Tuurlijk is een maandje backpacken of weekje vakantie heerlijk, maar in sommige gevallen kun je er beter voor kiezen om een tussenjaar te nemen. Bijvoorbeeld na je Middelbare School, als je nog geen idee hebt wat je wilt gaan studeren. Nadat je jouw Bachelor hebt afgerond en niet meteen volle bak aan het werk wilt of direct stressgevoelens krijgt bij het idee van een Master. Maar ook wanneer je van baan wilt wisselen, kan een tussenjaar het beste plan ooit zijn. Tuurlijk is het iets waar je voor moet sparen, al zul je er gauw achterkomen dat het leven in Zuid-Oost Azië stukken goedkoper is dan in Nederland en uiteraard zijn in het buitenland ook baantjes te vinden. Lang verhaal kort, vergeet even de keuzestress en het snelle leven in Nederland en check waarom het nemen van een tussenjaar het beste plan ooit is!
5 x waarom een tussenjaar nemen het beste plan ooit is!
→ Tip: Regel een baantje in het buitenland via Yobbers
→ Taalcursus doen? Check Travelactive
1. Cliche maar zó waar: Je leert jezelf echt kennen
Wanneer je een tussenjaar neemt en voor langere tijd weg gaat van huis, ben je helemaal op jezelf aangewezen. Jij bepaalt zelf, in plaats van bijvoorbeeld je school, ouders of vrienden, wat voor dingen je gaat doen elke dag. Kies je voor een taalcursus tijdens je tussenjaar? Ga je een maand werken in Australië? Wil je vrijwilligerswerk doen? Of snak je naar een paar weken chillen op een typische backpacker bestemming? The choice is yours! En omdat jij elke dag je eigen keuzes maakt, zul je al gauw merken dat je stukken zelfstandiger wordt maar ook dat je jezelf beter leert kennen. Je leert tijdens zo’n tussenjaar wat voor persoon jij bent. Wat voor dingen en mensen goed bij je passen, waar jij blij van wordt. Ook leer je te plannen, werken, bewust om gaan met geld, verantwoordelijkheid te nemen, je wordt zelfredzamer en bovenal socialer. Dit alles simpelweg door de ervaringen die je mee maakt tijdens zo’n Gap Year. Waarschijnlijk besef je je dit allemaal pas wanneer je weer thuis bent, maar geloof ons, je groeit er echt van om een periode uit je gewone leven te stappen.
2. Door een tussenjaar in het buitenland word je beter in andere talen
Wanneer je gaat reizen of studeren tijdens je tussenjaar in het buitenland, is het bijna noodzaak om meer talen te kunnen spreken dan alleen Nederlands. Waarschijnlijk heb je tijdens je Middelbare School al de basics van een aantal andere talen geleerd, maar als je in het buitenland bent zul je merken dat je taalvaardigheden snel beter worden. Denk aan Engels, maar als je vertrekt naar Midden- of Zuid-Amerika is de kans groot dat je ook Spaans leert.
Verbeter je kennis door apps als Duolingo te gebruiken, deze app is gratis en een toegankelijke manier om andere talen te leren. Wil je een taal vloeiend kunnen spreken? Dan is het aan te raden om een taalcursus te volgen, zo kun je bijvoorbeeld via een organisatie als EF makkelijk gaan studeren in het buitenland. Natuurlijk leer je een taal ook beter te spreken, omdat je in het buitenland elke dag je nieuwe vaardigheden in de praktijk kunt brengen. Bijvoorbeeld wanneer je boodschappen gaat doen, als je een taxi pakt of in gesprek raakt met locals, reismaatjes of studiegenoten.
3. Het is een boost voor je carriere
Als je vloeiend een andere taal kunt spreken is dat uiteraard ook goed voor je CV en jouw kansen op de arbeidsmarkt. Maar bovenal laat een tussenjaar aan werkgevers zien dat jij iemand bent die zelfstandig is, doorzettingsvermorgen heeft en open staat voor nieuwe contacten. Je verwacht misschien dat het onderbreken van je studie of baan slecht is voor je CV, maar het kan juist laten zien dat je zelfvertrouwen hebt en flexibel bent. Pluspunten op jouw CV, in plaats van een gat zoals het woord “Gap Year” doet vermoeden.
→ Tip: Regel een baan in het buitenland via Yobbers
4. Het verbreed je horizon en kijk op de wereld
Als je al je hele leven in hetzelfde land woont, heb je waarschijnlijk een vastomlijnde kijk op de wereld. Tuurlijk krijg je door tv-programma’s, artikelen en vakanties wel een kijkje in andere culturen, maar het is echt anders als je voor langere tijd in een ander land leeft. Wanneer je een tussenjaar neemt en deze in het buitenland doorbrengt, dan verbreed dat je horizon. Je leert andere soort mensen kennen, je ontdekt hoe andere culturen in elkaar steken en je ervaart zelf hoe mensen aan de andere kant van de wereld leven. Grote kans dat je de eerste dagen in het buitenland een cultuurshock zal ervaren, maar uiteindelijk is jezelf onderdompelen in een ander land een ontzettend betekenisvolle en verrijkende ervaringen in je leven.
5. Het is de ideale kans om beter te worden in die ene hobby (yoga, surfen, snowboarden… you name it!)
Als je een hobby hebt zoals yoga, surfen of snowboarden, dan is een tussenjaar het ideale moment om je vaardigheden te verbeteren. Als je van yoga houdt, kun je bijvoorbeeld een Yoga Teacher Training volgen in India. Wie weet kun je hier als je thuis komt meer mee dan je vooraf denkt, zo kun je na zo’n training in Nederland les gaan geven bij yogascholen. Ben je gek op surfen? Dan kun je tijdens een tussenjaar besluiten om een aantal maanden te gaan surfen op een van de beste surfplekken in Zuid-Afrika. Wie weet kun je daar bij thuiskomst ook wel meer mee dan je denkt, wat dacht je bijvoorbeeld van het organiseren van surfreizen naar Zuid-Afrika of surfles geven in Scheveningen? Het maakt niet uit om welke hobby het gaat, feit is dat je tijdens een tussenjaar de kans hebt om je er volledig in te verdiepen en wie weet haal je er wel meer uit dat je vooraf verwacht.
Een tussenjaar nemen in het buitenland of gewoon in Nederland?
Hierboven hebben we vooral gefocust op het nemen van een tussenjaar in het buitenland, maar uiteraard kun je er ook voor kiezen om in Nederland een tussenjaar te nemen. Als je een tussenjaar neemt, is het helemaal aan jou hoe je dat invult. Je hoeft dus echt niet per se op reis. Het kan ook voorkomen dat jij graag werkervaring op wilt doen, omdat je even helemaal klaar bent met leren en dat je na een jaartje werken weer terug de schoolbanken in gaat. In tussenjaar wordt dus vaak in combinatie met reizen genoemd, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn.
Doen of niet: Een tussenjaar nemen?
Of jij daadwerkelijk een tussenjaar moet nemen is natuurlijk aan jou. Als je erover nadenkt, is het wel verstandig om stil te staan bij vragen zoals:
- Wat motiveert je om een tussenjaar te nemen?
- Wat wil je leren of meemaken tijdens zo’n tussenjaar?
- Hoeveel geld heb je nodig voor een tussenjaar en kun je dit bij elkaar sparen?
- Hoelang wil je wegblijven?
Het woord “tussenjaar” wekt de suggestie dat je echt een jaar de tijd moet nemen voor een Gap Year, maar je kan natuurlijk net zo goed 6 maanden op reis gaan of 3 maanden. Je bepaalt zelf de tijd die je wilt nemen voor zo’n tussenfase.