek hier alleen naar directe vluchten (zonder overstap)

Boek via KLM of TUI en maak je geen zorgen over overstappen

Ook wanneer je via airlines als KLM of reisorganisaties als TUI je reis boekt, hoef je je niet zorgen te maken over overstappen. Bij het boeken en aanbod online houden ze al rekening mee met overstaptijden en tussenlandingen. Als je dus daar je reis boekt, hoef je je geen zorgen te maken over of je wel genoeg tijd hebt. Want dat hebben zij al voor je berekend.

Lees hier meer TUI & hun vakanties met tussenlandingen
Lees hier meer over overstappen met KLM