Daar hang ik dan, met mijn intimiderende ijsbijlen en vlijmscherpe stijgijzers stevig in het ijs gehaakt. Ik had me nog nooit eerder aan een klimwand gewaagd, laat staan een spekgladde muur van metershoog ijs. Ik voel de ongetrainde spieren in mijn onderarmen langzaam verzuren, maar ik besluit er geen aandacht aan te besteden. Ik kijk even naar beneden en tot mijn verbazing besef ik dat ik al een aardig eind ben opgeschoten. Eigenlijk had ik verwacht dat ik het benauwd zou krijgen, zo bungelend boven de sneeuw en de piepkleine toeschouwers, maar ik kan geen enkel vleugje hoogtevrees bekennen. In plaats daarvan voel ik me sterker dan ooit, en vol goede (over)moed zet ik mijn ijsbijl weer een stukje hoger in de ijswand.
IJsklimmen in Oostenrijk
Dit is ook wintersporten in Oostenrijk: IJsklimmen in Tirol
Spoiler alert: de top van de ijswand heb ik nooit gehaald, maar de smaak had ik zeker te pakken. Op de terugweg brak ik met mijn helm per ongeluk een paar ijspegels af, maar in principe was het een groot succes! Ik ben (duidelijk) geen echte wintersport pro, maar ik heb net zoals de meesten van ons een paar keer op de skilatten gestaan. Maar ijsklimmen; daar had ik nog nooit van gehoord. Wat ben ik blij dat ik deze onontdekte en toch extreem stoere sport in Oost Tirol ben tegengekomen, want er ging een hele wereld aan nieuwe winteractiviteiten voor me open! Voor jou binnenkort ook, want ik ga je alles vertellen wat je moet weten over je eerste keer ijsklimmen in Tirol. Dat is wintersport, maar dan net even anders.
Waar komt ijsklimmen vandaan en hoe ontstaat een ijswand?
IJsklimmen is in de Alpen ontstaan toen Alpinisten gletsjers en bevroren watervallen begonnen te beklimmen. Bij ijzige oppervlaktes heb je een andere uitrusting nodig, en bovendien moet je vergeleken met een typische rotswand andere klimtechnieken toepassen. Zo groeide het ijsklimmen uit tot een aparte tak in de klimsport. De eerste echte wedstrijd werd in 1912 georganiseerd, bij de Brenva gletsjer in het Italiaanse Courmayeur.
IJsklimmen op een kunstmatige ijswand
Tegenwoordig zijn er nog steeds ervaren klimmers die zich helemaal uitleven op gletsjers, bergtoppen en watervallen, maar de meeste klimmers oefenen vaker op een kunstmatige ijswand. De ijswand in Oost Tirol, die je hier op de foto’s ziet, is ook zo’n kunstmatige wand. Wanneer de temperaturen koud genoeg zijn, worden er bovenop de rots een aantal grote waterslangen neergelegd. Deze slangen spuiten dan liters water over de rots heen, wat langzaamaan bevriest en een stevige ijswand vormt. Kunstmatig of niet, dat ziet er uiteindelijk super spectaculair uit.
Waar kan ik het beste gaan ijsklimmen in Oostenrijk?
Voor je eerste keer ijsklimmen kun je beter beginnen in een veilige omgeving, zoals het Eispark Osttirol in Oostenrijk. Hier kun je onder begeleiding een poging wagen en betaal je rond de €75 voor een korte cursus. Het bezoeken van de ijswand als toeschouwer is in principe kosteloos, maar je moet wel in het bezit zijn van een helm als je alles van dichtbij wilt bekijken. Oost Tirol is bovendien een toplocatie voor welke wintertrip dan ook. Je kunt het ijsklimmen makkelijk combineren met een paar dagen skiën of snowboarden op de pistes en een eventuele sneeuwwandeling in Hohe Tauern, het grootste nationale park in Oostenrijk. Januari is overigens de beste maand om te gaan ijsklimmen in Oost Tirol, want dan vindt ook het jaarlijkse Eiskletterfestival plaats. Dan zijn er workshops en wedstrijden waar je aan mee kan doen.
Wat heb je nodig voor je eerste keer ijsklimmen?
Een basisuitrusting voor een ijsklimsessie bestaat uit twee ijsbijlen (een soort pickels), een paar stijgijzers (crampons) voor je schoenen, een helm en een harnas om je vast te maken aan het klimtouw. Deze onderdelen kun je huren via je ijskliminstructeur, maar er zijn wel een aantal dingen die handig zijn om zelf alvast mee te nemen:
- Je kunt het beste je allerwarmste wintersport kleding dragen, zoals je ski- of snowboardoutfit.
- Hoe meer laagjes, hoe beter.
- Een laag thermo ondergoed is geen overbodige luxe.
- Een paar dikke en warme sokken, zoals skisokken of thermosokken.
- Een absolute must is een warm paar handschoenen van een stevige stof, zoals je skihandschoenen. Zonder handschoenen kun je niet gaan ijsklimmen (dan vriezen je handen eraf).
- Stevige wandelschoenen of bergschoenen die waterproof zijn. Het is moeilijk om met zekerheid in te schatten of je schoenen in de klimijzers gaan passen, maar vaak lukt dat en hoef je geen speciale klimschoenen te huren.
- Je ski- of snowboardhelm, als je deze al hebt. Als je eigen van goede kwaliteit is, hoef je er geen te huren.
- Een warme muts of beanie zonder bolletje bovenop, zodat je deze onder je helm kan dragen.
- Een aantal overige accessoires die je goed kan gebruiken tijdens het ijsklimmen zijn lippenbalsem, een (thermo)fles met water, en een colsjaal.
Tips voor een goede technische basis ijsklimmen
Als je die lijst van spullen hebt ingepakt, ben je klaar om te gaan ijsklimmen. Als beginner kun je het beste een instructeur inhuren, maar voordat je gaat kan het geen kwaad om alvast deze vier basistips door te lezen:
- Probeer vooral vanuit je benen kracht te zetten, je armen horen het minste gewicht te dragen.
- Zet je stijgijzers altijd recht in de muur, en laat dan je hiel eventueel iets naar beneden zakken om je goed vast te haken in de wand.
- Probeer de ijsbijl niet met je hele arm in de ijswand te hakken. Maak een soepele, maar krachtige beweging vanuit je elleboog en zorg dat je elleboog en pols in een rechte lijn staan.
- Plaats je voeten niet te dicht bij elkaar of te ver uit elkaar in de wand. Zorg dat je benen op schouderbreedte van elkaar af staan en dat je knieën altijd een beetje gebogen zijn.
Meer lezen over Oostenrijk?
Lees ook:
Innsbruck: Een gids voor de beginnende mountainbiker! Wintersport in Maart? Ga naar de Kitzbüheler Alpen Skiliefhebber? 5 redenen om een keer naar skigebied Brixental te gaan! 7 x Wat te doen in Kirchberg? Deze 11 foto’s bewijzen hoe tof wintersport in het Oostenrijkse Kirchberg is!Wil je naar Oostenrijk?
Gespot voor jou:
Vliegticket-deals naar Oostenrijk Toffe hotels in Tirol Meer info op VisitTirol.nl