Yerseke bezienswaardigheden

Weekendje naar Zeeland: Yerseke bezienswaardigheden

In de lockdown periode wilde ik er toch graag even tussenuit. Helaas lukt het momenteel niet om naar het buitenland toe te gaan, maar dat is ook niet per se nodig als je in Nederland ook schitterende plaatsen kunt bezoeken. Zo stond de provincie Zeeland nog hoog op mijn lijstje. Maar waar? Na kort onderzoek was ik er al snel over uit, ik wil oesters en mosselen gaan proeven! En waar kan dat nou beter dan in Yerseke? (Lees: ‘’iersekke’’) Ik heb de leukste Yerseke bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet én tip je een onwijs leuke B&B, Het Oude Postkantoor!

Bezienswaardigheden in Yerseke & Omgeving

8 x Yerseke bezienswaardigheden die
je wil zien in Zeeland

1. De Oesterij

Wat te doen in Yerseke? Oesters proeven natuurlijk. Yerseke staat bekend om haar zeebanket. Vanuit vroeger (+/- 1870) worden hier oesters en mosselen gekweekt en naar verschillende landen in Europa verzonden. Uit deze tijd stammen ook de oesterputten die in Yerseke te vinden zijn. Veel Nederlanders zijn nog onbekend met de smaak van oesters, al groeit het aantal liefhebbers gestaag. Voorheen waren oesters vooral een luxeproduct, ze werden voornamelijk geserveerd in de betere restaurants. Ondanks de moderne verwerking blijven oesters een ambachtelijk product welke stuk voor stuk handmatig worden gecontroleerd en ingepakt. In Yerseke kun je rondleidingen krijgen bij de oesterputten om het gehele proces rondom de kweek van schaaldieren te ontdekken, zelf ben ik bij de Oesterij geweest en dat vind ik een goede aanrader! Klein feitje: dakpannen worden gebruikt voor de kweek van oesters.

Bij aankomst bij de Oesterij zie je meteen een speciaal geplaatste loopbrug waardoor je over de oesterputten van de Oesterij kunt lopen. Vanuit hier zie je de Oesterij bijna helemaal in zijn geheel, maar er verschuilt een grote historie in dit familiebedrijf. Het kweken, sorteren, verpakken en verzenden van de oesters in deze kwekerij gebeurt het hele jaar door, tijdens de rondleiding werd ons verteld hoe dat kan. Voorheen werden de oesters namelijk alleen gekweekt in de maanden september tot en met april. En vroeger werden alle oesters op de bodem gekweekt, dit werd ook wel de bodemcultuur genoemd.

Sinds een aantal jaar zijn er nieuwe technieken ontstaan waarbij de oesters van de bodem af worden gekweekt. Wat betekende de historische winter van 1962-1963 voor de oesterkwekerijen? De rondleiding in deze oesterkwekerij vond ik heel bijzonder en super leuk, het was onwijs leerzaam! Na afloop kun je ook een proeverijtje doen met verschillende soorten oesters en ander zeebanket. Ben je ook geïnteresseerd geraakt in de kwekerij van oesters? Ga dan zeker een kijkje nemen bij de Oesterij. De medewerkers leggen je haarfijn uit hoe alles in zijn werk gaat.

2. Mossel-tour

In de haven van Yerseke bevind zich een echt visserschip; de YE 100 – Adriaan Marinus. Hier kan je een mossel-tour krijgen van Marschip rondvaarten. Je leert het proces van mosselzaad tot consumptie mossel. Ook laten ze een ‘sleepje’ met een kleine mossel kor zien om de vistechniek te tonen. De vangst komt op de uitzoektafel te liggen om onderzocht te gaan worden. Ondertussen vaar je verder over het verwatergebied waar je de mosselen op de bodem kunt zien liggen en waar ze uiteindelijk ‘aan wal’ komen voor de verwerking in de fabrieken.

Oesters in Yerseke

Oesters eten in Yerseke

De oesterij in Yerseke

3. Mosseldag

Het jaarlijkse hoogtepunt in Yerseke is dé Mosseldag. Dit is een groot feest in het dorp waarbij je over een grote braderie kunt struinen en mosselen kunt eten.

4. Weekmarkt

Iedere vrijdagochtend van 8.00-12.30 uur is er in Yerseke een weekmarkt. Hier worden voornamelijk verse producten verkocht zoals kaas, vis en groenten.

→ Tip voor een B&B in Yerseke: Het Oude Postkantoor

Yerseke bezienswaardigheden, Pluktuin

5. Pluktuin La Fleur

De pluktuin in Yerseke is gebaseerd op volledige zelfbediening én vertrouwen in de mens. Ik heb de pluktuin gezien en vind dit een waanzinnig concept! Er staat een werktafel in de pluktuin waar een aantal schaartjes liggen om de bloemen netjes af te knippen. Hierna kan de zoektocht beginnen naar een mooie bos bloemen! Wanneer je tevreden bent met je eigen bos bloemen, kan je je materiaal terug leggen op de werktafel en af gaan rekenen bij de kassa. Je kunt contant betalen of via een QR-Code. Dit laatste kost €0,25 extra. Let op, er is geen wisselgeld. De prijzen van de bloemen staan op een bord bij de kassa. Pluktuin gaat uit van jouw eerlijkheid! Wees lief voor mens en natuur en geniet van dit prachtige concept.

6. Yerseke Moer

In het buitengebied is Yerseke Moer. Dit is een nat en zout natuurgebied waar veel vogels leven. De Yerseke Moer is één van de meest waardevolle cultuur- en natuurlandschappen van de provincie Zeeland. Dit komt omdat het is ontstaan door de invloed van de zee en getekend is door menselijk gebruik. Door de slordige bedekking met klei op de afgegraven grond, ontstond een hobbelig landschap.

→ Ontdek hier de 9 leukste B&B’s in Zeeland

Yerseke moer bezoeken

7. Nationaal park de Oosterschelde

Zeer dichtbij Yerseke ligt het Nationaal Park de Oosterschelde. Dit is het natste park van Nederland. Het park ligt dan ook grotendeels onder water. In de Oosterschelde kun je heel goed dieren spotten. Denk hierbij aan zeehonden, bruinvissen en verschillende soorten vogels. Wanneer je het liever drooghoudt, kun je naar het Oosterschelde Museum toe gaan. Hier vindt je alles over de oesterkweek, mossel-, kreeften- en kokkelvisserij.

8. De Oosterscheldekering

De Oosterscheldekering is een 9km lange wegverbinding die loopt in de provincie Zeeland tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beverland, die hoort bij de Deltawerken. Deze waterkering is een afsluitbare stormvloedkering en heeft hele grote schuiven die bij zware storm of springvloed gesloten kunnen worden, zodat het hoogwater niet de Oosterschelde binnen kan komen. De schuiven worden gesloten wanneer de waterstand hoger dan +3 meter NAP (Normaal Amsterdams Peil) wordt verwacht. De bedieningskamer staat op Neeltje Jans, het eiland in het midden van de wegverbinding. Na het voltooien van de Deltawerken is op Neeltje Jans een informatie- en attractiepark geopend waar je als bezoeker onder andere een expositie kunt zien dat gaat over de Deltawerken.

Oosterschelde in de buurt wat Yerseke

Deze 2 bezienswaardigheden wil je zien in de omgeving van Yerseke

1. Goes

Een bezoek aan de stad Goes is sowieso de moeite waard. Deze stad hoort bij de grootste steden van provincie Zeeland. De stad is van verre al ter herkennen aan de watertoren en de grote kerken. Het historisch centrum heeft veel smalle straatjes met prachtige panden en rijksmonumenten waarop sierlijke letters geschreven staan. Een aantal tips om te bezoeken in Goes:

  • De Stadshaven.
  • Let op de verschillende straatnamen zoals bijvoorbeeld de Houtkade, Bierkade, Vlasmarkt, Beestenmarkt en de Oude Vismarkt. Door deze namen kom je precies te weten wat er vroeger te halen was in iedere straat. Het meest smalle straatje van Goes is het Vuilstraatje.
  • De grote markt met het stadhuis en de grote kerk op de achtergrond.
  • De manhuistuin. Voor een momentje rust midden in het stadscentrum. Behalve op zondagen tussen mei en oktober, dan zijn hier gratis concerten te beluisteren.
  • Stadswandeling o.l.v. een gids. Iedere woensdagmiddag om 14.00 uur start er bij VVV Goes een gratis stadswandeling. In 1,5 uur tijd leer je meer over de monumenten, de stadshaven en de vesten.

Wat te doen nabij Yerseke, Goes

2. Middelburg

Een bezoek aan Middelburg kan eigenlijk niet missen tijdens een weekendje Zeeland. Middelburg is namelijk de hoofdstad van de provincie. Naast het bruisende centrum is er nog veel meer te beleven in deze stad. Middelburg was vroeger een handelsstad van de VOC, terwijl je door het centrum loopt lijkt het net alsof je terug gaat in de tijd. Daarnaast zijn er een aantal bezienswaardigheden in Middelburg die je gezien moet hebben tijdens een bezoek aan deze stad:

  • Abdijtoren Lange Jan (voor alle sportievelingen, deze kun je ook beklimmen!)
  • Onze Lieve Vrouwe abdij die stamt uit het jaar 1100.
  • Het laatgotische stadhuis, stamt uit de 15e eeuw en is één van de mooiste van Nederland.
  • Koepoort, het is de enige oude stadspoort (van de acht) die nog overeind staat.
  • Kloveniersdoelen, een schitterend pand!

Wat te doen nabij Yerseke, Middelburg

Overnachten in Yerseke

Tijdens mijn verblijf in Yerseke verbleef ik Bed & Breakfast ‘’Het Oude Postkantoor’’. Dit was zeer dichtbij de haven van Yerseke, ongeveer 500 meter. De B&B heeft een heel uitgebreid ontbijt, gratis fietsverhuur, rookvrije kamers met gratis WiFi. De kamers in het voormalige postkantoor hebben kabel- televisie. De badkamers hebben een bad of een douche, een haardroger en gratis toiletartikelen. Daarnaast is er een gemeenschappelijke lounge en een tuin. Al met al, zeker een aanrader, want slapen in een oud postkantoor is een ervaring op zich! Boek hier ook een nachtje

Ontdek hier de 9 leukste B&B’s in Zeeland

Overnachten in Yerseke

Wat zijn jouw favoriete bezienswaardigheden in Yerseke?

Wil jij ook naar Yerseke om de leukste bezienswaardigheden te bekijken? Of heb je nog andere tips voor Yerseke die in dit artikel thuis horen? Laat een reactie achter in de comments hieronder! Vinden we alleen maar leuk.



→ Bekijk hier al onze Nederland artikelen