Eerder schreef ik al over Ushuaia en over hoe tof ik afgelegen plekken vind. Gelukkig hoef je voor dat soort plekken niet per se de hele wereld over te reizen. In het noorden van Noorwegen vind je dat namelijk gewoon op de Lofoten! Ik bezocht deze archipel boven de Poolcirkel en vertel je graag over waarom jij ook eens naar deze magisch mooie bestemming moet.
Ontdek de Lofoten
→ Mega handig: boek je reis naar de Lofoten met Nordic
Over de Lofoten
De Lofoten is een archipel in Noorwegen die bestaat uit verschillende eilanden, waaronder Austvågøy, Vestvågøy, Flakstadøy en Moskenesøy. Andere kleinere eilanden maken ook deel uit van de archipel. De Lofoten heeft een mild zeeklimaat, dankzij de warme golfstroom die vanuit Mexico komt. Daardoor hebben ze relatief milde winters en koele zomers, al kan het er in de zomer ook prima 25 graden worden.
De beste reistijd voor de Lofoten hangt van je interesses af. Voor de middernachtzon, wanneer de zon de hele nacht boven de horizon blijft, reis je het beste tussen eind mei en half juli. De middernachtzon is een unieke ervaring waarbij je de kans krijgt om te wandelen, vissen en kajakken onder de “eeuwige” zon. Wil je het noorderlicht zien? Dan kun je het beste tussen september en maart gaan.
Waarom naar de Lofoten?
De Lofoten staan bij menig reiziger op de bucketlist. Je kent de plaatjes vast wel: de azuurblauwe zee gaat bijna direct over in de puntige bergtoppen, voor de bergen staan een aantal rode en gele vissershuisjes op palen. In de winter voeg je daar het noorderlicht aan toe, in de zomer juist een golden hour die eindeloos lijkt te duren. Maar dat is nog lang niet alles. De Lofoten staan bol van de historie, je kunt er heerlijk eten en het is een van de weinige plekken van de wereld waar je boven de poolcirkel kunt surfen. Het is een populaire bestemming voor natuurliefhebbers, fotografen, wandelaars en avonturiers van over de hele wereld.
Hoe kom je er?
Vanuit Nederland kun je naar de Lofoten rijden met je auto of een camper. Dan moet je er wel rekening mee houden dat je wel even onderweg bent. Met Scandinavië Specialist Nordic vlieg je al in drie uur tijd naar de Lofoten en stel je een prachtige reis over de archipel samen.
Vanaf Brussel heeft Nordic een eigen directe vlucht naar het vliegveld Evenes. Je hoeft dus niet over te stappen op Oslo. Dat scheelt tijd en is een stuk duurzamer. Ook kennen de travel designers van Nordic de bestemming goed en weten ze de perfecte reis voor jou samen te stellen. Ze kiezen de leukste activiteiten en accommodaties en zorgen voor een combinatie van actie en rust, lokaal en modern, afgelegen en op loopafstand van activiteiten en restaurants.
→ Check hier verschillende reizen naar de Lofoten
Wat wil je er doen?
Ik mocht een week met Nordic mee naar de Lofoten en ontdekte er wat je er in de zomer allemaal kunt doen.
1. Zeearenden spotten tijdens een RIB Safari
Een van de tofste dingen om te doen op de Lofoten is een RIB Safari maken om zeearenden te spotten. Ik vond alles aan deze tocht tof. De in mist gehulde bergen, de twee papegaaiduikers die we spotten, het stuiteren over de golven en natuurlijk de zeearenden.
We hebben er een stuk of wat gezien en dat was best magisch. Met een spanwijdte die kan oplopen tot 2,6 meter is het de grootste vogel van Europa. Paren blijven hun hele leven samen en nestelen in het noorden. Hier vinden ze volop vis, al pikken ze af en toe ook een klein lammetje.
Tijdens de safari vertelt de gids van XXLofoten trouwens ook van alles over de omgeving. Zo zijn we langs een fish farm gevaren, heeft hij ons van alles verteld over het Trollfjord en doken we de geschiedenis in met veel informatie over de afgelegen vissershuisjes die je hier nog op een paar plekken langs de kust ziet.
2. Vissen op zee
Toegegeven, voor deze activiteit moet je wel een beetje een sterke maag hebben. Maar mocht je goed tegen de golvende zee kunnen, dan is het een hele ervaring om met een oud vissersbootje de zee op te gaan om te gaan vissen. Ik ving de eerste vis van de dag en was daar, ondanks dat ik zelf geen vis eet, toch best een beetje trots op. Helaas had ik de rest van het tochtje toch wat te veel last van zeeziekte, maar met m’n ogen dicht heb ik heerlijk in het zonnetje op de kajuit gelegen.
De liefhebber kan de gevangen vis trouwens zelf meenemen om direct klaar te maken. Veel verser dan dit wordt het niet.
3. Paardrijden bij de middernachtzon
Ergens schuilt er wel een beetje een paardenmeisje in mij, dus toen ik hoorde dat we zouden gaan paardrijden bij middernachtzon kon ik mijn geluk niet op. Voor het paardrijden zijn we gaan eten bij Låven, dit is het restaurant boven de manage Hov Gård. De IJslandse paarden zijn super lieve dieren en perfect voor een tochtje langs de kust en over het strand. De tocht had van mij nog wel veel langer mogen duren!
4. Surfen
Wat mij betreft een van de tofste dingen die je kunt doen op de Lofoten: surfen! De populairste plek om dit te doen is bij Unstad, maar wij zijn gaan surfen bij Lofoten Beach Camp.
Lofoten Beach Camp is een camping, restaurant en surfschool in één. De eigenaar kocht de camping vijf jaar geleden over, onder lichte druk van zijn kinderen en vrouw. De camping biedt plaats aan tenten, campers en caravans en er zijn cabins die je kunt huren. In het restaurant eet je simpel maar lekker – vooral de taco’s zijn echt goed. Extra leuk is dat alles hier rolstoelvriendelijk is. Een aantal jaar geleden hebben ze een kamp georganiseerd voor mensen in een rolstoel en dat inspireerde hen om dat in het concept door te voeren. De sauna die ze nu aan het bouwen zijn, wordt bijvoorbeeld ook toegankelijk voor mensen die slecht(er) ter been zijn.
Naast camping en restaurant kun je hier surflessen volgen of gewoon een board huren om zelf wat golven te pakken. De eigenaar en zijn kinderen zijn zelf ook surfers en ze delen hun passie graag met anderen. De omstandigheden hier zijn top. Ze hebben een breed zandstrand zonder rotsen en de stroming is er niet al te sterk. De golven zijn dan vaak wel weer goed. Bang om koud te worden hoef je niet te zijn, de wetsuits zijn 6 mm dik en je krijgt schoentjes en goede wanten. Zo kun je hier ook in de winter én onder de middernachtzon het water in.
5. Kajakken op zee
Ook tof: kajakken op zee! Dit kan op verschillende plekken op de Lofoten en deden wij in Svolvaer. Deze activiteit hangt wel wat van het weer af, want met hoge golven wil je liever niet de zee op. Bij rustig weer is het prachtig peddelen – vooral in de avond. In je kajak voel je je nietig naast de hoge toppen en heb je net even wat beter zicht op de azuurblauwe kleur die de zee op veel plekken langs de kust heeft.
6. Lokale delicatessen eten
Er zijn een paar dingen die je sowieso geproeft wilt hebben als je naar de Lofoten gaat:
Stokvis
Je leert een plek pas echt kennen, als je ook wat van de lokale delicatessen hebt geproefd. Hier op de Lofoten is stokvis overal te bestellen, dat kan ook haast niet anders want op veel plekken op de eilanden zie je de rekken staan waar ze de vis te drogen hangen. Door het klimaat kan dat gewoon buiten. De vis blijft hierdoor heel lang houdbaar, of zoals ze zelf graag zeggen: voor altijd. Wanneer je de vis weer wil gaan eten leg je het een paar dagen in water dat je steeds ververst, waarna het proeft als verse vis. Het bevat trouwens ook 99,6% van de voedingsstoffen van verse vis! Naast stokvis staat er bij de restaurants nog veel meer vis op het menu, zoals heilbot en zelfs walvis.
Geitenboerderij
Op de Lofoten vind je een aantal geitenboerderijen waar ze geitenkaas maken. Je kunt er langs voor een kaasplankje of voor een stukje kaas om mee te nemen naar huis. Wij hebben een kijkje genomen bij Lofoten Gaardsysteri – met Nederlandse eigenaren – en Aalan Gard. Beide zijn kleinschalige boerderijen waar ze werken met hun eigen geitenmelk.
Kaneelbroodjes
Zelf ben ik niet zo’n fan van geitenkaas en vis eet ik ook niet, maar gelukkig eten ze in Noorwegen ook graag zoete dingen zoals kaneelbroodjes! De kaneelbroodjes van Unstad Arctic Surf schijnen zelfs de lekkerste van de wereld te zijn. Ze zijn misschien ook wel direct de grootste, maar daardoor kun je er extra lang van genieten.
7. Bezoek Svolvaer
Je vindt op de Lofoten veel leuke dorpjes en stadjes waar je even doorheen kunt struinen. Svolvaer is het grootste stadje van de archipel en er is dan ook het meest te beleven. Je vindt er winkeltjes, veel restaurants en vanaf het stadje kun je een aantal hikes maken. Ook vind je hier XXLofoten, een organisatie waar je allerlei activiteiten kunt boeken.
Tip: ga in Svolvaer zeker eten bij het Thon Hotel. Hier werken ze met lokale producten. Deels komen die uit eigen kas op het dak van het hotel, waar ze op een duurzame manier planten en kruiden kweken. Je kunt ook kiezen voor een arrangement waarbij je samen met de inhouse visser de zee op gaat om te vissen en daarna leert hoe je de vis kunt klaarmaken voor bereiding. De chef tovert het daarna om in een heerlijk maaltje. Dat is trouwens een meisje van 22, ze is inmiddels benoemd tot tweede beste chef van het land.
8. Neem een kijkje in de leuke dorpjes
Er zijn een paar dorpjes die je sowieso niet wilt overslaan in de Lofoten:
Reine
Reine is misschien wel het meest fotogenieke dorpje van de hele Lofoten. Hier zijn echt alle huisjes rood. Een kleur die fel afsteekt tegen de rotskleuren van de Reinebringen die hoog boven het dorpje uit torent. Net voordat je Reine inrijdt komt je trouwens langs een eilandje waarop alle huisjes geel zijn. Die zijn minstens zo fotogeniek.
→ Lees hier meer over Reine en de Reinebringen
Nusfjord
In Nusfjord wonen jaarrond 16 mensen. Verder zijn er altijd tijdelijke inwoners: de gasten van het resort dat geïntegreerd is in het dorpje. Verwacht geen luxe villa’s en zwembaden, maar knusse kamers in oude vissershuisjes, een oud bakkerijtje dat nog intact is, een café en winkel ineen en een galerij van de Noorse koningin.
Henningsvaer
Henningsvaer is vooral bekend om het voetbalveld dat hier precies op een eilandje zit. Met een drone maak je hier toffe foto’s van. Verder is het een gezellig dorpje met een knus klimmers café, leuke koffietentjes en restaurants en een heel aantal winkeltjes – ook tweedehands.
9. Lofotr Viking Museum
Wie aan Noorwegen denkt, denkt niet alleen aan fjorden en bergen, maar ook aan de Vikingen. Zij leefden tussen 800 en 1100 in Scandinavië en zo ook op de Lofoten. In het Lofotr Viking Museum kom je alles over de Vikingen te weten. Zo bewonder je oude opgegraven schatten, kun je een kijkje nemen in een reconstructie van een Vikingen huis, varen op een zeilschip of aanschuiven voor een echte Vikingen lunch.
10. Hiken (rond middernacht)
Mijn all time favourite blijft toch wel hiken. Dat kun je op de Lofoten volop doen. Zelf beklommen we de Glomtinden, Reinebringen, Ryten en Festvågtind.
Reinebringen en Festvågtind deden we rond middernacht. Helaas was het op de Reinebringen bewolkt – al leverde dat ook mooie plaatjes op. Tijdens de hike op de Festvågtind was het wel helder en dat was betoverend mooi. Een eindeloos gouden gloed van de laagstaande zon scheen over de vele bergruggen en de zee. Voor de foto’s kon het niet beter al moet je wanneer je zoiets meemaakt ook gewoon even op een steen zitten en de weidsheid in je opnemen.
Op de Lofoten zijn nog veel meer bekende hikes, zoals de Djevelporten en de Tjelbergtinden. De beginpunten van de routes zijn allemaal makkelijk te vinden via Google Maps en Maps.me. De routes staan ook op Maps.me, maar zijn vaak ook heel duidelijk. Veel hikes gaan steil omhoog, maar de bergen op de Lofoten zijn niet heel hoog dus je bent snel op de top. Neem trouwens wel altijd wat te drinken en een kleine snack mee, trek goede schoenen aan en houd er rekening mee dat het weer ineens om kan slaan!
Zo plan je de ultieme Lofoten reis
Wil jij deze bucketlist bestemming ook bezoeken? Heel begrijpelijk! De Lofoten zijn een bestemming om nooit meer te vergeten – en eigenlijk zou je er eens in de zomer én de winter naartoe moeten. Zo plan je de reis zelf:
- Reisorganisatie: via Nordic.nl boek je de gehele ‘Puur Lofoten’ reis
- Accommodatie in Kabelvåg: Skårungen
- Accommodatie in Reine: Reine Rorbuer
- Accommodatie in Hennigsvear: Hennigsvear Rorbuer
- Accommodatie in Svolvaer: Nordis Suits of Thon Hotel Svolvaer
→ Boek hier dezelfde reis die wij ook gedaan hebben