De Kanaaleilanden, het klinkt ver en tropisch, maar dat zijn ze eigenlijk helemaal niet. Op nog geen twee uur vliegen ben je namelijk al op Guernsey (het op één na grootste eiland van de Kanaaleilanden) waar je prachtige ongerepte natuur vindt, weinig toeristen en een enorm verschil tussen eb en vloed. Vanaf Guernsey kan je een boot pakken naar onder andere Sark of Herm. Op Sark vind je geen auto’s en op Herm wonen maar tien gezinnen, waardoor het lijkt alsof je een heel eiland voor jezelf hebt. En je gelooft het misschien niet, het water is op de Kanaaleilanden net zo helder blauw als in verre tropische oorden! Zelf ervaren? Ga op vakantie naar de Kanaaleilanden.
Over de Kanaaleilanden
→ Vliegtickets naar de Kanaaleilanden
→ Hoteltip Guernsey: Hotel Hougue de Pommier
Welke eilanden behoren tot de Kanaaleilanden?
Tot de Kanaaleilanden behoren Guernsey, Sark, Herm, Jersey en Alderney. De eilanden liggen voor de Franse kust van Normandië, maar ze horen niet bij Frankrijk. Ze vallen namelijk onder het Brits Kroonbezit. Van de vijf eilanden is Jersey het grootste eiland en ook gelijk het meest toeristisch. Ik bezocht de kleinere eilanden Guernsey, Sark en Herm in een week. De andere eilanden staan nog hoog op mijn lijstje, maar dat is voor een volgende trip!
De historie van de Kanaaleilanden
De Kanaaleilanden hebben ondanks hun kleine formaat een behoorlijke geschiedenis. Ze zijn eigenlijk overblijfselen van het oude hertogdom Normandië, dat vroeger die eilanden en een deel van Engeland in handen had tijdens de Middeleeuwen. Door de jaren heen hoorden de eilanden afwisselend bij de Engelsen en Fransen. In de 13e eeuw, toen Engeland en Frankrijk flink aan het bakkeleien waren, waren de Kanaaleilanden een belangrijk toneel van de strijd. Het Mont Orgueil fort, dat dateert uit die tijd, staat er nog steeds als een stille herinnering aan die heftige oorlog. Ook de Honderdjarige Oorlog heeft flinke sporen achtergelaten op de eilanden – ze werden herhaaldelijk aangevallen en ingenomen. Uiteindelijk kozen de Kanaaleilanden ervoor trouw te blijven aan de Engelse kroon. Zoals de Franse romanschrijver Victor Hugo, die ook een tijdje op Guernsey heeft gewoond, zei: ‘stukjes Frankrijk die in zee vielen en door Engeland werden opgeraapt.’
Mijn eerste kennismaking met de Kanaaleilanden: The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society
Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit van de Kanaaleilanden had gehoord, tot ik de film ‘The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society’ (Michiel Huisman speelt hierin!) had gezien. De film gaat onder andere over hoe Guernsey in de Tweede Wereldoorlog als enige grondgebied van Engeland werd veroverd door de Duitsers. In deze film vind je prachtige opnamen in de natuur, maar nu komt het: de film mag dan wel over Guernsey gaan, alleen is de film niet opgenomen in Guernsey, maar in Zuid-Engeland. Dit is gedaan vanwege financiële kwesties. Beetje jammer, want de eilanden hebben genoeg moois te bieden!
Beste reistijd Kanaaleilanden
Het klimaat op de Kanaaleilanden is een gematigd zeeklimaat. Dat betekent dat de winters niet te koud zijn en de zomers lekker warm. Als je een tripje naar de Kanaaleilanden plant, dan zijn de maanden tussen mei en september de beste keuze. Dan is het weer het fijnst met meer zonuren en de minste kans op regen.
Vakantie Kanaaleilanden: tips Guernsey, Herm en Sark
Benieuwd wat je nou echt wilt doen op de Kanaaleilanden? Hieronder vind je tips voor Guernsey, Herm en Sark.
Guernsey: het eiland vol tegenstrijdigheden
Het eiland waar ik mijn vakantie op de Kanaaleilanden ben gestart heet Guernsey, hier ben ik een week geweest. Je kan via Rotterdam en Schiphol naar Guernsey vliegen, maar je kan er ook voor kiezen om vanaf Frankrijk de ferry naar het eiland te nemen. Op dit eiland wonen zo’n 62.000 inwoners. De mensen spreken er Engels, maar zijn geen Britten. De straatnamen zijn Frans, maar worden op z’n Engels uitgesproken. En je betaalt er niet met de Euro, maar met de Guernsey pound die evenveel waard is als de Britse pond.
Een highlight die je niet wilt missen op Guernsey is bijvoorbeeld Little Chapel, het schijnt het kleinste kerkje van de wereld te zijn en bestaat uit een groot mozaïek. Bezoek ook het vriendelijke havenstadje St. Peter Port waar je gezellig uit eten kunt bij visrestaurants. Het machtige kasteel Castle Cornet wil je bij dit plaatsje ook niet overslaan. Het historische landhuis Sausmarez Manor verdient daarnaast ook een bezoekje, net als Fort Grey, Pleinmont Tower, Vazon Bay en Cobo Bay.
Wil je precies weten wat je kunt verwachten en zien op Guernsey? Hier kun je het complete artikel over Guernsey lezen!
Het bijna onbewoonde eiland Herm
In 2008 stond dit eiland nog te koop voor 15 miljoen pond. Gelukkig is Herm niet in verkeerde handen terechtgekomen en zorgt de stichting Starboard Settlement ervoor dat dit prachtig natuureiland onaangetast blijft. Herm is 2,5 km lang en 1 km breed en je kan in één dag het hele eiland te voet bekijken.
Vanaf Guernsey nam ik de boot naar Herm. Een retourtje kost ongeveer 24 euro en de overtocht duurt 20 minuten. De boot kan op twee plekken aanmeren en dat heeft met eb en vloed te maken. Bij vloed legt de boot aan in het haventje, maar bij eb moet hij uitwijken naar de iets zuidelijker gelegen Rosière Landing Steps, dat is letterlijk een stenen trap. Een heel gek gezicht. Vanaf daar kan je gelijk je wandeling over het eiland beginnen. Ik heb gekozen om eerst landinwaarts te gaan en te eindigen bij de kust. Een onwijs mooie tocht, want ik had constant het idee dat ik het hele eiland voor mezelf had.
Er wonen tien gezinnen op het eiland en in de zomer komen er seizoenarbeiders. Het eiland leeft van het toerisme en van het melkvee. Er is geen politie en ook geen echte brandweer. In noodgevallen moet er zelfs een arts vanuit Guernsey komen. Er is wel een gevangenis, een granieten koepeltje, maar die is zelden in gebruik. Dit granieten koepeltje staat wel in Guinness Book of Records als kleinste gevangenis ter wereld.
Op kanaaleiland Sark is alles anders
In de 15de eeuw werd Sark omschreven als het eiland van dieven, plunderaars, piraten en moordenaars. Dit was een beetje overdreven, maar in die tijd was het eiland nagenoeg onbewoond en had daarom een aantrekkingskracht voor boeven. Als je nu dit mooie eiland bezoekt sta je versteld van de schoonheid en rust.
Sark bereik je door de ferry te pakken vanaf Guernsey. Een retourtje kost ongeveer 37 euro en de vaart duurt een uur. Wanneer je aankomt in de haven van Sark, moet je eerst door een poort lopen en daarna staan er tractoren te wachten met wagens erachter waar passagiers kunnen instappen. Zij brengen je via een steile heuvel naar het dorp. Het voelt heel ouderwets, maar dat heeft ermee te maken dat auto’s verboden zijn op het eiland. Er zijn ook geen geasfalteerde wegen. Al het vervoer gaat per fiets of tractor. Voor toeristen zijn er nog ouderwetse koetsen die door paarden worden voortgetrokken.
Daarnaast is Sark pas sinds 2016 democratisch, daarvoor hanteerden ze nog het feodale stelsel. Je kan tegenwoordig ook nog de tuinen van het kasteel van de Seigneur (de heer van het landgoed) bezoeken. Het kasteel zelf kun je helaas niet bezoeken.
Ik koos ervoor om het eiland per fiets te ontdekten. Ik huurde de fiets bij een oud vrouwtje in het dorp. De fietsen waren oud, maar het ging prima. Je moet alleen wel veel omhoog fietsen, hou daar dus even rekening mee. Sark bestaat trouwens uit twee eilandjes: Big of Greater Sark en Little Sark. Beide zijn met elkaar verbonden door La Coupée. Dit is een smalle natuurlijke heuvelrug, die zo’n 60 meter boven het water oprijst. In 1945 werd er een betonnen weg over La Coupée aangelegd door Duitse krijgsgevangenen. Ondanks de bizarre historie, moet je wel even genieten van dit tochtje. Vanaf la Coupée heb je namelijk de fraaiste uitzichten op de woeste kliffen. Echt adembenemend!
Dit wil je doen op Jersey
Helaas had ik zelf geen tijd meer om naar Jersey te gaan. Jij wel? Op het eiland vind je indrukwekkende kastelen, namelijk Elizabeth Castle en Mont Orgueil, die laatste staat ook wel bekend als de ‘Kroon van Jersey’. Ook zijn er hier een heel aantal musea waar je meer te weten komt over de eilanden en hun geschiedenis. Aanraders zijn onder andere Jersey Pottery, Hamptonne Country Life Museum, Jersey Museum , The Pallot Steam, Motor & General Museum en de Occupation Tapestry Gallery, die is opgericht na de bevrijding van het eiland.
Een van de meest iconische bezienswaardigheden op de Kanaaleilanden vind je ook op Jersey: La Corbière. Deze vuurtoren is gebouwd in 1873 en bij laagwater kun je de vuurtoren bezoeken. Struin zeker ook even over het ‘Plein van de Vrijheid’. Dit plein herdenkt de bevrijding van het eiland in 1945, een gebeurtenis die elk jaar op 9 mei wordt gevierd. Je vindt er ook het Vrijheidsbeeld, dat voor het voormalige hoofdkwartier van de Duitsers is geplaatst.
Plan je vakantie naar de Kanaaleilanden
Hieronder vind je nog wat praktische informatie voor je eigen trip.
Vliegtickets naar de Kanaaleilanden
Je kan via Rotterdam en Schiphol naar Guernsey vliegen, maar je kan er ook voor kiezen om vanaf Frankrijk de ferry naar het eiland te nemen. Vanaf Guernsey kun je vervolgens andere eilandjes van deze groep bezoeken. Er zijn ook vluchten naar het eiland Jersey te boeken.
Op de vliegvelden kun je een auto huren om zelfstandig de eilanden te verkennen. Beide eilanden hebben ook openbaar vervoer, zoals busverbindingen en taxidiensten. Voor toeristen zijn er hop-on-hop-off bussen die voor een klein bedrag de eilanden laten zien.
Met de auto naar de Kanaaleilanden
Je kunt je auto meenemen op de veerboot vanuit Saint Malo naar de Kanaaleilanden. Op deze manier kun je zelf een rondreis over de eilanden maken. Die overtocht kun je boeken via Direct Ferries. Let wel op dat je aan de linkerkant van de weg rijdt en dat dus niet alle eilanden toegankelijk zijn met de auto.
Tip: als je met de auto naar de eilanden gaat, kan je eerst ook een aantal mooie plekken in Normandië bezoeken. Zoals Rouen of Mont Saint-Michel.
Overnachten op de Kanaaleilanden
Op de Kanaaleilanden vind je verschillende accommodaties. Van luxueuze hotels tot eenvoudige campings en van gezellige vakantiehuisjes tot moderne appartementen. Vooral op Guernsey en op Jersey.
De beste hotel-tip op Guernsey: Hotel Hougue de Pommier, dit hotel heeft een grote tuin, een zwembad en een bushalte voor de deur wat ideaal is als je het openbaar vervoer gebruikt om op pad te gaan.
Boek je vakantie direct:
- Vliegtickets naar de Kanaaleilanden
- Auto huren op de Kanaaleilanden
- Hoteltip Guernsey: Hotel Hougue de Pommier
Zou jij op vakantie naar de Kanaaleilanden willen?