Ga je op reis naar Amerika? Dan heb je in de aanloop naar je reis al vast veel voorpret beleeft, zoals het uitzoeken waar je in Amerika naartoe wilt gaan, wat je er wilt doen en misschien zelfs al het boeken van vliegtickets en accommodatie. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden tijdens je verblijf in Amerika en die je voorafgaand aan je reis moet regelen, zoals het aanvragen van het ESTA. Hieronder volgen een aantal tips zodat jij zonder zorgen en goed voorbereid op reis kan gaan!
Hier moet je op letten als je naar Amerika gaat
Sluit voor vertrek een reisverzekering af
Het is misschien tegen dovemans oren gezegd, maar controleer voor vertrek goed of je een goede reisverzekering hebt en of deze eventuele medische kosten dekt in Amerika. Als je al eerder naar het buitenland hebt gereisd, weet je hoe belangrijk een goede reisverzekering is, en hoe duur het kan zijn als je je realiseert dat je vergeten bent een goede reisverzekering af te sluiten of als je er een hebt zonder internationale dekking. Hoewel de VS een eerste wereldland is, laat het Amerikaanse zorgstelsel veel te wensen over.
De Amerikaanse gezondheidszorg is nog niet zo goed als de Europese, en veel medische behandelingen, zelfs zo eenvoudig als een consult bij een arts, kunnen je veel geld kosten. En je wilt natuurlijk niet geconfronteerd worden met een onverwachte medische rekening als je thuiskomt van je reis. Gelukkig bieden veel Nederlandse verzekeringsmaatschappijen verschillende reisverzekeringen aan met internationale dekking. Ze zijn meestal niet zo duur, en bieden je direct dekking bij het afsluiten. De behoeften van iedereen zijn echter verschillend, dus controleer goed welke dekking je nodig hebt als je naar Amerika reist.
→ Lees ook: Wanneer is een kortlopende reisverzekering eigenlijk handig?
Voor vertrek een ESTA aanvragen
Voordat je naar de Verenigde Staten reist, is het belangrijk te weten aan welke inreisvoorwaarden je moet voldoen om het land in te mogen reizen. Vanaf 2009 moeten toeristen uit Visa Waiver-landen, zoals Nederland, een geldig ESTA hebben als zij naar de Verenigde Staten willen reizen. Een ESTA is technisch gezien geen paspoort, maar een elektronische reistoestemming die aan je paspoort wordt gekoppeld zodra je aanvraag is goedgekeurd. Met een ESTA mag je binnen de geldigheidsduur van twee jaar een onbeperkt aantal keren naar de VS reizen. Het toegestane maximum verblijf per bezoek is drie maanden. Het voordeel van het ESTA is dat het onmiddellijk geldig is vanaf het moment dat het is toegekend. Je kan je ESTA dus zelfs aanvragen voordat je concrete reisplannen hebt gemaakt. In dat geval maakt het niet uit of je reisplannen veranderen nadat het ESTA is toegekend, je kunt het nog steeds gebruiken voor een ander reisdoel of een andere bestemming binnen de VS.
Controleer de geldigheid van je paspoort
Het is ook belangrijk om voor vertrek en bij het aanvragen van een ESTA de geldigheid van je paspoort te controleren. Het paspoort moet geldig zijn tijdens je gehele verblijf in Amerika. Omdat het ESTA aan je paspoort is gekoppeld, kan je ESTA ongeldig worden als je paspoort is verlopen of tijdens of kort na je reis zal verlopen. Als je twijfelt of je paspoort voor de gehele duur van je verblijf in de VS nog lang genoeg geldig is, kun je beter eerst een nieuw paspoort aanvragen en daarna pas een ESTA.
Daarnaast is het ook belangrijk om na te gaan of je een biometrisch paspoort hebt. Een biometrisch paspoort is een paspoort die een chip bevat, waarmee gecontroleerd kan worden of je een geldig ESTA hebt voordat je op het vliegtuig stapt, en waarmee de Amerikaanse douane kan controleren of alle gegevens overeenkomen bij aankomst in de VS. Heb je geen regulier paspoort maar slechts een noodpaspoort. Omdat deze geen chip bevat, kun je hier namelijk geen ESTA mee aanvragen.
Boek je internationale en binnenlandse vluchten los van elkaar
Als je niet veel tijd hebt om door de Verenigde Staten te reizen, maar toch zoveel mogelijk wilt zien, kan het een optie zijn om een internationale vlucht naar de VS te nemen, en dan per vliegtuig naar je volgende bestemming in de VS te reizen. Je denkt misschien dat het handig is om al die vluchten in één keer te boeken, maar eigenlijk is het tegendeel waar.
Luchtvaartmaatschappijen of een andere aanbieder van vliegtickets heffen vaak een toeslag op binnenlandse vluchten als deze tegelijkertijd met de internationale vlucht worden geboekt. Als je de internationale vlucht en de binnenlandse vlucht apart van elkaar boekt, dan heb je veel meer opties dan wanneer je ze in een keer samen boekt. Daarnaast zijn Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, zeker op populaire vliegroutes, vrij concurrerend. Dat is een voordeel, want dan heb je meer kans dat je een goede deal krijgt op een ticket als je deze los koopt.
→ Lees ook: Zo boek je goedkoop vliegtickets! | 15 Tips & Tricks
Ben voorbereid op een andere munteenheid en betaalgewoontes
De VS hebben een andere munt dan Nederland, namelijk de Amerikaanse dollar. Op dit moment zijn de Amerikaanse dollar en de euro vrijwel gelijk, dus financieel zul je weinig verschil merken. Bovendien hoef je geen grote hoeveelheden contant geld te wisselen en mee te nemen voordat je naar de Verenigde Staten reist. In vrijwel de hele VS kun je veilig betalen met je creditcard of bankpas.
Bovendien is het belangrijk te vermelden dat de prijs die je in de winkel ziet, niet is wat je uiteindelijk betaalt. In de VS is de omzetbelasting niet inbegrepen in de oorspronkelijke prijs en wordt deze pas betaald bij het afrekenen. De omzetbelasting verschilt per staat en kan oplopen van 7% tot 10-15%. Als je bijvoorbeeld een rondreis door de VS maakt, is het belangrijk om deze verschillen tussen de staten op te merken, zodat je niet voor verassingen komt te staan.
Verder heerst er in Amerika een echte ‘tipping’-cultuur. Ook al is het misschien een ongeschreven regel, verwacht wordt dat je in ieder geval 15-20% aan fooi geeft, afhankelijk van de service. Aangezien het minimumloon voor veel mensen in de VS erg laag ligt, zijn ze afhankelijk van deze fooien, dus het is erg handig om in ieder geval wat losse biljetten in je portemonnee te hebben zitten, mocht dat nodig zijn. In restaurants komt het soms voor, dat de fooi al is inbegrepen in de rekening, dus controleer deze voor het afrekenen goed, zodat je niet te veel betaald. Betaal je met een creditcard, moet je het fooibedrag handmatig op je rekening schrijven en bij het totaal optellen.
Houd rekening met eventuele nog geldende coronamaatregelen
Het ergste van de coronapandemie is gelukkig voorbij, maar je zult voor een aantal bestemmingen nog wel rekening moeten houden met de daar nog geldende coronaregels. Dit geldt ook voor de Verenigde Staten. Zo mogen ongevaccineerde reizigers in de meeste gevallen nog niet naar Amerika reizen. Wel volledig gevaccineerde reizigers hoeven voor vertrek geen negatieve test meer te laten zien en hoeven ook niet in quarantaine. Wel moeten ze voorafgaand aan het boarden, kunnen aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn. Dit kan eenvoudig met de Coronacheck-app. Kinderen onder de 18 jaar en reizigers die om bijvoorbeeld een medische reden zich niet kunnen laten vaccineren, zijn vrijgesteld van deze verplichting.
De plaatselijke coronamaatregelen in Amerika kunnen verschillen per staat. Op advies kunnen internationale reizigers zicht tussen de 3 en 5e dag na aankomst kunnen testen, maar dat is geen verplichting. Ook wordt aan iedereen boven de 2 jaar geadviseerd om in drukke openbare ruimtes, zoals vliegvelden, trein- en metrostations en het openbaar vervoer een mondkapje te dragen.