De één is een baas in afdingen, de ander doet een schaamtevolle poging tot afpingelen en velen laten het gehele handjeklap zelfs helemaal aan zich voorbij gaan. Tot welke categorie je ook behoort, je kunt in afdingen altijd beter worden of het zelfs geheel aanleren. Een markt of winkel mét een leuke souvenir maar toch enigszins teleurgesteld verlaten omdat je het gevoel hebt dat je bent afgezet, kun je namelijk met een paar afdingtrucjes gemakkelijk voorkomen. Benieuwd geworden? De beste onderhandel tips voor afdingen op vakantie vind je hieronder:
1. Iets leuks gezien? Stay calm en bepaal een prijs
Na een tijd over een bazaar in Marokko of marktje in Azië te hebben rondgestruind valt je oog op iets waar je direct verliefd op wordt. Hartstikke leuk natuurlijk, maar een echte onderhandelaar of afding-goeroe laat dit niet gelijk aan de verkoper in kwestie weten. Voor een enthousiaste shopaholic verdubbelen verkopers namelijk graag hun prijzen. Denk voordat je begint met onderhandelen dus eerst eens na over wat je eigenlijk over hebt voor de spullen of oriënteer eens bij andere kraampjes wat zoal voor vergelijkbare producten wordt gevraagd. Zodra je zelf een prijs in gedachte hebt kan het afdingen namelijk pas beginnen. Ga overigens wel iets onder het bedrag zitten dan wat je er echt voor over hebt, ga bijvoorbeeld uit van 25% minder dan je échte prijs. Verkopers in het buitenland zullen namelijk vrijwel nooit happen op het eerste bedrag dat je noemt en zullen er altijd iets op proberen te krijgen.
2. Afdingen: Do as the locals do
In het buitenland is het eerder normaal om te onderhandelen dan om het niet te doen, dus schaamteloos je afpingeltrucs inzetten kan over het algemeen gemakkelijk als je op reis bent. Afdingen is alleen wel effectiever als je ook wat lokale gebruiken onder de knie hebt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd een kopje thee mee drinkt als je in een Arabisch land bent en blijf in Azië vooral lachen als je aan het onderhandelen bent, grotere kans dat het je dan beter lukt. Ook een beetje in dezelfde taal kunnen praten, kan je onderhandelpositie zeker verbeteren. Verder kan het ook helpen om het gedrag van de verkoper te kopiëren. Is hij aardig, dan ben jij dat ook. Is hij juist melodramatisch, dan kan jij dat ook doen. Kortom, een beetje acteren en creativiteit kan je een heel eind brengen!
3. Afdingen is moeilijker als je zelf luxe gekleed bent
Enigszins voor de hand liggend, maar als je er zelf luxe uitziet zal het lastiger zijn om dingen voor een klein prijsje te kunnen kopen. Backpackoutfits zullen dus net iets effectiever zijn, dan je glamping of flashpackers outfit.
4. Take your (afding) time
Afdingen en iets voor een goede prijs willen kopen kan niet door één gouden zin uit te spreken. Soms is het nodig om hier en daar een stilte te laten vallen, in je eigen taal te overleggen (let hierbij wel op dat je verkoper niet meertalig is) en soms kan het zelfs helpen om een stukje weg te lopen. Voer desnoods een paar keer een prijs in op een rekenmachine, dan zal de verkoper dat ook doen om uiteindelijk tot een goede balans te komen.
5. Humor als wondermiddel bij het afdingen
Een grapje maken, kan de beste verkopers doen breken. Het maakt je namelijk likeable en iemand aan het lachen maken werkt eigenlijk in elke cultuur als een ijsbreker. Als je dus kans ziet om een beetje humor toe te passen, moet je dat dan ook zeker doen. Als Hollander kun je overigens ook altijd een balletje opgooien rondom het voetbal, want dat is waar de meeste buitenlanders ons kleine kikkerlandje van kennen en ook zoiets kan het afdingen vergemakkelijken.
6. Op zoek naar een gouden (prijs)balans
You win some, you lose some. De ene keer kan het je dus lukken om iets heel goedkoop te kopen, maar de andere keer zul je duurder uitkomen dan dat je wilde. Wordt dus niet boos als het afdingen die ene keer niet lukt, want dan probeer je het een volgende keer gewoon weer. Bovendien zijn de beste deals, de deals waarbij zowel de verkoper als koper blij zijn over een prijs.
7. En dan, je aankoop doen
Een gouden regel, als je na het afdingen hebt bereikt wat je wilde en je mag het product in kwestie kopen voor de prijs waar jij voor ging dan moet je dat ook doen. Het is meer dan onbeschoft om weg te lopen als je een kwartier hebt onderhandeld. Tenzij je er natuurlijk niet uit kwam, dan hoef je je nergens tot verplicht te voelen. Maar als je een bod doet op iets en de verkoper gaat akkoord, dan moet je het eigenlijk wel kopen. Houd daarom bij het afdingen ook in je achterhoofd dat je alleen moet gaan afpingelen als je iets echt wilt.
Op welke manier doe jij aan afdingen op vakantie?
Ieder heeft natuurlijk zijn eigen manier van afdingen en sommige houden er zoals we net als zeiden helemaal niet van. Maar mocht je nog goede afding tips hebben die hier niet zijn genoemd, laat ze dan achter in een reactie!