Reine is een super schattig vissersdorpje op het eiland Moskenesøy in de Lofoten-archipel in Noorwegen. Het dorpje is misschien wel het meest pittoreske en schilderachtige dorpje van de hele regio. Het dorpje vol rode huisjes wordt omringd door bergen en kristalhelder water. Een must-visit als je hier bent!
→ Mega handig: boek je reis naar de Lofoten met Nordic
→ Lees hier alles over de Lofoten
Waar ligt Reine?
Reine ligt aan de zuidelijke kust van het eiland Moskenesøy, bijna helemaal aan het einde van de snelweg E10. Deze weg verbindt de Lofoten met het vasteland van Noorwegen. Alleen het dorpje Å ligt nog verder. Die weg gaat trouwens door adembenemende landschappen en wanneer je hier rijdt, wil je om de 100m even stoppen om alles in je op te nemen en foto’s te maken. Dat kan trouwens ook; er zijn veel parkeerplaatsjes langs de weg waar je even kunt stoppen. Net voor Reine tref je een eiland waar alle huisjes geel zijn. Ook daar moet je zeker even uitstappen.
Wat maakt Reine zo mooi?
Een van de kenmerken van Reine zijn de traditionele vissershuisjes, ook wel rorbuer genoemd. Deze kleurrijke houten huisjes werden vroeger gebruikt door vissers tijdens het visseizoen. Tegenwoordig zijn veel van deze rorbuer omgebouwd tot comfortabele (vakantie)huisjes, maar van de buitenkant zijn ze nog net als vroeger.
Die knalrode huisjes zijn een vrolijk gezicht in het landschap dat bestaat uit de Reinefjorden en puntige bergtoppen. De bekendste daarvan is de iconische Reinebringen, die je via 1978 traptreden kunt beklimmen.
Overnachten in Reine
Het is zeker de moeite waard om in Reine te overnachten. ‘s Avonds is het heerlijk rustig in het dorpje en het is gewoonweg heel leuk om in zo’n knus vissershuisje te slapen. Via Nordic sliepen we bij Reine Rorbuer. De huisjes zijn heel leuk ingericht en hebben een fantastisch uitzicht op de Reinefjorden. Gewoon een beetje op een stoel voor het raam zitten, is hier al heerlijk. Wat het verblijf compleet maakt, zijn de heerlijke bedden. Ook is het ontbijt top en ‘s a
vonds kun je een hapje eten in het bijbehorende restaurant. Voor wie het eens wil proberen, staat hier ook walvis op het menu.
→ Zelfde reis als ons boeken: Boek je reis naar de Lofoten met Nordic
Wat kun je doen in Reine?
Reine is de perfecte uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Vanuit het dorp kun je boottochten maken om de fjorden en nabijgelegen eilanden te verkennen, vissen op zee en genieten van de stranden. Iets verderop ligt Å, dit is het verst gelegen dorpje op de Lofoten. Het is een beetje een museumdorp waar je met een ticket verschillende gebouwen kunt bekijken. Als je hier bent, moet je zeker even binnen lopen bij de bakkerij voor verse kaneelbroodjes.
Hiken in en rondom Reine
Zelf vond ik hiken een van de leukste dingen om te doen in en om Reine. Op een half uurtje rijden vind je de hike Ryten, waar je vanaf de top een wit zandstrand en een azuurblauwe zee ziet. Gewoon in Reine zelf kun je de hike naar de Reinebringen maken. Bovenop heb je een prachtig uitzicht over het dorpje.
Alles over de hike naar de top van de Reinebringen
Het klinkt misschien als een hele uitdaging om de bijna 2.000 trappen van de Reinebringen te beklimmen, maar de klim is het helemaal waard. Voordat je aan de hike begint, is het best fijn om te weten wat je te wachten staat. Daarom even een aantal weetjes op een rij:
- Afstand: 1,1 km one way
- Duur: 2:00 – 4:00 uur
- Moeilijkheidsgraad: makkelijk – gemiddeld
- Hoogtemeters: 448 meter
- Treden: 1978
- Entree: gratis
De hike is het hele jaar toegankelijk, maar het wordt aanbevolen de hike in de periode van half mei tot en met half oktober te maken. De informatie hierboven komt van het informatiebord onderaan de treden. Omdat je de auto ergens parkeert of loopt vanuit het dorpje, komt er nog een klein beetje tijd bij op. Voor de waaghalzen, kun je na het uitzichtpunt aan het einde van de trappen nog een stuk doorlopen naar een hogere top. Je moet dan wel over een redelijk smalle richel die verstopt lag in de mist toen ik er was. Op een heldere dag is het een toffe uitdaging.
Parkeerplaats Reinebringen
Wanneer je niet in Reine overnacht, dan zijn er verschillende parkeerplaatsen waar je je auto kunt parkeren. Vanaf daar kun je de wandeling starten. De eerste is de parking in Reine zelf. Je komt er door de bordjes te volgen. Deze parking is betaald en kost 100 NOK.
Langs de weg in de buurt van de start van de Reinebringen vind je ook vele parkings langs de weg. Hier staan vaak een heel aantal campers geparkeerd omdat je op deze plekken kunt overnachten. Naast de campers kun je ook je auto gewoon neerzetten.
Moeilijkheidsgraad Reinebringen
De hike naar de Reinebringen is in principe niet moeilijk, vooral wanneer je conditie goed is. Toch is het goed om te weten dat de traptreden vrij steil omhoog gaan en er geen vlak stuk tussendoor is. Wel zijn er genoeg bankjes langs het pad waar je even uit kunt rusten. Sowieso is het verstandig om lekker op je eigen tempo naar boven te gaan. Je hoeft de trap niet in recordtempo te beklimmen. Het is ook beter dat niet te doen, de treden zijn niet allemaal even groot, dus je moet goed kijken waar je je voeten neerzet. Wanneer het regent kunnen de treden glad worden.
Hiken met kinderen
Het is in principe wel te doen om de Reinebringen te beklimmen met kinderen, maar met die 1978 treden is het niet gemakkelijk. Vooral voor kinderen kunnen de treden heel hoog zijn. Maar als je kinderen een beetje avontuurlijk zijn ingesteld, is het zeker de moeite waard. Neem er wel genoeg tijd voor en zorg voor voldoende eten en drinken.
De Reinebringen hike in het kort
De Reinebringen hike is in principe kort en niet eens zo heel hoog. Toppen in de Alpen zijn een stuk hoger! De route is ook heel duidelijk omdat je gewoon de trap kunt volgen. Het beginpunt is ook makkelijk te vinden. Wij liepen vanaf het hotel het dorp uit over de brug. Na de brug sla je linksaf en zo kom je bij het beginpunt van de hike. Deze wandeling duurt ongeveer een kwartier en is duidelijk aangegeven met wegwijzers.
Na een kwartier lopen sta je onderaan de trappen en kan de klim beginnen. Bij mij gingen de eerste treden vlot en daarna paste ik m’n tempo wat aan zodat ik zonder pauze naar boven kon klimmen. Ik keek trouwens af en toe wel om me heen en genoot van de fluitende vogels. Mocht je het fijn vinden, dan staan er onderweg af en toe wat bankjes om even op uit te rusten en om je heen te kijken.
Eenmaal op de top van de Reinebringen wordt het uitzicht trouwens pas echt mooi. Vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht over Reine. Aan het einde van de trap kun je een stukje naar rechts om boven op het topje te staan. Je kunt ook nog een stukje naar links om iets hoger te klimmen. Hoe dan ook wil je zeker de tijd nemen om alles in je op te nemen en omdat het fantastisch is voor foto’s. Wij waren rond middernacht op de top omdat we rond middernachtzon op de Lofoten waren. Helaas was het bij ons een beetje bewolkt, maar een dag later gingen een paar van mijn reismaatjes weer. Toen was het helder en brak de middernachtzon door. Een magisch mooi gezicht.
De terugweg vanaf de top
De terugreis is een stuk sneller en makkelijker, al had ik behoorlijk knikkende knietjes toen ik eenmaal beneden was. We waren uiteindelijk rond half 3 ‘s nachts weer in ons huisje. Het was toen nog gewoon licht. Een bijzondere gewaarwording en het duurde even voordat ik moe maar heel voldaan in slaap viel.
De weersvoorspellingen
Check voordat je gaat dus zeker even de weersvoorspelling. Het weer kan alle kanten op gaan op de Lofoten. Bij ons was het gelukkig niet zo bewolkt dat we niks zagen, maar de middernachtzon was niet te zien. Mocht je ’s nachts willen hiken, dan is het dus extra de moeite waard om de voorspellingen te checken. Laat de Iphone weer app even links liggen, daar klopt vaak niks van. In Scandinavië maak ik liever gebruik van yr.no.
Hier zie je het uitzicht vanaf de Reinebringen bij een doorbrekende middernachtzon:
Ben jij al eens in Reine geweest om de Reinebringen te beklimmen?
→ Benieuwd naar welke reis wij in de Lofoten gemaakt hebben en hoe we Reine hebben bezocht? Wij boekten onze trip naar de Lofoten via Nordic