Duurzaamheid én reizen zijn vaak twee dingen die niet samen gaan, lees: Met de vele vluchten die jij maakt, die nachtbussen waar je dagen in hebt doorgebracht en tal van andere activiteiten die je onderneemt op vakantie, ben jij eigenlijk extra vervuilend voor onze aardbol. Het klinkt een beetje hard, maar milieuvriendelijke reizen bestaat eigenlijk niet… Oh en als je jouw reis spotgoedkoop boekt bij een reisorganisatie die niet in het land zelf gevestigd is of alleen met niet-lokale werknemers werkt, dan heeft de lokale bevolking eigenlijk ook vrij weinig aan jouw reis. Terwijl duurzame economische ontwikkelingen in arme landen juist nodig zijn en het belangrijk is dat geld in die landen geïnvesteerd wordt. Maar goed, hoe kan je dan duurzaam reizen als thuis blijven geen optie is als traveladdict? We vertellen het je graag in 10 tips!
10 tips om duurzaam te reizen
Hieronder vind je 10 tips die je helpen om milieuvriendelijker te reizen en/of zorgen voor duurzame economische ontwikkelingen waardoor je lokale culturen en economieën helpt:
1. Reis met reisorganisaties met een Fair Trade keurmerk
Onlangs schreven we al dit artikel: Wist je dat je ook Fair Trade reizen kunt boeken naar Afrika? Sinds kort zijn er namelijk reisorganisaties in Nederland die Fair Trade reizen aanbieden. Reisorganisaties die dit aanbieden hebben een speciaal keurmerk, het Fair Trade Holidays keurmerk, en dit keurmerk krijg je alleen als je aan bepaalde eisen voldoet. Footprint Travel is een van de reisorganisaties in Nederland die het Fair Trade keurmerk hebben, wij zijn ook met hun naar Zuid-Afrika geweest, en zij zijn de 3e reisorganisatie die Fair Trade reizen naar Afrika mag verkopen in Nederland. Als je met een reisorganisatie reist die zo’n keurmerk heeft, weet je dat bijvoorbeeld veel gebruik wordt gemaakt van accommodaties die FTT (Fair Trade Tourism) gecertificeerd zijn. Zo’n certificaat krijgen die accommodaties alleen als ze voldoen aan maar liefst 200 criteria op het gebied van eerlijke lonen, goede arbeidsomstandigheden, eerlijke inkoop en management, maar ook respect voor mensenrechten, cultuur en natuur.
2. Travel with & like a local
Er zijn steeds meer initiatieven die je in contact kunnen brengen met locals tijdens het reizen. Denk bijvoorbeeld aan de food tour die wij maakten in Rome met een gids die zijn tour aanbood via WithLocals. Als je reist met locals, kan dit gunstig zijn voor hun land en gemeenschap. De community wordt namelijk betrokken en als je een excursie maakt, blijft het geld van jouw reis voor een groot deel binnen de gemeenschap in plaats van dat het helemaal naar een groot bedrijf / organisatie gaat. Ook leuk en goed om te doen: Bij mensen thuis slapen in Homestays! Dan zie je helemaal meteen waar jouw geld terecht komt en waarschijnlijk begrijp je door dit soort dingen ook beter andere culturen, omdat je er even middenin zit.
3. Hiking & Biking: Reis niet met het vliegtuig maar met milieuvriendelijke alternatieven
Ook zijn er milieuvriendelijke alternatieven te bedenken in plaats van vliegen, reis bijvoorbeeld met de trein of met een zeilboot. Een zeilboot is het meest natuurvriendelijk van deze twee opties, omdat het immers gebruik maakt van de wind als aandrijving. Maar ook een trein is minder vervuilend dan een vliegtuig, al hangt de uitstoot van een trein ook weer af van de hoeveelheid CO2-uitstoot die stroom in landen maakt waar je doorheen reist. Nog beter: Reizen met de fiets of ga simpelweg wandelen! Niet alleen beter voor de wereld omdat het niet vervuilend is, maar ook gezond voor je eigen lichaam omdat je veel beweegt. De Lonely Planet voorspelde al dat fietsvakanties populairder gaan worden, grote kans dat het een boost krijgt nu duurzaam reizen ook meer wordt gepromoot! Al noemt de LonelyPlanet het natuurlijk geen fietsvakantie, maar heel hip: Bikepacking.
4. Eet vaker vegetarisch of veganistisch en zoveel mogelijke regionale producten
Als je de film Vleesverlangen op de NPO hebt gezien of de documentaire van Leonardo Dicaprio genaamd Before the Flood, dan weet je hoe slecht de vleesindustrie voor onze wereld is. Eet daarom zoveel mogelijk (niet alleen op reis!) vegetarisch of veganistisch. Een dag meer vegetarisch eten in de week, kan al helpen. Ook is het beter voor het milieu als je zoveel mogelijk regionale producten eet. Producten die van ergens anders moeten komen, moeten helemaal geïmporteerd worden en dit brengt niet alleen extra kosten met zich mee (waardoor dus minder naar de lokale bevolking gaat), maar het is ook slecht voor het milieu omdat het vervoerd moet worden (extra CO2-uitstoot). Bovendien kan veganistisch eten onverwacht lekker zijn, zo aten wij in Porto bijvoorbeeld bij een heel leuk én lekker veganistisch restaurantje! Stel je er dus beetje bij beetje wat meer voor open als je een echte vleeseter bent!
5. Doe mee aan de deeleconomie, koop geen nieuwe spullen maar deel met elkaar
Nieuwe spullen kopen is misschien goed voor de economie, maar minder voor de grondstoffen van onze aarde. Probeer daarom dingen te hergebruiken of lenen. Koop bijvoorbeeld geen eigen auto, maar leen er een van iemand die je kent of via een Airbnb voor auto’s zoals GoBoony! Wij gingen via hen bijvoorbeeld met een camper reizen door de Algarve in Portugal. Ook een backpack of koffer lenen, kan al beter zijn dan er zelf één kopen of ga voor een vintage exemplaar via Marktplaats.
6. Heel vervelend: Blijf langer op reis als je ver moet vliegen!
Als je baas ooit vraagt waarom je zo lang op reis wilt, dan kun je gewoon vertellen dat het beter is om langer weg te blijven als je ver moet vliegen. Vliegen is namelijk vervuilend, maar als je langer weg blijft dan is de uitstoot per dag in ieder geval laag. Alsof het de vlucht meer waard is als je langer blijf zeg maar.
7. Betaal iets meer voor je vliegticket en verklein je ecologische voetafdruk in de lucht
Er zijn ook manieren om je CO2-uitstoot te compenseren als je gaat vliegen, zo kun je als je een vlucht boekt bij KLM gebruik maken van de optie CO2ZERO en zo je ecologische voetafdruk in de lucht verkleinen. Je betaalt dan een extra bedrag (dat wordt berekend door de hoeveelheid brandstof van jouw vlucht te bepalen en dan de gemiddelde CO2-uitstoot per passagier te berekenen, om je een idee te geven: bij de verbranding van 1 kg brandstof komt 3,157 kg CO2 vrij) en het bedrag dat jij extra betaald wordt geïnvesteerd in CO2-reductieprojecten die erkend zijn met het Gold Standard-certificaat.
8. Kies voor milieuvriendelijke excursies en activiteiten als je op reis bent
Als je op reis een excursie gaat maken of een activiteit in plant, probeer dan voor iets milieuvriendelijks te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan milieuvriendelijke activiteiten zoals hiken, een yoga-les, fietsen, danslessen of kajakken. Je hebt dan geen dingen nodig die slecht zijn voor het milieu, zoals energie-vretende waterscooters of attractieparken.
9. Zo simpel kan het zijn: Gebruik je eigen waterfles en wees zuinig op water
Probeer zo min mogelijk afval te maken als je op reis bent (lees bijvoorbeeld ook deze 6 tips) en doe dat bijvoorbeeld al door een hervulbaar waterflesje te gebruiken. Je maakt dan niet onnodig meer plastic-afval. Sowieso moet je op reis, en ook thuis, zuinig zijn op schoon drinkbaar. Laat bijvoorbeeld niet onnodig de kraan lopen als je gaat douchen, tandenpoetsen of afwassen.
10. Maak geen gebruik van dieronvriendelijke attracties!
Vermijd dieronvriendelijke attracties als je op reis bent. Pas kort is dit zo in het nieuws, maar het is echt belangrijk dat je op reis niet gebruik maakt van olifantenritten of zoiets als dolfijnenshows. Dieren zijn niet op onze aardbol om ons te entertainen, zij zijn wildlife en moeten gewoon vrij in de natuur kunnen leven.
Meer tips lezen over duurzaam reizen?
Het kan best dat je je niet aan elke tip kunt houden of ooit hebt gehouden, maar elk beetje helpt en als je nu al bewuster bent dan eerst, dan is dat ook goed. Wil je meer tips over duurzaam reizen lezen? Lees dan ook: