Soms horen wij over reisverhalen die zo tof zijn, dat we ze dolgraag met jullie willen delen. Zo ook het verhaal van Mick & Bob die van Nederland naar India aan het fietsen zijn. Yes, dat lees je goed: Fietsen! Ze zijn met twee gewone Nederlandse fietsen op pad gegaan met als einddoel het chaotische en drukke India. Hoe het met deze twee gasten gaat en hoe zich op deze reis hebben voorbereid lees je onder andere hieronder!
Vertel eens, wie zijn fietsers Mick & Bob?
Als we iets gemeen hebben is het dat we allebei zijn gestopt met onze studies en houden van avontuur. Onszelf hippies noemen gaat wat ver, maar we proberen onszelf vooral steeds uit te dagen en het leven een beetje spannend te houden. Als beginnende twintigers leek het ons dan ook een goed idee om de fiets te pakken naar India. Grotendeels onvoorbereid, op zoek naar connecties en avontuur.
Hoezo gaan jullie naar India? En niet ergens anders heen?
India spreekt ons beiden al best wel een tijd aan. Met name in de zin van een spirituele reis lijkt India ons de beste bestemming. Gezamenlijk zijn we al in zo’n 45 landen geweest en toe aan een plek die wat minder bekend is onder reizigers. Een plek waar je je echt een vreemde kunt voelen. Misschien dus wel een beetje vanwege onze drang naar discomfort.
Waarom hebben jullie voor de fiets gekozen als vervoersmiddel?
We zijn allebei niet echt fietsers. Voordat we op reis gingen moesten we eerst dan ook nog een fiets kopen. Waar het op neerkomt is dat we vliegen gewoon een beetje te makkelijk vinden. Dan zou je gewoon een ticket kopen en er de volgende dag zijn. Terwijl als je met een fiets gaat, je de nadruk legt op de reis in plaats van de bestemming, dus dat vonden we wel een goed plan. Daarbij is een fiets dus weer zo’n onderdeel wat avontuur aanwakkert, je komt op plekken waar je met de auto zo voorbij zou rijden en je ontmoet mensen die je anders nooit zou ontmoeten.
Hebben jullie getraind voor deze bizarre fietstocht?
Nope. Dat maakte de eerste dagen van de tocht dan ook extra zwaar. We hadden enorme zadelpijn en onze spieren waren helemaal verzuurt. Onze gedachte was dat we die kracht en weerstand wel groeien onderweg en dat gaat redelijk.
Hoelang verwachten jullie over dit avontuur te doen?
In totaal denken we dat de reis zo’n 12 maanden gaat duren. Maar dan moet wel alles goed gaan. En om een topje van de ijsberg op te lichten, niet alles gaat goed en het zoeken naar oplossingen kost vaak best wat tijd. Ook zitten er op onze route wat punten waarvan we niet zeker weten of we die kunnen overbruggen. Denk aan conflictgebieden. Maar daarvoor kijken we verder als we er wat dichter bij in de buurt zijn, die situaties veranderen namelijk constant. Veiligheid voorop.
Hebben jullie veel gespaard om deze trip te kunnen maken?
Sparen, daar zijn we allebei enorm slecht in. Spontaan zijn we wel dus we weten altijd wel ergens een centje te verdienen. Maar om helemaal zonder geld en plan op reis te gaan vinden we wat ver gaan. We werken daarom wat bij als videograaf en online marketeer. Daarmee verdienen we tijdens het reizen geld, als een soort digital nomads. Als we dan een dag gefietst hebben zitten we in de avond vaak in een barretje te werken aan een website voor een klant of video’s te editen. Een leuk weetje daarbij is trouwens dat als je na een dag fietsen gaat werken, je productiviteit echt aan het plafond zit. Je hele hoofd is leeg en er is dus ruimte voor pure focus. We hoeven dus ook niet zo lang te werken per dag en leven op een klein budget.
Waar slapen jullie onderweg?
Ons budget is echt niet groter dan zo’n honderd euro per week en daarom proberen we zoveel mogelijk gratis slaapplekken te vinden. Primair doen we dit door in onze tent te slapen ergens in de natuur. Dat is gratis en bevalt ons goed. Andere opties die we wel eens gebruiken zijn Couchsurfing en Airbnb. Vooral bij Couchsurfing vinden we dit ook een erg leuke manier om mensen te ontmoeten op reis.
Als anderen dit ook zouden willen doen, hebben jullie dan wat tips?
In eerste instantie was wat wij wilden uitstralen met onze reis, dat iedereen dit kan doen. Iedereen kan zijn fiets pakken en er zo vandoor gaan. Echter, na een stuk te hebben gefietst zijn we tot de conclusie gekomen dat het een extreme hoeveelheid doorzettingsvermogen en flexibiliteit vergt. Veel dingen kun je niet vooraf plannen of incalculeren. Je doet er dus goed aan te vertrouwen op je eigen probleem plossendheid ter plekke. Verder denk ik dat een belangrijke tip is om wanneer je zo’n stuk wilt fietsen niet te vertrekken in de winter, maar wanneer het al wat warmer is. Dat maakt alles een stuk aangenamer!
Kunnen lezers van WeAreTravellers een stukje meefietsen?
Dat lijkt ons geweldig! Wij fietsen zelf onder de noemer ‘Journey of Connection’ en vinden het ontmoeten van mensen een van de leukste dingen op deze reis. Het lijkt ons dan ook leuk om eens iemand te hebben die een weekje meefietst. Wel moet je dan goed tegen onze filosofische kant kunnen, we lullen aardig wat weg tijdens het fietsen! Als je in contact met ons wilt komen check & reageer op onze videos op Youtube:
Over meer bijzondere reizen lezen?
Lees ook: