Een hele tijd terug maakte ik een echte droomreis. Inmiddels alweer zo’n 3 jaar geleden. Jeetje, 3 jaar, time flies zullen we maar zeggen! Maar wat was dat een ervaring om nooit meer te vergeten. In maart ging ons vliegtuig naar Amerika, de plek waar onze wereldreis begon. In totaal zouden we vervolgens iets minder dan 6 maanden weg blijven. Met als beginpunt San Francisco en als einde Bangkok in Thailand. En daartussen? Een stopover in Hawaii, een reis langs de oost-kust van Australië en we brachten een bezoek aan heel wat landen in Azië. Denk aan Cambodja, Vietnam, Indonesië, Japan maar ook aan Singapore en Maleisië. Voor die 6 maanden hadden we allebei een budget van 10.000 euro beschikbaar. Daarvan zouden we ons wereldticket, andere vluchten, visa, hotelovernachtingen, eten, excursies en al het andere moeten kopen. Nu vraag je je vast af of dat lukte, nou daar kan ik gelukkig volmondig ja op antwoorden. We hebben uiteindelijk zelfs een kleine 2.000 euro over weten houden.
Zo spaarde ik 10.000 euro bij elkaar
Werken, werken en een beetje creatief zijn
Als je begint met sparen lijkt het onmogelijk om 10.000 euro bij elkaar te sparen. Vooral als je een studentenbijbaantje hebt zoals wij dat hadden. Toen we hadden besloten dat we op wereldreis wilde werkte ik zo’n 2 dagen per week als webredacteur, oftewel 16 uur voor een loon van iets meer dan 12,50 per uur. Na een tijdje werd het, mede omdat het wat rustiger werd bij mijn bachelor op de universiteit, mogelijk om 3 dagen te gaan werken. Uiteindelijk hadden we zo’n 8 maanden de tijd om alles bij elkaar te krijgen. Omdat het met alleen werken waarschijnlijk niet ging lukken besloot ik spullen op marktplaats te verkopen. Die oude laptop en camera die ik niet meer gebruikte, studieboeken, kleren, noem het op. Van alles werd een foto gemaakt en dat ging online. Daarnaast besloot ik hier en daar een mystery shop opdracht te doen en een freelance klusje zo nu en dan.
Vakantiegeld en bonussen of een 13e maand
Al het werken leverde natuurlijk iedere maand direct wat op. Maar ook had ik het geluk dat ik een leuke bonus kreeg aan het eind van het jaar, een paar maanden voordat we zouden vertrekken. Verder werd voordat we vertrokken mijn opgespaarde vakantiegeld en vakantiedagen uitbetaald, wat uiteindelijk ook iets meer was dan ik had verwacht. Sommige mensen hebben daarnaast ook nog een 13e maand, dus mocht je op wereldreis willen gaan is het verstandig dit soort zaken ook te checken.
Sparen levert rente op
Gedurende die 8 maanden, ik weet eigenlijk niet eens meer of we nou met een 0,- euro saldo begonnen of niet, heb ik in ieder geval alles dat ik verdiende op mijn spaarrekening gezet. Inmiddels liggen die spaarrentes iets lager, maar toch kun je met een beetje geluk aan het einde van het jaar een bedrag tussen de 50,- en 75,- euro krijgen. Klinkt misschien alsof het niet veel is, maar als een bakje noodles in Thailand maar 1,- euro kosten heb je zo 60 dagen aan avondeten bij elkaar geregeld! Of een gave excursie in Australië bijvoorbeeld!
Een afscheidsfeestje doet wonderen
Wij hadden het geluk dat we werden verrast met een surprise party vlak voordat we weg gingen en bij zo’n feestje hoorde ook wat handige cadeaus! Ooms en tantes die nog dollars hadden, goed gevulde enveloppen of een Lonely Planet die we nog niet hadden.
Meedoen aan prijsvragen
Misschien was het geluk aan mijn zijde, misschien was het puur toeval. Maar vlak voordat we op wereldreis gingen heb ik meegedaan aan een aantal prijsvragen waarbij je vouchers voor reisorganisatie Kilroy kon winnen. Met die vouchers konden wij vervolgens stukken goedkoper een huurauto in Amerika boeken. En niet zomaar een huurauto trouwens, want het werd een hele gave escape campervan die met graffiti bespoten was. Hierdoor hebben we heel wat kunnen besparen. Gouden tip dus, die prijsvragen! Nu is er trouwens ook een heel leuk Spaarspektakel bij ING, waarbij je niet een huurauto kunt winnen maar een echte Volkswagen Up voor thuis of zelfs een hele droomreis van 10.000 euro.
Je uitgaven tijdens je reis bijhouden in een excel of notitieboekje
Op een gegeven moment heb je die 5 cijfers bij elkaar gespaard, maar dan is het uiteindelijk nog wel belangrijk dat je het daarmee ook daadwerkelijk gaat redden tijdens je droomreis. Dat lukte ons door in een excel bij te houden hoeveel we elke maand uitgaven. We hielden dan overigens ook bij hoeveel het per continent was. We hadden namelijk de uitgaven voor Amerika en Australië ook iets hoger begroot van te voren dan de bestemmingen in Azië. Voor meer informatie over de kosten voor een wereldreis hebben we trouwens ook nog een heel handig artikel geschreven.