Als je op reis gaat, kan een creditcard een handig betaalmiddel zijn en in sommige gevallen zelfs noodzakelijk (hier schreven we al over 7 momenten waarop een creditcard handig is voor backpackers). We raden je dan ook aan om er één mee te nemen als je op reis gaat (met name buiten Europa). Al is het maar in geval van nood, bijvoorbeeld als je pinpas niet werkt of als je online een boeking moet doen. Bij het boeken van hotels komt het namelijk wel eens voor dat het alleen mogelijk is om te betalen met een creditcard en niet met iDeal. Hetzelfde geldt bij het betalen van gewone aankopen in Amerika of Canada, het komt daar vaak voor dat ze bijvoorbeeld bij koffietentjes of kledingwinkels geen Maestro kaarten accepteren en enkel Visa of Mastercards. Hetzelfde geldt voor het huren van een auto, ook daar is steevast een creditcard verplicht.
Creditcards hoeven niet duur te zijn
Uit ervaring weten we dat een creditcard helemaal niet duur hoeft te zijn en het relatief eenvoudig is om er een aan te vragen, zelfs met een beperkt budget. Zo zijn er prepaid creditcards op de markt waarbij een inkomen- of kredietwaardigheidstoetsing niet is vereist, check bijvoorbeeld de Bunq Travel Card als je naar zoiets op zoek bent.
Handige dingen om te weten voor je je creditcard gaat gebruiken op reis
Heb je al een creditcard of heb je er één aangevraagd? Dan zijn er een aantal dingen die we met je willen delen vóórdat je op reis gaat en hem gaat gebruiken:
1. Reserveringen beïnvloeden je bestedingslimiet
Allereerst: bij het huren van auto of boeken van een hotelkamer wordt er soms een bedrag op je creditcard gereserveerd. Deze dient als waarborg voor het hotel of verhuurbedrijf om zichzelf in te dekken tegen schade en andere onkosten. Gelukkig wordt er bij een reservering niets ‘echt’ afgeschreven, maar het neemt wel een (fors) deel van je bestedingsruimte in beslag. Hieronder hebben we even een voorbeeld neergezet hoe dat werkt:
Zoals je hierboven kunt zien is er een bedrag van 618,45 euro gereserveerd. 131,26 euro is daadwerkelijk afgeschreven van het bestedingslimiet van 1000,- euro. Doordat er echter ook een reservering is, kun je nog maar 250,29 euro betalen met je creditcard. Je komt op deze 250,29 euro bestedingslimiet uit door de volgende som 1000 – 618,45 – 131,26 = 250,29 euro.
2. Hou je bestedingsruimte in de gaten tijdens je reis als je betalingen doet met je creditcard
Sommige reserveringen blijven zelfs 20 dagen staan voordat ze vervallen. Dat is natuurlijk vervelend, zeker als je bestedingsruimte beperkt is. Houdt daarom via de app van je bank of creditcardaanbieder in de gaten hoeveel je nog te besteden hebt. Dat voorkomt onaangename verassingen kunnen we je verzekeren. Zo heb ik een keer een hotel betaald met mijn creditcard, maar toen ik de waarborgsom voor onze huurauto wilde betalen kon dit niet omdat er te weinig bestedingsruimte was. Vervelend, want daardoor moesten we een extra verzekering afsluiten zodat onze waarborgsom lager kon worden.
3. Wil je een hoger limiet? Dat kan, maar dit moet je vaak aanvragen
Je kunt twee dingen doen om je bestedingsruimte (tijdelijk) te vergroten:
- Je vraagt een creditcard aan met een hoger bestedingslimiet
- Je vergroot de bestedingsruimte van je card door geld over te maken naar de creditcardrekening. Je lost dan als het ware je creditcard-lening af. Vraag bij je bank of creditcardaanbieder hoe dit precies werkt of zoek het op op hun site. Bij de ING staat dit bijvoorbeeld goed uitgelegd online.
Bij de Bunq Travel Card is dit allemaal wat chiller geregeld, hierbij hoef je niet een hoger limiet aan te vragen maar moet je simpelweg voldoende op je gewone rekening hebben staan.
4. Neem liever geen geld op met je creditcard
Als het mogelijk is, raden we je ten allen tijde aan om geld op te nemen met je pinpas in plaats van met je creditcard. Dit heeft te maken met de transactiekosten die gelden per geldopname. Bij een creditcard liggen deze kosten doorgaans enkele euro’s hoger dan bij een pinpas. Als het even kan, zoek je dus naar een geldautomaat met het Maestro logo. Hier kun je gewoon met je gewone pinpas pinnen en hoeft het niet met je creditcard. Een creditcard waarbij je minder last hebt van hoge transactiekosten (0,99 euro in plaats van 4,50 euro bij andere bannken), is bij die van Bunq, check hier deze goedkope creditcard.
5. Betaal altijd in lokale valuta
Als je in vreemde valuta betaalt, dien je een wisselkoersopslag te betalen. Dit komt doorgaans neer op 1 tot 2,5 procent per transactie. Dus als je 100 euro afrekent, betaal je tussen de 1 en 2,50 euro opslag. Het kan nuttig zijn om je bij het vergelijken van creditcards te verdiepen in de hoogte van de wisselkoersopslag.
6. Betaal niet in euro’s als dat je wordt aangeboden
Nog een tip: Winkeliers, banken, bedrijven en hotels buiten de eurozone zullen je soms de mogelijkheid bieden om in euro’s te betalen. Klinkt aantrekkelijk toch? Toch is het beter om niet te doen! De wisselkoersopslag ligt dan namelijk hoger dan bij je eigen bank of creditcarduitgever. Wil je sowieso ervan verzekerd zijn dat je geen koersopslag betaald en alleen de wisselkoers die op dat moment écht geld? Check deze Travel Card van Bunq
7. Nog wat korte tips tot slot
Controleer voor je gaat reizen je creditcardlimiet en vervaldatum. Misschien overbodig om te zeggen, maar: Berg je creditcard echt veilig op als je op reis bent. Scherm ook je pincode af als je je creditcard gebruikt en controleer je afschriften regelmatig. Fraude moet je zo snel mogelijk melden bij de bank of creditcardmaatschappij, want dan kunnen ze een onterechte overschrijving nog rechtzetten.