Op 984 meter hoogte, na een klim van 3 uur over 3 bergen en heel veel stops om van het uitzicht te genieten, tref je een van de meest bekende attracties van Noorwegen: Kjeragbolten. Dit is een van de bekendste uitzichtpunten aan de Lysefjord en ligt tevens in de buurt van het net zo bekende Preikestolen. Mocht je Kjeragbolten nou niet meteen herkennen door de naam, dan doe je dat misschien wel als je onderstaande foto’s ziet van een soort zwevende steen (de Kjeragbolten boulder) die tussen twee bergen in lijkt te zijn geklemd:
Kjeragbolten Boulder
Waar begin je de hike naar Kjeragbolten?
Bij het Øygardsstølen café is een parkeerplaats waar je jouw auto kunt parkeren en vanwaar je, na 100 NOK te hebben betaald voor het parkeren, gelijk kunt beginnen aan de hike. Deze begint dan meteen al zo stijl dat je jezelf met kettingen omhoog moet tillen, dus daardoor weet je na de eerste berg al een beetje hoe de dag gaat verlopen.
De drie bergen die je moet beklimmen voor je bij Kjeragbolten bent… Of zijn er toch meer?
Wanneer je naar Kjeragbolten gaat, zijn er 3 bergen die je zal moeten beklimmen. Na de eerste klim waren wij vrij optimistisch aangezien ons verteld was dat er echt maar 3 bergen zijn waar we overheen moesten. Maar dat bleek niet helemaal het geval… Waarschuwing voor iedereen die deze hike wilt maken: Dat van die 3 bergen was dus duidelijk gelogen. Na de 3 bergen kom je namelijk een 4e berg tegen die je ook nog zult moeten beklimmen voor je bij de zwevende steen komt: de Kjeragbolten Boulder.
De tweede klim verliep vrij makkelijk, maar de derde klim was zeker het zwaarst te noemen én ook het mooist. Op de punten waar je makkelijk stil kunt staan raad ik het je aan om daar ook de tijd voor te nemen. Honderden toppen van bergen omringen je elke keer dat je besluit rond te kijken en dat is zo waanzinnig mooi om te zien.
Na de derde bergtop begonnen we aan de vierde en laatste hike. Ons werd verteld, toen we op de 4e berg rondzochten naar de Kjergabbolten Boulder, dat het nog maar 20 minuten zou duren. Dit bleek te zijn vanaf het punt dat je linksaf gaat op de derde berg, dus laat je niet al te veel van de wijs brengen en volg gewoon de bordjes. De route wordt in zijn geheel, zoals bij haast elke route in Noorwegen, namelijk aangegeven met rode “T’s” op stenen en bordjes.
Fotomoment wanneer je na je hike aankomt bij Kjeragbolten Boulder
De plek vanwaar je foto’s kunt nemen bij de Kjeragbolten Boulder is zelfs in de zomer bedekt met sneeuw en het is een aflopend stuk rots… Oftewel: Let op zodra je op die zwevende steen staat, want als je een misstapt maakt val je de volle 984 meters onder de kei naar beneden.
Zo klim je op die gigantische zwevende kei
De “klim” om op de kei te komen is ook een geval apart. Je kunt je vast houden aan een ring aan de zijkant van de berg en je zo langs de wand de kei op manoeuvreren. Het ziet er allemaal vrij ongemakkelijk uit, maar er is nog nooit iemand van af gevallen en de artikelen die je online vindt zoals “Mannen gooien vriend van rots” gaan over skydivers. Dus: Wees gerust en adem eerst diep in voor je rustig op de kei klimt. Na de klim moet je even geforceerd lachen voor de foto terwijl je schrikt van de wind, maar van dat en het gehaast terug klimmen krijg je een enorme adrenaline kick en de foto maar ook het uitzicht zijn geweldig. Zelf vond ik het toekijken hoe mijn familie er op stond trouwens enger dan het zelf doen, maar dat zal voor iedereen anders zijn!
Nog wat praktische tips voor als je deze hike wilt gaan maken in Noorwegen
De wandeling duurt zo’n 3 uur, maar vergeet na je bezoek aan Kjeragbolten Boulder zeker niet dat je ook nog heel dat eind terug moet klimmen. Neem dus voldoende blikjes fris mee (de suikers zijn nodig!) om af en toe de nodige stop te houden en vertrek ook niet te laat terug. Verder zijn goede wandelschoenen een echte aanrader en mocht de zon hard schijnen, vergeet dan geen zonnebrandcrime, een zonnebril en een pet tegen zonnesteken. Is het juist wat koeler? Kleed je dan voldoende warm aan.
Overnachten in de buurt van Kjerag?
In Lysebotn, een stadje maar een paar kilometer van deze berg vandaan, zijn een aantal hytte (hutjes) te vinden. Het zijn er wat minder dan je van Noorwegen gewend bent, maar als je goed zoekt vind je toch wat plekken. Wij sliepen op de camping bij Lysebotn, dit is een grote aan het water liggende camping. Maar je kan ook de zijweggetjes van Lysebotn inrijden en daar een kamer of huisje proberen te vinden. Oh en een tip: Probeer af te dingen bij alle hutjes of kamers. Dat werkt bijna altijd!
Meer lezen over Noorwegen?
Lees ook:
Wild kamperen in Europa: Dit zijn de beste plekken! Op jacht naar het Noorderlicht in Noorwegen Deze 11 bizarre en grappige dingen wist je misschien nog niet over Noorwegen Gekust door een wolf in het Polar Park in Noorwegen Echt een keer doen: op minicruise naar Kristiansand in Noorwegen! Waarom je zeker Reine wil bezoeken (en de Reinebringen wil beklimmen)