Nieuw-Zeeland: het land aan de andere kant van de wereld, het land van de dromerige maar ook ruige Lord of the Rings-landschappen en het land waar de schattige kiwi vogel misschien wel het engste dier is dat je zult tegenkomen (in tegenstelling tot buurland Australië!). Dit fantastisch stuk Oceanië is zowel een vloek als een zegen: als je er eenmaal bent geweest, zal vrijwel niets meer ooit zo mooi zijn – zoveel divers natuurschoon op een relatief klein stuk land kom je niet veel tegen! Dit laatste maakt het dan ook meteen een perfecte bestemming voor een roadtrip; zowel het noorder- als het zuidereiland is het beste te verkennen door middel van een auto of camper. Nu is de meer dan 24-uur durende vliegreis naar Nieuw-Zeeland geen kattenpis; goede voorbereiding zal er echter voor zorgen dat je stijve benen en die krijsende peuter achter je in het vliegtuig het meer dan waard waren. Dus, buckle up, en maak je klaar voor een artikel bomvol tips en adviezen voor jouw eigen avontuurlijke rondreis aan het einde van de wereld.
Hit the road Jack – Alles omtrent het huren en rijden van een auto op het Zuidereiland
Het kiezen van een camper verhuurmaatschappij kan nog weleens een opgave lijken; door de vele aanbieders zie je door de bomen het bos niet meer. Een populaire aanbieder is bijvoorbeeld Jucy Cars met de groen paarse jaren 60 campers, maar ook Wicked Cars met de uitdagende graffiti teksten op haar busjes doet het goed op het Zuidereiland. Ik raad je aan om ook eens bij Spaceships Rentals te kijken – hier kwamen wij uiteindelijk het goedkoopst uit toen we een auto wilden huren. Ook heb je zogeheten ‘relocation’ deals; hierbij rijd je een camper van de ene plek naar de andere, en hoef je hem niet ‘terug te brengen’. Let wel op; vaak is dit een goedkope optie, maar perkt het je vrijheid wel enigszins in door een tijdslimiet.
Welke auto kun je het beste kiezen voor jouw rondreis in Nieuw-Zeeland?
Als je eenmaal de maatschappij hebt uitgekozen, moet je gaan nadenken over wat voor soort auto je zou willen rijden en wat voor extra’s je nodig hebt. Zo hoef je bijvoorbeeld niet per se een camper te rijden, maar kun je ook kiezen voor een ‘sleepercar’ – perfect voor als je met zijn tweeën bent. In plaats van stoelen heb je een matras (twijfelaar grootte) achterin, met in de achterbak je gasstelletje, koelbox en ruimte voor je bagage. Ik en mijn reisgenootje kozen hiervoor; zo’n auto is een stuk goedkoper dan een camper, en ook een stuk compacter om in rond te rijden. Nu maakte wij een rondreis voor slechts tweeëneenhalve week over het Zuidereiland; maar mocht je voor een langere tijd gaan is het misschien fijner om wat meer ruimte te hebben in een campervan. Wat betreft ‘extra’s’; een aux-kabeltje is een must voor goede muziek en swingende roadtrip-vibes tijdens je reis, maar deze kun je natuurlijk ook zelf gewoon meenemen uit Nederland. Navigatie vonden wijzelf niet nodig – Google Maps kun je offline gebruiken, en zo verschrikkelijk veel wegen zijn er niet op het zuidereiland.
Ga nooit de weg op met te weinig benzine!
Een tip die ik je wil meegeven is het zorgen voor genoeg benzine in je auto te allen tijde. Wij hebben flinke benzine-stress gehad op weg naar the Pancake Rocks – voor bijna 200km was er geen benzinestation in de buurt (spoiler: uiteindelijk hebben we het toch nét nog gehaald!). Wacht niet tot je tank bijna leeg is, gooi hem lekker vol! Goed om te weten: de meeste bordjes die een tankstation aangeven, geven ook een indicatie van hoever de volgende benzinepomp is, in het geval je deze zou overslaan. Goed om je te helpen inschatten wanneer de nood hoog is!
Wist je dat ze in Nieuw-Zeeland aan de linkerkant rijden?
Als laatste handig om te weten wat betreft het rijden in Nieuw-Zeeland: de meeste auto’s die je huurt zijn automaten. Dit geeft zeker rust, aangezien je links rijdt en dus sowieso al even moet wennen aan een andere verkeerssituatie. Let goed op de bordjes aan de kant van de weg, deze geven ook vaak bezienswaardigheden en hoogtepunten aan!
Camping en co – Op het Zuidereiland vind je voor ieder wat wils!
Kamperen is misschien wel een van de leukste aspecten van de roadtrip: (bijna) elke nacht kun je overnachten op een andere slaapplek! Of je nu in een auto of campervan slaapt – het is aan te raden om te overnachten op campings. Deze zijn er genoeg op het Zuidereiland en het is op veel plekken illegaal om zomaar je voertuig te parkeren en te overnachten. Doe je dit wel, dan riskeer je hiermee flinke boetes. Daarnaast is er zoveel keus wat betreft campings; het is elke dag weer een verrassing waar je terecht gaat komen.
Kamperen tijdens je rondreis over het Zuidereiland? Download Campermate!
Mijn nummer 1 tip wat betreft campings: de app ‘Campermate’. Hier staan alle campings van het Zuidereiland op; zo zie je op welke plekken op het eiland vele campings (en hostels) zijn en op welke plekken je wat minder keuze hebt. Ook kun je de prijsklassen bekijken en reviews lezen van je medereizigers. Vergeet ook niet je eigen beoordeling achter te laten als je vertrekt! Wij maakten onze roadtrip in januari, het zomerseizoen, en konden elke dag ter plekke een plaats boeken voor onze auto. Slechts rondom Abel Tasman national park hadden we wat meer moeite – alle campings waren vol. Tip: vaak kan je je auto zetten op de parkeerplaats van een hostel voor een zacht prijsje. Je slaapt dan op de parkeerplaats, maar kunt wel gebruik maken van de keuken en wasruimtes in het hostel.
Koken in de campingkeuken of op je eigen gasstelletje
Het grote voordeel van slapen op campings is het feit dat je gebruik kunt maken van de keuken en toiletgebouwen. Zo hebben wij nooit ons gasstelletje gebruikt – we konden toch altijd wel koken in de campingkeukens! Ook maakten we graag gebruik van de elektriciteit: snel weer even de accu van de laptop en onze mobiels opladen. Vergeet niet dat het verkeerd parkeren van je voertuig op een heuvel soms erg ongemakkelijke nachten kan opleveren; het constant naar boven of beneden schuiven in je slaap kun je voorkomen door van tevoren slimme parkeermoves te hanteren!
Heaps of money – Hoe bespaar je geld tijdens je rondreis door Nieuw-Zeeland?
Helaas is Oceanië geen koopjesparadijs zoals vele landen in Zuid-Oost Azië wel zijn. Uit eten gaan is prijzig en zelfs producten in de supermarkt kunnen duur uitvallen. Toch zijn er manieren om geld te besparen tijdens je roadtrip. Zoals eerder besproken, gebruik de Campermate app om te speuren naar de beste deals wat betreft campings. Daarnaast logisch, maar toch goed om te vermelden: Koop je eten in de supermarkt en eet niet altijd in restaurantjes of cafe’s. Kook ‘s avonds je eigen maaltijden in de keuken van de camping (pasta bolo doet het altijd goed!) en smeer overdag lekker op zijn Hollands je eigen lunchboterhammen – Je bespaart niet alleen geld, op het Zuidereiland kun je bovenal picknicken op de vetste locaties langs de weg! Houd daarnaast je oren en ogen open tijdens je shoptripjes in de supermarkt en het afrekenen bij tankstations: kortingsbonnen zijn er namelijk in overvloed! Zo spaar je door boodschappen te doen voor korting op je benzine – mooi meegenomen!
Killer Kiwi landmarks – Deze hoogtepunten mag je echt niet missen op het Zuidereiland
Ik ben ervan overtuigd dat elke vierkante centimeter op het zuidereiland de moeite waard is. Natuurlijk ben je niet altijd in de gelegenheid om álles te zien, dus bij deze een lijstje van de (in mijn ogen) absolute hoogtepunten (start vanaf Christchurch) en bezienswaardigheden op het Zuidereiland:
1. Kaikoura
Bij Kaikoura kun je zwemmen met dusky dolfijnen: een schijnbaar onvergetelijke ervaring. Wij waren er te laat bij met boeken; maar hebben desondanks toch genoten van de wandeling in het gezelschap van vele zeeleeuwen.
2. Abel Tasman nationaal park (omgeving Nelson)
Gouden zandstranden, turquoise zeewater, diepgroene bossen… en volledig afgeschermd van wegen en voertuigen! Je komt er per watertaxi, en kunt er o.a. kayakken en schitterende hikes maken. Neem genoeg water mee – voor ons was dit geen overbodige luxe tijdens onze 18km hike.
3. Pancake Rocks (Punakaiki)
Deze rotsen zien eruit als stapels pannenkoeken, een bijzonder natuurkundig verschijnsel aan de kust. Ook kun je er vele blowholes bewonderen, die spectaculaire watertaferelen opleveren.
4. Franz Josef Gletjser
Waar ter wereld vind je nog meer gigantische gletsjers op slechts een paar uur rijden van tropische gouden zandstranden? Hier kun je een helikoptertrip boeken om ze van dichtbij te bewonderen. Door harde wind was dat voor ons niet mogelijk – niet getreurd: ook aan de voet van de gletsjers kun je wandelingen met adembenemende uitzichten maken.
5. Blue Pools (Haast Pass)
Midden in de bossen en bergen bevinden zich de Blue Pools; het water is hier blauwer dan blauw – maar ijskoud! Een hele fijne tussenstop om even te genieten van het helderblauwe water en de zon op je gezicht.
6. Milford Sound (Te Anau)
Misschien wel de populairste plek op het zuidereiland: de fjord Milford Sound. Huur een kayak of boek een watertaxi en vaar door dit immense gebied. Vergeet niet je goed in te pakken – zelfs in de zomerperiode kan het flink koud zijn.
7. Glenorchy
Geen superbekende plek, maar zeker de moeite waard. In deze omgeving werden vele scenes van Lord of the Rings opgenomen, en worden er dus ook vele LOTR tours aangeboden. Wij deden een paardrijtour door de velden van Glenorchy.
8. Pukaki meer
Iets minder bekend dan haar zus Lake Tekapo, maar in mijn ogen nog een stuk indrukwekkender! Met de imposante Mount Cook in de verte maak je een fantastische rit langs dit helderblauwe meer.
Krijg je geen genoeg van het Zuidereiland? Dan wil je deze bezienswaardigheden en hoogtepunten misschien ook wel ontdekken
Tijd over? Spendeer een dagje in Christchurch, geef jezelf een adrenaline-kick in Queenstown (bungeejump, anyone?), verken de Mouraki Boulders nabij het knusse stadje Dunedin en vergeet ook vooral niet de paarse bloemen te bewonderen bij het bekende Lake Tekapo.
Let’s go – Welke route kun je het beste volgen om het Zuidereiland te ontdekken?
Bovenstaande bezienswaardigheden kun je het beste bezoeken door je route te beginnen bij Christchurch. Over deze route kun je 2 weken doen. Christchurch is trouwens ook de plek waar de meeste vliegtuigen vanuit Nederland aankomen. Als je eenmaal in Christchurch een auto huurt, kun je de bovengenoemde bezienswaardigheden op volgorde afgaan. Je maak dan als het ware een rondreis die je eerst meeneemt naar het noorden van Zuidereiland. Daar liggen Kaikoura Abel Tasman en Punakaiki. Vervolgens trek je via de westkust naar het zuiden, om de Franz Josef Gletsjer te bezoeken maar ook Haast Pass, Milford Sound en Glenorchy. Op je route terug naar het noorden kun je dan nog Queenstown meepakken en naar het Pukaki Meer. Heb je genoeg tijd, dan kun je ook nog je route vervolgen naar de oostkust van het Zuidereiland en daar de Mouraki Boulders opzoeken. Bekijk hieronder de route en hoogtepunten op de kaart van het Zuidereiland:
Afstanden op het Zuidereiland
De afstanden tussen de verschillende hoogtepunten op bovenstaande kaart verschillen. Maar om je een idee te geven, tussen Christchurch en Kaikoura ben je ongeveer 2,5 uur onderweg met de auto. Reis je vervolgens van Kaikoura naar Abel Tasman, dan zul je waarschijnlijk een weg door het binnenland moeten nemen en daardoor ben je al gauw zo’n 6 uur onderweg qua afstanden. Van Abel Tasman naar Punakaiki is het vervolgens 4 uur rijden. Op basis hiervan kun je wellicht de andere afstanden ook inschatten op bovenstaande kaart.
Doorreizen naar het Noordereiland? Pak dan de ferry!
Wil je jouw rondreis uitbreiden naar het Noordereiland van Nieuw-Zeeland? Dan kun je tussen het Zuidereiland en het Noordereiland de ferry pakken. Deze ferry vaart tussen Wellington op het Noordereiland en Picton op het Zuidereiland.
Zon, zee & strand of juist weer zoals in Nederland? – Hoe is het klimaat en weer op het Zuidereiland
De beste reistijd om naar het Zuidereiland op reis te gaan is in de maanden november tot en met februari. Dit zijn wel meteen de drukste maanden, dus wil je dat het iets rustiger is maar ben je nog wel op zoek naar redelijk goed weer, dan kun je ook in oktober of in maart gaan. Het weer is dan het meest gunstig: Redelijk warm, namelijk rond de 17 graden in november, december en maart. In januari en februari is het rond de 20 graden. Verder valt er in deze maanden ook redelijk weinig neerslag. Wanneer het zomer is in Nederland, dan is het winter in Nieuw-Zeeland en wanneer het bij ons winter is, is het op het Zuidereiland juist lekker reizen. De seizoenen zijn dus eigenlijk precies omgekeerd, maar in principe zijn hun zomermaanden en wintermaanden wel enigszins vergelijkbaar met de Nederlandse. Er is trouwens niet echt één klimaat te noemen voor het Zuidereiland, dit vanwege de verschillende landschappen die je er vindt. In de bergen is het bijvoorbeeld heel anders dan aan de kust.
Meer weten over het maken van een rondreis over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland?
Heb je nog onbeantwoorde vragen? Stel ze vooral in de comments! Zou jij weleens willen roadtrippen door Nieuw-Zeeland?
Lees ook: