Benieuwd of je een flashpacker of backpacker bent? Kijk eens of je jezelf herkent in het volgende: Je backpack draag jij nog steeds vol trots op je rug, maar langzaamaan begin je de hostelkamers met daarin 8 stapelbedden zat te worden. Ook betrap je jezelf erop dat je jouw smartphone, iPad of laptop liever niet thuis laat en aan excursies of avondeten geef je eigenlijk ook meer uit dan voorheen. Een gevoel van een herkenning? Ja? Dan kun je concluderen dat je het tijdperk van het backpacken officieel achter je hebt gelaten en dat jij een ware flashpacker bent!
Backpacker of flashpacker?
Wat is flashpacking?
De term flashpacking is sinds een aantal jaar geleden in Amerika ontstaan om de wat luxere backpackers een naam te geven. In feite verschillen backpackers en flashpackers niet zo veel van elkaar. De grootste drie verschillen tussen backpacken en flashpacking hebben we hieronder op een rij gezet:
1. Slapen in hostels maar wel in flashpack stijl
Flashpackers doen nog steeds aan budgetreizen, maar kiezen in een hostel liever voor een privé kamer dan voor een dorm waarin meerdere reizigers kunnen slapen. Flashpackers slapen dus nog steeds in hostels, maar niet meer met z’n zestienen op één kamer. De spontane contacten die je er op kunt doen en de gezelligheid die je in hostels vindt is iets wat flashpackers namelijk vaak nog steeds leuk vinden. Maar een beetje privacy en een groter bed waarderen ze ook.
2. Flashpacken onmogelijk zonder laptop of smartphone
Een ander kenmerk van de zogenoemde flashpackers is het handige gebruik van technologie. Flashpackers hebben veelal een goede baan en op je laptop of iPhone bijhouden waar je uitgaven naartoe gaat is dan ook iets wat deze verstandige reizigers graag doen. Bovendien zijn flashpackers vaak typische nieuwe werkers, dus tijdens je reis even snel je mail checken of een reisblog bijhouden wordt ook volop gedaan.
3. Flashpacken: Lekker uit eten en mooie excursies maken
Tot slot valt op dat flashpackers vaak iets meer uitgeven aan excursies of tours. Bij backpackers komt het nog wel eens voor dat een bezienswaardigheid op een bestemming wordt overgeslahen. Bij de flashpacker daarentegen zou dat nooit gebeuren. Ook aan avondeten geven flashpackers vaak meer uit. Zelf je eten koken in de keuken van een hostel gebeurd nog af en toe, maar ’s avonds eten in een gezellig restaurantje is eigenlijk de regel.
Verschillende soorten flashpackers
Natuurlijk zijn er bij flashpackers onderling ook verschillen te zien. Zo draagt de ene flashpacker zoals eerder gezegd nog graag zijn backpack terwijl een andere flashpacker al lang heeft gekozen om zijn geliefde rugzak te verruilen voor een koffer. Verder slaapt de ene flashpacker nog graag in slaapzalen in hostels, terwijl iemand anders juist met de backpack op de rug het liefst naar een fijn hotel gaat. Wat betreft uitgaan zijn ook verschillen te zien bij flashpackers. De ene flashpacker heeft de party levensstijl die de gemiddeld backpacker heeft naar een nulpunt gebracht, terwijl andere flashpackers nog steeds naar Thailand willen voor de full moon party of naar Laos voor het tuben.
Overeenkomsten tussen flashpacken en backpacken
We hebben het nu vooral over de verschillen tussen flashpackers en backpackers gehad, maar er zijn ook overeenkomsten. Als het gaat over reisbestemmingen valt op dat flashpackers en backpackers bijvoorbeeld nog steeds de zelfde voorkeuren hebben. Zo is Azië bij beide populair evenals het maken van een rondreis door Zuid Amerika of een roadtrip door Australië. Daarnaast is bij zowel de flashpacker als backpacker een liefde voor cultuur en avontuur te zien. Massatoerisme wordt bovendien door zowel flash- als backpacker ook het liefst ontweken en er wordt juist gekozen voor de enigszins onbegane paden.