Of je nu student bent, je even wil onderdompelen in een soort real life Harry Potter wereld of gewoon houdt van het ontdekken van bijzondere stadjes, Cambridge is absoluut het bezoeken waard. Ik bracht een weekendje door in de stad en heb heel wat mooie Cambridge bezienswaardigheden, activiteiten en gezellige cafeetjes ontdekt.
Cambridge | Engeland
→ Wist je dit: Je kan ook met de trein naar Engeland
→ Overnachtinstip: Westminster College, West Court – Jesus College of The Earl of Derby
Cambridge of Oxford?
Stel: je moet kiezen en je kan maar naar een van beide Britse universiteitssteden, welke kies je dan? Het antwoord: Cambridge. Zelf ben ik niet in beide steden geweest, maar mijn schoonvader wel en hij hoefde geen moment over deze vraag na te denken.
Ook online lees je overal dat Cambridge de beste keuze is. Dit omdat het stadje een stuk kleiner is en alle bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen. Sowieso is het wandelen door het stadje een ervaring op zich. De smalle, geplaveide straatjes kronkelen langs eeuwenoude gebouwen en het is bijna alsof je in een sprookjeswereld terecht bent gekomen. Overal staan de verschillende colleges en als je over de binnenplaatsen slentert, hoef je je alleen nog maar in te beelden hoe grootheden als Isaac Newton, Charles Darwin en Stephen Hawking hier hun baanbrekende ontdekkingen deden.
Wat ook fijn is, is dat het in de stad heel groen is. Langs de rivier de Cam vind je uitgestrekte weiden waar koeien grazen en in de Cambridge University Botanic Garden vind je volop schaduw van de bomen. Tussen het groen en in de stad vind je ontelbaar veel leuke pubs en restaurantjes waar je terecht kan voor een pint of Sunday Roast.
Cambridge bezienswaardigheden en to do’s
Benieuwd wat te doen in Cambridge? Hieronder vind je de leukste to do’s en bezienswaardigheden:
Fietstour met gids
Hoewel de stad maar klein is en alles op loopafstand ligt, trapten we de eerste ochtend in Cambridge af met een gegidste fietstocht die we boekten via Cambridge Bike Tours. Een beter begin van het weekend hadden we niet kunnen hebben, want Jacob is een van de beste gidsen die je je maar kan wensen. Hij is opgegroeid in de stad en kent elke uithoek en vele verhalen. Ook leuk is hoe hij de rivaliteit tussen het deel van de stad waar de gewone mensen leven (de town) en het universiteitsgedeelte (de gown) in zijn verhalen verweeft.
Eerst fietsten we langs de rivier de Cam en langs de groene weiden langs de kade. Hier grazen de koeien van Jacobs moeder om de biodiversiteit van de stad te vergroten. Een bijzonder beeld, al helemaal als je later eens een koe een terras op ziet wandelen. Aan de andere kant van de rivier staan de vele boothuizen van de verschillende colleges. Roeien is een van de belangrijkste sporten en veel van de colleges hebben hun eigen vereniging. Jaarlijks vinden er wedstrijden tussen de verenigingen plaats. Hierbij wordt er niet naast elkaar geroeid, maar achter elkaar. Om te winnen moet je tegen je voorganger aan botsen om een plek naar voren op te schuiven. Dit omdat de rivier te smal is om naast elkaar te roeien. Uiteraard vind je in het roeien vele tradities. Eén daarvan is dat wanneer een college 10 jaar op rij de race wint, ze een klokkentoren op hun boothuis mogen bouwen. Eén van de colleges werd na hun reeks van 10 jaar een beetje overmoedig. Met ingezameld geld bouwden ze een nieuw boothuis, mét alvast twee extra fundamenten voor de volgende klokkentorens. Vanzelfsprekend werd de tweede reeks nooit gehaald en staan er nu twee lullige halve torentjes op het dak.
Hierna fietsten we verder door de gown. De naam is afgeleid van de gewaden van de studenten. In vroegere tijden mochten ze namelijk zonder hun gewaad het terrein van hun college niet verlaten. Een beetje zoals in Harry Potter. Als je hier rondloopt lijkt het er ook een beetje op. In dit gedeelte vind je de vele colleges, waar je onderdeel van moet zijn om te kunnen studeren in de stad. We fietsen ook langs gebouwen van de uni zelf, zoals de bieb en een aantal faculteiten. En we realiseerden ons dat het toch wel heel bijzonder moet zijn als je hier studeert.
Reality Checkpoint
De fietstour begon trouwens op de scheidslijn van de town en de gown: reality checkpoint. Dit punt ligt midden in het Parker’s Piece park en wordt door de mensen uit de town gekscherend zo genoemd. Die lui in de gown leven namelijk maar in een schijnwereld en de mensen in de town in de echte. Na een dagje werken als schoonmaker of klusjesman op de uni, is voorbij dit punt alles en iedereen weer normaal.
Ben je fan van voetbal en wil je weten waarom de Britten ‘it’s coming home’ zingen tijdens een EK of WK? In dit park staat ook een ontiegelijk lelijk beeld ter ere van het ontstaan van het huidige voetbal. De regels werden namelijk opgesteld en vastgelegd in Cambridge.
Dinky Doors
De Dinky Doors zijn kleine, creatieve kunstwerkjes die op verrassende plekken in de stad verstopt zitten. Deze miniatuurdeuren zijn met veel detail en humor ontworpen en je vindt ze op de meest uiteenlopende plekken. Af en toe verschijnt er eens een nieuwe van de makers die tot nog toe onbekend zijn.
St. Mary the Great
De universiteit van Cambridge werd gesticht door een aantal studenten die zich afsplitsten van Oxford. De eerste studenten die ze aantrokken waren mensen verbonden aan de kerk, die konden namelijk lezen. St. Mary the Great neemt daarom nog altijd een belangrijke rol op zich als de universiteitskerk. De kerk ligt in dezelfde straat als de belangrijkste colleges en heeft door de eeuwen heen talloze belangrijke academische en religieuze ceremonies gehost. Je kan de kerk bezoeken en de toren van 35 meter hoog beklimmen. Vanaf de top heb je een panoramisch uitzicht over de stad, de colleges en de omliggende landschappen. Er wordt een kleine toegangsprijs gevraagd voor het beklimmen van de toren. Vergeet ook niet om van tevoren de openingstijden te controleren, omdat deze kunnen variëren.
Trinity College
Je kan de stad niet verlaten zonder een bezoekje te brengen aan een van de colleges. Wij kozen voor Trinity College. Dit is het college waar Newton zijn theorie over de zwaartekracht schreef, Alan Turing de eerste computer uitvond en koning Charles III heel gemiddelde cijfers haalde. Het college zoals het er nu staat, werd opgericht door Henry VIII. Dat is die man die van zijn eerste vrouw wilde scheiden en daarom de Church of England stichtte en met zijn tweede vrouw Elizabeth I kreeg. Op het advies van zijn zesde en laatste vrouw stichtte hij Trinity College omdat de gebouwen die al op het terrein stonden van hem waren sinds het stichtten van de Church of England en hij zo nog iets goeds kon doen met zijn geld. Er staat een beeld van hem boven de ingang en met dat beeld wordt door de studenten zo nu en dan wat uitgehaald. Zo is de scepter in zijn hand vervangen door een oude stoelpoot en hangt er een medaille om zijn nek nadat een oud Trinity student goud behaalde in Parijs.
Net voor de poort staat een appelboompje. Veel mensen denken dat dit dé appelboom is waar Newton zijn theorie op baseerde. Niks is minder waar. Dé boom staat namelijk bij zijn ouderlijk huis in een klein dorpje een heel eind verderop. Hij kwam namelijk tot zijn theorie tijdens de lockdown van de pest. Het boompje voor de poort is waarschijnlijk wel een afstammeling van de boom.
Met een gids liepen we het terrein op. Een mooie praatjesmaker die meer kon vertellen over de tradities, de kapel, bijzondere oud-studenten, z’n werk als poortwachter en nog veel meer. Hij nam ons mee naar de kapel en naar de eetzaal met lange rijen tafels waar studenten en docenten eten. Aan de muren hangen schilderijen van oud-studenten, met name van de genieën die Nobelprijzen binnen wisten te slepen. Helaas waren er op het moment van ons bezoek renovaties aan het dak, dus kregen we de zaal niet in volle glorie te zien, maar alsnog was het bijzonder om er een kijkje te nemen.
Wil je Trinity College bezoeken dan doe je er, vooral in het hoogseizoen, goed aan op tijd een plekje te reserveren. Wij boekten vier dagen van tevoren en konden alleen nog mee in de zondagochtendgroep. Verder zat het hele weekend al vol.
Trinity College bibliotheek
Je kan de Trinity College bibliotheek bezoeken zonder het hele college te bezoeken. De bieb is helaas in het weekend gesloten, maar van maandag tot en met vrijdag kan je er van 12:00 tot 14:00 in. Had ons heel tof geleken want in die bieb zie je onder andere handgeschreven boeken van Darwin en schetsen van Winnie de Pooh. De bedenker van die laatste zat ook ooit op Trinity, evenals zijn zoon over wie het verhaal gaat.
St. John’s College
Een ander prestigieus college is St. John’s College. Deze is opgericht in 1511 door Lady Margaret Beaufort, de moeder van koning Henry VII. Het college staat bekend om zijn prachtige architectuur, waaronder de iconische Bridge of Sighs, een overdekte brug die de Backs (de tuinen langs de rivier de Cam) overspant. Net als bijvoorbeeld Trinity College heeft St. John’s een rijke academische geschiedenis met vele beroemde alumni.
Wij besloten dit college over te slaan, maar ook St. John’s College is geopend voor bezoekers, met name in de zomermaanden. Je kunt de binnenplaatsen, kapel en tuinen verkennen, evenals de beroemde brug. Het college vraagt een kleine toegangsprijs, en het is slim om van tevoren de openingstijden te controleren, deze kunnen variëren afhankelijk van het academische schema.
King’s College Chapel
Vrijwel alle colleges in Cambridge hebben een eigen kerk. Het meest indrukwekkende is waarschijnlijk King’s College Chapel. Dit is, op een kapel in het Vaticaan na, de grootste van de wereld. Een waanzinnig mooie kerk met bijzondere plafonds, prachtig vallend licht door de glas-in-lood ramen en een bijzonder mooi orgel. Het is ook een plek vol geschiedenis en als je dan toch een redelijk duur entree kaartje hebt gekocht (met studentenkorting was het £20,- per persoon), kan je je er maar beter in verdiepen. Alle informatie vind je in het informatieboekje en het is de moeite waard de verschillende gangen te bezoeken. Ik moet wel toegeven dat het wel handig is om een geschiedenisdocent als vriend te hebben, want alles dat ik niet helemaal kon volgen, legde hij moeiteloos uit. Een gegidste tour kan daarom ook handig zijn.
Pub the Eagle
The Eagle is een van de meest iconische en historische pubs van de stad. Het is de één na oudste pub van Cambridge die al in 1667 de deuren opende. Ook was het hier dat wetenschappers James Watson en Francis Crick in 1953 aankondigden dat ze de structuur van DNA hadden ontdekt. Deze baanbrekende ontdekking maakt The Eagle niet alleen een gezellige plek voor een drankje, maar ook een bedevaartsoord voor liefhebbers van wetenschap en geschiedenis.
Daarnaast heeft de pub een sterke band met de Royal Air Force (RAF). Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de achterkamer van de pub, die nu bekendstaat als de “RAF Bar”, een populaire ontmoetingsplaats voor Britse en Amerikaanse piloten. Deze piloten gebruikten de rook en kaarsen van de pub om hun namen, squadronnummers en zelfs berichten op het plafond te schrijven. Deze inscripties zijn nog zichtbaar en zijn ook wel bekend als de “RAF ceiling”.
Loop hier zeker even binnen voor een pint. Wellicht hoor je er nog interessante gesprekken!
Heffers bookstore
Wil je deze universiteitsstad niet verlaten zonder souvenir? Ga dan naar Heffers Bookstore tegenover Trinity College. Je vindt er geen handgeschreven boeken van Darwin, maar wel elk boek dat je je maar wenst. Wij voelden ons als een kind in een snoepwinkel en gingen uiteindelijk met elk twee Engelse klassiekers naar huis.
Fitzwilliammuseum
Het Fitzwilliam Museum wordt vaak de kleinere versie van het British Museum in Londen genoemd. Dat is niet voor niks. Alleen al de buitenkant is prachtig met een indrukwekkende façade van hoge zuilen. Eenmaal binnen wordt het nog mooier met vele kunstwerken uit verschillende culturen en tijdperken. Je vindt hier ook een aantal schilderijen van Nederlandse meesters, waaronder stukken van Rembrandt. Daarnaast is er een speciale afdeling gewijd aan het oude Egypte, waar je niet alleen een farao’s sarcofaag kunt bewonderen, maar ook kunstwerken uit Nubië en de islamitische wereld.
Universiteitsmusea
In Cambridge vind je ook een aantal kleinschalige musea die door de universiteit zijn opgericht. Een bijzonder museum is het Polar Museum dat gaat over expedities naar de Arctische en Antarctische regio’s. Hier leer je meer over de avonturen van ontdekkingsreizigers en over de cultuur van de inheemse volkeren van de polen.
Een ander interessant museum is het Museum of Zoology, waar je een indrukwekkende collectie van dierlijke skeletten en opgezette dieren vindt. Een deel van de tentoonstelling is gewijd aan Charles Darwin, die ooit aan de Universiteit van Cambridge studeerde.
Het oudste museum van Cambridge is het Sedgwick Museum of Earth Sciences. Dit museum werd geopend in 1904 en is de place to be voor liefhebbers van geologie. Je vindt er een uitgebreide verzameling van mineralen, fossielen en zelfs dinosaurusskeletten.
Check vooraf altijd even de openingstijden en toegangsprijzen. Een aantal van deze musea zijn namelijk gratis te bezoeken, maar sommige zijn in het weekend dicht.
Cambridge University Botanic Garden
Wij besloten de musea over te slaan en de bloedhete dag te spenderen in de schaduw van de botanische tuin. De Cambridge University Botanic Garden is een oase van rust dichtbij de colleges. Hier geen grote groepen toeristen, maar wel locals die zich met een boek terugtrekken in het groen. De tuin is opgericht in 1846 en strekt zich uit over 40 hectare. Je vindt er meer dan 8.000 plantensoorten van over de hele wereld. Het Sainsbury Laboratory ligt midden in de tuin en is een toonaangevend onderzoekscentrum voor plantkunde. Wij lieten dat even aan ons voorbij gaan en slenterden tussen de hoge bomen door op zoek naar een verfrissend drankje in het café van de tuin.
Punten
Het is mogelijk om een boottocht te maken in Cambridge namelijk in een punterbootje. Daarmee vaar je over de Cam langs de achterkant van de beroemde colleges. Wij sloegen dit over omdat het een drukte van jewelste was, maar het is een goede manier je benen te laten rusten en rustig om je heen te kijken. Hoewel je ook een bootje kan kiezen die je zelf moet besturen. Langs de rivier vind je meer dan genoeg aanbieders van een tochtje, dus loop er vooral heen en kies de beste uit.
Restaurants in Cambridge
Eten en drinken kan je ook volop in Cambridge. Dit waren onze favoriete adresjes:
- Bould Brothers Coffee: Dit koffietentje zit precies naast Parker’s Piece, het beginpunt van de fietstocht. Ze zetten hier goede koffie en serveren er veel lekkers bij. Top om je dag te beginnen voordat je 2,5 uur op de fiets zit.
- Fitzbillies: Fitzbillies is een begrip in Cambridge. Het is een van de oudste bakkerijen van de stad en heeft inmiddels drie cafés. Het café staat vooral bekend om de Chelsea Buns, maar je kan er ook terecht voor goede scones of een lekker ontbijtje. Kom op tijd, want dit tentje is geliefd onder locals en toeristen.
- The Ivy Cambridge Brasserie: Voor wie wat meer op chique wil. Daarnaast een goede plek voor een full English breakfast, ze hebben namelijk ook een vega variant.
- Bread & Meat: Tip van gids Jacob, dit broodje met vlees deed namelijk zijn leven voorgoed veranderen (zijn woorden). Het broodje met gegrilde groentes was ook heel lekker. En neem er vooral de gebakken aardappeltjes bij.
- Raja Restaurant: Op India na is Engeland zo ongeveer de beste plek ter wereld om Indiaas te eten. Vooral voor ons westerlingen met een tolerantie voor spicy eten van niks. Na een beetje research kwamen wij uit bij Raja Restaurant. Het eten was fantastisch en de bediening zeer vriendelijk.
- Petersfield: Je kan niet op zondag in Engeland zijn en geen Sunday Roast eten. Gids Jacob tipte dit leuke tentje in de town en daar waren we heel erg blij mee. Reserveren is wel een aanrader want rond lunchtijd zit het er snel vol. Wij konden er wat later op de dag terecht en binnen no time stond er een bord vol lekkers voor onze neus. Ook hier geldt weer: de vega variant was mega lekker!
Plan je reis naar Cambridge
Helemaal zin gekregen om ook naar Cambridge te gaan? Zo plan je je trip:
Met eigen vervoer en de boot
Cambridge was voor ons de laatste stop op onze roadtrip door Engeland met m’n camperbusje. Ben je ook met de camper, dan is het een aanrader om te overnachten op de parkeerplaats van Milton Country Park. Hier kan je namelijk dag en nacht staan, betalen kan gewoon bij de zuil of door even met hen contact op te nemen via de mail. ‘s Avonds gaat de slagboom dicht en is het er lekker rustig. Ook is er een schoon en nieuw toiletgebouwtje. Met de fiets of het OV ben je zo in het centrum van de stad. Overdag staat je camper er veilig, de hele dag is het er druk met mensen die gaan sporten in het park. Daarnaast ben je vanaf hier zo op weg naar de haven van Harwich waar wij de boot terug pakten naar Hoek van Holland.
We maakten de overtocht met Stena Line die we boekten via Direct Ferries. Deze overtocht duurde ongeveer zeven uur en scheelde mijn oude bus heel wat kilometers rijden. We boekten de overtocht al in december waardoor we nog volop keuze en een goede prijs hadden.
→ Liever een kortere overtocht? Hier lees je alles over de oversteek met DFDS
Vliegen
Je kan natuurlijk ook het vliegtuig pakken. Vanuit Nederland vlieg je gemakkelijk en snel naar Londen. Via Skyscanner kan je verschillende vluchten met elkaar vergelijken en direct boeken. Wil je eerst weten welke luchthaven je het beste kan kiezen? Hier lees je alles over de vliegvelden in en om Londen.
Vanuit Londen neem je de trein naar Cambridge. Dit is een rechtstreekse trein die er ongeveer een uur over doet. Het kan slim zijn om je ticket vooraf alvast te boeken. Houd dan wel rekening met mogelijke vertragingen.
Met de trein
Ga je het liefst zo duurzaam mogelijk op reis? Neem dan de Eurostar naar Londen om vanaf daar verder te treinen naar Cambridge. Vanuit Amsterdam duurt de gehele treinreis tot aan Cambridge ongeveer zes uur afhankelijk van overstaptijden. De kans is groot dat deze reis makkelijker is dan met het vliegtuig. Je hoeft geen rekening te houden met je bagage, zit niet met transfers van en naar het vliegveld en hoeft ook geen uren te wachten voor het inchecken. Meer informatie over deze reis vind je bij NS International.
Overnachten
Slapen in een college? Dat is in Cambridge toch wel echt de droom. Bij Westminster College slaap je in mooie nette kamers en kom je direct goed in de sfeer van de stad. Alles is op loopafstand waardoor je je ook gemakkelijk even terug kan trekken als je even bij moet komen van alle indrukken. Kies hier in ieder geval een ochtend voor het ontbijt want de eetzaal is echt prachtig. Een andere toffe optie is West Court-Jesus College.
Liever slapen in een echte Engelse pub? The Earl of Derby is waar je wezen moet. Deze inn ligt op een paar minuten lopen van het treinstation en op ongeveer 15 tot 20 minuten lopen van het centrum. Kom je met de auto dan is er gratis parkeergelegenheid buiten de pub. Verder zijn de kamers heel fijn en serveren ze een goed ontbijt.
Meer lezen?
Met de auto naar Engeland: Met DFDS kan je met je eigen auto roadtrippen! Canterbury: 10 tips voor je weekendje weg naar de United Kingdom! Wat te doen in York? De mooiste stad van Noord-Engeland! Londen: dit zijn de 20 tofste dingen om te doen en zienMeteen een tripje plannen?
Handige links:
Vliegtickets deals naar Londen Met de trein naar Engeland De tofste hotels in Cambridge