Tips goedkope vliegtickets boeken

Een vakantie nachtmerrie: Je camera, portemonee of telefoon wordt gestolen…

Als je voor langere tijd op reis bent, begin je na verloop van tijd pas te beseffen hoe waardevol sommige spullen zijn. Een voorbeeld: Je camera met daarop al je foto’s. Dat ene kiekje dat een cultuur in een beeld lijkt te vangen, die groepsfoto met vrienden gemaakt in een hostel of dat waanzinnige uitzicht vanaf een gigantische bergtop. Beelden die je voor altijd vast wilt houden en bewaren. Omdat ze mooi zijn om te zien of juist omdat ze je even terugnemen naar dat ene moment.

En wat als je portemonee of telefoon wordt gestolen in het buitenland? Dat is niet alleen zonde, maar ook onwijs onhandig. Laten we maar gewoon zeggen, dat is in één woord: K-U-T. Want, hoe ga je nu je betalingen doen? Hoe zorg je dat je nog bereikbaar bent of de weg kunt vinden en waar kun je je tickets nog op terug vinden? Yep, als iets wordt gestolen op vakantie is dat echt om meerdere redenen onwijs verrot. Vandaar dat we een paar tips op een rij zetten van wat je dan kunt doen.

Je camera, portemonee of telefoon is gestolen in het buitenland

Nikon camera d3400 reisfotografie

Wat als je camera ineens weg is…

Tijdens zo’n reis besef je je dan ook hoe erg het zou zijn als zo’n camera gestolen wordt. Ten eerste is het verliezen van een camera een duur grapje, maar soms zijn de foto’s qua emotionele waarde een nog groter verlies. Ik heb wel eens gezien dat vrienden als eerste een foto maken van hun naam en e-mail adres voor ze op reis gaan, zodat de vinder (of steler) altijd weet aan wie de foto’s toebehoren en dus de keuze heeft om de foto’s op te sturen. Maar goed, die camera ben je ook kwijt. Wat doe je dan, als je bent bestolen?

Wat doe je al er iets van je gestolen wordt tijdens het reizen?

Wanneer je bent bestolen in het buitenland zijn er verschillende dingen die je kan of moet doen. Als je portemonnee bijvoorbeeld weg is, is het aan te raden om al je betaalpassen af te sluiten. Dit kun je vaak al gelijk online doen, bijvoorbeeld via je je mijn ING omgeving of bij de bank waar je bij zit. Hetzelfde geldt voor je telefoon, zorg dat je je abonnement afsluit en dat iemand niet onwijs veel kan gaan bellen. De volgende stap is het doen van aangifte. Doe altijd aangifte bij de politie op je bestemming en vraag ook om een bewijs van je aangifte. Zo’n aangifte bewijs zul je namelijk nodig hebben voor de reisverzekering. Tot slot stap drie, meld de diefstal bij je verzekering. De kans is dan namelijk groot dat je de waarde van je spullen die gestolen zijn vergoed krijgt.

Hoe ik mijn jas verloor, maar na aangifte weer een nieuwe kon kopen

Zelf heb ik eens meegemaakt dat een jas werd gestolen in een kroeg in Dublin. Toen ik dat doorhad zijn we naar het hotel gegaan, waar we overigens niet meer in konden omdat de sleutel van onze kamer nog in mijn jas zat. Bij de receptie kregen we gelukkig een reserve sleutel (de borg van 20,- euro hielde ze jammer genoeg wel) en in onze kamer heb ik toen direct online aangifte gedaan bij de Ierse politie. Dit kon gemakkelijk via een invulformulier. Eenmaal thuis heb ik de diefstal en het aangifte bewijs bij de verzekering gemeld. Aangezien het om een jas ging van 140,- euro plus de borg van 20,- euro, kreeg ik uiteindelijk een deel terug van de verzekering. Niet het volledige bedrag, omdat er ook sprake was van een eigen risico. Maar feit is wel, dat een verzekering super handig van pas kan komen.

Tips goedkope vliegtickets boeken

Sluit een goede reisverzekering af (en betaal alleen als je reist)

Bestolen worden is soms een nare ervaring en de andere keer een die onopvallend gebeurd. Wat in ieder geval blijkt, is dat je in zulke gevallen altijd zo blij bent als je een goede reisverzekering hebt afgesloten. Voor mijn reisverzekering betaalde ik elke maand (ook als ik thuis was) een vast bedrag aan premie van ongeveer 12 euro en dat al een paar jaar lang. Als je dat uitrekent weegt dat eigenlijk niet op tegen het bedrag dat ik die ene keer terug kreeg toen mijn jas werd gestolen, maar goed een verzekering wil je toch hebben.

Er zijn ook reisverzekeringen waar je alleen voor betaalt als je ook echt op reis bent en 0,- euro kost als je gewoon thuis bent. Het enige waar je op moet letten, is dat dit niet een wereldreis of globetrotter verzekering is en dat je dus niet langer dan 60 dagen achter elkaar weg moet zijn. Dit zijn kortlopende reisverzekeringen.

Een reisverzekering die je alleen betaalt als je echt op reist bent

Sommige reisverzekeringen kun je automatisch via je telefoon starten zodra je in het buitenland aankomt en stoppen zodra je terug in Nederland bent. Door dit systeem betaal je dus alleen als je echt op reis bent en maak je geen onnodige kosten gedurende het hele jaar als je gewoon thuis bent. Wanneer je in Nederland bent, is de verzekering namelijk 0,- euro. Eigenlijk betaal je zo nooit te veel premie.