Januari is volgens heel wat reisorganisaties dé maand dat mensen hun vliegticket of reis boeken. Waarom? Misschien komt het doordat het nieuwe jaar is begonnen en niemand een jaar zonder reizen wilt… Feit is in ieder geval dat heel wat reizigers zich massaal bezig houden met het boeken van vliegtickets. Maar hoe boek je goedkoop vliegtickets? En wanneer moet je vliegtickets precies boeken? Wij kunnen inmiddels wel zeggen dat we hier al heel wat ervaring mee hebben, dus hoog tijd om onze tips & tricks eens met jullie te delen zodat ook jij straks een goedkoop ticket kunt scoren! Hieronder vind je 15 van onze tips met een stukje uitleg, succes!
1. Je gelooft het misschien niet: Goedkope vliegtickets staan soms gewoon in nieuwsbrieven
Yep, het klinkt misschien heel simpel maar meld je aan voor nieuwsbrieven zodra je hebt bedacht dat je een ticket wilt boeken. Van de Emiraten Sale tot de KLM Werelddeal Weken, als je je inschrijft op nieuwsbrieven zorg je dat jij er als eerste vanaf weet. Goede nieuwsbrieven waar wij op zijn ingeschreven:
Meld je dus (eventueel tijdelijk) aan voor nieuwsbrieven als je bezig bent met het plannen van een reis! Als je je trouwens inschrijft voor vliegtuigmaatschappijen ben je ook als eerste op de hoogte van nieuwe routes en vaak worden nieuwe vluchtroutes voordeliger aangeboden. Op die manier kun je dus ook goedkopere tickets scoren.
2. Gemakkelijk goedkope tickets vinden met een Vliegennaar-Flight-Alert
Heb je al in gedachten waar je naar toe wil? Dan kan je, in plaats van je aan te melden voor tientallen algemene nieuwsbrieven, voor je bucketlist bestemmingen een Flight Alert aanmaken op Vliegennaar.nl. Het werkt heel makkelijk: Je geeft je bestemming op en wat je maximaal aan je ticket wil besteden. Je flight alert doorzoekt vervolgens automatisch elke dag tienduizenden aanbiedingen van vliegmaatschappijen als KLM, TUIfly, Transavia en de bekende Nederlandse OTA’s. Als een reisorganisatie een nieuwe aanbieding lanceert die, qua prijs en bestemming, aansluit bij je wens dan krijg je een seintje. Een Vliegennaar-Flight-Alert werkt overigens met name goed als je wat flexibeler bent qua vluchtdatum. Zit je aan bepaalde data vast dan is het prijsalarm van Skyscanner geschikter voor jou (zie tip 3 hieronder).
3. Goedkope tickets via je eigen Skyscanner-prijsalarm & vergeet niet te vergelijken
Je kan op Skyscanner een eigen prijsalarm instellen nadat je een zoekopdracht hebt gedaan. In onderstaande voorbeeld hebben wij gezocht naar een vliegticket naar Bangkok. Als als je resultaten in Skyscanner aan het laden zijn, kun je klikken op de blauwe knop “Prijsalarm” en vervolgens kun je onderstaand formulier invullen.
Ook een belangrijke: Vergelijk! Een beetje computernerd moet je er wel voor zijn en tijd moet je er ook voor hebben, maar zoveel mogelijk websites, airlines, dagen en tijden vergelijken helpt echt!
4. Goedkope tickets vinden via alternatieve luchthavens
Wanneer je niet per se vanaf Amsterdam Schiphol hoeft te vliegen kan dit ook schelen op je ticketprijs. Als je bijvoorbeeld dichtbij Duitsland of België woont of omdat het je simpelweg niet uitmaakt om even met de trein of auto te rijden, is het echt aan te raden om ook eens naar alternatieve luchthavens te kijken. Vanaf de volgende luchthavens kun je namelijk soms al gauw veel goedkopere tickets vinden:
- Dusseldorf
- Brussel
5. Flexibele reisdagen
Als je niet gebonden bent aan bepaalde reisdagen, dan kan je dit ook heel wat euro’s schelen. Stel je wilt in mei naar Cancun vanaf Amsterdam en het maakt je niet heel veel uit op welke dag je precies vertrekt, zoek dan op Skyscanner.nl via flexibele reisdagen naar vliegtickets. Als je het tabblad +/- 3 dagen aanklikt, kun je daar eventueel zien dat je een paar dagen later of eerder goedkoper kunt vliegen:
6. Door 1 of 2 stops een goedkoop ticket boeken
Je zou het misschien niet verwachten, je bent immers langer onderweg, maar 1 of 2 stops extra kunnen je vliegticket stukken goedkoper maken. Zo maakte wij bijvoorbeeld ooit een overstap op Dubai van een aantal uur en dat scheelde ons al gauw meer dan 200,- euro. Bovendien was de overstap zo’n 6 uur, waardoor we Dubai zelf ook nog even in konden en in die paar uur hebben we toen de gigantische Burj Khalifa beklommen. Dan bespaar je niet alleen geld op je vliegticket, maar zie je ook nog eens meer van de wereld. Hetzelfde hebben we bijvoorbeeld ook eens gedaan toen we via Philadelphia naar Mexico vlogen.
7. Kijk of andere maanden goedkoper zijn
Op KLM heb je bijvoorbeeld een hele handige tool, waarmee je meteen kunt zien wat goedkope en wat dure maanden zijn. Stel je wilt in 2016 een keer naar New York, maar je weet nog niet precies wanneer, dan kun je op KLM meteen zien welke maanden duur en welke maanden goedkoop zijn wat betreft vliegtickets. In dit geval is juli bijvoorbeeld stukken duurder:
8. Maak gebruik van budget airlines overal ter wereld
We kennen allemaal Ryanair, daarmee vlieg je redelijk goedkoop heel Europa rond. Maar combineer ook eens een lange vlucht met goedkope kortere vluchten van andere budget airlines. In Azië kun je bijvoorbeeld heel goedkoop vliegen met AirAsia. Als je een goedkoop ticket naar Bangkok of Kuala Lumpur op de kop weet te tikken, kun je met AirAsia bijvoorbeeld goedkoop doorvliegen naar landen als Myanmar of Japan. Soms is zelfs Australië met AirAsia vanuit Indonesië goedkoper dan wanneer je rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Australië vliegt. Als je richting Azië vliegt, kun je ook wachten op de Big Sale, in deze periode zijn vluchten nog gunstiger geprijsd. Van Kuala Lumpur naar China kost bijvoorbeeld niet meer dan 60 dollar, al hebben wij ook wel eens vluchten geboekt (retour!) voor minder dan 30 euro via AirAsia.
9. Kies een bestemming aan de hand van de prijs
Het zou zomaar kunnen dat deze maand bestemming X heel goedkoop is en volgend jaar bestemming Z. Als het je niet heel veel uitmaakt waar je heen vliegt, dan kun je dus ook een bestemming kiezen aan de hand van de prijs. Dan komen we opnieuw bij Skyscanner uit, hier kun je bijvoorbeeld intypen dat je vanuit Nederland naar ‘Overal’ wilt vliegen.
10. Wanneer vliegtickets boeken?
Dat is waarschijnlijk de meest gestelde vraag als het gaat om vliegtickets boeken. Zoals je hierboven kan zien is er eigenlijk geen perfecte tijd, dag of maand. Je moet vooral goed vergelijken, deals in de gaten houden en zelf zo flexibel mogelijk proberen te zijn. Wanneer JIJ het beste vliegtickets kunt boeken hangt namelijk van allerlei factoren af. Maargoed, omdat we je niet helemaal in het duister willen laten, toch wat tips:
- Vroeg van te voren boeken is vaak goedkoop, maar je moet ook weer niet te vroeg zijn
- Vliegticket prijzen zijn pas 10 a 12 maanden vooraf bekend, boek je eerder dan zijn prijzen nog niet allemaal bepaald en kom je soms duurder uit
- Hou rekening met actieweken, de Werelddeal Weken van KLM zijn bijv. vaak in dezelfde periode en dan zijn vluchten goedkoper
- Boek je via budgetairlines, check dan max. 2 a 3 maanden van te voren
- Boek je een langere vlucht, dan is het slim om zo’n 3 a 6 maanden van te voren te boeken
- Als je in januari op zoek gaat voor vakanties in de zomer, kun je soms extra vroegboek voordeel krijgen
- Volgens The Guardian kun je het beste vliegen op dinsdag, woensdag of donderdag. Dan vliegen er minder zakenmensen.
11. Check vliegticketwebsites om 1 uur ’s nachts
Op The Guardian lazen we onlangs dat elke ochtend de vluchtsystemen opnieuw worden ingeladen met vrije stoelen. Soms staan plekken op vluchten of stoelen bijvoorbeeld on hold (voor zakelijke klanten bijvoorbeeld) en die worden dan in de ochtend weer vrij gegeven. Volgens The Guarden worden stoelen vaak rond 1 uur ’s nachts weer vrij gegeven, daardoor kun je eerder op de dag al gauw een betere prijs krijgen voor een vliegticket omdat er dan meer vluchten beschikbaar zijn. We hebben dit zelf nog niet vaak uitgeprobeerd, in ieder geval niet bewust, maar wie weet werkt het!
12. Kies voor een pakket en koop in één keer een vlucht + hotelovernachtingen
Als backpacker zit je hier misschien niet altijd op te wachten, maar… als je kiest voor een pakket (dus vlucht + hotel of vlucht + hotel + transfer of vlucht + autoverhuur), dan kan dat ook euro’s schelen. Goede reisorganisaties waar je goedkoop reizen kunt boeken zijn bijvoorbeeld:
Bij deze drie websites kun je allerlei reizen vinden, van verre reizen tot zonvakanties. Met Sunweb is een van ons bijvoorbeeld eens naar Karpathos gevlogen en dan heb je een ticket + hotel + transfer combi voor een gunstige prijs.
13. Maak slim gebruik van kortingscodes
Ze zijn volop in omloop: kortingscodes! Niet alleen voor webshops, maar ook voor vliegtickets. Als je op het punt staat om een vliegticket te boeken, is het dus altijd handig om nog even te Googlen naar kortingscodes. We weten in ieder geval dat Skyscanner soms kortingscodes beschikbaar hebben. De nieuwste verschijnen vaak direct in je zoekresultaten als je even zoekt op Google. Typ simpelweg iets in als “kortingscode Skyscanner.nl” en je komt ze gauw tegen. Kortingscodes die we nu konden vinden zijn, klik op de link om ze te gebruiken:
- Kortingscode van 20,- euro voor Skyscanner: “VLIEGENDESTART“
14. Combineer verschillende airlines en luchthavens
Soms is het goedkoper om naar de ene plek toe te vliegen met Airline X (bijvoorbeeld KLM) en terug te vliegen van een andere luchthaven met Airline Z (bijvoorbeeld AirBerlin). Stel je vliegt naar Hanoi in het noorden van Vietnam en je bent van plan om naar het zuiden te reizen, dan kun je er ook voor kiezen om vanuit Ho Chi Minh terug te vliegen en eventueel zelfs met een andere airline.
15. En moet je dan nog in last minutes geloven…?
Wij zijn zelf wel eens met tas op de rug naar Schiphol vertrokken in de hoop een geweldige lastminute te scoren. Maar tevergeefs… Bij sommige balies op Schiphol hangen wel bordjes met daarop aanbiedingen van reizen / stoelen, maar die waren in ons geval niet goedkoop te noemen. Wel kijken we zelf nog soms op de Duitse website Ltur.com, daar hebben we nog wel eens mooie aanbiedingen gevonden naar de Malediven of een ander paradijsje. Vaak is dit wel vlucht met hotel. Ook vakanties naar Griekenland deden het daar goed. En ook Tui.nl staat bekend om haar tropische last minutes:
Hoe boek jij een goedkoop vliegtickets?
Heb jij zelf nog een gouden tip om zo goedkoop mogelijk vliegtickets te boeken? Laat het dan hieronder weten in een reactie! Vinden we altijd leuk (en interessant) om te horen.