Kamperen. We zijn er dól op. Net als veel andere mensen, want kamperen is hotter dan hot – ja, ook onder de jongere generatie – en we trekken en mass de natuur weer in. Wie denkt dat kamperen een typische zomeraangelegenheid is, think again. Leuke, mooie en knusse wintercampings in Nederland schieten als paddenstoelen uit de grond. Of we dat vervelend vinden? Welnee! Júist leuk.
Inmiddels durven we ons zelf fervent off season kampeerders te noemen. En met wat extra voorbereiding – daar komen we later op terug – is kamperen in de herfst en winter mogelijk wel leuker dan in de zomer. Dat is een behoorlijk statement, dat snappen we. Maar beeld je in: eindeloze boswandelingen, je eigen hout hakken & fikkie stoken bij het kampvuur, hottubs met rode wijn en koken op open vuur. Ultiem verbonden zijn met de natuur, quality-time en ontsnappen uit het dagdagelijkse drukke leven.
Omarm die winterperiode, die in ons land nou eenmaal langlanglang duurt. Kortom: skip die winterdip, ga kamperen. Ons land telt inmiddels – houd je vast – 200 (!) wintercampings. Nu gaan wij als WeAreTravellers uiteraard alleen voor de leukste en beste campings, dus bij deze: 5 wintercampings in Nederland voor je op een rij.
Winterkamperen in Nederland
Ontdek de leukste wintercamping in Nederland:
Voorbereiding is key als je wilt winterkamperen in Nederland
Winterkamperen is nét wat anders dan in de zomer en een goede voorbereiding is oprecht het halve werk. Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Laagjes kleding is de basis van je wintergarderobe als je gaat kamperen. Denk hierbij aan de volgende lagen (en zeker als je met kinderen gaat): basis laag (thermo ondergoed, merino wol), isolatielaag (een lekkere warme trui of een vest) en eventueel een derde laag bij potentiele regen (regenjas die ook winddicht is). Waarom wol nou perfect is voor op een wintercamping? Het is een natuurlijke stof, isoleert goed en je gaat er niet van zweten. Een donzen dekbed is ook geen overbodige luxe en – mocht je kampeervoertuig geen verwarming hebben – een kruik. Vergeet die badjas niet mee in te nemen (sauna’s, hottub, toiletgebouw) en je bent ready to go. Mocht je niet beschikken over een eigen camper of caravan, Goboony is je beste vriend om er een te huren.
→ Lees ook: Met het 3 lagen systeem overleef je het ergste winterweer
5 x naar een leuke wintercamping in Nederland
En dan nu die leuke campings! Waar vind je ze? Ontdek hieronder de leukste plekken om te winterkamperen in Nederland:
Winterwoods in Elp (Drenthe)
Hoe kan het ook anders met de naam, maar Winterwoods heeft inmiddels zijn welverdiende plek veroverd in de lijst beste & leukste wintercampings in Nederland. Een pop-up camping, gelegen in de uitgestrekte bossen van Drenthe – waar je onder andere herten en wilde zwijnen vindt – en jouw ideale plek om tot rust te komen. Je hoeft bij Winterwoods niet te beschikken over een eigen kampeermiddel: dit zit bij de prijs inbegrepen. Ha, handig. Je overnacht in één van de 17 traditionele Mongoolse yurt, glamping kunnen we het wel noemen met onder andere een heerlijk en ruim bed. Je gaat geen kou lijden want yurts zijn gemaakt voor barre omstandigheden – daar valt onze Nederlandse winter bij in het niet – en dus steengoed geïsoleerd. ’s Ochtend word je gewekt door de vogels en dan begint, mocht je dat willen, je programma van de dag. Van een yogales tot aan kou training in een ijsbad (je bent een diehard of je bent een diehard) of een sessie in de Finse sauna: bij Winterwoods staat het allemaal tot je beschikking. De paden op, de lanen in: om Winterwoods heen zijn talloze mountainbike- en wandelroutes beschikbaar. Je betaalt voor een weekend (incl. alle faciliteiten) Winterwoods 570e voor twee personen.
→ Boek je overnachting bij Winterwoods
→ Lees ook: Pop-up camping ‘Winterwoods’ is dé plek waar jij deze winter wil zijn!
Charme Camping Hartje Groen in Schaijk (Noord-Brabant)
Naar Hartje Groen gaan we ook graag Hartje seizoen, maar buiten het seizoen is het hier mogelijk nog fijner (en rustiger, dat in ieder geval). Hartje Groen ligt verscholen in een natuurgebied genaamd de Maashort. Bossen en heidevelden staan je hier te wachten. Aan de camping vast zit de Boshut, een plek die het hele jaar geopend is. Het is er knus, het is er gezellig en het eten is verrukkelijk. We spreken uit ervaring. De Boshut heeft zelfs een open haard, jaja knusheid alom. Om de camping heen ligt onder andere een kabouterpad (‘Docus de Das avonturen pad’, dus ook voor de kinders is het hier Leuk met een hoofdletter.
Welnu, terug naar de camping. Bij Hartje Groen kun je kamperen met je eigen kampeermiddel, ook in de winter. Mocht je daar niet over beschikken dan kun je – naast dat je er een kunt huren – ook vertoeven in een 4-persoons blokhutje. Klein maar fijn, zo zouden we zo omschrijven. Wat we zelf écht een pluspunt vinden bij Hartje Groen? De huiskamer: hier kan (overdekt) gekookt worden, zijn heerlijke loungeplekken beschikbaar, is een open haard, een piano en een kast vol spellen. Dus mocht het weer nou niet top zijn, heb je altijd een heerlijke plek om op terug te vallen. Beeld je daarbij in dat alles bij Hartje Groen knap is: vintage gecombineerd met stijlvol, blijkt een gouden combinatie te zijn.
Je mag bij Hartje Groen in de winter zelf hout stoken, dus opwarmen met je eigen gemaakte kampvuur met een dampende mok warme chocomel behoort tot de mogelijkheden. Prijzen beginnen vanaf 90 euro voor een weekend-kampeerplek en 216e voor een 4-persoons tiny house.
Oetdoor in Haarlo (de Achterhoek)
Wil je graag een Scandinavische ervaring zonder dat je ellenlang moet rijden? Dan tuf je met je met je camper naar Oetdoor. Hier word je namelijk in de herfst- en winterperiode ondergedompeld in het Scandinavische leven. Oetdoor is ook open in de zomer, maar vanaf de herfstperiode wordt het écht een wintercamping met onder andere een hottub en sauna (‘winter wildernis spa’) De gezamenlijke huiskamer – met houtkachel – maakt dat je ook ’s avonds, als het afkoelt, nog heerlijk kunt borrelen en spelletjes kunt spelen. Zelf waren we hier tijdens het ‘pumpkin-weekend’ in oktober en boy wat was dat leuk: 4-gangen pompoendiner, een wandeling met daarna Zweedse Fika (high-tea) en herfstkransen maken. Oetdoor heeft het begrepen.
Leuk bij Oetdoor? Ze hanteren het ‘Scandinavische allemansrecht’ waardoor je gratis (!) gebruik kunt maken van onder andere sups, kano’s (perfect voor op het meer waar Oetdoor aan gelegen is) en kookbenodigdheden zoals een ‘Dutch Oven’ om je eigen eten op open vuur te maken. Pluspunten voor Oetdoor als het gaat om het Sanitair, dat is simpelweg on point. Mocht je nou niet beschikken over een eigen kampeermiddel, wees gerust: je kunt overnachten in accommodaties zoals een Zweedse Stuga, nordic dome of boshuisje. Voor een dome met eigen privé hottub betaal je 462e per weekend, voor een kampeerplek betaal je 82e per weekend.
Camping Rozenhof in Vijlen (Zuid-Limburg)
Laten we meteen maar eerlijk zijn, je gaat hier niet heen om de waanzinnige camping. Sorry, not sorry. Waarom je wél naar Camping Rozenhof gaat in Vijlen? Omdat dit ongetwijfeld het mooiste stuk is in het Limburgs heuvellandschap. Hoewel de glooiende heuvels – daar waar Limburg om bekend staat – niet te vinden zijn, zijn de besneeuwde heuvels dat mogelijk wel. Bij Rozenhof vind je geen hippe opsmuk of hysterisch gekleurde speeltuinen, je gaat hier echt heen voor de natuur en de natuurlijke elementen. Het restaurant van de camping is ook in de winter geopend, zodat je lekker kunt aanschuiven ’s avonds. En of dat een vakantiegevoel geeft. En dat hartje winter. Wat wil de mens nog meer. Het fijne van Camping Rozenhof is dat het op luttele afstand is gelegen van ons all-time favorite Maastricht. Maastricht is in de winter nóg magischer en charmanter dan dat het doorgaans al is, met onder andere een knusse kerstmarkt en een schaatsbaan. Midden op het Vrijthof. Dompel je een weekend onder in de bourgondische gezelligheid. Voor een kampeerplaats betaal je 73e voor twee nachten (weekend).
→ Wat te doen in Maastricht tijdens een weekendje weg?
Het Bos Roept! in Slootdorp (Noord-Holland)
Ah, nog zo’n immer favoriete camping van ons. Het hele jaar door, maar in de herfst- en winterperiode nét nog wat meer. In het Robbennoordbos ligt deze parel van een natuurcamping verscholen. Het is een winterwalhalla tot en met: overdekte vuurplaats, vuurschalen, hottub, een ontbijtservice (ja wie zegt dat kamperen eigenlijk ‘creperen is’: you’re wrong, tegenwoordig) én een shelter. Een shelter, horen we je denken. Dat is synoniem voor een cosy kas-woonkamer. In deze shelter vind je een ingerichte keuken, heerlijke hangplekken, boeken en spelletjes. Het bos roept deze winter en zo doet het buitenleven, hier in Noord-Holland. Een weekend kamperen in de winter? Kost je voor een staplaats 47,50 euro (koopje dus). Voor een accommodatie zoals ‘La Serre’ betaal je 425 euro per weekend. In ruil daarvoor krijg je opgemaakte bedden bij aankomst, handdoeken die voor je klaar liggen én staat er iedere ochtend een vers- en uitgebreid ontbijt voor je klaar.
Ga jij wel eens winterkamperen? Laat ons hieronder weten welke wintercampings in Nederland jouw favoriet zijn! Ooh en als je toch hier bent, kijk ook eens bij de campings van Natuurkampeerterreinen. Een heel aantal van deze campings zijn ook in de winter open. Hier ben je zeker van een rustig winterweekend midden in de natuur.
Meer lezen?
Kamperen voor beginners: Dit moet je niet vergeten Kampeertips voor als je alleen wil kamperen Oisterwijkse Vennen en Bossen: de leukste tips 10x de mooiste bossen in NederlandMeteen een tripje plannen?
Handige links:
Ga winterkamperen bij Winterwoods Toch liever in een huisje? Check deze Heerlijke Huisjes Boek je camping via de ANWB