Als je voor het eerst gaat backpacken is de kans groot dat je een hele waslijst aan spullen hebt opgeschreven die je volgens jezelf, vrienden, familie of blogs echt nodig hebt. Een paar dingen die we altijd weer terug zien op dat soort backpack paklijsten hebben we hieronder op een rij gezet. Want wat ons betreft kun je deze gewoon prima thuis laten, de kans dat je ze namelijk gaat gebruiken is nihil. Tenzij je een heel aparte reis gaat maken naar een wat minder standaard backpackland misschien.
1. Je mooiste sieraden
Een nep-trouwring kan als meisje alleen soms wel eens handig zijn, maar je mooiste sieraden kun je echt beter thuis laten. Helemaal als je wat duurdere exemplaren hebt. Hostels zijn niet de meest veilige plek om je kettinkjes, armbanden, oorbellen of ringen te laten liggen en in armere landen is het ook niet echt slim om met dure sieraden om je nek rond te lopen. Bewaar je mooiste sieraden dus lekker thuis.
2. Een complete hike-outfit heb je echt niet op elke backpackreis nodig
In de jaren ’90 of ’80 waren ze misschien mega handig en liep elke backpacker ermee, van die stugge en stevige afritsbroeken. Je kan ze tegenwoordig nog steeds bij bekende merken kopen zoals Quechua. Of bij van die lokale outdoor-winkels zoals Kathmandu in Utrecht en natuurlijk ook online bij genoeg verschillende sites, die extreem sterke werkkleding verkopen die nooit kapot zal gaan op reis en waar ook hele goed zip-off broeken bij in de collectie staan. Maar eerlijk is eerlijk: Anno 2018 zie je bijna geen backpacker meer met een afritsbroek lopen. Helemaal als je naar welbekende backpacklanden gaat in Zuid-Oost Azië zoals Thailand, Vietnam of Indonesië heb je het niet nodig. Je kan prima een gewone broek meenemen en verschillende korte broekjes inpakken. Hetzelfde geldt voor loeizware bergschoenen of wandelschoenen. Als je geen flinke meerdaagse hike gaat lopen in Nepal (Annapurna Circuit), Peru (Inca Trail) of bijvoorbeeld in Nieuw-Zeeland, dan kun je vaak prima uit de voeten met gewone schoenen met veel grip. Al hebben wij zelf ook heel wat op versleten All-stars en Havaianas gedaan. Ook gadgets als een daypack met waterzak hoef je alleen mee te nemen als je echt van plan bent flink te hiken.
3. Zo’n fijne zachte handdoek van thuis
In elk hostel, guesthouse, B&B of hotel krijg je tegenwoordig wel een handdoek. Wij hebben in ieder geval nog nooit meegemaakt dat er niks lag. Laat dat zachte exemplaar van thuis dus lekker in je badkamer liggen, want je eigen handdoekje voor het douchen ga je echt niet nodig hebben. Een hamamdoek of badlaken kan dan wel weer handig zijn als je verwacht naar het strand of zwembad te gaan, want die hebben ze dan weer niet overal.
4. Klamboe
De klamboe. Hij blijft maar pronken op menig paklijst, hij staat ook op die van ons. Wel met een kanttekening erbij. Maar eerlijk is eerlijk: Als je er een nodig hebt, dan hangt hij er waarschijnlijk al. En de kans dat je voor één of twee dagen helemaal een klamboe gaat ophangen is ook klein. Gewoon in de winkel laten liggen dus.
5. Een extreem grote voorraad toiletspullen
Tuurlijk, een tandpasta, shampoo en conditioner, deo, deet en wat zonnebrandcreme zijn handig. Maar vergeet niet dat je aan de andere kant van de wereld ook gewoon drogisterijen hebt waar je deze producten kan kopen. Toen wij op wereldreis gingen heb ik de helft van de tijd een extra fles shampoo en confitioner meegesleept. Nergens voor nodig, want in zoveel backpacklanden kun je gewoon ook goede producten kopen. Beginnersfout zullen we maar zeggen!
6. Boeken
Wij blijven een zwak hebben voor Lonely Planets, vaak beland zo’n reisgids toch weer in onze bcakpack, maar je hoeft zo’n reis boek in principe niet mee te nemen. Tegenwoordig is zoveel online te vinden, bijvoorbeeld op sites als de onze of via handige apps. Hetzelfde geldt voor gewone leesboeken, die hoef je ook niet per se vanaf thuis mee te nemen. In super veel hostels zijn kasten vol boeken te vinden die zijn achtergelaten door andere reizigers. Soms mag je hier gewoon een boek uitpakken en lezen of je kan een boek ruilen tegen een ander boek. Grote kans dat er zelfs een Nederlands exemplaar in staat! Zo hoef je niet zelf een hele bibliotheek mee te nemen, maar kun je wel tijdens je hele reis verschillende boeken lezen.
Meer lezen over backpacken?
Lees ook: