Het Kluane National Park in het zuiden van Yukon is het grootste beschermde gebied van UNESCO en een natuurgebied vol extremen. Wist je bijvoorbeeld dat je hier de hoogste berg van Canada vindt? Mount Logan is maar liefst 5.959 meter! Al is dat zeker niet de enige berg die je hier vindt, in Kluane vind je maar liefst 17 van de 20 hoogste bergen van heel Canada. De machtige bergen maken Kluane National Park tot een waar hikewalhalla, maar daarnaast vind je hier ook het grootste non-polar Ice Field van de hele wereld. Hierdoor kun je er prachtige tochten maken over gletsjermeren of vluchten over besneeuwde pieken en velden. Oh en als je dacht dat dat alles was? Dan heb je het mis, de kans op het zien van beren is hier ook enorm! Wist je dat je in Kluane de meest diverse populatie aan grizzly beren vindt van Noord-Amerika? Zeker een bus bear spray meenemen als je hier de natuur in gaat, maar hou ook je ogen open tijdens het auto rijden. Een beer zomaar op of naast de weg tegenkomen is hier namelijk de normaalste zaak van de wereld.
Dit wil je doen in Kluane National Park in Yukon
1. Hiken in Kluane National Park
Als er iets is wat je goed kan door de 17 hoge bergtoppen in Kluane Nationale Park, dan is dat wel hiken! Een paar hikes die ons werden getipt vind je hieronder en wij hebben zelf de Kings Throne Trail gedaan. Een aardige stijle klim die in totaal ongeveer 10 kilometer lang is, maar wel een tocht die je binnen no-time naar intens mooie vergezichten brengt. Zover je kan kijken zie je een groen dennenbos, diep blauwe meren en imposante bergtoppen. Het is even zweten, maar als je eenmaal op de zelfgebouwde stoel zit bij het einde van de trail dan is dat het allemaal waard. Alle hikes die ons werden aangeraden vind je hieronder:
Kings Throne Trail – Deze hike start vanaf de Kathleen Lake campground en is ongeveer 10 km in totaal.
Rock Glacier Trail – Als we iets meer tijd hadden gehad, hadden we deze korte en makkelijke hike van 1.5 km ook graag willen doen. Deze hike start 18 km ten zuiden van Kathleen Lake.
Auriol Trail – Deze wandeling is een mooi rondje van ongeveer 15 km lang, hij is gemiddeld qua niveau en je start de trail 7 km ten zuiden van Haines Junction.
Dezadeash River Trail – Een vlakke wandeling waarbij je niet dezelfde weg heen en terugloopt, maar een mooi rondje maakt van 5.5 km. Je start in Haines Junction.
Voor mooie vergezichten, doe de Kings Throne Trial in Kluane National Park
Voor bijna elke hike kun je een uitgebreide route beschrijving krijgen bij het Visitors’ Centre in Haines Junction. Zo hebben wij een uitgebreide beschrijving van Kings Throne Trail gekregen. Deze wandeling is zoals eerder gezegd zo’n 10 kilometer in totaal (return trip) plus 2 kilometer extra als je vanaf de Kathleen Lake campground start. De wandeling begint eigenlijk pas echt tussen de camping en de day-use area van Kathleen Lake in, bij Cottonwood trailhead. Je loopt dan eerst een periode langs het meer, dit is een redelijk vlak stuk. Op een gegeven moment ga je het bos in waar het pad wat steiler wordt. Zodra je de boomgrens hebt gepasseerd moet je soms wat meer klauteren en kunnen de stenen een beetje slippery zijn, maar via het zig zag pad kom je vanzelf boven en wordt het uitzicht steeds mooier. De meeste foto’s in dit artikel zijn trouwens ook tijdens de Kings Throne Trail gemaakt. Je stijgt ongeveer 550 meter en wij deden er in totaal 4 uur over. Je kan nog verder omhoog naar de Kings Throne Summit, dan duurt de hike uiteraard langer en stijg je tot max 1280 meter. Het pad naar de summit is alleen niet zo duidelijk en wij vonden het naar het einde van de trail al best pittig in de warme zon.
2. Kijk de bear safety video bij het Da Ku Cultural Centre
Tja, super leuk dat er zoveel beren leven in Kluane National Park, maar als je ze zonder voorbereiding tegen komt tijdens een wandeling is dat toch een stuk minder fijn. Twee slimme dingen om te doen voor je vertrekt: Een bus bear spray inslaan en deze pakklaar aan je rugzak hangen. Maar ook even bij het Da Ku Cultural Centre binnen lopen en daar vragen of ze de bear safety video voor je aan willen zetten. Dit is gewoon gratis en ze kunnen hem aanzetten wanneer je maar wilt. De video duurt ongeveer 30 minuten en is een beetje oldschool, maar je leert wel in hele korte tijd meer over beren en hoe je er goed mee om kan gaan mocht je er ineens een tegenkomen.
Naast dat het slim is om de bear safety video te kijken, is het Visitors’ Centre ook een toffe plek om meer informatie te krijgen over het national park. Het is een super mooi centrum met verschillende tentoonstellingen, toffe kunstobjecten en interactieve informatieplekken. Ook kun je hier meer leren over de Champagne Aishihik First Nations, het park ligt namelijk in hun traditionele territorium. Daarnaast zijn er Parks Canada rangers aanwezig die je meer kunnen vertellen over mooie hikes en handige tips geven over bijvoorbeeld campgrounds. Ohja en stiekem ook best fijn op deze plek in the middle of nowhere: Er is gratis wifi!
3. Stop bij de houten brug bij Aishihik River
Als je op de heen of terugweg even de benen wilt strekken en tegelijkertijd een bijzonder plekje wilt zien, dan kun je stoppen bij Aishihik River. Je vindt hier een houten brug die dateert uit 1903 en die toen werd gebouwd om bij de goldfields te komen in de Kluane Lake Region. De bekende Yukoner Sam McGee en zijn partner in crime runde hier bovendien ook ooit een roadhouse tijdens de wereldberoemde gold rush.
4. Picknicken en zwemmen bij Pine Lake
Een mooi plekje om te stoppen voor een picknick is Pine Lake. Je vindt dit meer 2 kilometer voor je bij Hains Junction komt en hier vind je verschillende picknicktafels waar je je eigen maaltje kunt verorberen. Als het goed is heb je in Whitehorse voldoende boodschappen gedaan en dit is een ideale plek om van je eigen lunch te genieten. Onze tip voor een goede lunch: Koop bij Bullet Hole Bagels in Whitehorse een zak everything bagels, sla bij de supermarkt avocado, komkommer, cream cheese en eventueel salami in en je bent verzekerd van een goddelijke lunch op een machtig mooi plekje! Heb je geen boodschappen gedaan voor lunch? Dan kun je eventueel ook gewoon doorrijden naar Haines Junction, daar kun je naar de Frosty Freeze Stand of de Village Bakery. Wij geven overigens wel echt de voorkeur aan het meer, ook omdat je hier met mooi zomers weer een korte plons in het koude water kunt nemen!
5. Kamperen bij Kathleen Lake
In Kluane National Park hebben wij overnacht bij Kathleen Lake. Dit is een mooie uitgebreide camping met ruime plekken en vanwaar je goed toffe hikes kunt starten zonder eerst met de auto te moeten rijden. Wij waren in de zomer in Yukon en toen was er op de camping elke avond om 20:00u een kampvuurgesprek met een ranger van Parks Canada. Die van ons ging over het reusachtige Ice Field in Kluane, de gletsjers en klimaatverandering. Super leuk en interessant, dus zeker heen gaan als het is als jij er bent! Meestal komt er iets voor achten een ranger langs alle plekken gelopen en die nodigt iedereen uit om bij het gesprek te komen zitten. Neem trouwens een lege beker mee, want grote kans dat er ice tea is met zonnige dagen of warme choco met kouder weer.
6. Ga zelf met je auto op safari tijdens de schemering en probeer wildlife te spotten!
Omdat wij er al een pittige hike en lange auto rit op hadden zitten toen we op de camping kwamen, hebben wij ’s avonds niet meer de auto gepakt om een rondje te rijden. Terwijl we toch echt de tip hebben gekregen om dit juist wel te doen! Rond schemering is de kans namelijk heel groot dat je wildlife ziet langs de weg. Denk daarbij niet alleen aan beren, maar ook aan schapen, berg geiten en wolven! Bovenstaande wolf? coyote? vos? Zagen wij overdag al langs de weg rennen, toen we onderweg waren naar Kluane.
7. Flightseeing boven de Ice Fields van Kluane National Park
Wil je vooral meer van het reusachtige Ice Field zien dat Kluane beslaat en een goed zicht krijgen op Mount Logan? Stap dan aan boord van een Seaplane. Tijdens het flightseeing heb je eigenlijk de enige echte kans om te zien hoe imposant en wit dit reusachtige ijsgebied is. Bij sommige flightseeing tours land je ook even op een gletsjer en krijg je de kans om al dat ijsgeweld van dichterbij te bewonderen. Deze vluchten vertrekken over het algemeen vanaf Haines Junction.
Hoe kom je in Kluane National Park?
Vanuit Whitehorse is het 158 kilometer rijden naar Kluane National Park, hier doe je al gauw twee uur over. Dat je er langer dan 1,5 uur over doet, komt vooral doordat het uitzicht zo mooi is dat je ziet tijdens het rijden. Je rijdt namelijk via de beroemde Alaska Highway via Haines Junction naar Kluane en die rit wordt gedomineerd door eindeloze wegen met op de achtergrond altijd die imposante bergen. Hou je ogen ook open voor wildlife, want het kan zomaar zo zijn dat er ineens een vos of coyote de weg oversteekt!
De Alaska Highway brengt je naar Kluane
Misschien nog interessant om te weten: Als je vanuit Whitehorse naar Kluane rijdt, dan neem je ook een stukje de Alaska Highway. Deze snelweg loopt van Haines Junction tot aan Delta Junction (dat ligt in het Amerikaanse Alaska) en is in totaal 640 kilometer lang. Achter deze snelweg schuilt een bijzonder verhaal, want in de tweede wereldoorlog werd deze complete weg in acht maanden voltooid. Waarom? De Amerikanen waren bang dat de Japanners via Alaska tijdens de oorlog Amerika zouden binnen vallen en er was een goede weg nodig om materiaal die kant op te brengen om hun land te beschermen. Hoe los je dat op? Door binnen een paar maanden tijd in the middle of nowhere de Alaska Highway te lagen aanleggen door militairen!
Beste reistijd om naar Kluane National Park te gaan?
Wij waren in de zomer in Kluane National Park en dat is een wereld van verschil met als je er in de winter naartoe zou gaan. Afhankelijk van wat je wilt zien is dan ook een beste reistijd te bepalen voor dit natuurgebied. In de zomer is het wellicht wat comfortabeler en makkelijker om te kamperen, maar je zult niet het Canadese winterlandschap en alles dat daarbij komt kijken ervaren. In juni, juli en augustus zijn de temperaturen het hoogst, toen waren wij er en dat was een relaxte tijd om te gaan. Qua temperatuur moet je dan denken aan 20 graden en aan lange dagen. De zon gaat hier zo dichtbij de arctic circle namelijk bijna niet onder in de zomer. De herfst, in september en oktober, is ook onwijs mooi. Dan krijgen de bomen diep rode en intense oranje kleuren, is de hemel vaak wat helderder en daardoor ziet het landschap er op een andere manier ook super fotogeniek uit. Het is dan vaak rond de 15 graden. Van november tot en met maart ligt de temperatuur gemiddeld onder het nulpunt, dus dan kun je in Kluane een echter winterlandschap treffen.
Zo kom je in Kluane National Park & Yukon
- Vlieg met Air Transat vanuit Nederland naar Vancouver, deze airline heeft vaak goed geprijsde vliegtickets naar Canada. Deze vlucht duurt ongeveer 9 uur.
- Vanuit Vancouver kun je met Air North naar Whitehorse vliegen, dit duurt iets langer dan 2 uur.
- Eenmaal in Whitehorse staat er op het vliegveld een gratis bus shuttle klaar die je naar verschillende hotels kan brengen. Het kan fijn zijn om hier bij aankomst een nachtje of twee te slapen, voor je naar Kluane gaat.
- In Whitehorse kun je goed een camper huren (check bijvoorbeeld Fraserway) en daarmee kun je vervolgens in ongeveer 2 uur naar Kluane National Park rijden.