new-york-tijdens-de-verkiezingen-amerika

Van dichtbij bekeken: Hoe Amerika tijdens de verkiezingen uit elkaar viel

Nog nooit is men in de Verenigde Staten zo verdeeld geweest als tijdens de laatste presidentsverkiezingen. Het patriottistisch ingestelde land dat de laatste jaren zo trots was op zichzelf, staat nu toch wel op een omslagpunt. Want was het niet zo dat het opkomende populisme alleen een probleem voor Europa zou zijn? En dat men vanuit Amerika juist beweerde dat zoiets nooit bij ‘hen’ zou kunnen gebeuren?

Verkiezingen Amerika 2016

new-york-tijdens-de-verkiezingen new-york-verkiezingen-s-avonds stemhok-verkiezingen-new-york

Deze verkiezingen wil je van dichtbij meemaken

Er is in aanloop naar de verkiezingen al veel geschreven en gesproken. Daarbij was één ding duidelijk: Dit zouden historische verkiezingen worden. Met name de vraag wie de minste gehate toekomstige nieuwe president zou worden stond centraal. Maar hoe gaan de verkiezingen zelf eraan toe in de VS? De meest geschikte plek om dat uit te zoeken is New York City, de stad die nooit slaapt, de stad waar een Nederlander zich nietig en klein voelt tussen alle wolkenkrabbers.

Maar waar moet je zijn in New York?

Wie het vliegtuig instapt onder het motto ‘Het komt wel goed en je kan overal wel terecht’, komt toch wel beetje van koude kermis thuis. Het is daarom aan te raden om van te voren enige research te doen en alvast wat oriëntatiepunten te hebben. Het is namelijk lastig om een stembureau te vinden en ook de goede afterpaty’s kun je beter op voorhand even opzoeken. Dit hoeft overigens niet veel tijd in beslag te nemen. Met de juiste zoektermen is via Google alles in een mum van tijd te vinden.

Om het simpel te houden is het handig om Engelse zoektermen te gebruiken. Het gebruik maken van Nederlandse zoektermen levert namelijk niet altijd het gewenste resultaat op. Om een voorbeeld te noemen: Als je wilt weten waar in New York stembureaus zijn, typ je New York where to vote presidential elections. Hiermee kan Google je naar diverse websites doorlinken.

Om een ander voorbeeld te geven: Om te zien of er nog bijeenkomsten zijn van de Democratische partij zoek je op New York Democratic Party. Je krijgt dan een overzicht van een aantal ‘verenigingen’ van de Democratische Partij. Als je wilt weten waar mensen op de avond zelf de verkiezingen volgen, kun je dit vinden door te zoeken op New York presidential elections where to watch. In de aanloopperiode naar de verkiezingen gebeurt er veel in de stad. Zo zijn er vrijwilligersorganisaties die mensen oproepen om te gaan stemmen, mensen die van deur naar deur gaan om mensen ‘gek’ te maken om te gaan stemmen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Het is natuurlijk maar net wat waar je interesses liggen en wat je graag wilt meemaken tijdens de verkiezingsperiode.

New York overwegend democratisch

De inwoners van New York hangen voor het merendeel de Democratische partij aan. De dagen voor de verkiezingen waren er dan ook veel New Yorkers die via de zogenaamde ‘Phonebank for Hillary’ mensen probeerden te motiveren om alsnog voor Hillary Clinton te stemmen. De Democraten waren blijkbaar toch wel bang voor de uitkomst van de verkiezingen. Vanuit de Republikeinen werd weinig actie ondernomen. Zij hebben namelijk nooit echt voet aan de grond gekregen in deze stad, waardoor ze ook minder geneigd waren mensen te motiveren om te gaan stemmen.

verkiezingen-in-new-york

file-in-new-york-dump-trump

Trump Tower

Het zijn sowieso bijzondere verkiezingen omdat voor het eerst sinds 1944 beide kandidaten uit dezelfde staat komen: New York. Wie New York zegt, zegt automatisch Fifth Aveneu. Dit is de duurste straat van het land, vergelijkbaar met de Nederlandse P.C. Hooftstraat of de Kalverstraat. Aan Fifth Aveneu is ook Donald Trump’s Trump Tower gebouwd. Tegenover Trump Tower vind je dan ook de aanhangers van Trump. Met borden en protestliederen tegen Clinton, proberen ze mensen te overtuigen om op Trump te stemmen.

Hoe voelt New York tijdens de dag van de verkiezingen?

De sfeer in de stad is heel wisselend. Als echte toerist en dagjesmens krijg je natuurlijk wel bepaalde dingen mee. Denk aan Times Square dat helemaal omgetoverd is tot mediacircus. Daarentegen weten de inwoners deze stad wel te vinden en te gebruiken voor de verkiezingen. Er hangt daarom een tweedeling in de stad die tot uitbarsting zou komen op verkiezingsdag. Er hangt iets in de lucht, de spanning neemt steeds verder toe. De inwoners van New York vrezen de uitkomst en zijn meer en meer bezig met de eventuele gevolgen.

In elke winkel zie je wel passende souvenirs in alle mogelijke vormen en maten. Loop elke willekeurige souvenirwinkel binnen en je wordt overladen door alle mogelijke artikelen die te koop zijn. Variërend van de glazen kerstbollen tot puntenslijpers waar zowel Trump als Clinton afgebeeld staan. Maar de buttons blijven toch wel het populairst. Hillary for president vindt gretig aftrek en ook alle T-shirts en koffiemokken worden zeer goed ingekocht door toeristen. De teksten die gebruikt worden blijven niet alleen bij positieve bedrukkingen, ook worden beide presidentskandidaat met beschuldigende teksten afgebeeld.

Is het mogelijk om langs een stembureau te gaan?

In de vroege ochtend langs een stembureau gaan om te kijken welke sfeer er hangt, kan amper. Deze zijn namelijk zwaarbeveiligd met politiemensen die zenuwachtig ogen, heen en weer lopen en letten op alle kleinigheden. Er mogen geen elektronische apparaten in de buurt van het stembureau gebruikt worden en op het moment dat je via de telefoon de dichtstbijzijnde metro wilt opzoeken, komen er gelijk vier politiemensen op je af die je zeer dringend aankijken. Naarmate de dag vordert, komen via Twitter allerlei stembureaus in het nieuws, omdat het daar ontzettend lang duurt. Mensen staan daar soms wel een uur in de rij om te mogen stemmen.

Om een beetje centraal te blijven tijdens de verkiezingsdag bezochten wij eerst overdag de toeristische dingen. Rockefeller omhoog en genietend van het uitzicht om vervolgens een rondleiding te doen bij de Radio Music Hall dat er naast ligt. Na die rondleiding verzamelden er steeds meer mensen bij een ‘kraampje’ langs de weg. Wat bleek er was daar een ‘kraampje’ neergezet met daarin een wassenbeeld van Trump die met een rode knop bedienbaar was. Op het moment dat er iemand op de rode knop drukte, kwam alles wat Trump de laatste maanden had gezegd weer voorbij. Op commando herhaalde de ‘wassen’ Trump dus verschillende uitspraken van de laatste maanden. Dit kan op heel hilariteit rekenen van de mensen die speciaal hier stoppen om te zien hoe Trump te kijk wordt gezet.

stemmen-tellen-amerikaanse-verkiezingen-new-york-votes media-verzamelen-zich-in-new-york-amerikaanse-verkiezingenstemmen-tellen-new-york-verkiezingen-amerika

En dan is het tijd om de stemmen te tellen…

Rond zeven uur plaatselijke tijd sluiten de stembureaus en kan het tellen beginnen. Het is moeilijk iets te zeggen over hoe het stemmen en tellen te werk gaat, aangezien het allemaal achter gesloten deuren gebeurt. Zoals gezegd komen beide presidentskandidaten uit New York, waardoor eigenlijk door heel de stad wel mogelijkheden zijn om de verkiezingen goed te volgen. De meest ‘neutrale’ plek blijft Times Square. Daarnaast werd het plein onder Rockefeller Center omgedoopt tot de zogenaamde ‘Democrazy Placa’. Al jaren is dit de plek waar MSNBC live verslag doet. Rockefeller Center blijft tijdens de verkiezingen verlicht in zowel de blauwe als rode kleur.

Tijdens de verkiezingsnacht verzamelen honderden aanhangers van Hilary Clinton op ‘Democrazy Placa’ en hopend om de zege te vieren. Dat is bij Trump Tower anders. Daar hopen een groepje Trump-fans dat hun kandidaat zou winnen. Op Times Square is het beetje een mengelmoes van bezorgde Amerikanen die de hele avond de verkiezingen volgen op beeldschermen en toeristen die de verkiezingen met een half oog op de beeldscherm zagen. De stemming op Democrazy Placa wordt steeds verdrietiger naarmate duidelijk wordt dat Trump gaat winnen. Veel mensen zijn in tranen, biddend voor een goede afloop met een blik van ongeloof in de ogen. Sommigen kunnenn het verlies niet aan en kiezen ervoor om vroegtijdig naar huis te gaan.

fotografen-tijdens-amerikaanse-verkiezingen-in-new-york

New York in shock na de uitslag

Toen tegen half twee in de ochtend plaatselijke tijd duidelijk wordt dat Trump gaat winnen, slaat de stemming in de stad helemaal om. Op Times Square gaan veel mensen de straat op om te protesteren en de sfeer bij Trump Tower wordt grimmiger. Amerikanen gaan elkaar verbaal te lijf en zelfs de politie is niet in staat om ze uit elkaar te halen. Wie een feest had verwacht, viste naast het net. De straten in New York zijn grotendeels leeg en de mensen zijn in schok. Ongeveer een uur na de uitkomst van de verkiezingen gaan tegenstanders van Trump de straten op om te protesteren tegen de uitkomst.

De dagen na de verkiezingen is het beeld niet anders. Trump Tower is inmiddels helemaal vergrendeld met vrachtwagens vol zand. Ook worden er wegblokkades opgelegd aan de stoepkant en worden bepaalde toegangswegen afgesloten. Aan de straatkant tegenover Trump Tower is een vak voor mensen die voor Trump waren, daarnaast een vak voor geshockeerde media en daarnaast een vak met tegenstanders van Trump.

De mensenmassa die direct de straat op gaan om te protesteren is het grootst op en rond Times Square. Maar ook in andere delen van New York komen mensen bij elkaar die hun ongenoegen te laten blijken. Zelfs de politie van de stad heeft moeite om de orde te handhaven in de stad. Enkele ‘buitenlanders’ die in discussie gaan met aanhangers van Trump moeten het regelmatig ontgelden. Op straat ging en gaat de discussie nog steeds verder en is het land verdeelder dan ooit tevoren.

→ Bekijk hier al onze artikelen over Noord-Amerika